Full range

Mut mites sitten kun PA elementeistähän se musa yleensä tekemisvaiheessa toistetaan ja hyvin jytää?
 
saurama sanoi:
Anteeksi nyt suorasukaisuuteni, mutta oletko lukenut sitä juttua ollenkaan? Kuunteluarvioissa on monessa kohtaa puhuttu yleisestä äänenlaadusta ja erikseen siitä, millaisia muutoksia tason nosto tuo. Lyhyt vastaus kysymykseesi: oli.

Olen mutta kun töissä ei ole lehdet vaan kotona ;) ihan jokainen numero. Ihan ennakkotilaaja näes.
 
Takaisin asiaan. Tein pientä suunnittelua. Pari rinnakkaisresonanssipiiriä sarjaan 15CX1000 basson kanssa pitäisi saada vaste hyvin suoraksi välillä 100-5k tai ainakin välillä 100-1k joka olisi ns. päästökaistalla. Tuo isompi töppärä 2.5k kohdalla on niin ryppyinen ettei sitä ihan tarkasti saa elminoitua.

Tässä arvot ( 9ohm || (60uF + 1.5ohm) || 2.1mH) + (14ohm || 10uF || 470uH) Nuo ei ihan standardeja ole enkä huomionut induktanssien resistanssia mutta eipä tuossa ole huomiotu 18soundin referenssikotelosta poikkeavaa etulevyäkään. Referenssitasoksi asetin pari dB nousevan vasteen välillä 100-10k. Tuon päälle voi kuitenkin tehdä ihan normaalin oppikirjamaisen I tai II asteen alipäästön 1kHz kohdalle kunhan veivaa arvot uudelleen kun jakosuodon kuormitusimpedanssi vahvaimeen päin ei olekaan elementin vakio 6.2ohm. Ajatuksena kuitenkin, että vaste suoristuu helposti.
Diskantin vaste suoristuu yhdellä rinnakkaisresonanssipiirillä paitti että sen alempi resonanssihuippu vaatinee korjausta. Ylempää ei kannata korjata koska diskan rinnalle voi surutta heittää tason pudotuksen vastusta jolloin impedanssitoöppärä vaimenee.
Pitikä vain selvitellä tulisiko tuosta omilla taidoilla mitään passiivisesti vai olisiko parasta haudata koko ajatus. Töyssyt ja notkot vaikuttaa olevan kovasti yhteistyöhaluisia perusfiltterien kanssa.
 
kahvis sanoi:
No en halua liika pelotella, mutta kokeile tietokonesimulaatiota, voi mennä muuten sorvaukset aika hukkaan...
Näinhän se on. Täytyy simuloida jo ennen torven tekoa ja sitten torvella mitatusta vasteesta simuloida uusi torvi jne. kunnes alkaa näyttämään sopivalta (eli hermot pettää).

Jos joskus tuollaisen väsään, niin tuollainen lienee rakennustapa torvelle: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1136452
Aihion pystyn tekemään NC-sorvilla.
 
Nostanpas tätä esiin

Coaxialeja olen vielä miettinyt (vaikka isot vakiosuuntaavat onkin alkaneet soida hyvin, ei itsestään).
Coxeissa ongelmana on se diskantin ryppyisys. Olen kuullut ja lukenut kahta syytä tälle rypylle.
1. torven (basson kartio) nielun pykäläinen sovitus diskanttiin ja/tai diskantin säteilijän ei-tasomaisuus
2. bassokartion ulkoripustuksen epäjatkuvuus.

Vaan kumpi lienee se totuus?
 
Vaan kumpi lienee se totuus?

Molemmat, mutta eri taajuusalueilla. Itselläni mutua, notta 2:n kanssa on helpompi elää. Voi olla kyllä subjektiivinen huomio, sillä sen vaikutus on tarkemman kuulon alueella. Toisaalta molempiin auttanee pieni ohi/ylisuuntaus. Jokatapauksessa uudessa Genelecissä koksu on suunniteltu niin, että 1 ja 2 on pyritty eliminoimaan. Mielenkiintoista nähdä jatkossa, kuinka pitkäikäisiä nuo "vaahtokartiot" on.
 
Olen kuullut ja lukenut kahta syytä tälle rypylle.
3. Suuntaimen (kartion) pinnan resonanssit korkeilla taajuuksilla?
4. Suuntaimen resonanssitaajuuden monikerrat?
(5. Modulaatio, tosin ei luonnollisesti näy pistetaajuudella mitattaessa)

Ihan mielenkiinnosta. Onko modulaatioiden mittaukseen jotain kätevää tapaa? Vaikka pelkän toisen kertaluvun mittaukseen (jokaisella pistetaajuudella sweeppi koko taajuusalueen läpi, sama toistetaan koko taajuusalueelle. Eli kolmelle akselille taajuus 1, taajuus 2, spl), vai nähdäänkö tuo ihan kohinalla?

Joskus mietin extremetestiä, jossa olisi DIY plasma widerangen edessä jaon ollessa jossain 10 kHz yläpuolella. FullWiderange täysin diffuusiin (kierrettyyn) kartiokoteloon, alle mahdollisesti basso pyöreään koteloon (jakotaajuus niin alas, ettei koteloresonansseja voi muodostua). Piirrustukset ja suunnitelmat olivat jossain määrin valmiina, kunnes innostuin lukemaan torvista ja informaatio räjähti käsiin... Koko sirkus olisi siis ollut käytännössä "laminoitu jumppapallo jonka takaa lähtee gramofonin torvi jossa sisällä wide range ja plasma". Ideaa ei kuitenkaan uskalla sanoa ääneen tai joutuu hoitoon.
 
Eipäs nyt liioitella ??? Tarkoitin niinkin reilua virhettä kuin Seasin coxeissa on. Ei tuo johdu mistään kartion sisäisistä resonasseista. Se johtuu joko reunaripustuksesta tai nielun ongelmista mutta kummasta. Jos ymmärsin oikein niin Gradientin tutkimusten mukaan reunaripustus olisi iso paha mörkö.
 
Pitää oikaista aiemmin sanotut kun tuli varmistettua erään merkin suunnalta asia. Tosiaan ulomman ripustuksen tasoittaminen tasoittaa vastetta korkeilla taajuuksilla jonkinverran.
 
Molemmat aiheuttavat rosoja vasteeseen, niin säteilijästä joka suunnassa samalla etäisyydellä oleva pykälä (kartion ulkoripustus) kuin diskantin heikko sovitus torven kurkkuunkin. Ensinmainittu tasaantuu joko sillä, että elementin ulkoreuna saadaan mahdollisimman siististi kotelon pintaan jatkuvaksi tai sitten pienellä ohisuuntauksella. Ensimmäinen vaihtoehto on toki puristisesti ajateltuna järkevämpi. Ei kierretä ongelmaa vaan poistetaan se. 6,5-tuumaisella elementillä tuo ulkoripustuksen riesa osuu sinne ylimmän oktaavin alueelle. Kätevä DIY-mies voi tietysti vaihtaa kumisen puolipallon muotoisen ulkoripustuksen kankaiseen haitarimalliin (siis sen tyyliseen, mitä PA-keskiäänielementeissä tyypillisesti on).

Seasin koksussa kimittimen sovitus kurkkuun muuttuu hyvin paljon riippuen bassokeskiäänisen kartion asennosta. Sama tapahtuu varmasti muissakin rakenteeltaan samankaltaisissa koksielementeissä. Diskantin vaste muuttuu paljon, jos kartio onkin millin-pari edempänä tai taaempana kuin lepoasennossa. Se pitää ottaa huomioon suodinsuunnittelussa. Isolla PA-pumpulla kartion liikkuminen on huomattavan paljon vähäisempää samoilla äänenpainella kun pinta-alaa on moninkertaisesti. Se tietysti helpottaa asiaa. Kuinka iso muutos tulee siitä, että liikkumasauma onkin 5-10cm kurkusta eteenpäin eikä juuri kurkun kohdalla, sitä en tiedä.
 
Hyvä hyvä :D

Nimittäin tuopa oli juuri fakta minkä toivoin kuulevani nimittäin, että ulkoripustuksen virhe korjautuu lievällä ohisuuntauksella. Tämä sama pätee mitä ilmeisemmin ihan suppiloihinkin.
Eräskin hienon näköinen projekti tuli pistettyä koomaan kun olin puoli vuotta vääntänyt diskan sovitusta eikä millään suoraan edestä oleva vaste meinannut oieta ylimmällä oktaavilla. Vähänkin sivuun ja vaste oli täydellinen. Kyse taisi olla suuntaimen reunasta.

Coxin suhteen ajattelin kokeilla (nyt kun varmistui tuo oireen ja syyn suhde) josko jatkaisi 8" eteen hyvin loivalla suuntaimella joka muuttuisi kotelon reunapyöristykseksi. Seasissa reunaripustus on sisäänpäin oleva kumipallukka joten ajattelin tuoda reunasuuntaimen tuonpäälle niin lähelle että liikevaraa jäisi vain 2mm ulospäin. Palkoon voisi harkita ohkaista superloni nauhaa vaimennukseksi.
 
Metsästä jostain plugillinen p21, diskantti käy heittämällä paikoilleen ja vasteet on diskantin osalta ainakin hienot. Btw, paras diskantin vaste jonka olen koksussa nähnyt on p21 jonka kartio on leikattu pieneksi ja sovitettu lähes tasaisella ripustuksella seasin 17 runkoon.

Diskantti kannattaa asentaa hieman pois nielun keskeltä, ettei diskantin ja kelan rungon väliin jäävä ilmaväli ole tasainen. Tällä saadaan väliin muodostuva resonanssi 2,8k alueelta tasoitettua. Pilkun viilausta ehkä, vaikea sanoa onko kukaan tuota koskaan kuullut..

Edit: Kaverilla saattaisi olla kyseisiä mustakartioisia muutama ylimääräinen..
 
Salzi sanoi:
Metsästä jostain plugillinen p21, diskantti käy heittämällä paikoilleen ja vasteet on diskantin osalta ainakin hienot. Btw, paras diskantin vaste jonka olen koksussa nähnyt on p21 jonka kartio on leikattu pieneksi ja sovitettu lähes tasaisella ripustuksella seasin 17 runkoon.

Diskantti kannattaa asentaa hieman pois nielun keskeltä, ettei diskantin ja kelan rungon väliin jäävä ilmaväli ole tasainen. Tällä saadaan väliin muodostuva resonanssi 2,8k alueelta tasoitettua. Pilkun viilausta ehkä, vaikea sanoa onko kukaan tuota koskaan kuullut..

Edit: Kaverilla saattaisi olla kyseisiä mustakartioisia muutama ylimääräinen..

No kyllä P21 RFX/P toimii myös jotenkuten. Tässä käppyrä. Huomaa, että tasoitus on minimissä eli 1/24dB/okt.
Diskanttia ei voi asentaa kuin aivan keskelle. Tilaa ei puhekelaan ole kuin millin verran.

Ai niin, tasaisen vasteen salaisuus on siinä, että basson ja diskantin vasteissa on piikit ja montut vastakkain joten ne saa kompensoimaan tosiaan. :D
 

Liitteet

  • OmaCoxi_2.jpg
    OmaCoxi_2.jpg
    55,3 KB · Katsottu: 26
Back
Ylös