verkkovirtasuotimet ja ääni

Tuollanen toroidy voi olla ihan hls, mut jytky pakkamuuntaja vois olla paree. Toroidit pörisee herkästi jos verkossa on yhtään tasavirtaa. Jos tekee erillisellä muuntajalla, niin ei se juuri mitn osia vaadi, kotelo, piuhat ja liittimet ja "inrush current limiter" haluamallaan tyylillä. Mulla oli ennen automaattinen releboksi mut nykyään vaan kytkimellä ohitettava ntc-termistoripaketti limitoimassa.

Tällanen esim. limitoimaan sysäysvirtaa ellei halua kahta kytkintä erotusmuuntajan koteloon, joiden kytkentäjärjestys pitää muistaa: https://www.mouser.fi/ProductDetail/MEAN-WELL/ICL-16L?qs=vLWxofP3U2xVR3Vjbr8Dcw==

Tällanenki trafoxin rauta vois olla hyvä: https://www.trafox.fi/tuotteet/muun...ajat/avorakenteinen-suojaerotusmuuntaja-kksa/
 
Victronilla on myös suojaerotusmuuntaja, jossa valmiina pehmeä käynnistys. Tuollaista olen joskus katsellut sillä silmällä.. Mutta onko hifi approved?
 
Toroidi tuossakin. Toroideja ei ikinä kyllästetä käämeiltä ja ytimessä ei oo ilmarakoja eli se saturoituu pienestä dc:stä heti. Herkimpiä pörisemään. Pakkamuuntajat yleensä uitetaan epoksissa ja ytimessä on muutama ilmarako luonnostaan, on tunnoton pienelle dc:lle. Ja pakkamuuntajat on kapeakaistaisempia, suotaapi paremmin. Sille mouserin 40 kilon möhkölle ilmotetaan käyttökelposeks kaistaks 50-500hz mikä kertoo siitä että muuntaja ei oo mikään kaistaihme. Toroidi menee 1:1 käämeillä helposti 20khz, mut saa niistäkin kapeakaistasempia kun on elektrostaattinen suoja.
 
Täällä maaseudun rauhassa ainakin viimeisen 20v aikana on tapahtunut aika selkeä muutos noihin vaihteluihin. Linjoja ja muuntajia onkin uusittu aika tiuhaan tänä aikana. Nykyisin aamupäivisin soi kyllä parhaiten, mutta ero ei ole mielestäni enää mitenkään valtava, tai se nykyinen ero voi tulla ihan jostain muustakin asiasta.

Tykkäsin kyllä aikoinaan Shunyatan Hydra 8:sta ja Hydra 2:sta(yksittäisten laitteiden kanssa). Toimivat mielestäni ihan yhtälailla maadoitetuissa, kuin maadoittamattomissakin rasioissa. Toisaalta joidenkin laitteiden kanssa toisto ei tykännyt niistä, vaikka sitä ”mustenemista” äänessä tapahtuikin. Ehkä suurin hyöty tuli niillä yleensä digitaalisilla masiinoilla ja ongelmallisimmat tapaukset tuli esiin putkilaitteilla.

Noin ylipäätään, jos siitä on apua tasaisempaan toistoon, niin ehkä se on järkevä hankinta, mutta noin muuten koen sen nykyisin vaan yhdeksi ylimääräiseksi lisämuuttujaksi toistoketjussa.
 
Tuollasia käyriä anto toi Mouserin muuntajan 1kVA versio ilman toisiokuormaa ja kolmella erilaisella toisiokuormalla. Pelkällä vastuskuormalla depat tippuu koska äänikortin kuulokelähdössä jonkunlainen lähtöimpedanssi. Kyllä se nyt selvästi yli 500Hz toistaa. Hifilaitteen perusvirtalähteen verkkorauta+tasuri+konkat -kuormalla millanen lie kaista.

hghghg.jpg
 
Minulla järeä Powerware 3000 VA suojaerotusmuuntaja käytössä tietotekniikalle, KEF LS50 Wireless aktiivikaiuttimille ja televisiolle. Tietotekniikka on tämän jälkeen vielä UPS-laitteeseen kytketty; televisiolle on oma UPS-laite. Suojaerotusmuuntaja on pakkamuuntaja tyyppinen ja erittäin laadukas. Tässä usein laittamani kuvat, jossa näkyy tämän Powerware 3000 VA suojaerotusmuuntajan pakkamuuntajan rakenne. Käämien ilmaväli on tavallista isompi. Itse muuntaja on hyvin hiljainen. Kotelossa on tuuletin, joka pitää hieman huminaa. Painoa koko komeudella on 36 kiloa.

suojaerotusmuuntaja.jpg
suojaerotusmuuntaja2.jpg
Powerware.jpg

Putkivahvistimelle on oma verkkosuodin, joka on suomalaisvalmisteinen. Se on tehokas ja poistaa ihan sähkönlaatumittarinkin mukaan verkkovirrasta häiriöitä. Olen kokeillut putkivahvistinta ilman verkkosuodinta. Ääni oli parempi verkkosuotimen kanssa.

Verkkosuodin.jpg
Accuphaselle ei ole minkäänlaista ennen laitetta olevaa suojaerotusmuuntajaa tai verkkosuodinta. Käytössä on vain laadukas itse tehty verkkojohto, jossa on laadukkaat IEC ja Schuko. Toisin sanoen Accuphase on kytketty suoraan Schuko pistorasiaan.
 

Liitteet

  • Powerware.jpg
    Powerware.jpg
    91,3 KB · Katsottu: 9
Back
Ylös