Laajakaistat (ja open baffle)

  • Keskustelun aloittaja Pasi Karhunen
  • Aloituspäivämäärä
P

Pasi Karhunen

No niin, ensimmäiset savut on otettu uusista baffeleista. Taitaa Visatonin B200 olla maineensa veroinen...
Valitan surkeaa kuvan laatua, pitää huomenna ottaa parempi kuvatus.

t: Pasi

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Jaahas. Minkaslainen maine noilla Visoilla on :D
Miten oot tuota suotanut?
Ei (ihan) hassun näköinenkään (mutta melkein kyllä ;)). Laitas sitten kuvaa peräpäästäkin.
 
Miehekkään näköinen! ;)
Niin sama tuli mieleen;minkälaisen maineen veroisia?
 
Pasi P sanoi:
Jaahas. Minkaslainen maine noilla Visoilla on :D
Miten oot tuota suotanut?
Ei (ihan) hassun näköinenkään (mutta melkein kyllä ;)). Laitas sitten kuvaa peräpäästäkin.

Heh, aikas kova maine ja hypetyshän noilla on, ainakin mitä tuolta erinäisiltä ulkomaisilta foorumeilta olen lukenut. ;) Baffelissa ainakin toimii pirun hyvin, paremmin kuin etukäteen uskoinkaan. Visatoneilla ei ole ylipäästöä, vain BSC-piiri jossa 1,5mH:n kela ja 12ohmin vastus rinnakkain. Peerlesseille on Hypexin DS1.2:t, joissa alipäästö tällä hetkellä n.100Hz. Ulkonäkö on, noh, vähintäänkin persoonallinen. :D Mutta menettelee protoilu käytössä, nuo eivät (toivottavasti) kovin pitkään olkkarissa ole. Oli tallissa muutama jämäpala vaneria, siitä se ajatus sitten lähti... 8)

t. Pasi

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Hianot on ja varmasti äänikin menettelee. Vielä resonanssien vaimennuksen kanssa kikkailua niin tuommoinen yksinkertainen levykin alkaa toimimaan ihan eri tavalla. En muista oliko Pasille tämä Quasar tuttu? jos niin siitä vaan mallia.. :) Siitä juttua oli palstalla aiemmin..

http://www.bd-design.nl/index.html?lang=en-uk&target=d84.html

Itse kanssa hissukseen suunnittelen paluuta baffeleihin, on niissä vain jotain mitä edes tuo taaksepäin auki oleva kotelo ei kykene tavoittamaan. Hallitus vaan hieman kakoo kun on tykästynyt noihin nykyisiin koteloihin. Ovat kuulemma nii-in hyvännäköiset (ja mukavan pienet).
 
Mika, hienot nuo ei ole missään nimessä, mutta kiitos. ;) Bitumimattoahan tuonne taakse voisi laittaa yläosaan, alaosaa bassoelementtien kohdalla tukee matala, 9cm "u-frame", joka jämäköittää baffelia yllättävän paljon. Quasarin kuvia on tullut kuolattua Bertin sivuilla, siinä on varmaan aika "kuolleet" baffelit, hiukan vaan epäilyttää kun tuo laajakaista elementti on tuollaisessa putkessa. Siinä kyllä saattaa äänenlaatu hiukan kärsiä.
Rakenna vaan Mika baffelit, sanoipa hallitus mitä tahansa, itse en ainakaan enää aio sortua mihinkään kotelo kötöksiin... :D

t: Pasi
 
Oikein!

Minusta taas kyllä nuo Quasarit on aika hienot omalla tavallaan. Itse suunnittelijan mukaan kun häneltä asiaa kysyin niin tuo tunneli-efekti on otettu huomioon suotimessa ja ei sen kautta vaikuta haitallisesti ääneen. Kuulemma kova homma ollut se niin suunnitella ja kuuntelukokein varmistaa. Ei varmaan ihan helpommasta päästä ole ollut voin kuvitella. Lähellä oli etten tuommoista DIY-kittiä hommannut, mutta jäi sitten..
 
Juu, hienot ne minustakin on, voisin itsekin tehdä samantyyliset, ja voi olla että vielä sellaiset värkkään. Pitää vaan tehdä hiukan toisenlainen tuon laajakaistan takapuolinen osa, ehkäpä hieman avarampi, eikä tuollainen ahdas putki. Saa siten ehkä helpommin toimimaan.

t: Pasi
 
Pasi, armottoman rankan näköiset noi sun uudet baffelit! hyvä! Yritän päästä vaikka ensiviikolla niitä kuuntelemaan - voidaan joskus kokeilla käskyttää Naimeillakin.
 
Tawe sanoi:
Pasi, armottoman rankan näköiset noi sun uudet baffelit! hyvä! Yritän päästä vaikka ensiviikolla niitä kuuntelemaan - voidaan joskus kokeilla käskyttää Naimeillakin.

No mikäpä ettei! Eiköhän ne Naimeillakin pelaa, kun kerran Stingrayllakin.

t: Pasi
 
Pasi P sanoi:
Laitas sitten kuvaa peräpäästäkin.

No, laitetaan sitten. Yleisön pyynnöstä. Älkää järkyttykö, nämä on vasta protot... :D

t: Pasi

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Hienot on. Itsellekin on tulossa Visatonia. Olisiko aihetta nakata omaan ketjuunsa tämä laajakaistatouhu...
 
Minäpäs tuuppasin uudeksi aiheeksi niin löytyy paremmin. Saa toki jutustella muutakin kuin OB asia laajakaistojen tiimoilta. Minä voin vaikka heti aloittaa :D

Minullahan on nyt talven olleet käytössä hyyppien kanssa tuommoiset Minikit21:stä vastaavat jalustakotelot. Hallitus on pitänyt kyllä kovasti noiden ulkonäöstä ja ei se äänikään hassumpi ole, mutta jotain oleellista silti puuttuu verrattuna baffeleiden tuomaan ääneen. Ehkä tietynlainen helppous on poissa kun musiikki muuttuu yhtään monimutkaisemmaksi tai raskaammaksi ja bassopää on aika maltillinen mikä toisinaan hieman haittaa..

Ninpä olen hieman suunnitellut baffeleihin paluuta, vaatimukset ovat vain aika kovat eli koko saisi olla maksimissaan vajaa 70cm leveä ja 120cm korkea. Materiaali on juuri mietinnän alla, luultavasti jonkunlaiseen kovapuulevyyn sitä tulee päädyttyä. Mietityttää vain onko tuommoinen 30mm paksu kovapuulevy liian paksua materiaalia? Itsellä kun ei ole kokemusta kuin siitä hyypille suositellusta saranabaffelista ja sen virittämisestä. Niinpä myös baffelin muoto askarruttaa eli olisiko mitään järkeä tehdä noin 40-50cm leveä kohtuu hyvin vaimennettu baffeli pienillä kylkiosilla tai siivillä niin että baffelin kokonaisleveys olisi alle tuon 70cm. Saavutetaankohan tälläisella konstrukstiolla jotain etua yhtenäiseen baffeliin kun koko jää kuitenkin näin pieneksi?[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Jaaha OB miehet heräs Brittikaamoksen jälkeen Hienot on Visaton Baffelit Mitens ton elementin diskantit soi ?
Mitä Peerlessiä käytit bassossa?
Resonanssien tappamineen hallitusti taitaa olla tossa baffelissa melkoinen urakka???


Supravox OB Pappa
 
pappa sanoi:
Jaaha OB miehet heräs Brittikaamoksen jälkeen Hienot on Visaton Baffelit Mitens ton elementin diskantit soi ?
Mitä Peerlessiä käytit bassossa?
Resonanssien tappamineen hallitusti taitaa olla tossa baffelissa melkoinen urakka???


Supravox OB Pappa

Pappa,

hyvinhän ne diskantit soi, kuuntelin tuossa viimeiset puoli vuotta nauhadiskanteilla varustettuja 4-tie aktiivi kardioideja, eikä Visojen diskantti ainakaan minun korvaan kuulosta yhtään vajaalta. Hiukan hillitymmältä ehkä, mutta se ei ole ollenkaan paha juttu IMO. Olen kyllä positiivisesti yllättynyt Visatonien soundista. Käytän niissä keskialueen nousevan vasteen oikaisuun 1,5mH:n kelaa ja 12 ohmin vastusta.

Bassot on SLS12", eli 830669:t tarkalleen. Vahvistimina niille on Hypexin DS1.2:t.

Nuo baffelit on vielä protot, "oikeat" baffelit teen todennäköisesti erään Australialaisen harrastajan, Nigel Smithin, ohjeiden mukaan. Hän kokeili yli 40 erilaista baffelia ennenkuin päätyi nykyisiin, 45cm leveisiin baffeleihin. Melko kapeisiin siis. Nigel myös käyttää omissa kaiuttimissaan elementtien magneettikiinnitystä, joka on hänen mukaansa erittäin tärkeää baffelin resonanssien hallinnassa. Sitäkin pitää kokeilla. Sen verran huomasin, että kun elementin soidessa ottaa kädellä magneetista kiinni, niin baffelin värähtely vähenee ihan selvästi. Joten ehkä tuossa "magnet mountissa" on jotain itua...

t. Pasi
 
Mika K sanoi:
Tai sitten kunnon tukipilari Jamon R909:ien tyyliin..

Niin tai molemmat yhdistettynä. Hieman sen tyylistä ratkaisua tässä olen suunnitellut.

t. Pasi
 
Saattaa olla aika killeri ratkaisu. Itsekin mietin että jos tuo baffeliprojekti tässä kevään aikana lähtee rullaamaan niin teen sen baffelin vaimennuksen kanssa kokeiluja tuon tuennan kanssa.

Niin ja jos jollain olisi antaa vinkkiä paikasta mistä saa hieman ohuempia kovapuulevyjä kuin se keittiötasomalli (30mm) niin saa tipsata. Sopiva paksuus levyllä olisi noin 15-18mm ja kokoa saisi olla se min 60x110cm per levy. Tai sitten kommentteje miten tuo 30mm baffelissa käyttäytyy, ainakin kuullostaa hieman rajulta..
 
Mika, tuolla Decwaren foorumilla on aika paljon juttua baffeleista, useassakin ketjussa, samoin Audio Circle-foorumilla, siellä on oikein oma Open Baffle-osasto. Noita foorumeita tässä on tullut viimeiset pari viikkoa koluttua, usein yötä myöten 8) sieltä löytyy paljon hyödyllistä(kin) infoa ja kuvia aiheesta.

t: Pasi
 
Hiukan tuunattiin Diy-Lordin kanssa noita mun baffeleita, mittausten perusteella vaihdettiin 0,56mH:n kelat 1,5mH:n kelojen tilalle. Keskialue nousi muutaman dB:n, nyt alkaa olemaan homma balanssissa. Yllättävän ylös ulottuu Visojen vaste diskanttipäässä, lähes 20KHz:iin. Pitää postailla käppyröitä tänne, jahka tässä ehtii...

t. Pasi
 
Back
Ylös