Laajakaistat (ja open baffle)

  • Keskustelun aloittaja Pasi Karhunen
  • Aloituspäivämäärä
Kun laajakaistojen hinnoista puhutaan niin halvat elementit ovat poikkeuksetta nousevan vasteen elementtejä pienellä magneetilla korkealla hyötysuhteella Bassojen kustannuksella.Lisäksi pieni liikepoikkeama

Kun Hevi/rokkiluukuttaja kuulee mairittelevia lausuntoja OB/Laajakaista toistosta menee hän varmaan koemielessä ensin hankkimaan elementtejä näiden halvimmasta päästä .

Sitten Metallicaa etc kuunneltaessa ihmetellään bassojen puuttumista ,purkkimaista huutavaa soundia
ja petytään koko OB/Laajakaista genreen.

Musiikkityylistä riippuen tietysti Halvin ei ole paras

Pappa
 
Minun mielestä ainakin AN 8" toistaa raskasta musiikkia hienosti (torvikotelossa), vaikka halvasta päästä onkin. Tarkoitan siis raskasta ja menevää, en mitään Metallica/Pantera poppia.
 
Niin, ja lisäksi, yksi lempparibändeistäni, Ozric Tentacles:n levyt ovat saaneet ihan uuden elämän laajakaistojen tultua taloon. Niillä vaan on ihme kyky kaivaa pienenpieniä yksityiskohtia levyiltä ja tarjoilla ne kuuntelijalle vaikka OT:n musiikki välillä sekavaa ja hyvin dynaamista onkin.
 
Pistetäänpä tähän pari sanaa väliin...

Täällä on jo jonkin aikaa oltu menossa toiseen suuntaan.

Yksiteitten avustajaksi ilmaantui erilliset matalaäänikovapuhujat.
Linjatasoinen jako satkuun ja nousee kummasti kasituumaisten tehonkesto. Sehän ei sitten ole enää tietysti laajakaista, mutta ei se silti liian normaalilta kuulosta:D

Usein tulee silti kuunneltua ilman niitä lisäbasejakin, kaikkea sitä musiikkia joka ei sitä tehonkestoa ja ulottuvuutta laitteistolta vaadi.
 
Ajattelin tänään koettaa mallintaa tuota baffelia niin, että laitan sinne taustapuolelle tukevoittavan rimoituksen, joka jakaa levyn erisuuruisiin kenttiin. Riman poikkileikkaukseksi heitän hihasta 10*40mm. Osaako kukaan arvata, miten spektri tulee muuttumaan? Laitan rimat kulkemaan koko baffelin matkalle, laidasta laitaan.

Onko kukaan koettanut baffelia, joka olisi kennomainen. Kaksi ohutta levyä, jossa olisi rimoista tehty arina välissä?
 
Sella sanoi:
Onko kukaan koettanut baffelia, joka olisi kennomainen. Kaksi ohutta levyä, jossa olisi rimoista tehty arina välissä?

Olet Sella mielenkiintoisilla jäljillä. En ole tuollaiseen rakenteeseen törmännyt. Ehkä sellaisiakin on, toivottavasti ainakin kohta. ;) Mutta eräässä suosikkikaiuttimessani, Ocelliassa, on hyvin ohuet seinät ja sisäpuolella tällainen "arinamainen" ristikko. Ja tämä ristikko on suunniteltu/viritetty soitinrakennuksen tyyliin hakemalla ja kokeilemalla sointia lukuisten prototyyppien avulla. Riittävän osaava mallintaja ja äänentoistosta perillä oleva tyyppi voisi laskea ja simuloida näitä rakenteita niin, että kokeilun arvoisia suuntaviivoja selkeästi hahmottuisi ja kokeiltavaksi syntyisi jo alunperin järkeviä ja toimivia ratkaisuja. Viime kädessä viimeiset viritykset ovat kuitenkin tehtävä korvin. Tässä en usko pelkkään mallinnukseen enkä taitavaankaan mittaajaan. Korvillahan niitä kaiuttimia kuunnellaan, eikä mittareilla.

En tiedä, onko minusta kauheasti apua tässä projektissa, mutta mielelläni annan sen avun, jonka voin. Olet Sella tervetullut kuuntelemaan omia baffeleitani, jotka ovat suunniteltu melko karkealla yritys/erehdys menetelmällä ja omiin korviin luottaen. Elementteinä ovat PHY:n 12":n hopeakelaiset ja saman valmistajan TW 37 tweetterit. Ei jakosuodinta. Jotain näissä on varmaan onnistunutkin, sillä soivat kohtuullisen mukavasti. Ehkä taas tekemistäni mokista löytyy vielä enemmän opittavaa ja parannettavaa, sillä eivät nämä kuitenkaan kovin virheettömät ole.

t. TapsaS
 
Sella sanoi:
Ajattelin tänään koettaa mallintaa tuota baffelia niin, että laitan sinne taustapuolelle tukevoittavan rimoituksen, joka jakaa levyn erisuuruisiin kenttiin.... Laitan rimat kulkemaan koko baffelin matkalle, laidasta laitaan.

Onko kukaan koettanut baffelia, joka olisi kennomainen. Kaksi ohutta levyä, jossa olisi rimoista tehty arina välissä?

Kannattaa katkaista molemmat suunnat, siis myös reunasta reunaan. Eikä rimoitusta sitten tasavälein, kumpaankaan suuntaan. Eihän?
Olisi periaatteessa hyvä laskea rimoituksen jako ihan tarkalleen. Siis siitähän periaatteessa syntyy lisää värähteleviä pintoja, rimoituksen jakojen mukaan, jos en ole ihan väärin ymmärtänyt. Siihen löytyy jostain nykyään matchcad-sheettejäkin, muistais vaan mistä.
Toi 10*40 mm kuulostaa kyllä mun korviini hiukan ohkaselta, jos oikein on tarkoitus vaimentaa.

Kyllä ne pidempään näitä harrastaneet on yleensä tulleet siihen tulokseen että parempi sopivasti fletku kuin liian kuollut.
Demppaamisen usein valitetaan tappavan sointia ja muuttavan sitä epädynaamisemmaksi ja tylsemmäksi. Varsinkin jos rupeaa massan kanssa oikein liioittelemaan. Hiukan massaa auttaa, mutta ei kannata liioitella.
Niin kuin varmaan tiedät, jäykistäminen vähentää resonanssien lukumäärää, mutta nostaa niiden tasoa. noin periaatteessa.

Omiin korviin bitumimatolla dempattu 28 mm koivuvaneri on soundannut :D oikein hyvältä. Ei kylläkään ole kovinkaan fletku.

terv,

M

niin juu, tuollainen ohjelmisto on varmasti korvaamaton apu, jos nyt lainataan:" sen selvittämiseksi milloin kuuntelut kannattaa aloittaa."
Se siinä kuitenkin on vielä matkan varrella, että ensin kannattaisi todeta että se mahdollisimman vähän varahtelväksi ja kuolleeksi suunniteltu baffeli myös kuulostaa omiin korviin parhaalta, ja sanoisin että siinä ei oikein muu auta kuin kokeilu ja kuuntelu.

Ja siitä voi melko varmasti sanoa ettö kaikkia kuviteltavissa olevia materiaaleja on jo kokeiltu. Sekä niitäkin joita ei osaa kuvitella.
Ainakin m. Salabertilta löytyy tuollainen kennorakenne, se on tosin hiekalla täytetty ja ruton painava ja iso. En ole vallitettavasti kuullut.
ite olen ajatellut jossain vaiheessa kokeilla insuliittia. Pitäis olla ainakin melko "kuollut".

toinen viidakon sananlasku: "ne on parhaiten onnistuneet jotka on useimmin erehtyneet".
Ei kun saha käteen ja pihalle,
nim.

"Makita on miehen paras ystävä".

Editoidaan sitten vielä kerran: ne baffelin koon ja muodon aiheuttamat korostukset taitaa kuitenkin olla kertaluokkaa suurempia asioita ratkasitavaksi kuin tuo värähtely. Siis ihan puhtaasti tälläinen mutu-pohjainen mielipide, tämä.
 
miksin sanoi:
Omiin korviin bitumimatolla dempattu 28 mm koivuvaneri on soundannut :D oikein hyvältä. Ei kylläkään ole kovinkaan fletku.

Itsellä on tällä hetkellä bitumimatolla dempattu 28 mm liimapuu saarnilevy. Soundaa oikein hyvältä :D. Eikä ole liian fletku. :)

t. TapsaS
 
Mittauksia voi aina käyttää kuunteluvaikutelmien tukena suhteellisen sujuvasti eikä siihen sillä tavalla liity mitään mittarismia.Etuna on myös se että niistä saa hyödyllisiä suuntaviivoja miten edetä.Vibroakustisilla mittauksilla eri materiaalien ja tukien vaikutuksille kuunteluhavaintojen kanssa voisi vetää siten selvät yhtäläisyysmerkit.
En ymmärrä miksi aina pitää mittari mainittaessa ajatella niin että se jotenkin johdattaisi harhaan.Sehän on vaan reaalielämän apuväline.
 
punssi sanoi:
En ymmärrä miksi aina pitää mittari mainittaessa ajatella niin että se jotenkin johdattaisi harhaan.Sehän on vaan reaalielämän apuväline.

No onpa mulla tänään huono ulosanti. Suurinpiirtein noinhan yritin sanoa.
Sehän on loistavaa, jos on tuollaisia välineitä käytössä. Ei ole ihan joka harrastajan ulottuvilla, ja olisi kullanarvoista tietoa kuulla kuunteluarvioita niistä enemmän ja vähemmän vaimennetuoista baffeleista.
Mutta, se kannattaa ottaa varteenotettavan vaihtoehtona -tässä nimenomaisessa asiassa, baffelissa- huomioon, etä se kaikkein vähiten värähtelevä ei välttämättä omasta mielestä kuulosta kaikkein parhaalta. Siitä on mun mielestä aika vahvoja viitteitä, tässä nimenomaisessa asiassa siis, että määrää tärkeämpi on se laatu.
Niin moni lasia. akryyliä, ym. eksoottisia materiaaleja kokeillut sitten on kuitenkin palannut vaneriin tai puuhun.
 
miksin sanoi:
Mutta, se kannattaa ottaa varteenotettavan vaihtoehtona -tässä nimenomaisessa asiassa, baffelissa- huomioon, etä se kaikkein vähiten värähtelevä ei välttämättä omasta mielestä kuulosta kaikkein parhaalta.
Sehän on loistavaa, jos on tuollaisia välineitä käytössä. Ei ole ihan joka harrastajan ulottuvilla.
No omiin baffelikokemuksiin nojaten,pidin korvilla kuunneltunaeniten levystä joka pääsi basso/alakeskialueella samaan "liikkeeseen" tukien näin alapään toistoa.En väitä että se olisi oikea tai harhaoppista mutta hyvältä se vaan niin kuulostaa.Asiaahan varmisteltiin monilla dri tavalla jolla vaikutettiin itse baffeliin.
Ja olen sitä mieltä oikeasti että laajakaistan ollessa kyseessä,baffeli ei saa dempata ääntä,vaan sen pitää sopivassa suhteessa tukea sitä.Tällä ei tarkoiteta mekaanisia ääniä kuten pärinää tai muuta selvästi häröksi viittaavaa.Koskee myös yksittäisiä resonansseja.

Ja itse asiassa tässä on itsekin lähdössä baffelin suuntaan rakentamaan projektia joka on ollut jo suunnitelmissa pitkään josta osaltaan johtuu tämä kiinnostus tähän ketjuun.Periaate ei tule vaan olemaan laajakaista.
Tässä mielessä tulee baffelitärinän vaikutuksien tutkailu suuntaan ja toiseen eri materiaaleilla mittausmielessä jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.
 
Siis mikäli värähtelyistä jotain ymmärrän, niin ajattelin rimoitetun baffelin toimivan seuraavasti.

Alussa meillä on levy, jolla on omat moodisa. Rimoitettu levy omaa sekä ison levyn moodit sekä rimojen moodit että rimojen jakamien kenttien moodit.

Summasummarum: rimat jäykistävät isoa levyä ja pienetävät sen suhteellista amplitudia ja lisäksi tuovat rakenteeseen tukun uusia moodeja. Lopputuloksena oiken tehtynä pitäisi olla tasaisesti värähtelevä baffeli, joka tuo tukun realismia toistoon.

-i

Ps. Tapsa, tulen mielelläni kuuntelemaan luoksesi. Olisiko ensi viikolla joku päivä sopiva?
 
Sella sanoi:
Siis mikäli värähtelyistä jotain ymmärrän, niin ajattelin rimoitetun baffelin toimivan seuraavasti.

Alussa meillä on levy, jolla on omat moodisa. Rimoitettu levy omaa sekä ison levyn moodit sekä rimojen moodit että rimojen jakamien kenttien moodit.

Summasummarum: rimat jäykistävät isoa levyä ja pienetävät sen suhteellista amplitudia ja lisäksi tuovat rakenteeseen tukun uusia moodeja. Lopputuloksena oiken tehtynä pitäisi olla tasaisesti värähtelevä baffeli, joka tuo tukun realismia toistoon.

-i
Noin minäkin ajattelisin sen olevan.Pelkällä levyllä tuohon voisi kuvitella resonanssialueen,massaalueen sekä koinsidenssialueen.
 
No niin. Sain ihan hyviä tuloksia. Voin laittaa muutamia tuloksia näkyville myöhemmin. Eipä tämän pitäisi niin kauhean vaikea juttu olla toteuttaa. Varsinkin kun minulla on tämän suuntaista kokemusta. Olin taannoin mukana projektissa, missä erään soitinrakentajan kanssa mallinnettiin viulua.

Hän rakensi muutaman kappaleen eri variaatioilla ja niitä päästiin mittamaan ja kuuntelemaan toteutuivatko halutut muutokset. Harmillista, että tämä iäkäs ihminen kuoli projektin kesken ja se oikeastaan loppui siihen. Prosessi oli varsin antoisa.

Löysin muutaman G.A. Briggsin kirjan kirjaston suljetusta varastosta. Hän oli Wharfedalen suunnittelija 50-luvulla. Varsin mielenkiintoista shittiä.

Sain sosialisoitua muutaman kiihtyvyysanturinkin. Alkaa projektin osaset olla pikkuhiljaa kasassa. Ehkä tässä pääsee ensimmäisiä protoja rakentelemaan muutaman viikon päästä - kunhan oikeilta töiltä joutaa.
 
Springbank sanoo, että mun pitäis käydä kuuntelemessa Tapsan juttuja ja vaikka Sellan kanssa... Saa nähdä miten tässä käy...
 
mikadosan sanoi:
Ja se, että rimoitus on tosiaan tasavälistyksellä. Huvittavinta kuitenkin on se, että tämä nykyinen lauta soundaa huomattavan paljon paremmalta, kuin aiemmat yhdestä levystä väkästetyt. Noilla minun rimoilla ei liene paljoa asiassa sanottavaa, kun ovat tosiaan kovin ohkaisia, likipitäen nuissa Sellan määrittelemissä mitoissa.

Minä laitoin tietysti nuo rimat vahvempaan suuntaan. Eli 40mm ylöspäin levystä. Itse baffelin paksuutena oon tähän mennessä kokeillut 4-14mm. Lisäksi kokeilin rakennetta, missä olisi 2mm levy kummallakin puolella tuollasta rimoitusta. Aion kuitenkin tehdä sen yhdellä levyllä, esteettisistä syistä. Mielestäni rakenteesta tulee myös varsi esteettinen, sillä minun baffelini takapuoli tulee sojottamaan suoraa ruokailutilaan päin.

Lisäksi olen miettinyt elementin kiinnitystä levyyn. Tavanomainen ruuvaaminen ei mielestäni ole riittävä, jotta levy ja draiveri toimisivat monoliittisesti yhdessä. Olenkin kallistumassa ratkaisuun, jossa draiveri kiinnitetään levyn takapuolelle ruuveilla ja lisäksi se puristetaan levyyn kiinni magneetiin kohdistuvalla voimalla.
 
mikadosan sanoi:
Sellalla on kyllä edessä melkoinen urakka, jos meinaa laskeskella ultimatebaffelin ihan matemaattisesti. Kuuntelemalla iterointi on pitkä tie, mutta toisinaan kantaa hyvää hedelmää. Simulointi taasen saattaa estää tekemästä turhaan niitä ilmiselviä virheitä. Nyt pitäisi vain selvittää, miten määritellään baffelin Fs suhteessa elementin vastaavaan.

Voisi tietysti helpottaa asiaa hiukan, jos saisimme ensin määriteltyä, mitkä variantit ovat niitä, joilla on suurimmat vaikutukset kokonaisuuteen.

Ei sitä ole tarkoitus pelkästään laskea. Tarkoitus on hakea suuntaviivoja prototyyppiä varten ja kuunnella. Mittaamalla sitten vahvistaa tai hylätä arviot aiheuttajasta.

Siis jokaisella rakenteella on ominaisresonanssitaajuudet ja vastaavat muodot. Jos rakenne altistetaan värähtelylle, niin se vastaa niihin helpoiten näillä taajuuksilla. Tarkoitus on tässä sotkea baffelin resonanssit niin pahasti, että se raukkaparka alkaa värähdellä about samalla amplitudilla koko taajuuskaistalla.

Onhan tällä foorumilla sana vapaa jokaisella oikeus ilmaista mielipiteensä ja ehdotuksensa. Kaikki vaan mukaan harrastamaan - vanhat parrat myös.
 
Sella sanoi:
Siis jokaisella rakenteella on ominaisresonanssitaajuudet ja vastaavat muodot. Jos rakenne altistetaan värähtelylle, niin se vastaa niihin helpoiten näillä taajuuksilla. Tarkoitus on tässä sotkea baffelin resonanssit niin pahasti, että se raukkaparka alkaa värähdellä about samalla amplitudilla koko taajuuskaistalla.

Juuri näin. Kyse ei ole koko baffelin mahdollisimman tehokkaasta vaimentamisesta vaan värähtelyn jakamisesta koko taajuuskaistalle, kuten tuossa edellä todettiin. "Ylivaimennettu" baffeli on helposti eloton. Ohuilla, eloisilla baffeleilla on kuitenkin taipumusta helposti "huutaa" joillakin taajuuksilla. Rimotuksen tehtävä on siis hävittää nämä resonanssipiikit hävittämättä eloisuutta. Haastavaa...

Ja tuo aiemmin mainittu kennorakenne jäi mieleen kaihertamaan. Jos siitä olisi huippubaffeliksi, ja varmaan onkin kun vain oikealla tavalla toteutetaan.

t. Tapsa
 
mikadosan sanoi:
A-N:n 8" Super onkin jo ihan passeli elementti. Tuo aiempi kommentti koski lähinnä pieniä laajakaistoja...siis 4"-5" elementtejä.

Ah joo, luin huolimattomasti.

mikadosan sanoi:
Oletkos kokeillut niitä mainitsemiani "twiikkejä", joista oli joskus puhetta? Tosin, kannattaa varmaan ensin totutella soundiin, ennenkuin alkaa twiikkaamaan. Jos ei tiedä, mihin suuntaan homma on menossa, saa twiikkailla päiviensä päähän, päätymättä silti mihinkään...toisille se tosin on harrastuksen suola... :D

En ole vielä, ajan kanssa sitten jahka uusiin elementteihin on totuteltu.

mikadosan sanoi:
Voitaisiin jossain vaiheessa, kun olet päässyt soundiin sisään, tyrkätä niihin sinun Jerichoihin hetkeksi nuo uudet valurunkoiset A-N 8" Superit. Pikkulinnut laulavat maailmalta, että valurunkoinen on jo ihan eri sarjassa kuin tuo perusversio. Mene ja tiedä...itsellä menee aika tällä hetkellä kaikkeen muuhun kuin kaiutinkauppaan... :(

Jep, olisi kyllä mielenkiintoinen testailla miten valurunko vaikuttaa soundiin. Palataan asiaan.
 
Back
Ylös