Valco vastamelukuuloke - arvio

Asiaanhan jazzmanaut tuossa on jo aiemmin selittänyt. Eli taustakohina hyppii silmille, kun ei ole meteliä mitä suodatetaan pois. Vastamelun saa myös nappia painamalla pois käytöstä, jonka jälkeen ainakin omani ovat täysin kohinattomat.
 
Asiaanhan jazzmanaut tuossa on jo aiemmin selittänyt. Eli taustakohina hyppii silmille, kun ei ole meteliä mitä suodatetaan pois. Vastamelun saa myös nappia painamalla pois käytöstä, jonka jälkeen ainakin omani ovat täysin kohinattomat.

Omani olivat ilman tuota vastamelua täysin latteat ja kauhean kuuloiset, eli ei niitä voinut harkitaan kuunteluun ilman sitä. Niissä nyt oli se jumputus toisessa kuulokkeessa koko ajan, eli jokin vika, tiedä sitten tuhosiko se koko äänenlaadun passiivinakin...
 
Omani olivat ilman tuota vastamelua täysin latteat ja kauhean kuuloiset, eli ei niitä voinut harkitaan kuunteluun ilman sitä. Niissä nyt oli se jumputus toisessa kuulokkeessa koko ajan, eli jokin vika, tiedä sitten tuhosiko se koko äänenlaadun passiivinakin...

Jos ne ei istu tiiviisti päähän niin se aiheuttaa sen ”pumppauksen” eli se vastamelu ei pääse toimimaan oikein.

Mut tosiaan, kyllähän se pieni kohina kuuluu jos signaalia ei tule ollenkaan, mutta ei ole häirinnyt, kun en koskaan käytä niitä vain huvikseen päässäni.
 
Törmäsin näihin tuossa eräänä päivänä mainoksen muodossa. Kestävyyden ideologia ja kotimaisen suunnittelun tukeminen puoltaisi kovasti, mutta kyllähän tuo bassokorostus toisaalta epäilyttää. Ei se automaattisesti välttämättä paha asia ole, mutta vaikea sanoa miten tässä tapauksessa kun perinteisesti ei ole mahdollista kokeilla ennakkoon. Olen pitkään katsellut vastamelukuulokkeita, tosin oikeastaan tärkeämpänä ominaisuutena se langattomuus koska pääasiassa kuitenkin kotona käyttäisi, mutta aina on johonkin tökännyt - joko käyttäjäkokemuksien perusteella rikkoontuvat helposti, huono akkukesto tai eivät sovellu isoon päähän, tai jotain muuta. Näissä nyt lukemani perusteella ainoa kysymysmerkki tuo soundin sopivuus omiin korviin, vaikka toki ergonomiastakin voi olla varma vasta kun kannut ovat päässä. Sinänsä en esim. Kossin PortaPro:ta karsasta joka kuitenkin bassovoittoinen on, mutta toisaalta ne ovatkin avoimet, mikä tietyssä määrin oman kokemuksen mukaan sitä liiallista bassojyräämistä tasaa. Kotikuulokkeina minulla kuitenkin nykyään on pääasiassa AKG:n K702, joka on hyvin maltillinen basson suhteen.
 
No lähinnä sitä meinasin, että ei niiden varmaan kuulu suhista niin että häiritsee, mutta voihan sitä palon vetää nenään jos siltä tuntuu.

Erittelin tuohon viestiin että kohina on häiritsevä kun kuuntelee esim. podcasteja. Musiikilla en koe ongelmaa. Sanoin myös että hintaisekseen loisto soundi. Kerroin myös omasta mielestäni yhden kehityskohteen. Ei kai kukaan ajattele että 150e kuulokkeet näillä ominaisuuksilla olisivat täydelliset.
 
Tuli nyt sitten kuitenkin tilattua nämä kun bongasin tuon 14 päivän palautusmahdollisuuden. Ensivaikutelma on... ristiriitainen. Basso on tosiaan jokseenkin överi, en tiedä miksi tämä ois kenenkään mielestä hyvä äänimuokkaus ilman ohitusmahdollisuutta, vaikka bassosta tykkäänkin enkä mikään kultakorva ole. Varsinkin kun kuitenkin niin moni tuotanto korostaa bassoa valmiiksi. Sori Jazmanaut ;) No, mielipiteet on aina mielipiteitä tottakai. Mutta varsinkin raskaamman musiikin kanssa lopputulos on jokseenkin tukkoinen ja sekava. Sinänsä keskialue ja korkea taajuudet vaikuttaisi olevan hyvät, mutta basso vaan jyrää ne liikaa, tuntuu että jatkuva kumina hallitsee äänimaailmaa. En Androidilla äkkisellään saanut ekvalisaattoria toimimaan, mutta pitää vielä yrittää. Tai sitten tietokoneen kautta. Näkisi mikä on meno. Kuitenkin kun käytän eri tilanteissa eri kuulokkeita ja myös kaiuttimia niin ei tuo equilla leikkiminen ole optimiratkaisu. Toisaalta jotenkin tulee fiilis että ei se ehkä ole pelkkä tuo 34Hz +4dB korostus mikä tuon vaikutelman tekee, mutta sitäkin voi testailla equn kanssa lisää.

Ihmettelen myös tuota äänen eroa ANC:n kanssa ja ilman. Kuten SävynSäätäjä sanoi, niin ilman menee kyllä kovin latteaksi. Tämä nyt ei sinänsä varsinainen iso ongelma ole koska ANC:n päällä pitäminen ei sinänsä haittaa mitään, mutta ihmetyttää silti koska en yleensä ole moisesta lukenut mitä muista ANC-luureista olen testejä lukenut. Langan kanssa käytettäessä tosin joissakin äänilähteissä puolestaan oli surinaa oikean korvan puolelta, vaikka muilla kuulokkeilla saman lähteen kanssa ei. Tämä siis vain ANC:n ollessa päällä, jos sen kytkee pois niin surinakin häviää. Erikoista. Ongelma lähinnä sikäli että en tällä hetkellä esimerkiksi tietokoneelta saa ääntä langattomasti kovin laadukkaana, koska siinä on vain antiikkinen Bluetooth (2.x tai 3.x?) ilman mitään aptX:ää ja vastaavia hienouksia. Pitäisi joskus ostaa laadukkaampi USB-BT-adapteri.

Sitten on vielä ergonomia. Ennakkoon jo mietitytti pienehkön näköiset kupit. Ja kyllähän nuo ahtailta tuntuu, melkoinen asettelu että saa edes jokseenkin kivasti. Sitä ei auta että panta joutuu olemaan maksimipituudessa ja saisi ehkä olla ihan hitusen lisääkin, mutta kun ei ole. Tämä on yksi näitä ikävyyksiä kuulokehankinnoissa näin isohkolla päällä varustettuna. Ainakin näin alkuun hieman epämukavuutta esiintyy kaikkiaan, mutta katsoo nyt vielä miten nämä vetreytyy muutaman päivän jälkeen. Panta itsessään huolestuttaa melkein eniten, koska se tuntuu painavan päälakea parhaassakin asennossa minkä sille löytää.

Fyysisesti vaikutelma näistä on kyllä positiivinen, vaikuttavat kyllä vankoilta ja hyvin kasatuilta. Mutta kyllähän tämä fiilis tosiaan on alkusanojen mukaisesti ristiriitainen tässä kohtaa. Jos tältä istumalta pitäisi päättää näin muutaman tunnin jälkeen, niin lähtisivät takaisin. Mutta annetaan nyt vielä mahdollisuus kun aikaa on.

EDIT: Ergonomian osalta tilanne helpottui hieman kun näköjään siinä olikin vielä vähän säätövaraa, mutta jostain syystä niiden saaminen käyttöön vaati hieman voimankäyttöä. Pelkäsin jo hajottaneeni mokomat. Silti maksimiasetuksella mennään, mutta kuitenkin päälakea ahdistaa huomattavasti vähemmän. Äänen puolesta PC:llä alustavasti kokeilin equa, ja kyllä siinä vaikutti että saisi ainakin 60 hertzin kieppeiltäkin tasoa pudottaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liekö ketään nämä novellit kiinnostaa, mutta jäsentyypähän omat ajatukset ainakin. Nyt kun on tuon ~2 päivää luukutettu lähes nonstoppina, mitä nyt nukkunut välissä; noh. Pääosin alustava arvio pitää paikkansa. Ergonomia on tuon löytyneen lisäsäätövaran jälkeen ollut "ok", jos nyt ei varsinaista riemastusta aiheutakaan. Äänenlaatu on bassoa lukuunottamatta omaan käyttööni aivan riittävä, kunhan sen ANC:n pitää käytössä.

Basso sitten on tosiaan se probleema edelleen, ja käytännössä vaatii tuo equn käyttämisen, missä puolestaan on omat murheensa. Androidille kunnon equja on kehnosti, ja niistäkin valtaosa näyttää toimivan vain tiettyjen soittimien, esim. Spotifyn, kanssa. Tidalin kanssa toimivaa en löytänyt. Windows-puolella on helpompaa, kun säädettävät taajuudet saa valita vapaasti - ja onneksi säädöt voi tehdä äänilaitekohtaisesti, joten ei tarvitse manuaalisesti kytkeä säätöjä pois jos vaihtaa kaiuttimiin tai lankakuulokkeisiin. Isoin ongelma onkin se paremman BT-adapterin puute että saisi aptX LL:n käyttöön.

Kuten alustavasti uumoilinkin, ei basson ongelma rajoitu pelkästään sinne boostattuun 34 hertziin. Nyt olen soitellut pääasiassa -4dB @ 34 Hz, -4dB @ 60Hz ja -2dB @ 85 Hz. Viimeisimmän tarpeellisuudesta en ole varma, mutta oikeastaan tärkein tuntuu olevan tuo 60Hz seutu. Sieltä tuntuu tulevan iso osa siitä ärsyttävästä kuminasta ja toisaalta tuota 34Hz aluetta ei kaikessa musiikissa edes niin hirveän paljon ole. Näillä asetuksilla on toiminut aika kivasti myös metallimusiikki, mikä vakiona oli melkoista tuskaa. Ei kuitenkaan tee esim. Katie Meluasta tai Lara Fabianista yhtään tuhnua, koska nekin olivat vakiona liian tuhteja.

Vielä pitäisi varmaan kokeilla videopelikäyttö. Se nyt on tavallaan se vähiten "vaativa" tässä tapauksessa, ja PC:llähän säädöt toimii siihenkin, mutta konsolilla puolestaan säätöjä ei pysty tekemään. Sikäli tämä oma käyttöcaseni onkin hieman haastava kun laitteen pitäisi sopia vähän kaikenlaiseen. Ja toisaalta muuten sopisikin, jos ei olisi tuota basso-ongelmaa. Vaikka eihän tämä toki joka tapauksessa muita kuulokkeita täysin syrjäytä, koska esim. liikunnan yhteydessä lienee parempi pysytellä PortaPro:issa. Joten sikäli toki konsolilla puuhastellessa aina voi turvautua K702:een jos näillä liikaa ahdistaa.

Niin ja tietysti tuo ulkokäyttö on vielä myös testattava, mutta se tulee olemaan aika pieni osa kokonaisuutta. En usko että äänellisesti se vaikuttaa mielipiteeseeni, mutta lähinnä mielenkiintoinen testata vastamelua käytännössä. Nämä ovat kuitenkin ensimmäiset vastamelukuulokkeeni, siinä missä PortaPro:t antaa ympäristömelun kuulua lähes esteettä.

Sen verran ergonomia-ahdistuksen helpottuminen ja equn käyttäminen on jo joka tapauksessa vaikuttanut että tällä hetkellä ollaan kallistuttu hieman pitämisen puolelle palauttamisen sijaan, vaikka se, ettei tarvisisi equttaa paljon käyttäjäystävällisempää olisikin. Mutta osa yhtälöä on toki tämä testausmahdollisuus yleensäkin, kun sitten taas jos lähtisi jotain muuta yrittämään niin menisi sokkotouhuiksi. Jos se sitten olisikin huonompi niin siinähän sitten olisit. Niin ja erikseen voisi mainita akkukeston, joka on kieltämättä varsin mainio. En ladannut kuulokkeita kun ne hain, ja arviolta 25-30 tuntia niillä tuli soiteltua ennen kuin tänä aamuna hyytyivät. Iso syy miksi en esim. pitämieni PortaPro:iden langatonta versiota ole hankkinut on juurikin olematon akkukesto. Mistä tosin tuleekin mieleen, että onkohan näihin akku vaihdettavissa varaosan muodossa, kun varaosamahdollisuutta noin muuten mainostettiin? Akkukeston ollessa uutena näin pitkä alkujaan sen luulisi olevan vielä varsin hyvä parin vuoden päästäkin, mutta olisihan se lohduttavaa jos ei tulevaisuudessa tarvitsisi pelkän hyytyneen akun takia heittää menemään.
 
Kiitos hyvästä analyysista.
Kokeiles tosiaan niitä vielä ulkoillessa ja julkisissa tiloissa/liikennevälineissä, joka on niitten luontaisin elinympäristö ja jota silmälläpitäen se alapääkin on viritetty.
 
Juu, lähipäivinä on menoja ulkomaailmaan taas välillä. Mutta sen perusteella mitä muita monenlaisia kuulokkeita olen aiemmin käyttänyt, niin ei se basso häviä niin että siihen lisäboostia tarvitsisi verrattuna hiljaiseen ympäristöön, varsinkaan suljettujen kuulokkeiden tapauksessa. Mutta sekin on tietysti varmasti makuasia. Toisaalta myös kumiseva äänenlaatu itsessään ei ole ympäristöstä riippuvainen. Jos tuo basso pysyisi koko alueelta tarkkana ja napakkana, ei se samalla tapaa häiritsisi kuin tuo epämääräiseksi kuminaksi muuttuminen ilman tasojen laskemista. Mutta katsellaan, tai siis kuunnellaan.
 
Nyt on ulkonakin testailtu, ei autossa mutta liikenteen ja ihmisten seassa kuitenkin. ANC:ta ei oikein voi pyöräillessä tai tuulisella käyttää, mikä tosin on ilmeisesti yleinen ongelma muissakin vastaavissa koska no, mikrofonit nyt vaan ottaa tuulta väkisinkin. Koska minulle on tärkeämpää langattomuus kuin se vastamelu, ei olisi iso juttu ellei tuo äänenlaatu muuten kärsisi ANC:n ollessa pois päältä... mutta tuotakin toki muissa vastamelukannuissa on vaihtelevissa määrin. Basso sinänsä on yhtä häiritsevän korostonut kuin kotonakin, mutta tietysti siihen ei ehkä ihan niin paljon ehdi kiinnittää huomiota kun on muutakin huomioitavaa ympäristössä kun ei ole pelkkä matkustaja. Silti kuitenkin vaimennettuna selkeästi parempi. Osa ongelmaa onkin ehkä siinä että ANC:n päällä olo tuntuu nimenomaan elävöittävän keski- ja korkeita ääniä, ilman sitä basso jyrää entistä enemmän. Kuten tuo allekirjoituksenikin vihjaa, sinänsä aika puukorva olen etten osaa edes vertailla mitään instrumenttitoistojen realismeja sun muita, vaan keskityn enemmän siihen mikä nyt tuntuu korvaa miellyttävän yleisemmällä tasolla. Aika anteeksiantavat korvat muutenkin, joten yleensä pitää olla tälläistä jotain tosi selkeätä "pielessä" että se merkittävästi häiritsee.

Ei kyllä ole helppoa tämä päättäminen että pitääkö nämä. Vaikka olen keskittynyt tuohon negailuun enemmän ulosannissa, niin tosiaan tyyliin sadasta hertsistä ylöspäin ei pahaa sanottavaa löydy, hyvin miellyttävä kuunnella vaikka koko päivä niiltä osin. Mutta vaikka se osaltaan on kierrettävissä niin kyllähän tuo basso-ongelma vaan väkisin mielessä kaivertaa. Vaikkeivat hirmuhintaiset kannut olekaan, niin toisaalta ei myöskään näin työttömänä ole paljoa budjettiakaan etteikö tuntuisi merkittävältä summalta siihen verraten, ja siten hieman haikailee "suoraan toimivaa" rahoilleen vastineeksi. Kunpa vain nuo equasetukset pystyisi saamaan kuulokkeisiin itseensä!
 
Jos tarvii androidissa equttaa niin eqfy/reeq on hyvä - käsittääkseni sama softa eri skineillä. Maksaa muutaman roposen, mutta eihän noilla ilmasilla tee mitään. Tämän saa käsittääkseni ns globaaliksi eli vaikuttaa kaikkiin softiin - en tosin ole kokeillut esim Tidalilla.
 
REeq.lle suositus myös täältä. Toimii ns. globaalisti kaikilla musiikkisovelluksilla. Voi myös halutessa määrittää käynnistyksen automaattisena eri soittimille esim. Tidalille.

Lähetetty minun LG-H930 laitteesta Tapatalkilla
 
...Toimii ns. globaalisti kaikilla musiikkisovelluksilla. ...

Mutta päätelaitekohtaiseen equtukseen sekään ei pysty, vai pystyykö ?

Paremman pään autostereoista tai kunnollisista av-vahvistimistahan äänilähdekohtaiset asetukset pystyy tekemään, jo viime vuosituhannelta alkaen. Jotenkin alkeellista, ettei bluetooth kykenisi järjestelmätasolla kertomaan eq:lle, että nyt tee tää ja nyt taas toista. Kun ne kytkettävät päätelaitteet voivat vaihdella tasoltaan tosi paljon.

t. ' RIF '
 
Jos tarvii androidissa equttaa niin eqfy/reeq on hyvä - käsittääkseni sama softa eri skineillä. Maksaa muutaman roposen, mutta eihän noilla ilmasilla tee mitään. Tämän saa käsittääkseni ns globaaliksi eli vaikuttaa kaikkiin softiin - en tosin ole kokeillut esim Tidalilla.
eqfy:ä olin katsellut, mutten vielä kokeillut. Käsitykseni oli että toimisi vain Spotifyn kanssa. RE-EQ näyttää kehuvan toimivansa lähes kaiken kanssa kyllä. Ilmeisesti eqfy onkin se simplifioitu versio RE-EQ:sta mitä nyt googlailin. Ehkäpä se pitäisi kokeilla tässä joku päivä. eqfy:ssä tosin näytti olevan ehkä sopivammat taajuudet valmiiksi screenshoteissa säädöille näitä kuulokkeita ajatellen ainakin, mutta liekö sitten nuo taajuusvalinnat vaihdettavissa?

Mitä päätelaitekohtaiseen tulee, liekö tuo sitä automaattisesti osaa vaihtaa, mutta näyttäähän tuossa olevan eri presettejä mitkä voi tallentaa eri laitteille sopivaksi ja vaihdella itse. Mutta ei taas välttämättä ihan parasta plug & playta.
 
Vastamelu teki bussireissusta kyllä kieltämättä mukavamman, ihan jo sillä ettei tartte huudattaa kuulokkeita - ja hajottaa korvia - että kuulee sen musiikinkin kunnolla. RE-EQ myös toimi kieltämättä hyvin, sekä Spotifyn että Tidalin kanssa. Alabassosäädöt ovat kuitenkin onneksi sopivasti 32 ja 64 hertsissä, ja -4dB niissä toimii kivasti samaan tapaan kuin PC:ltä soitellessakin. Jälkimmäiseen liittyen lähti tilaukseen se parempi BT-palikka koneeseen.

Sivuhuomiona semmoisen pienen toiminnallisen ärsytyksen olen kuulokkeissa tässä ulkoreissuilla lähtiessä huomannut, että jostain syystä jos poistuu paritetun äänilähteen kantamalta, niin kuulokkeet päästää tuuttauksia jotain 5-10s välein - vaikka toinen äänilähde parhaillaan soittaisi ääntä. Ei tunnu auttavan muu kuin että esim. kotoa lähtiessä käynnistää kuulokkeet vasta kun on muiden äänilähteiden kuin puhelimen ulottumattomissa, tai muuten ne joutuu käynnistämään kuitenkin uusiksi että pääsee tuuttailusta eroon. Hieman hölmöä.
 
Back
Ylös