verkkovirtasuotimet ja ääni

Nieminen

Käyttäjä
Liittynyt
25.3.2007
Viestejä
5
Eli haluaisin kuulla kommentteja ja kokemuksia verkkovirtasuotimista/muista "härveleistä",jotka puhdistaa/parantaa verkkovirtaa. Pistorasiasta tuleva sähköhän on aivan jotain muuta kuin puhdasta sini-aaltoa. Sitten toinen juttu: Toimiiko kyseiset laitteet miten vanhanmallisessa maadoittamattomassa pitorasiassa vai pitääkö olla aina maadoitettu? Kokemuksia myös kunnon virtajohdoista kaivattaisiin...Ja jos jollain on heittää linkkejä kyseiseen aiheeseen liittyen niin voisi laittaa...

T:Nieminen
 
Tästä aiheesta on ollut ketju aikaisemmin, mutta lisäkeskustelu kiinnostaisi kyllä minuakin. Nimenomaan nuo maadoittamattomat pistorasiat mietityttävät.
 
Kaikkia suotimia ei saa laittaa ei-maadoitettuun pistorasiaan.Kyllähän se voi toimia siinä ja yleensä toimiikin,mutta itse maadoitus ei toimi.
Monster esim.varoittaa tästä ankarasti.Monsterin ja Transpan boxeissa ledit näyttävät toimivan maadoituksen.
Pieni suodin mielestäni voi huonontaa ääntä isolla vahvistimella. Se leikkaa äänestä jotain pois.
Pitäisi olla iso suodinlaatikko,jos paljon laitteita.
Verkkolaitteiden äänellinen merkitys pitää itse kuulla.Joillekin se on ollut pieni.Minulle ei.
 
Sen enemmän kantaa ottamatta suodattimen koko vaikuttanee. Pieni suodatin on yleensä rajoitetulle virralle. Jonka maximissa suodattimessa jo tapahtuu häviöitä. Mitoituksen pitänee olla sellainen, että systeemi ei mitenkään saa suodatinta "pohjaamaan", ei edes notkauttamaan. Käsittääkseni samantyyppisiä häviöitä tapahtuu, kun systeemiä käytetään esim. 25m:n ( 1,5mm2)johtokelan kautta.Vaikka jo ryhmäkeskukseltakin saattaa olla matkaa pistorasialle. Voisi ruveta miettiä oman ryhmän vetämistä suoraan pääkeskukselta. Jollain 10mm2 kaapelilla. Se vaan toisi mukanaan omat kommerverkkinsä. Eli oman alaryhmäkeskuksen laitetelineen tuntumaan. Näin ainakin sähkön syöttö olisi jäykkää. Tällä olisi iso merkitys suuritehoisille vahvistimille. Luulen, että juuri sähkön saanti vaikuttaa paljon kuuntelussa. Eri laitteisiin ehkä eri tavalla. Vaikka ei ole paljon huomioitu.
 
Joissakin suodattimissa on myös ylijännitesuoja ja siinä ainakin yksi hyvä syy hommata moinen filtteri.
Ääneen tuli jotain selkeyttä ja jonkilainen yleinen sähinä tai häilyvyys mielestäni pieneni.
Jonkin ajan kuluttua systeemiini tuli myös filtterillä varustetut poweri-johdot, mutta en havainnut niistä enää saatavan saman luokan parannusta ääneen. Power-filtterihän jo kerran on pärinät suodattanut.
Ehkä riittää, että johdot on vain tarpeeksi paksut ja hyvin suojatut, ettei niihin enää suodatuksen jälkeen pääse kytkeytymään häiriöitä.
 
Omassa setissä mulla on pieni Monsterin Boxi mallia Power Center HT 800. En tiedä kuinka paljon se vaikuttaa ääneen kun se on aina ollut tuolla laitetelineen takana enkä mä ole koskaan sitä ottanut pois edes kokeilumielessä.

Sen verran kuitenkin on kokemusta siitä et kun yksi talvi täällä sähköt paukku oikein asenteella, Kiitos fortumin läpimädän sähkönsiirtoverkon, niin boxi hoiti tehtävänsä. Tietokone omasta boxistaan huolimatta, samoin pakastin, reagoi tuohon piikkiin mutta laitteet eivät. No suojauksen takia mulla tuo boxi onkin.
 
Kyselin Ensemblelta tietoja heidän Powerpoint-jakorimastaan ja sen käytöstä maadoittamattoman pistorasian yhteydessä. Pyysin mahdollisimman yksinkertaista vastausta, mutta en minä tuota kuitenkaan ihan ymmärrä ???:

The POWERPOINT is a pure distribution unit without any filtering components unless you consider the triple screening of the mains cable attached to it to act as a barrier against parasitical signals.
For safety reasons the POWERPOINT has to be earthed, and it is advisable to have all equipment linked to it to have only one point of earthing in a system. If you use digital and analog sources beside each other we strongly recommend the use of our ISOLINK isolation transformer, as it galvanically separates the two pieces of source equipment that can be connected to it.

Minä ymmärsin tuon nyt niin, että vaikka kyseessä on periaatteesa ihan tavallinen jatkojohto pistokkeilla niin silti sitä ei voisi turvallisesti käyttää maadoittamattomassa pistorasiassa. Minä olen kyllä kohta parikymmentä vuotta käyttänyt ihan tavallista muovista jatkoroikkaa maadoittamattomassa pistorasiassa. Miksihän tuota Ensemblea ei voisi käyttää? Kai noihin maadoittamattomiin pistorasioihin sentään jotain saa laittaa kiinni, ei kai ne pelkkiä koristeita ole... ??? Viestin loppuosasta en ymmärtänyt oikeastaan mitään.

Jos nyt joku voisi maallikolle tätä asiaa vähän valaista...
 
Minulla on ollut mielessä se, että liikepaikalla missä sähkönjakelu on kunnossa, ei suotimia tarvita. Kylläpähän sen boxin olisi oltava sellainen "akuilla" toimiva, että se varaa virtaa soiton ollessa pois päältä ja tasaa sähköä soitettaessa tavan verkkovirran oheessa.
Tietokoneellehan noita on, mutta niissä ei virta riitä stereokuunteluun. Uskon kuitenkin, että tuokin muuttaa ääntä, eikä aina varmasti parempaan suuntaan.
 
ahaapalainen,

POWERPOINT on alumiinkuorinen (sähköäjohtava) haaroituslaatikko, joka vikatilanteen (esim. jos kuoreen tulee jostakin syystä vaihe) takia on kytkettävä aina suojamaadoitettuun pistorasiaan. Jos kuoreen tulee vaihe, niin sulake palaa etkä itse altistu vaiheelle jos satut sitä koskettamaan. Jos sattuisit samanaikaisesti koskettamaan vaihe rungossa olevaa POWERPOINTTIA sekä vaikka tiskipöytää, niin tilanne olisi sama kuin työntäisit sormesi pistorasiaan. Ihan tavallisia sähköturvallisuus määräyksiä kertoilevat. Periaatteessa kysymys on hieman muustakin, mutta en viitsi alkaa siitä nyt kirjoittelemaan.

Kappaleen loppuosa käsitteli erotusmuuntajaa (ISOLINK), jota Ensemble yllättäen myös valmistaa. Asia on periaatteessa ihan ok, elikä ISOLINK:illä erotetaan digitaali ja analogilähteet galvaanisesti toisistaan. Ajatus on ainakin teoriatasolla varsin ymmärrettävää, kun oletetaan digitaalilähteiden työntävän verkkoon korkeataajuista roskaa, jonka oletetaan vaikuttavan haitallisesti juuri analogisiin lähteisiin.

Toivottavasti selitykseni valaisi edes vähän asiaa.

Torvelohörhelö
 
Kiitokset torvelohörhelölle oikein valaisevasta viestistä. :) Tuollaista ymmärtää meikäläisen kaltainen palikkakin...
 
Näistä suotimista Transparentin yhden laitteen suodin Power Isolator XL on minulle tähän saakka jäänyt vähän vieraaksi täällä kotona.
En ole kuullut sen äänellistä hyötyä itselleni.Siippa kyllä sanoo kuulevansa sen vaikutuksen.
Isoja päätteitä tämä XL ei oikein sulattanut.Päinvastoin tuntui siltä,että jotain äänestä poistui A-luokkaisten ollessa siinä kiinni.
Itse en osta mitään suodinta,ellen kuule sen parantavan ääntä suojauksen lisäksi.
Nämä suotimetkin haluavat niille sopivat laitteet.
Koekuuntelu aina ennen ostopäätöstä.
Tuon Isolator XL osalta tilanne muuttui sen kohdatessa Burmester 052-CD-soittimen.Nämä sopii yhteen keskenään,kuin nakutettu.
Nyt kahden vuoden jälkeen kuulen,mitä Isolator XL tekee äänelle.
Isolator XL on piensähkölaitteiden suodin.
On tullut uusi versio tuosta XL-suotimesta.En ole kuullut missään vielä.Nyt siihen saa kaksi laitetta kiinni,joten sen olisi oltava läpäisykyvyltäänkin edeltäjäänsä isompi?
Niitä on jo myyty tänne Suomeenkin.Mutta ei niiden omistajat tällä sivustolla viihdy.
 
Olen vähän harkinnut Shunyata Hydra2-verkkovirtasuotimen kokeilemista. Ainakin valmistajan ilmoituksen mukaan sen pitäisi toimia myös maadoittamattomassa pistorasiassa. Mitähän tuollainen virtasuodin tykkää siitä, että sen perään laitettaisiin jatkojohto, jossa olisi useita laitteita kiinni? Tuolla tavalla saisi siedettävään hintaan useampia laitteita suodatetun verkkovirran auvoisaan maailmaan. ???
 
ahaapalainen sanoi:
Olen vähän harkinnut Shunyata Hydra2-verkkovirtasuotimen kokeilemista. Ainakin valmistajan ilmoituksen mukaan sen pitäisi toimia myös maadoittamattomassa pistorasiassa.
Mutta millä tavalla se toimii?Maadoittamaton ei itsestään muutu maadoitetuksi.
Toimii nämä muutkin.Monsterit ja Transpat,mutta ilman maadoituksen merkkivaloa.
Mielestäni Shunyata ei saisi tuollaista mainostella.Täyttä suojausta laitteille ei saada maadoittamattomalla rasialla.
 
jkh sanoi:
Mutta millä tavalla se toimii?Maadoittamaton ei itsestään muutu maadoitetuksi.
Toimii nämä muutkin.Monsterit ja Transpat,mutta ilman maadoituksen merkkivaloa.
Mielestäni Shunyata ei saisi tuollaista mainostella.Täyttä suojausta laitteille ei saada maadoittamattomalla rasialla.

Missäs Shunyata mainostaa, että Hydra suojaa virtapiikeiltä? Eikös koko purkin idea ole vaan suodattaa sähköä puhtaammaksi ja estää sähköisten häiriöiden vaikutukset ääneen. Viisaammat korjatkoon jos näin ei ole.
 
Ongelmia tulee,jos Shunyata väittää verkkosuotimiensa toimivan oikein missä vain.
Burmester,Transparent,Monster kieltävät käyttöohjeissaan virtasuotimiensa kytkemiseen ei-maadoitettuun rasiaan.
 
Jani sanoi:
Missäs Shunyata mainostaa, että Hydra suojaa virtapiikeiltä? Eikös koko purkin idea ole vaan suodattaa sähköä puhtaammaksi ja estää sähköisten häiriöiden vaikutukset ääneen. Viisaammat korjatkoon jos näin ei ole.
Kyllä siinä on suoja virtapiikeille. Ainakin olin bongaavinani tiedon aikanaan Shunyatan kotisivuilta.
 
lator sanoi:
Kyllä siinä on suoja virtapiikeille. Ainakin olin bongaavinani tiedon aikanaan Shunyatan kotisivuilta.

Arvelinkin että kyseisen härpättimen omistajalla saattaa olla enemmän tietoa :) Itse en moisesta ole ennen tätä kuullut
 
Itsellä hieman sama tilanne kuin Antilla. Eli olen tietoinen mahdollisesta parannuksesta virtapuolen suodatuksen kautta ja myös ylijännitesuoja kiinnostaa kun herkkiä putkia on paljon setissä, mutta olkkarin maadoittamattomat rasiat on aina olleet kokeilun tiellä.
Mielenkiinnolla siis seuraan keskustelua niin täällä kuin muuallakin, vaikkakin jo valmiiksi hieman valmiina nielemään tappioni, haaveillen omasta vedosta olkkariin suoraan taulusta. Ehkä sitten sen joskus tulevaisuudessa tulevan remontin yhteydessä..
 
Itsellä Isotek Orion suodin. Äänellisesti vaikusta jonkin verran, taustat on mustempia, yksityiskohdat tulee paremmin esiin.
 
Shunyatan Hydra 8 on ainakin omassa setissä erittäin toimiva peli.
Aikaisemmin itselläni oli Hydra 2:t käytössä.

Shunyatan Hydrat tukevat äänellisesti käytettäviä virtakaapeleita, joten virtakaapeleilla on tässä yhteydessä iso rooli. Itsessään Hydra 2:n kasvattaa hivenen äänen kokoa ja varsinkin tuo bassoa esiin. Basson laatu on hieman pyöristelevä ja paksu joka tuo helposti ylimääräistä lämpöä ääneen. Taustassa tapahtuu myös pientä mustenemista.
Kun käytössäni oli kaksi Hydra 2:sta, toinen cd-soittimelle ja toinen vahvistimelle, niin ääni selkeytyi huomattavasti. Tällöin taustan musteneminen tuli paremmin esille ja basso myös tiukkeni.

Hydra 8 on äänellisesti hyvin tasapainoinen. Se tuo käytettävien virtakaapeleiden kyvyn erittäin selkeästi ja puhtaasti esiin lisäämättä mitään omaa "korostusta" ääneen. Ääni ikäänkuin rullaa huomattavasti kokonaisempana, dynaamisempana ja tiukempana eteenpäin kuin Hydra 2:lla. Taustan musteneminen tulee myös helposti esiin.
 
Back
Ylös