Kunnon vavahdukset!

Cottony

Käyttäjä
Liittynyt
8.3.2021
Viestejä
2
Haluaisin tietoa kokemuksista millä kalustolla on päästy kunnon "vavahduksiin" puutalossa sekä onko selkeämpää tietoa miten nämä näkyisivät mittauksissa (eli jos mitataan subwooferin vaste huoneessa millaisia tuloksien tulee olla kun voidaan myös todeta selkeitä keho tuntemuksia "vavahdukset"). Tarkoitan sellaisia kunnon vahvahduksia, en "slappia" rintaa joka hoituu jo nyt hyvin tai kunnon murinaa joka tuntuu kehossa (esim. Fury:ssa panssarivaunujen jytinät)

Tällä hetkellä PB-3000 käytössä (avoin tila n. 50 m2 sisältäen kevyen väliseinän) ja varsin tyytyväinen, pois lukien juuri "vavahdukset" joita en saa irti.
Ajatuksena on joko vaihtaa järeämpään tai 2 x PB-3000 ?

Toisaalta puutalossa tuntuu aika tasaiselta vasteet, eli olen taipumassa isompaan, mutta mihin ?

T:Niko
 
Ei taida tuntemuksia syntyä muuten kuin järjestämällä riittävästi kartiopinta-alaa. 3000:ssa näyttäisi olevan vain 13" elementti, ei sillä ihmeitä tehdä.

Jos väliseinän takatila sallii niin laita seinään reiät, tuenta ja vaikkapa 4*18", onhan niitä vieläkin isompia, mutta voi olla ettei mahdu normaalin koolauksen väliin. Jokaiselle elementille oma 500-1000Watin vahvistin, jako DSP:llä. Elementeissä on eroja, kartion reunuksen pitäisi olla sellainen ettei pahvi leijaile lattialle kun jysähtää. Seinään upotettu elementti ei vie lattiapinta-alaa.

Mulla on luolassa vain kaksi 18" joille Icepower 500-moduulit. Takana 32 kuutiota eli Infinite Baffle-rakenne. Tällä hetkellä ne on kuuntelijan takana, mutta kun sinne ajetaan alle 80Hz (24dB/okt LR), ei niitä pysty paikallistamaan. Ajattelin aluksi 4 elementtiä, mutta aloitin kahdella ja tässä vaiheessa tuntuu riittävän (49neliötä), mulla ei nuo elokuvat tai pelit ole niin tärkeitä.

Lisää näistä tossa mun hankkeet-ketjussa.
 
Tällä hetkellä PB-3000 käytössä (avoin tila n. 50 m2 sisältäen kevyen väliseinän) ja varsin tyytyväinen, pois lukien juuri "vavahdukset" joita en saa irti.
En tiedä mitä keinoja olet kokeillut, mutta vilkaisin subbarin speksit pikaisesti ja ulottuvuus ainakin paperilla mahdollistaisi vavahdukset. Voi toki olla että tila ja/tai sijoittelu sitten sotkee.

Onko huonekorjainta käytössä?

Yksi millä voisi päästä kartalle, onko kyse subbarin pienuudesta, niin jätä kaikki muut kajarit pois pelistä, valkkaa sopiva leffa tai musiikki ja kuuntele pelkkää subbaria. Sit vaan volaa lisää, josko alkaisi vavahduksia tulemaan. 13 tuumaa ei ole paljoa kun lähdetään "isottelemaan", mutta ei mullakaan ole Elaceissa kuin 12 tuumaisia ja saan niillä kyllä vavahduksiakin aikaiseksi jos haluan. Mutta silloin kuunteluvoimakkuus on muutenkin jo todella kova.

Mut en myöskään kiistä isojen elementtien etuja, mut kyllä nekin sitä volaa kaipaa, että saa ne vavahdukset tulemaan.

Jos ei siis pelkällä subbarilla, kaikki nupit kaakossa saa vavahtelemaan niin joutunee subbarikaupoille. Jos taas onnistuu, niin sit täytyy alkaa puntaroimaan miten saa setin säädettyä niin, että vavahdukset on toteutettavissa myös normaalikuuntelussa, eli muutkin kajarit käytössä.

Mulla ei juurikaan vavahtele tällä hetkellä, vaste on suorahko, mutta subbareiden tasosäädöt on arvossa 42, oletan että maksimi on 100, liukusäätimet ovat ainakin alle puolenvälin. Joten saan jopa epämiellyttävän kovalle bassot. Sit on enää kyse siitä mitä subbarit kestää pohjaamatta tai särkymättä.
 
Subbari sais tukea nurkasta, kokeile. Hyvä olis jos pääkajareilta saisi leikattua alimmat pois, muuten matalien selkeys kärsii. Mullakin oli svs pc13 (jos muistan oikein). En saanut sitä (enkä muitakaan subbareita) integroitumaan pääkaiuttimiin oikein mitenkään. Joko subista ei kuulunut mitään tai sitten se erottui häiritsevästi. Päättelin sen johtuvan.siitä.että yläbassoja tuli myös pääkaiuttimista, vaikka svs:ssä oli muistaakseni lähtö josta signaali meni pikkugeksuille. Selvää on kuitenkin ettei svs:n jakari pärjää Minidsp shd:lle.
 
Viimeksi muokattu:
Paljon kiinni lattiarakenteesta.

Asun hirsitalossa jossa on aika joustava lattia. Ei se notku kävellessä tms mutta infrat siirtyvät tosi makeasti lattiaa pitkin sohvaan.

Olohuoneessani on elokuvateatteri jossa etupäässä Genelecin 1238A ja 1038BC - laitteisto ja subina Eighteen Sound 21" hiton järeässä suljetussa kotelossa. Sitä ajetaan Hypexin 1200W - vahvistimella. Talo vavahtelee vaivatta jos elokuvassa on sellaista materiaalia ja integroituminen pääkanaviin on mielestäni täydellistä. Tämä on tärkeää illuusion säilyttämiseksi myös. Subi on myös erittäin napakka, nopea ja sävykäs, mitään ärsyttävää löysyyttä ei ole havaittavissa. Löysyys ei kuulu subiin vaikka monesti kuuluu puhuttavan elokuvasubeista tarkoittaen hitaita mölisijöitä. Sellaisesta tähän subiin siirtyessä tajusin että joo, elokuvassa on usein ihan muuta siellä alapäässä kuin sävytöntä mölinää, moni ei vaan osaa sitä kaivata kun ei ole kuullut. Se nopeus tekee sen vavahduksen.

Nyt on säätänyt ylipäästön niin että alapäässä 15 hz on -0dB. Alempia en ole katsonut tarvitsevani vaikka on kokeilu myös 8 hz +5 dB.
 
Löysyys ei kuulu subiin vaikka monesti kuuluu puhuttavan elokuvasubeista tarkoittaen hitaita mölisijöitä. Sellaisesta tähän subiin siirtyessä tajusin että joo, elokuvassa on usein ihan muuta siellä alapäässä kuin sävytöntä mölinää, moni ei vaan osaa sitä kaivata kun ei ole kuullut. Se nopeus tekee sen vavahduksen.
Ei kuulu ei, joskin leffoilla nyt pärjää "löysälläkin". Ainakin jotenkuten. Mut onhan se ihan eri maailma kun saa subbaristakin kontrolloitua meteliä pihalle. Minäkin menin jonkun aikaa ilman subbaria taannoin, kun pääsin yhdestä löysäilijästä eroon, mut sit sain maistiaiset vähän paremmasta niin piti sitten hommata uudestaan subbari(t).
 
Se menee tosiaan niin, että LFE-kanavassa menee hieman heikompikin plörisijä (ilman, että elokuvanautinto menee pilalle) kunhan äänenpainetta lähtee. Musiikilla taas laatua kaipaa enemmän, mutta äänenpainevaroja hieman vähemmän. Sitten on olemassa subbareita, joilla saadaan molemmat, äänenpaine ja -laatu.

Oman käsitykseni mukaan vavahduksia tulee, jos subbar(e)issa on riittävästi äänenpainevaroja infrataajuuksille saakka.
 
Kiitos monista ja vaihtoehtoisista vastauksista.

Mietin lähinnä kaupallisia ratkaisuja ja toisaalta haluaisin juuri lisätä "alavatsa" fiilistä.

Vielä sen verran lisätietoa että olen kokeillut subbaria eri paikoissa (sisustuksellisesti järkevissä) ja eroa on mutta ei paljoa.

Käytän DENON AVR jossa Audyssey MultEQ XT32 korjain käytössä. Lisäksi joskus hiukan lisäsäätöä SVS:n EQ yms. (etenkin 2xkanava toistoa varten).

Ohessa nykyinen "leffa" vaste kuuntelupaikalta mitattuna (pääkaiuttimet mukana, Argon - 1 suljettuna, 80Hz jakotaajuus)

Eli kuten kuvassa on n. 18 Hz vielä "hanskassa", mutta sitten putoaa jyrkästi...
Katson kohtuu voimakkuudella leffoja ja kyllä tuntuu murinat yms. kehossa, mutta juuri kunnon vavahdukset uupuu.

Onko kellään kokemuksia (myös mittaus dataa) kun vaihtanut jostain vastaavasta isompaan (vaikka SVS PB16 Ultraan)?
Lisäksi onko tietoa millä dB arvoilla + vasteella pitäisi tuntua?
(En ole mitannut vielä dB arvoja joita käytän)


Subwoofer1.jpg
 
Katson kohtuu voimakkuudella leffoja ja kyllä tuntuu murinat yms. kehossa, mutta juuri kunnon vavahdukset uupuu.
Onkos tähän nyt sinulla tai jollain muulla antaa referenssileffaa, mistä ääniraidalta löytyy sellainen vavahdus millä demota? Jos murinat jo tuntuu niin ei siinä paljoa enää puutu vavahduksiinkaan.

Nimittäin jos ei ääniraidalta löydy kunnon vavahdusta, ei sitä subbarillakaan saa tyhjästä taiottua.
 
Eli kuten kuvassa on n. 18 Hz vielä "hanskassa", mutta sitten putoaa jyrkästi...
Katson kohtuu voimakkuudella leffoja ja kyllä tuntuu murinat yms. kehossa, mutta juuri kunnon vavahdukset uupuu.

Onko kellään kokemuksia (myös mittaus dataa) kun vaihtanut jostain vastaavasta isompaan (vaikka SVS PB16 Ultraan)?
Lisäksi onko tietoa millä dB arvoilla + vasteella pitäisi tuntua?
(En ole mitannut vielä dB arvoja joita käytän)
Varsinaisista vavahduksista kun puhutaan, niin toiston pitää mennä alle reilusti alle 10Hz huoneessa. SVS PB16 on "vavahduttaja"... ainakin kaksi sellaista. Desibelejä vaaditaan arviolta 100.

Edge of Tomorrowin ekat 30s on pelkkää vavahdusta.
 
Varsinaisista vavahduksista kun puhutaan, niin toiston pitää mennä alle reilusti alle 10Hz huoneessa. SVS PB16 on "vavahduttaja"... ainakin kaksi sellaista. Desibelejä vaaditaan arviolta 100.

Edge of Tomorrowin ekat 30s on pelkkää vavahdusta.
Missä leffassa on alle 10 hertsin ääniä?
 
Missä leffassa on alle 10 hertsin ääniä?
John Wick yhtenä esimerkkinä, googlettamalla löytyy lisää esimerkkejä, avsforumilla on listattuna "bassoleffoja" graafeineen joita tutkimalla asia selviää jos haluaa perehtyä paremmin, omatoimisesti.

Edit:
VQCRl7z.png

PDpRBvt.png
 
War of the worlds taitaa olla mielestäni yks parhaimmista (millä omia 18" -tuumaisia ja 4kpl lilwreckereitä testannut). Mennään 2.5hz :iin.

xOHoR5q.png
 

^ Tuossa varmaan on sitä vavahdusta ainakin jossain määrin (?)

Kyseinen setti pitänee sisällään jotain allaolevan kaltaista

So now 6x 18" subs with 3 of them spread around the room and 3 of them VNF behind each seat, + 6 Crowson MAs, + 4 BK LFEs (kuvan mukaan tosin näitä reilusti enemmän), + BOSS (in “Subwoofer Riser form") loaded with 6 JBL 12” woofers that the seats sit on (2 JBL's under each seat in a 6" x 30" by 8' platform riser. @avsforum

Ja näyttää about tuolta

2Pa5Mc3.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Sellaisesta tähän subiin siirtyessä tajusin että joo, elokuvassa on usein ihan muuta siellä alapäässä kuin sävytöntä mölinää, moni ei vaan osaa sitä kaivata kun ei ole kuullut. Se nopeus tekee sen vavahduksen.
Samaa mieltä. Itelläkin on ollut paljon "hitaita" äänenpaine elementtejä, mutta niistä ei ole irronnut samanlaista dynamiikkaa leffoilla kuten nykyisistä 2x 18" Faital Pro 18XL1800 125l suljetuista subbareista. Välillä oikein ihmetyttää, että miten hyvin tömähdykset, vavahdukset ja räjähdykset tuntuu kehossa nykyisillä subbareilla. Ei tarvitse mitään sohvantäristimiä. Ja puurakenteisessa talossa asustelen. Olkkari on avointa tilaa keittiön ja eteisen kanssa. Päätteenä subeille toimii the t.amp ta2400-mx ja vaste oikaistu minidsp:llä, niin että toiston alaraja on jossain 15Hz paikkeilla. 12Hz kohdalla on hpf. Edelliset Alpine Type-R 15 refleksisubbarit toistivat myös 15Hz asti, mutta eivät kyenneet tuottamaan samalla tavalla kehossa tuntuvia vavahduksia kuten nykyiset subbarit. LFE kanavan toistoalue ulottuu kuitenkin 120Hz:iin, jota "hitaat" mölisijät ei eivät enää kunnolla toista.

Alkuperäiseen kysymykseen vastaisin, että jos DIY ratkaisut eivät ole vaihtoehto, silloin harkitsisin useampaa SVS suljettua SB-mallia ennemmin kuin toista PB-3000 mallia.
 
Viimeksi muokattu:
Samaa mieltä. Itelläkin on ollut paljon "hitaita" äänenpaine elementtejä, mutta niistä ei ole irronnut samanlaista dynamiikkaa leffoilla kuten nykyisistä 2x 18" Faital Pro 18XL1800 125l suljetuista subbareista. Ei tarvitse mitään sohvantäristimiä.
Niin sinä et koe tarvitsevasi. On täysin eriasia se että sohva fyysisesti heiluu ja tärisee vaikkapa 5hz taajuudella (Crowson tactile transducer) kun joku 18" -tuumaisen dynamiikka subwoofer taajuuksilla.

Siinä vähän milla alueella ne kehon vavahdukset tuntuu..
gjmky.jpg


Se tuleeko tietty (sama) äänenpaine PA -elementistä vai "autoelementistä" ei ole paskankaan väliä mitä tuntemukseen tulee (imo)
 
Back
Ylös