Tee itse kuulumiset

  • Keskustelun aloittaja PPU
  • Aloituspäivämäärä
Itse olen monasti sanonut, että jos DIY:n ainoa tarkoitus on säästää rahaa ja saada parempi kaiutin kuin kaupallinen, niin menee jo heti alkumetreillä metsään. Tuo oikeastaan toteutuu oman kokemuksen mukaan ainoastaan silloin, jos haetaan jotain erittäin spesifiä, esimerkiksi transmissiolinjaviritettyä laajakaistaa tai vaikka kardioidibassoa, joille kaupallisia sovelluksia ei oikein edes ole olemassa, tai jos onkin niin valikoima on erittäin kape ja sarjat pieniä, joka nostaa automaattisesti myytävän kaiuttimen hintaa.

Sen sijaan suuntaimella varustettu 2-tie pönttö itse suunniteltuna, on vähän sellainen projekti, että rahaa palaa ja kaupallisia vermeitä parempi tulee lähinnä tuurilla. Massatuotannon halpuus on tehnyt sen, että kustannustehokkaista kaiuttimista ei ole puutetta markkinoilla. Sen sijaan eksoottiset ratkaisut tai johonkin tiettyyn tarkoitukseen suunnitellut kaiuttimet on sen sijaan paljon fiksumpi DIY-projekti, jos on vasta opettelemassa asioita. Voipi saada jopa jotain sellaista missä rahallinen panostus on oikeasti jossain linjassa saatuun tuotteeseen nähden.
 
Ohjeesta rakentamalla voi säästää helposti, jopa paljon. Itse suunnittelu on harrastus ja säästö voi olla kyseenalaista. Toisaalta jos pöntöt on kaupassa 20000 ja saa itse aikaan jotain vastaavaa 2000:lla niin onhan siinä välissä budjettia harrastaa.
 
^Siksi kirjoitinkin että minä teen "näin". Tuo itselleekn rehellinen mitä Bahamies raapusti on ehkä se jutun juoni.
DIY on pitkä tie jos aikoo saada oikeasti hyvää aikaiseksi. Onneksi kälättimissä epäonnistuminen ei ole yhtä vakavaa kuin vaikka talon rakennuksessa mitä sitäkin jotkut tekee yritä-epäonnistu menetelmällä.

Jouluksi nyt jokaeiselle jokin kiva pikkuprojekti minkä saa viikossa parissa oikeasti nippuun.
Vaikkapa jotain ylijäämäelementeistä ja sitten esille seuraavilla hifimessuilla tavaroiden kustannustiedon kanssa. Olisi hienoa jos sellaisia kengänauhabudjetin purkkeja olisi rivi kuultavissa.

=> itseasiassa voitaisiin tehdä uusi viestiketju missä esiteltäisiin Jouluprojekteja.
 
Totta, lienee varmasti hyvä pitää jalat maassa. Valitsemalla valmiin sarjan pääsisi montakin pykälää helpommalla.

Koko hommahan lähti liikkeelle oikeastaan siitä, että juuri mitään noita Econowave versioita ei osien puutteen takia voinut rakentaa.
Ainakin pari vuotta sitten pystyi vallan mainiosti. Tulet juurikin samaa polkua minkä itse kuljin ja täällä paukuttaa tällähetkellä Econowavet missä on Daytonin DC300-8 basso, Selenium D220Ti + Pyle PH612 driver ja torvi. Zilchin käsialaa joka oli aika saatanan pätevä näitä suunnittelemaan. Tuolle tekeleelle löytyy myös valmis jakari ja kaikki nämä osat kyllä saa ihan täältä EU:n alueelta.
 
Viimeksi muokattu:
Ainakin pari vuotta sitten pystyi vallan mainiosti. Tulet juurikin samaa polkua minkä itse kuljin ja täällä paukuttaa tällähetkellä Econowavet missä on Daytonin DC300-8 basso, Selenium D220Ti + Pyle PH612 driver ja torvi. Zilchin käsialaa joka oli aika saatanan pätevä näitä suunnittelemaan. Tuolle tekeleelle löytyy myös valmis jakari ja kaikki nämä osat kyllä saa ihan täältä EU:n alueelta.

Siis pystyyhän noita rakentamaan, mutta ne minua kiinnostavat vaihtoehdot menevät vähän vaikeiksi. D220Ti on ihan ok driveri, mutta parempiakin olisi. Nuo DE250 pohjaiset Econowavet kiinnostavat, mutta torvia niihin ei saa. Jos olisin ensimmäisiä kaiuttimia rakentamassa, niin nuo D220Ti Econowavet olisivat varmasti hyvät, mutta en viitsi samoja osia vähän erilaisessa 2-tiekaiuttimessa kokeilla. Mitä nyt olen itse selvittänyt, niin seuraaviin löytyy osia kohtalaisen helposti:

- Econowave D220Ti-versiot
- Seos12/DE250/Deltalite 2512
- Pi Speakers 3pi (tilaamalla torvet ja jakosuodinkaaviot jenkeistä, aikalailla laadullisesti ylemmän vaihtoehton tasolla)
- Audiovideon 15" Piste

Seos12 ja 3pi ovat melkein 15" Pisteen hintaluokassa, joka taas osiensa puolesta vaikuttaisi olevan minusta vielä askeleen pidemmällä, vaikka koaksiaaleissa on aina omat kompromissinsa. Pisteissä on kuitenkin se hyvä puoli, että tiedän mitä saan ja tiedän sen, että koekuuntelussa en mitään ärsyttävää löytänyt. Yleensä tuo "ei säväytä, ei ärsytä" on pidemmän päälle hyvä asia, mutta ehkä tämä menee jo vähän rationalisoinnin puolelle.

Pitää tarkkailla tilannetta. Jos jostain putkahtaa QSC:n torvea myyntiin tai Seos12-torven hinta putoaa, niin saatan pohtia tilannetta uudestaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ootko tarkistanu pi torvien hinnan kotiin toimitettuna. Ainakin joskus postikulut on jtn tähtitieteellistä ja sai läjän seos torvia tuolla rahalla.
 
Ootko tarkistanu pi torvien hinnan kotiin toimitettuna. Ainakin joskus postikulut on jtn tähtitieteellistä ja sai läjän seos torvia tuolla rahalla.

Lopullinen hinta on melkolailla sama. Kustannuksia saisi vielä laskettua, jos järjestää kuljetuksen merirahtina. Seos12 torvet ovat sen 125€/kpl oman selvitykseni mukaan.
 
Miksi ei saa ? Naapurillani on on esim. tuollainen sovitin omissa Daytonin ajureissaan (koska ei kierrettä) ja siinä Pylen torvi. Vai menikö multa joku pointti ohi (?)

Siis saahan sen driverin toki adapterilla tuohon kiinni, mutta ei se tarkoita, että kaiutin vaan toimisi muuten driveria vaihtamalla. D220Ti ja DE250 käyttäytyvät eri tavalla samassa torvessa. Tuossa mielestäni ihan hyvää vertailudataa samassa torvessa: https://ampslab.com/blog/2020/06/17/pyle-ph612/
 
Siis saahan sen driverin toki adapterilla tuohon kiinni, mutta ei se tarkoita, että kaiutin vaan toimisi muuten driveria vaihtamalla. D220Ti ja DE250 käyttäytyvät eri tavalla samassa torvessa. Tuossa mielestäni ihan hyvää vertailudataa samassa torvessa: https://ampslab.com/blog/2020/06/17/pyle-ph612/
Juu tuttu sivusto. Tuolta pari kaiutinta rakennellut. Tuolla myös DE250 paritettu Seos12 :n kanssa eikä kyllä ainakaan kehuja saanut. Itse olisin rakentanut kaikista mieluiten omat eka kaiuttimet tuohon Beyman TPL-150H tötteröön, mutten ******* ala maksaa pelkistä tötteröistä 1500e (koska 3kpl tein)

Tuolla oli myös yks arvostelu D220Ti ja DE250 välillä. Eipä tuo D250 kyllä todellakaan mitään murskavoittoa saanut.
 
Viimeksi muokattu:
Pitkään kiinnosti PA-elementeistä kasatut värkit ja viime talven pimeinä päivinä tuli rakenneltua pönikät joissa yläosassa Dynamiitti rakennussarja ja alaosassa, kotelon sivussa B&C 15PS100 eli 15" jurrikka. Kotelo on "hämäystä", eli Dynamiitille on vain ylin osa koteloa käytössä (suljettu 30 litraa) ja B&C käyttää kaksi alinta lohkoa (n 100L refleksi). Alunperin "kuutioiden" järjestys oli eri, eli diskantti ylimmäs mutta tuli liian korkealle joten oli pakko pudottaa astetta alemmas. Kokeilin koteloiden rakennuksessa vanerin taivuttamista, eli kotelon sivut ovat kaarevat ja taivutettu 4kpl:sta 4mm koivuvaneria. Kuva ei oikein tuota kaarevuutta kerro, mutta luonnossa ihan kivan erilaiset - toki kokoa näillä alkaa olla jo melkoisesti. Kotelo käsitelty värittömällä osmo colorilla, en ole aivan tyytyväinen väriin ja muutos suunnittelun alla. Myös verkot pitäisi vielä rakennella kun vain vielä intoa riittäisi. Sointi? No onhan se aivan erilainen kuin aiemmilla elektrostaateilla, ei lähellekään niin hienostuneet vaan sointi "raaka" mutta taas plussana odotetusti aivan mieletön dynamiikka jota hainkin näillä. Vahvistinpuolella kokeillut erilaisia settejä Denon/NAD/T-amp, kaikillahan ne soi :).

kajari.jpg

Myös tämän talven projekti valmistui juuri viikonloppuna, rakentelin black friday huumassa makuuhuoneen kattoon 5.1 kotiteatterin, tekemällä katon reunoille n. 10cm alaslaskun. 5 x Peerless/Vifa yhdistelmä pääkanaviin ja 2kpl XLS slim 10" 75L koteloihin. Vahvistimena H/K 7-kanavainen, josta surround back kanavat modattu ohjaamaan XLS:ia LFE-kanavan kautta - hieman tehoa saisi olla lisää, mutta perus leffailuun riittää kyllä. Oli kyllä hermoja kiristävä projekti, kattoon rakentaminen on todella raskasta. Ja sointikin on vähän mitä sattuu, mutta eipä näitä musiikille ole tehty vaan leffa rymistelyyn jossa virheitä ei niin huomaa.
 
Tässä hieman tarkemmin yllä mainitusta toisesta projektista, eli rakentelin black friday huumassa makuuhuoneen kattoon 5.1 kotiteatterin, tekemällä katon reunoille n. 10cm alaslaskun 60cm leveydeltä. 5 x Peerless SDS 830656 5.25"/Vifa BC25SC55-04 yhdistelmä pääkanaviin 18L koteloihin viritettynä 45Hz ja 2kpl XLS slim 10" 75L koteloihin viritettynä 20Hz. Lyhyesti projekti meni näin: 1. sisäkaton koolauksien vahvistaminen jotta kotelot pysyy katossa (karkeiden laskelmien mukaan painoa ei juuri enemmän kuin jos tekisi katon esim. kipsilevyllä) 2. Kotelon "pohjat" havuvanerista 3. Alaslaskun runko + sisäiset tuennat + refleksikanava XLS:lle 4. Kotelon "kansi" havuvanerista 5. "Etuverkot" (6kpl) vanerista + maalaus + verhoilu. Materiaalina 12mm ja 9mm havuvaneri sekä 48x98 runkotavaraa. Alaslaskut ei ole kiinni sivuseinissä vaan ainoastaan katossa jotta rakenne toimii kuten aiemmin.

Vahvistimena H/K 7-kanavainen, josta surround back kanavat modattu ohjaamaan XLS:ia LFE-kanavan kautta - hieman tehoa saisi olla lisää, mutta perus leffailuun riittää kyllä. Erikoisuutena on, että nostin myös vahvistimen tuonne kattoon kotelon sisään - ottamalla yhden katon "etuverkoista" pois pääsee vahvistimeen käsiksi. Asennuksesta sai näin nätin, käytännössä katosta tulee 2kpl johtoja alaspäin: liitäntä telkkariin sekä vahvistimen IR vastaanotin joka piti tuoda luonnollisesti alas näkyville. Hieman lämpeneminen mietitytti, mutta käytännössä samoin tuolla tuntuisi ilma kiertävän kuin esim. olohuoneen TV-hyllyssä.

Kuvia tuli otettua huonosti, mutta alla valmiista kuvaa sekä yksi rakennusaikainen kuva: edessä oleva aukko on vasemman etukanavan kotelo (18 litraa) josta puuttuu itse kaiuttimien kansi - suuntasin kannen kallistuksella elementtejä kuuntelusuuntaan sen verran mitä syvyys antoi periksi. Keskellä XLS:lle paikka ja refleksikanava (jolla pituutta yli metri kotelon sisällä). Takana näkyy hieman takakanavien paikkoja.

Oli kyllä hermoja kiristävä projekti, kattoon rakentaminen on todella raskasta ja talossa aivan joka kohta ei ole millilleen suorassa. Sointikin on vähän mitä sattuu, mutta eipä näitä musiikille ole tehty vaan leffa rymistelyyn jossa virheitä ei niin huomaa. Päätarkoitus oli saada makkariin leffojen katseluun ääntä niin ettei laitteet jää näkyviin ja se toteutui. Aiemmin lattialla oli kuljeksimassa subbaria ym., ei ole enää - mutta silti aika makeat murahtelut toteutuu joka koko homman idea :).

4.jpg2.jpg
 
Nuo on hienot tuon kaarevuuden vuoksi. Miten sait liimattua ekan levyn kaariin (ilmeisesti sisällä sellaisia on)?
Entä kuinka sait seuraavat levyt liimautumaan joka paikasta tasaisesti? Oliko sinulla jokin liimausjigi?
Olisko tekovaiheista kuvia?
Sivut taivutin liimausjigissä - 15mm koivulevystä kun leikkasi vannesahalla kotelon kannen/pohjan/sisälle tulevan tuennan, niin tästä jäi aina kaksi kappaletta jigin rungon tekemiseen (kuva). Levyn kappaleeseen kasasin noista jigin rungon. Sitten vaan jigiin taivutettava 4mm levy kerrallaan ja väliin polyuretaaniliima. Jotta taivutettavien levyjen sovitus oli 100%:nen koteloon, samalla liimasin levyt koteloon kiinni - siis "sämpylä" alhaalta ylöspäin: jigi runko - 4kpl 4mm koivulevyjä liima välissä - kotelo. Koko "sämpylän" puristukseen käytin kuormaliinoja. Näin tuli yhdellä liimauskerralla täysin valmis yksi sivu koteloon, toki taivutetut 4mm levyt oli n. 1cm ylikokoisia jotta liimauksessa ei tarvinnut olla millin tarkkana asettelun kanssa - hioin tuon ylimääräisen levyn pois kun liimaukset oli kuivuneet. Kuvia ei valitettavasti ole, huono kuvaamaan...
jigi.PNG
 
Osat 15" Pisteeseen tilattu. Kotelot laitoin tilaukseen Kuviopuulta, kun ei ole enää valitettavasti tiloja rakentaa itse. Koteloiksi tulee n. 50L suljetut. Päädyin loppujen lopuksi suljettuun koteloon, kun nykyiset Yksisilmäisetkin venyvät jo mukavasti 60hz jakotaajuuteen.

Odotan mielenkiinnolla miltä kuulostaa, kun pääsee rinnakkain vertailemaan Yksisilmäisten kanssa. Odottavan aika on tosin pitkä, kotelot ovat valmiit joskus tammikuun puolenvälin jälkeen.
 
Ikävästi muutto viivästyttänyt omaa projektia. Kaikenlaisia asioita joutunut hankkimaan harrastebudjetilla. Noh, toisaalta tämä betonikämppä ja edellinen puutalo kuulostaa niin erilaisilta, että ihan hyvä tutustua vähän aikaa siihen. Mittaushärvelit sain hankittua edullisesti ja huonemittailuja pitäis ensin kokeilla. Tai vähän jo kokeilinkin ja totesin et 75db on ihan hemmetin paljon.

Entäs mitä mieltä olette tämmöisestä mittausmetodista? Rew-tutoriaaleja etsiskelin ja nämä studiotyypit mittaa omituisella tavalla.

 
On toi keskiarvoistaminen ihan hyvä työmaalla missä tuoli on rullilla ja sillä potkitaan menee laitteiden välillä. Autossa oon kuullut toimivan tuollai mitatun ja säädetyn setin.
Ei se yhteen pisteeseen lanaaminen paras keino aina ole.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös