Laajakaistat (ja open baffle)

  • Keskustelun aloittaja Pasi Karhunen
  • Aloituspäivämäärä
Pahoitteluni jos on jotain mennyt ohi. En aina kovin aktiivisesti seuraa tätä palstaa koska vastausten saaminen mieltäni askarruttaviin kysymyksiin on aina välillä siinä ja tässä. Ts. turhauttavaa. Minulla saattaa olla kotikoneella jotain mittausdataa puukotetuista elementeistä mutta en ole varma. Parempi kun ei noita B200 kovin tarkkaan ainakaan mittaile. Keskialueella on sen verran syheröä että ei tule kuin paha mieli. Elementit eivät muutamaan kuukauteen ole olleet käytössä mutta muistikuvat phase plugien käytöstä ovat pelkästään positiiviset. Elementtihän on yläpäästään kovin suuntaava ts. sweet spot on pieni. Phase plugit tekivät äänestä miellyttävämmän ja laajensivat spottia niin että sai kuunnella rennommin.
 
^Kiitos kommenteista. Olen aina ihmetellyt, kuinka B200 saa huonoa palautetta, mutta itselläni ei ole kuin hyvää sanottavaa. Toki, olen ylipäästänyt ne n. 250 Hz:stä ja vaimentanut aluetta välillä 2-10kHz suoremman vasteen saavuttamiseksi. Jos niitä mittauksia löytyy, otetaan kyllä avosylin vastaan.
 
En tiä onko kukaan simunnut näin? minulla kun on tiedossa tuon jakarin speksit sekä mittaukset kajarista jakarin kans ja ilman, simusin xsimillä sen mukaan satunnaisien kajarien .zma filun mukaan mikä kajari antais tarpeeksi lähelle jakarin kans antavan vasteen ilman jakaria käyrällä.

9676542.jpg


konkka jäis pois ja 2.2mh ja 22R olis uudet halutut

kE3x9tC.png

tuli tääki viritys sitte ihan mitattua ja simuloitua
 
Mietinnässä ollut jo aika kauan suhteellisen pienet jalustalle istuvat laajakaistat johon harkinnassa SEAS FA22RCZ elementit, mutta bongasin myös nämä (https://www.hifitalo.fi/tangband-w8-2145) jotka houkuttavat lähinnä ulkonäkönsä puolesta enemmän. kenelläkään kokemusta molemmista tai edes toisesta. tulevat kotelot n. 60l.
 
Saurama on kirjoittanut Seasilaisesta enemmänkin. Taisi olla Hifimaailmalehdessäkin ja AudioVideo sivuilla.
 
Täällä soinut n.4-5kk tuo tb w8-2145. Bafflestepillä sai soinnin tasapainoon suht kivasti n.60l refleksikotelossa.
Nyt ollut noin kuukauden päivät 20l suljetussa kotelossa 150hz ylöspäin. Alapään hoitanut Seas l26roy pari passiivielementeillä. Signaalin olen paskonut MiniDsp 2x4 HD:lla. Yllättävän huomaamaton kuitenkin tuo MiniDsp kytkettynä etu ja pääteasteen väliin.
Yläpää näissä erittäin suuntaava, eli kuuntelualue käytännössä on spotti.
 
Tilausnappi oli Tangbandin kohalla, saas nähä millon jaksaa alkaa rakenteleen :D
 
vähä täs miettiny keittiökajaria, 20-24kpl 3,5" mono kulmalinja, autovahvistin ja bluetooth vastaanotin johon saa nakattua musat
 
Muistelinkin, että tämä ketju on olemassa. 12” edullista elementtiä open baffleen, mitä tulee mieleen? Edullista toistaiseksi, kun en tiedä mihin saakka projektilla mennään ja miten tila taipuu. Mahdollisesti jossain kohtaa sitten voi päivitellä.
 
Ted Jordanista artikkeli Wikipediassa

Ajattelin että tämän ketjun lukijoita saattaa kiinnostaa: Suomenkielisessä Wikipediassa on nyt artikkeli Ted Jordanista, tuosta uutterasta kaiutintekniikan ja laajakaistakaiuttimien kehityksen edelläkävijästä.
 
Vs: Ted Jordanista artikkeli Wikipediassa

Mitenköhän sopisi fostexin fe206en:t open baffleen.
Minulla oli joskus moiset torvissa ja soi kyllä kauniisti varsinkin stereokuva oli uskomaton.

Tavoittelisin siis samaa soundia mutta halvemmalla, nuo torvikotelot tulee nimittäin maksamaan aivan älyttömästi...
Open bafflen alapäähän voisi sitten laittaa 12" sls:n, niin tulisi vähän bassoakin.

Mitä luulette tavoittaisinko back-loaded-hornien soundimaailmaa yhtään?
 
Vs: Ted Jordanista artikkeli Wikipediassa

Kyllähän ne edelleen säilyy tarkkana pistemäisenä äänilähteenä, siinä ei tapahdu muutosta. Mutta OB tuo erilaisen tilantunteen, mistä jotkut tykkää, toiset taas ei. Eli melko varmasti kuulostaa erilaiselta kuin torvet, kokeilematta paha sanoa kumpi olisi miellyttävämpi.

Riippuen jakotaajuudesta ja bafflen mitoista, myös FR tarvinnee jotain korjausta vasteeseen.
Alapäähän laittaisin vähintään 2x 12" tai 1x 15", muuten OB:n bassopää jää todella kevyeksi..
 
Vs: Ted Jordanista artikkeli Wikipediassa

Liekkö parempi laittaa nuo jo puhutut tangbandin 8" elementit bassorelfeksikoteloihin.
Subbari mulla hoitaa jo nyt bassopään.
 
Vs: Ted Jordanista artikkeli Wikipediassa

Dipolin (open baffle) ja monopolin (kotelobasson) yhdistäminen ei välttämättä toimi hyvin. Jos käytössä on subbari, niin laittaisin yläbasson OB:na.
 
Back
Ylös