Kaiutinprojekti, maaliin vaikka väkisin

Tänään sain kannettavan, ilman käyttistä tosin... Nyt mietin onnistuisiko kaikkien ohjelmien ajelu ilman ongelmia ja kohtuullisella asentamisen riesalla linuxin päällä vai pitääkö hankkia winkkari lisenssi että säätämisen jatkuvalta tuskalta säästyisi... Pieniä antipatioita winkkaria kohtaan on, mutta nyt pitää kumminkin olla varuillaan ongelmien takia noiden mittaus softien kanssa. Päätin kysellä tuolla, pienissä kysymyksissä, viisaampien mielipidettä asiasta.

Kuuntelu on jatkunut noilla koksuilla vielä koko kotelon tilavuudella ja refleksinä. Nykyisellä jakarilla ainakin diskantti jaa himmeämmäksi ja keskialueen saa suttuuntumaan kun alkaa olla enemmän ääniä päällä. Kunhan tuossa saa kannettavan ja softat toimimaan niin pitää aloitella mittausten harjoittelua. Impedanssi mittauksen palikoita pitää nyt tilailla ja sen kääntöpöydän teko aloittaa kun osa jo osista tuli hankittua.

Eiköhän tämä tästä etene. Kun nuo koksut on saanut hierottua valmiiksi asti, niin pitää hahmotella seuraavaa askelta. Onko se sitten koksulla ja bassoilla, wmtmw, wwmtm, wwwtm, wwtww, tai mitä päähän voikaan pälkähtää. Nyt kun tuon mittaamisen saa alkuun, niin pääsee ihmettelemään ja tutkimaan tuota maailmaa ihan toisella tavalla :)
 
Mikäs se ARTA kytkös oli harrastajille? Sen mittausboxin hilut on jo tilauksessa, mutta miten sen softan kanssa oli tilanne?
 
Ok. Olevinaan olen kahlannu senkin alueen juttuja, mutta eipä ole rekistöröityny tai sitten vaan jo unohtanu nähneensä...

Kiitos infosta.
 
Artaa varten on boxin osat tulossa, paitsi muutamaa diodia pitää ilmeisesti etsiä vielä, mutta ehtinee... Tuossa pälkähti mieleen, että onko tuossa kartioiden mittailussa oltava miten varuillaan vahvarin suhteen? Siis tehojen tai muuten? Sillä vain tuota mietin, etten mittaamisella huokaise kartioita pimeäksi.
 
Zenerit eivät ole pakolliset. Eikä periaatteessa vaimennusvastuksetkaan jos impedanssimittaukseen on mahdollisuus käyttää kuulokevahvistinta, josta ei saa isoa lähtöjänöä. Tavis integroidun päätettä käytettäessä kajari miinus pitää olla linja miinuksessa eli mm ICEpowerit ei käy.
Akustiseen mittaukseen semi-dual-kytkentä, joka ei vaadi mitään boksia.
Perusohjeethan löytyy mittausohjelmista ja esim VCADin mittausohjeesta ARTAlle.
 
Ok. Kiitos Kimmosto. Tuo vahvarin puoli saattaa vaatia pientä hankintaa. Talossa kun ei ole tällä haavaa kuin d-luokkaisia...

Pitää syventyä tarkemmin noihin manuskoihin ja kirjailla itselleen tärkeimpiä kohtia kun meinaa unhoittua. Tuota vahvari asiaa muistelin lukeneeni jossain keskustelussa täälläkin, mutta enpä enää osunut siihen etsiessäni. Eipä mitä, opiskelu ja touhu jatkuu.

Kunhan nämä koksut on saatu leivottua valmiiksi, niin pääsee miettimään mitä on jo oppinut....ja varmasti tuskailemaan mitä on oppimatta. Miten syvälle sitten tarvitsee, innostuu ja etenkin kykenee tässä sukeltamaan onkin jo oma lukunsa.
 
Vähän hidas kun on niin muistinpa vasta nyt, että jossain nurkissa pitäs lojua O2 mallinen kuulokevahvari. Pitänee tarkistaa sen sopivuus tähän toimeen. Jos on ok, niin laite puoli alkaisi olla kohta haalittuna. Paitsi se kääntöpöytä tietty uupuu vielä, mutta ekat mittauskokeilut voisi tehdä ilman.
 
Mulla on kääntöpöytänä kaksi 11mm laminaattipintaista levyä ja 10mm metallitappi saranana.
 
Niin....tuo olisi kyllä helppo ja nopea tehdä. Itse asiassa varaston nurkassa taitaa olla joitain ylimääräsiä hyllylevyjä missä olis kohtuu liukkaat pinnat...

Eipä yhtään huonompi vihje tuo. Saattaisi laiska saada jotain valmista jo ennen viikonloppua 😁
 
Zenerit eivät ole pakolliset. Eikä periaatteessa vaimennusvastuksetkaan jos impedanssimittaukseen on mahdollisuus käyttää kuulokevahvistinta, josta ei saa isoa lähtöjänöä. Tavis integroidun päätettä käytettäessä kajari miinus pitää olla linja miinuksessa eli mm ICEpowerit ei käy.
Akustiseen mittaukseen semi-dual-kytkentä, joka ei vaadi mitään boksia.
Perusohjeethan löytyy mittausohjelmista ja esim VCADin mittausohjeesta ARTAlle.

Eli tarkoitatko niitä ARTAn 4.1 pcbhen tulevia ESD 5V3 diodeja? Ne oli ainakin osalistalla, mutta merkattuna n/a Reicheltin osanumerona. Kunhan se piirilevy tulee ja jäljitän missä kohtaa levyä ne majailis niin tietäisi edes minkä muotoset ne on kun ei ihan selviä tuolla tiedolla....

Kaivoin sen O2 kuulokevahvarin esiin ja siitä tietoja. Ei pitäisi hirveitä tuupata pihalle sen kun maksimi oli 32 ohm/ 600mW ja 15ohm/330mW
kanavalle. Tuo jos menisi ilman sen kummempia muokkaamisia, niin olisipa sekin homma jo hoidossa. Olin jo unohtanu koko vahvarin kun on jäänyt kuulokkeiden käyttö vähälle.

Jep. Nyt noita ohjeita selanneena ja koneeseen ohjelmat (Vituixcad ja ARTA) asennettuna alan kokeilemaan noita mittareita. Yritän nyt ensin saada vain jonkin taajuus mittauksen, millä saisi todettua että laitteet toimii ja asetukset on edes sinne päin.
 
Sopii hyvinkin. Luin läpi ja pitääpä lukea toisenkin kerran. Aina voi oppia uutta ja löytää uusia ideoita.

Tuossa edelleen on noiden koksujen koteloiden purustelu kesken. Vähän on muut kiireet syöneet aikaa, mutta nyt kun alkaa olla synkkää ja kylmenee niin sisällä askasrteluun jää enempi aikaa. Kunhan saa kotelot kohtuu kuosiin niin alkaa tarkempi mittailu ja jakarin ja täytteiden vatulointi.

Tuossa seuraavaa projektia kaukaisuuteen haarukoidessa on yrittänyt avartaa mieltä ja yrittänyt makustella millaista olisi elämä aktiivipömpeleiden kanssa, diynä tietenkin. Ihan siltä pohjalta, että olisiko se mahdollisena vaihtoehtona totuttuun passiivisysteemiin...
 
Taisi olla vaan kuva siinä viestissä johon linkki johti. :) Sikamainen koaks ja basso.
 
Kyllä minä sen koko Hermon pajan kahlasin läpi 😁 mutta juu tuosta sika ja basso kokoelmasta piti kysymäni että miten korva tykkää tuosta.
 
Ei vielä aavistustakaan. Varmaan huonoa kun on 15-tuumaset verrokkina.
 
Nyt kun Joulu on ohitettu ja kinkun sulattelussa sain poitsun pömpelikotelot ainakin auttavasti kasaan, niin pitäisi kai pieraista jotkin vasteet pihalle, että voisi jakareita alkaa suunnittelemaan. Pömpeleissä siis jo kotelot joissa refleksiputken tyngät paikallaan ja sisäseinillä 1cm äänen vaimennusmattoa (semmoista aika pemmoista motonet mallia) peittämässä kovat pinnat. Lisänä heti koksukartion takana noin pään kokonen pehmeä vanupallo ja pömpelin pohjalla löyhästi 6 litraa vanua. Nyt sitten kaipaisi kai vinkaistä tuosta TB-W2314:stä vasteet, mutta vähän vielä pihalla tuosta toimesta.

Sitäkin mietin, että kovin moneen kulmaan ei varmaan kannata nyt mittailla kun pömpelin kotelo on jo aikalailla mikä on jatkossakin. Ehkä ainut sivusuuntaisen mittaamisen hyöty olisi kai tieto diskantin osalta, jos sen tasoa haluaa säätää kaiuttimien lopullisen suuntaamisen avulla. Vai onko tuolla kulmiin mittaamisen sarjalla vielä jakarisuunnittelussa muita rooleja minkä vuoksi kattavampaa mittailu kaivattaisiin?

Eli jos joku on kyllin kärsivällinen kertomaan ja opastamaan syyt/tarpeet/toimet/seuraukset niin kiitän suuresti.
 
En tiedä miten ajattelit sivusuuntaiset mittaukset tarpeettomiksi, mutta vähintään 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 astetta. Olen sen verran huono oikomaan että joku osannee selittää mitä eroa tulee kun jättää 100-180 ja pystysuuntaiset kulmat pois.
 
Kannattaa seurata vituixcadin työpolkua, helpottaa jatkossa. eli mittaat 10 ast välein riippuen kotelon symmetriasta joko täyden ympyrän tai sitten puolikkaan (pysty+vaaka). ja lähikentät jne. on kerralla sitten vasteet valmiit, millä voit leipoa jakareita.
Vinkuttaminen ottaa aikaa, mutta palkitsee...
 
Back
Ylös