Kaiutinprojekti, maaliin vaikka väkisin

Passailet mitattavan pömpelin jokseenkin katon ja lattian puoliväliin. Horisontaalisesti oleviin pintoihin myös sama noin 1,3 m välimatka (tai enemmän).
 
Jep. Kerkesin jo turhia tuossa kysellä. Kaivoin mittahärvelit esiin ja yritän ehtiä mittailemaan ennen kuin työviikko taas estää harrastamisen. Meinaa olla hidasta tämä minun touhu, mutta kuvaa kyllä hyvin tekijäänsä 😁
 
Viimeksi muokattu:
No jos kerkiit yhenkin päivän vuodessa pyhittää mittaamiselle niin on jo aika haipakkata :) Parin kymmenen vuoden päästä on kaik nurkat täynnä kaikenlaisia kaiuttimia.
 
mulla on aina mittasetuppi esillä, oma huone kun on. jos tulee inspis...
 
No vähän meinaa joskus kehtuuttaa paneutua asiaan. Meinaa työviikolla loppua tunnit kellosta ja viikonlopuna veto ukosta. Ei aina aina mutta tällä hetkellä taas näin. Tietty tuo valmiina pöjöttävö kalusto madaltaisi aloituskynnystä, mutta vielä sitä en ole mielessänikään onnistunut kaunistelemaan niin nätiksi, että edes itse sitä jaksaisin tuijottaa tuossa olohuoneessa jatkuvasti. Omaan mittaushuoneeseen pitäisi varmaan olla pari..kymmentä palkkaluokkaa paremmissa hommissa, joten se ei ehkä ole ratkaisu.

No, nyt kun on kumminkin päässyt jo tämän viikon hommista yli ja vetänyt kupposen sumppia niin ehkäpä lumien kolaamisen jälkeen voisi inspiroitua virittelemään laitteita valmiiksi ja jos ei enää illalla pahemmin mittaile niin pääsisi aamulla jo valmiiksi asetellulla aloittamaan.
 
Tuossa piuhojen kanssa aikani toskasin (juu, vaiheessa on homma) ja jumitui pohtimaan, mitä kaikkea oon voinu unohtaa ja toisekseen mitä kaikkia asetuksia ohjelmien puolelta on tekemäti. Tuon artaboxin kanssa kai muuten helpompi mittailla ainakin alkuun. Eihän sen basso/keskarin kanssa isoa huolta ole, mutta diskantti ottaa oletettavasti herkemmin kärsäänsä jos saa liikaa hönkää...

Pitänee vielä kerrata manuskat ja katsoa läpi asetuksia ettei tule munittua. Nyt olisi hyvä olla puolen kymmentä turhaa ja halpaa kartiota millä voisi ensin kokeilla savuttaako...
 

Liitteet

  • IMG_20220123_152313.jpg
    IMG_20220123_152313.jpg
    174,4 KB · Katsottu: 61
Joo kyllähän siinä tovi vierähtää arjen askareiden keskellä, enneks systeemit on pystyssä. Muutama kerta menee vielä harrastellessa just piuhojen ja asetusten kaa, mut siitä se sitten! Pitkän tähtäimen suunnitelmaksihan nää yleensä pätkähtää tämmöset harrastusprojektit :D

Suosittelen varaamaan kokonaisen päivän tai jopa viikonlopun kalenteriin tätä varten, niin tulee tehtyä iliman ressiä! Muista tsekkailla muutaman mittauksen jälkeen että data näyttää jotenkin järkevältä! Ettei vaan oo telkkari päällä tai ilmastointi täysillä, jne. Ite huomasin vasta monen tunnin hikoilun jälkeen että tuli tehtyä turhaa hommaa hehe. Varaa myös lempivirvoketta jääkaappiin niin voi välillä huljauttaa kurkun kosteaksi onnistumisten tai epäonnistumisten päälle ja jatkaa sitten taas mieli virkeänä seuraavaan mittaukseen.

Kerran kun ottaa asian haltuun, tekee kaikki mokat siinä heti samalla "viikonloppuleirillä" niin sitten myöhemmin onnistuu nopeammallakin aikataululla, esim työiltana kun muu perhejengi on vaikka saunassa tai pizzalla poissa häirihtemästä harrastuksia :)

Tsemppiä!
 
Viimeksi muokattu:
Meillä on myös tullut tutuksi ilmoitus kuuluvalla äänellä: Mittaus!
 
  • Tykkää
Reaktiot: JHM
Satunnaisella mittaajalla "elämälle" varatussa tilassa on meleko säätäminen, jotta etäisyyksissä pääsee muutaman millin tarkkuuteen, jota tosi korkea ylin jako edellyttää. Ristikkolaserit sekä helpottavat että vaikeuttavat, joten niidenkin hyödyntämiseen pitää olla hyvä suunnitelma mietittynä valmiiksi. Tässä yksi setuppi, joka ei ole häävi heijastusmatkojen puolesta, mutta kertonee millaisilla valoilla ja mihin voi tähtäillä.

1643046671385.jpg

1643046683581.jpg
 
Kiitän neuvoista ja tsemppauksesta. Nämä projektit ovat minulla aina pitkissä puissa senkin takia, että olen hitaampi toteuttamaan kuin ideoimaan ja suunnitelmat lievästi sanoen tuppaavat elämään aina siihen saakka, kunnes jotain peruuttamatonta on saatu aikaan. No tämä mittaaminen ottaa alkuun tosiaan aikaa kun yritän välttää isoja mokia ja oppimaan kerralla pienistä. Kunhan ihan käppyröitä alkaa saamaan, niin pitää tosiaan ensimmäiset alistaa suoraan tutkinnan alle, jotta tunnistaa onko mittauksessa mukana pakastin tai kiuas ja haiseeko käppyrässä jokin asettelun suurempi ongelma. Tuossa voi mennä jo tovi, ennen kuin mitään vakavammin käyttökelpoista käppyrää kannattaa edes yrittää mitata.

Ensimmäinen takaisku on jo tosin koettu kun viikonloppuna yritin pistää Focusritea tulille ja mitään ei tapahtunut. Hetken ihmeteltyäni hoksasin tarkistaa usb-narun ja siitähän löytyi pieniä reikiä pätkältä matkaa.... karvapöpö oli käynyt tutustumassa piuhaan. No saipa syyn käydä kaupasta uuden, mutta saman tien himpun pidemmän helpottamaan laitteiden paikkojen suhteen.

Tuon ristilaserin hankinta on ollut vähän liipasimella ihan muunkin remontoinnin tiimoilta. Ehkä tässä alussa pärjään vielä ilman, mutta onhan tuo yksi hyvä syy lisää hankintaa puoltamaan. Tila ei ehkä ole alkuun paras mittauksia ajatellen, mutta kyllä tähän pienellä tavaran siirtelyllä saa pömpelin aseteltua 2m irti kaikista seinistä (tai muusta isommasta romppeesta). Hyllyjä ja muuta tavaraa lukuunottamatta akustointia ei tosin ole mitenkään erikseen harrastettu, joten nähtäväksi jää, miten rumasti se näkyy mittauksissa.

No, aika näyttää...
 
Ihan tähän pömpeliprojektiin liittymättömänä, mutta takaraivossa kaihertaneena asiana... Millainen tieto/tuntuma teillä muilla on aktiivi-dsp kaiuttimista. Lähinnä Hypexin FA laitteista. Mietin mitenkä ääniominaisuuksiltaan vertautuisi kohtuullisen hyvin onnistunut passiivinen diy 3-tie ja lähes sama pömpeli aktiivisena tuollaisella dsp korjauksella? Miten helposti tai vaikeasti noista kuulee erot ja millaiset ne olisivat jos passiivi ratkaisua ajettaisiin kumminkin kohtuullisen hyvällä vahvistuksella ja aktiivia vaihtoehtoisesti analogisesti tai diginä. Mitään tarkkaa anlyysiä en kaipaa, mutta jos joku on kokeillut tai päässyt testaamaan eroja tarkemminkin niin kiinnostaisi tietää. Tähän asti olen ollut vannoutunut passiivikaiutin käyttäjä, mutta välillä pitää miettiä olisiko syytä maistella jotain uutta....
 
Minulla on ollut Clio 10 käytössä,ja on ollut pettymys.Ilmeisesti sen fire fire liitäntä aiheuttaa ongelmia.
Mittausohjelma kadottaa hyvin helposti Clio Fw mittausboksin.
Imbedanssimittaukset täytyy tarkastaa monta kertaa, että ne ovat samat. Samoin vastemittaukset.
Vastemittauksissa saatta jättää jonkun mittauksen liian alas.
Kadotta myös USB liitännäisen QC Boxin.
Vanha DOS pohjaisen LAUD oli äärimmäisen luotettava,mutta vanha PC kone lopulta hajosi.
Todennäköisesti Clio 12 on ongelmat korjattu.
 
Joo, varsinkin pienet firewire-liittimet läppärin päässä olivat huonoja, joten yhteys krakasi jatkuvasti. Yhteyden pätkiminen aiheutti sekä isompia blue screen -juttuja driverin takia että pienempiä - ilmeisesti osittain impulssivasteen ajoituksen siirtymisen takia. Esim. impedanssivaste saattoi kääntyä peilikuvaksi tai taajuusvasteen ajoitus pompsahtaa ms luokkaa pieleen. Hommasin läppäriin lisäkortin isommilla FW-liittimillä, mutta tarve jäi lopulta lyhytaikaiseksi kun päivitin purkin 2018.

Purkin päivitys fw-02 versioon paransi luotettavuutta 100x, mutta sekään/mikään ei ole ole käytännössä pomminvarmaa jos esim hiipii villasukkasillaan ja tökkii mikin kautta kipinää. Päivitys maksaa käsittääkseni noin 250 e. Minen maksanut aikoinaan muuta kuin kuljetukset kun kysyivät ja lupasin tehdä heille softan testausta ja kehitysehdotuksia. Sen touhun ongelma taas oli että haluavat pitää kaiken yhteensopivana hyvin kauas taaksepäin eli sovellukseen ei saa hyödyllisiäkään uusia ominaisuuksia mikäli ne vaikuttavat tiedostomuotoihin. Tuon takia esim v12 ei eroa toimintojen puolesta juurikaan v10:stä.

Lisäbokseille olisi varmaan käyttöä, mutta ei ole tullut hommattua.
 
Kuten jo aiemmin totesin. Nämä projektit eivät ole minulla nopeita ja välissä hurahti reilu vuosi kun intoutui taas asian pariin...no oli tässä välissä talossa kattoremontti joka veikin koko viime kesän. Nyt taas siis vähän mieli palailla aiheeseen.

Mittaukset jäivät viime vuonna alkuunsa ja sitä pitäisi kai alkaa harjoittelemaan. Kiinnostaisi oikeastaan laittaa kaikki kämpässä olevat pömpelit vähän mittarin eteen. Ehkä noiden kaupallisten kohdalla ei isompia twiikkauksia viitsi harkita, paitsi jos mittaamalla olisi jotain potentiaalia nähtävissä ja jotenkin olisi selvästi mittaamalla oletettavissa että jotain on reilusti sössitty jakarin tms. osalta. En kumminkaan pidättele henkeä tuon mahdollisuuden suhteen. Nuo omat tekeleet kumminknin olisi mukava altistaa vaikka kriittisemmänkin tarkastelun ja mittailun alle ja niihinhän voisi tehdä herkästikkin paranteluja, mikäli mahdollisuuksia ilmenee.

Lisänä sopassa on vielä läjä SEASin kartioita, jotka ostin taannoin ihan vain nopsasti specsesit tarkistettuani ja kun sopivaan hintaan sain. Tuli 2kpl TC35C002 diskantti-keskareita ja 4kpl ER18RNX midbassoja hankittua ja noista voisi loihtia pömpelit joko niillään tai sitten lisäkartioilla esim basson tai ylimmän diskantin parantamiseksi.

Edelleen se ref5/R11 mallinen kaiutinkin käy mielessä, mutta pitää ne TB:n koksuista pojalle tehdyt pömpelit vielä raastaa mitattavaksi ja kuuneltavaksi olohuoneeseen....ovatpa ainakin sisäänajetut nyt.

Että tämmöstä pitkästä aikaa ja katsotaan miten tuo touhu nyt alkaisi edetä, jos ei mitään ylläri remppoja pauku taas päälle riesaksi.
 
Back
Ylös