Kaiutinprojekti, maaliin vaikka väkisin

Titi

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.6.2008
Viestejä
225
Kaupunki
Joensuu
No niin. Alkuun selitys otsikolle.

Olen kuunnellut musiikkia ja rakennellut joitain kaiuttimia ja äänentoiston laitteita vuosien saatossa. Kaikki projektit ovat olleet joko valmiita sarjoja, yhdistelmiä semmoisista tai sitten jonkun vahvasti asiaa tuntevamman ohjauksessa tehtyjä. Takkiin on tarttunut toki jotain tietoa ja taitoa, mutta nyt mentäisiin vähän pidemmälle.
Tarkoitus on saada etsittyä se oikea ratkaisu kaiuttimeksi juuri omaan käyttöön, tilaan ja makuun. Tämä olisi tarkoitus hoitaa ihan aikuisten oikeasti kunnolla, eli tutkimalla specsejä, mittaamalla vasteita, simuloimalla, kuuntelemalla ... ja jos menee reisille, aloitan alusta. Valmista tulee tuskin hetkessä tai vuodessakaan, mutta valmista tulee.

Jostain pitää lähteä liikkeelle, joten muutaman askeleen olen jo ottanut.

1) Vituixcad on ladattu, asennettu ja sitä on kokeilutiedostoilla nyt opeteltu veivaamaan. Opeteltavaa riittää, mutta alkuun on päästy.
2) Kaiuttimien rakenteesta on ensimmäinen ajatus tähdätä KEF Reference 5 tapaiseen rakenteeseen, jos sopiva koaksiaali löytyy. Tuohon tarkoitukseen luulin löytäväni ehdokkaan TangBandin W8-2314:stä, joita tilasin parin.
3) Vituixcadin osalta otin yhteyttä Kimmostoon, joka antoi askelmerkkejä kartioiden arviointia varten.

Sain ohjeistusta noiden koksujen kokeiluun ja arviointiin, ovatko ne kelvolliset jatkotoimia ajatellen. Teen protokotelot ja jakarit, joiden ohjeet on suoraan valmistajan sivuilla. Noilla saa alustavasti kuunneltua onko kartiot mitenkään toimivat, vai menevätkö johonkin toisarvoiseen käyttöön ja aloitetaan homma alusta. Jos kuulostavat joltain, tehdään mittauksia ja mietitään niiden pohjalta jatkoa.

kaiken kaikkiaan koko projekti kestää ehdotuksia ja mielipiteitä matkan varrella ja dokumentoin sitä niin paljon kuin pystyn ja osaan, jotta siitä saa kukin itselleen hupia, tarpeellista tietoa tai varoittavan esimerkin tuleville sukupolville.

Tästäpä sitä sitten alkaa tarina etenemään tulevina iltoina.

Titi
 
Jos siihen laittaa neljä kasituumaista bassoa kaveriksi niin pikkusen huolestuttaa riittääkö koaksiaalin herkkyys.
 
Joo. Todennäköisesti bassoissa menee lähtökohtasesti yli. Tuossa on asia mietittävä jos koksu osottautuu ensin kelvolliseksi. Mikäli koksu on toimiva, niin sitten alkaa bassojen kanssa miettiminen.

Neljän basson idea oli lähinnä siinä, että kaksi bassoa olisi ehkä enemmän sen matalimman pään tukena jos ei sitten suoraan löydy kahden kartion ratkaisua joilla homma hoituu kokonaan.

Rakenteen kanssa voidaan vielä kokea muutoksia ja ahaa elämyksiä, riippumatta siitä jatketaanko koksun kanssa vai ilman.
 
Yleisesti saatavana olevat hifi-koksut ovat melko keskinkertaisia, eikä pitäisi olla mitään ongelmaa tehdä parempaa erilliselementein. TB:ssäkään ei ole jouhevaa akustista erotusta/sovitusta domesta kartioon vaan pelkkä ripustus ja jyrkkä kulma kartion sisäkehälle, joten vaste härvää tavallistakin matalammalle. Tuttuun tapaansa yrittävät vain peitellä sen näyttämällä vasteen 100 dB asteikolla.
Vasta parhaat kajarivalmistajien kuten Kef ja Gene omat koksut ovat 3-tiessä kilpailukykyisiä erillisiin elukoihin verrattuna, joten hifi-koksun käyttö DIY:ssä on omanlaisensa kompromissi, joka vaatii riskinottoa ja mahdollisesti kykyä antaa anteeksi.

Yhdet kajarit olen suunnitellut TB:n erilliselementeillä. Lopputulos oli yllättävän hyvä, joten ei tuomita pahemmin ennen kuuntelutestiä. Testi 2-tienä altistaa keskeismodulaatiolle, joten disun söhräytyminen basson tahdissa kovempaa soitellessa täytyy pystyä jättämään huomiotta, jos lopullinen on 3-tie.

Varsin epäherkkiä 8 ohmin basareita on kyllä olemassa, mutta 88 dB/2.83V/1m lopullinen herkkyys saattaa vaatia että kaikki (4 ohmiset) basarit on laitettava sähköisesti sarjaan. Kahdella sarjaankytketyllä (4 ohmisella) pitäisi syntyä, jos riittävän epäherkkää, mutta muuten sopivaa 8" ei löydy.
 
Viimeksi muokattu:
Juu, kyllä tuo koksu on ihan uhkapeli kappale alkuperäisen idean innoittamana. Mikäli se ei oikeasti osoittaudu hyväksi ja muuta hyvää koksua ei ole tarjolla, niin muutetaan rakenne muuksi.

Ääni edellä mennään niin pitkälle kun mahdollista. Ulkonäöllisiä asioita pitää jossain määrin pitää mielessä, mutta uskoisin niiden rajojen antavan aika paljon mahdollisuuksia rakenteen suhteen.

Katsotaan miten käy. Viikon päästä saa varmaan koksut ja vanerit niin pääsee protoilemaan ja tuomitsemaan korvalla.
 
Vaihtoehtoja voi antaa ja etenkin jos on saman mittaajan vertailtavaa dataa tuohon TB:n kartioon. Pitää tutkia tuota linkkiä tarkemminkin.

Jos pulla käy niin kartiot on jo huomenissa käsissä. Vanerit käyn ainakin viikonlopuksi ja alan protokoteloiden tekoon vaikka kartiot vielä uupuisivatkin.
 
Kartiot tulivat eilen ja sain myös koteloihin vanerit haettua. Palaset on jo valmiina, mutta pitää vielä työstää etulevyyn kartiolle reikä ja refleksiputkenkin reikä. Meinaa vaan olla työkalut vähän hukassa muuton jäljiltä. Jyrsimen jo löysin, mutta terät on hukassa... No pitääpä kumminkin jakareiden osat odottaa ja taikoa refleksiputketkin, eli eiköhän tuossa ehdi ensi viikko viikonloppuun ennen kuin saa ääntä ulos.

Tuossa mietin vain, että tehtaan ohjeessa on refleksiputki päin kuuntelijaa. Onkohan tuolle joku vahva perustelu takaseinä sijoitusta vastaan? Takaseinässä oleva refleksiputki vaatii tietty vähän enemmän väliä kajarin ja seinän välille, mutta onko muuta. Ja toisaalta, jos putki sojottaa etulevyssä sen kartion alapuolella, sotkeeko se sitten mahdollista mittaamista?
 
Miksi tarvit refleksiputken jos tulee bassot erikseen?
 
Se sattuu olemaan tuossa tehtaan ohjeessa, millä ajattelin tehdä kokeiluun nuo pöntöt. Toisaalta, jos kartiot ei kamalan ahtaaksi oloaan tunne ilman putkia niin voisihan ne jättää pois.

Eihän tuo oikeastaan maksa kuin vähän vaivaa jos pistää nuo laulamaan alkuun umpipöntössä ja jos ilmenee pakottava tarve refleksoida niin kairaa sitten niille putkille paikat 😁
 
Ja tosiaan ne bassot tulisi lopullisessa versiossa kumminkin erikseen eli noilta suodatettas varmaan alle 200Hz, tai jotain, pois.

Eli sinällään sitä kokeilussakaan on varmaan turha refleksillä venytellä...
 
Palataanpa takaisin refleksiputki suunnitelmaan. Tuossa itse en osannut ottaa huomioon ihan kaikkia asioita ja Kimmosto hieman valotti asiaa piiloresonanssien ja poikkeutuksen osalta. Kiitän ohjeistuksesta ja kairaan refleksiputken paikalleen.

Kun vaan ne terät vielä jyrsimeen löydän....
 
Suljettu menee jos on 100% varmaa ettei koteloa tulla jättämään jälkipolville testin jälkeen, ja tarkoitus on testata vain niin hiljaisella ettei akustinen keskeismodulaatio pääse vaikuttamaan liikaa eli vaikeuta valintaa. Muussa tapauksessa refleksi 2-tienä takaröörillä, mutta silläkin testimateriaalin olisi oltava riittävän aliäänetöntä ettei kartio lähde turhaan lepattamaan ja sössäämään yläpäätä. Alikokoinen suljettu on vähiten poikkeuttava akustisen vastajousen takia, mutta protokotelon hyödyntämismahdollisuudet ovat heikot.

P.S. SICA 6.5 saattaisi olla ok myös passiivisena.
 
Ok. Kokeilen tuon TB:n nyt alkuun tuossa kotelossa ja kuulostelen sen. Tuskin tullaan noita ihan urkujen alimmilla äänillä tai norsujen mörinöillä kokeilemaan. Ja jos poitsulle jäävät niin vähemmän bassovoittoista tuntuu olevan se hänen tavara mitä ulos tuuttaa.

Sicaa voisi miettiä myös, mutta otanpa äänet ensin ulos näistä TB:stä.
 
Passiivisen kynnys on matalammalla kun raakavasteet ovat tarpeeksi tasaiset tai "hyvällä tavalla" eli laakeasti epätasaiset tai on vain yksittäinen vippaus. 5-10 dB jatkuva vispaus kaipailee DSP:tä, ja toimii jos on resonanssipohjainen eli pysyy samanlaisena ainakin kuunteluikkunan sisällä.
 
Sen verran itse vielä pitäisin kiinni passiivisuudesta, että nykyinen laitteisto saisi pysyä muuttumattomana. Jos nyt on etusen perässä monopäätteet ja passiivikajarit, niin tavoite olisi saada asia hoitoon kaiuttimien vaihtumisella.

En tosin tiedä mitä kaikkia variaatioita aktiivisen jaon ja laitteiden puolella on, mutta lähtökohtaisesti tuo vahvistus saisi pysyä entisellään.
 
Koteloiden teko vähän kestää kun jyrsinkin porsi vanhuuttaan heti kättelyssä. No, pitää tässä viikolla hakea uusi ja aloittaa nikkarointi kun simasta kuplat alkaa haihtua.

Jos kartoissa on ainesta niin vaikka nämä kotelot pyrin tekemään suoraan siisteiksi ja poitsun käyttöön niin kyllä niillä mittaukset tehdään tarvittaessa.

Ja aina mittaamista varten voi jonkun erikoisemmankin pöntön kyhätä jos tarve vaatii.
 
Täällä taas. Meni vappu ja siinä viikonlopun aikana ehdin koeajaa uuden yläjyrsimen. No intoilin liikaa ja turautin heti kättelyssä ekan kartion reiän v..tuiks. Liian iso hole tuli, eli pistin pillit pussiin siltä kertaa, ettei isompia tule saman tien mämmättyä ja kerkesin toteamaan koneen toimivaksi.

Tänä viikonloppuna uusiksi, vähän huolellisemmin ja maltilla. Voisi saada pömpelit ensikokeiluun kun jakarin osatkin jo on.

Vituixcadin kanssa on jonkin verran tullut pöllöiltyä, mutta vielä en ole onnistunut saamaan siihen asetettua sopivaa bassokartiota...tai neljää millä voisi ihmetellä bassopään ratkaisua. Pitää opiskella lisää.

Mittaamista pitäisi myös opiskella ja harjoitella. Ajattelin ensin kokeilla mitata käytössä olevien pömpeleiden vasteita ja ihmetellä niitä. Menisi harjoitteluna ja saisi vähän vertailupohjaan miten mökki sotkee toistoa ja omat kuulottimet ovat kenollaan.

Jos viikonloppuna on kotelot läjässä niin pistän kuvatuksia.
 
Tänään kerkesin jo vähän purustella. Sain kartioiden reiät tehtyä etulevyihin, sitten loppu aika....huomenna jatkuu...
 

Liitteet

  • IMG-20210507-WA0000.jpeg
    IMG-20210507-WA0000.jpeg
    63,4 KB · Katsottu: 132
  • Tykkää
Reaktiot: JHM
Back
Ylös