Millä "tasolla" olet hifiharrastuksessa?

A-c koetusta. Ehkä d, jos ryhtyisi "jumppaamaan", mutta tällä hetkellä ei motivaatioita.

P.S. Eipä silti, erotan kyllä puukorvallani vanhojen analogisyntikoiden filttereitä toisistaan.
 
AB(D). Varsinkin erilaisten vahvistinluokkien keskenäiset erot ovat aika helpostikin kuultavissa. Kaapeleissa lähinnä kaiutinkaapeleista olen saanut jotain sävyllisiä eroja, joskin on jo selvästi epämääräisempää ja sidoksissa vahvistin-kaiutin pariin. Digitaalilähteet ja välikaapelit on jo huomattavan epämääräisiä eroiltaan. Lähinnä välikaapeleissa on itselle tärkeää, että niissä on vähän eristystäkin, eivät siis generoi ylimääräisiä pörinöitä. Samaa voisi sanoa varsinkin daceista. Hiljainen ja särötön alkulähde on aina hyvä lähtökohta kasata laitteisto siitä eteenpäin.
 
Vastasin vain ketjun aloittajan kysymykseen, eli en kuule eroja kaapeleissa tms. On laitteet minullakin vaihtuneet, mutta en silti ole kultakorva joka huomaa eroja esim. virtajohdoissa. Siksi "alataso" :) .
 
Vähän offtopicina.

Hauskaa on huomata kuinka paljon varsinkin edullisten kaiuttimien laatu on parantunut. 400eur kaiutinparia voi huoletta ( ja kannattaakin ) naittaa kalliimpien laitteiden kanssa. Jos on hankkimassa kaiuttimia hintaluokassa x, kannattaa ehdottomasti piruillakseen kuunnella pykälää edullisempaa kaiutinta. Voi tulla positiivisia yllätyksiä. Mikään asia ei nykyään ole välttämättä hintasidonnaista. Käytettynä saa tonnilla jo erittäin hyvän lähde-vahvistin-kaiutttimet yhdistelmän. High endiin tai muuten eksotiikkaan voi päästä käytettynä muutaman tonnin uhrauksella.
 
Kuulen äänellisiä eroja ja uskon erojen olemassa oloon:
a) kaiuttimissa => ilmiselviä eroja kuultavissa, tottakai, kuten myös kuulokkeissa
b) vahvistimissa => kyllä, vahvistimissa on eroja. Tosin en ole vertaillut kuin ehkä kahta-kolmea vahvistinta samoilla kaiuttimilla.
c) cd-soittimissa/da-muuntimissa => juu, da-muuntimissa on eroja. Siksi eri CD-soittimet kuulostavat joskus erilaisilta. Tässä toki niputan koko analogiosuuden samaan, eli bittivirrasta linjalähtöön ja mitä siinä välissä onkaan.
d) analogisissa kaapeleissa (väli- ja kaiutinjohdot) => kyllä, monesti on ääni parantunut kaapelijumpalla, toki osansa siinäkin kun jämähtänyt liitin käy auki, niin lähtee hapettumat pinnoista. Kun lopuksi se alkuperäinenkin kaapeli saattaa kuulostaa paremmalta. Mutta eroja sain kolmella eri kuulokejohdollakin, luurien alkuperäinen+jatko, ja pari DIY:tä erilaisilla ”topologioilla”, eroja on. Pitkä piuha tosin, viitisen metriä.
e) virtakaapeleissa ja filttereissä => ei ole tullut kokeiltua, en usko että eroja on kunhan neliöitä on tarpeeksi ja häiriösuojaus riittävä. ”Sähköoppipoika” olen :D
f) vaimenninalustoissa tai muissa ns. twiikeissä => Kaiuttimien alla juu, ja levarissa on testailtukin mattoja, puntteja, säätöjä, varsia, kelkkoja... selkeitä(kin) eroja on. Puolijohdevehkeiden suhteen olen epäileväinen, vaikuttaako. Putkivehkeiden alla ehkä jos on hutera taso ja hirviät volyymit käytössä.
g) cd-pyörittäjissä tai muissa bittejä syöttävissä äänilähteissä => bitit on bittejä.
h) digitaalikaapeleissa => ks. ed. :)

Joku d-luokkainen siis taidan olla.
 
Kaikista kokemusta mutta ehkä hauskin oli kun pari Naimin Fraimia täynnä tavaraa ja yhtenä päivänä huomasin että nyt ei ääni soi niinkuin pitäisi. Jep, jep, ruuvit löystyneet, eikun kiristämään ja taas lähti. Noitahan ei saa kiristää kireälle vaan pitää ottaa 1/4 rinki takaisin. Värinällä on väliä.
 
Jälleen kerran yhden kaapelikeskustelun "onko eroja vai ei" innoittamana tuli mieleen, että pitäisiköhän meidän lanseerata joku asteikko, jotta jokainen voisi laittaa vaikka siguun että millä "tasolla" on (ei huomioida levareita jotka on oma maailmansa) niin keskustelu kanssaharrastajien kanssa olisi helpompaa :D

Kuulen äänellisiä eroja ja uskon erojen olemassa oloon:
a) kaiuttimissa
b) vahvistimissa
c) cd-soittimissa/da-muuntimissa
d) analogisissa kaapeleissa (väli- ja kaiutinjohdot)
e) virtakaapeleissa ja filttereissä
f) vaimenninalustoissa tai muissa ns. twiikeissä
g) cd-pyörittäjissä tai muissa bittejä syöttävissä äänilähteissä
h) digitaalikaapeleissa

Kohdat f-h oli vaikea laittaa järjestykseen, mutta jos tuolla kaavalla mentäisiin, niin millä tasolla olet? Itse olen e-tasolla ja tasojen a-e mukaan olen laitteistoni koonnutkin. Minulle f-h on vielä tuntematonta aluetta kokemusten puutteen vuoksi.
a) Näissä olen aina kuullut eroja. Haasteena kaiuttimien kanssa on se että myös tila jossa niitä kuunnellaan vaikuttaa koettuun ääneen voimakkaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa että kaiutinta ei voi perustella pelkkänä kaiuttimena vaan joutuu ottamaan huomioon myös sen ympäristön mihin se sijoitetaan.
b) Vahvistimissa olen aina kuullut eroja. Toisinaan suurempia eroja, toisinaan pienempiä. Muistikuvat harrastuksen alkutaipaleelta ovat sen verran hämäriä tai olemattomia että sen aikaisista laitteista on vaikea sanoa mitään. Mukaansatempaavinta ääntä olen kuullut putkivahvistimista, pelkästä toimintaperiaatteesta on vaikea vetää mitään johtopäätöksiä vahvistimen äänestä. Samoin kuin kaiuttimien kanssa pitää huomioida tila niin vahvistimen kanssa pitää huomioida käytetty kaiutin, enkä nyt tarkoita pelkästään triviaalia tehon tai virranannon riittävyyttä. Viime vuosina (?) olen kokeillut ainostaan kahta vahvistinta jotka yksinkertaisesti ilmaistuna vaan eivät "soineet" kaivatulla tavalla ja pari kappaletta jotka eivät oikein viihtyneet herkän kaiuttimen parina (kohina yms).
c) CD-soittimissa samoin kuin DA-muuntimissa on tietysti merkittäviä eroja. CD-pyörittimien vertailu on toistaiseksi jäänyt tekemättä. Varmaan itse muunninpiirikin vaikuttaa mutta /s-tuntumalta sanoisin että kyse on pitkälti analogiaosan eroista, ihan niinkuin muissakin vahvistinpiireissä. Joku itseänikin fiksumpi on joskus sanonut että virransyöttö on 30% äänestä, ainakin monessa ns paremmassa laitteessa laitteen sisäiseen virransyöttöön ja jänniteregulointiin on usein panostettu keskimääräistä enemmän.
d) Aikoinaan kuulin merkittäviä eroja välikaapeleissa jopa häiritsevässä määrin, häiritsevässä sikäli että taloudelliset realiteetit eivät sallineen "sen paremman" kaapelin hankintaa. Sittemmin asiat ovat hieman tasaantuneet eikä kaapelointi juurikaan ole käynyt mielessä. Toki noihin on joitakin tuhansia euroja jo hakattukin - pärjäillään näillä. Kaiutinkaapelit tai niiden valinta on sovitettava kaiuttimen kanssa tai tarkemmin sanoen koko laitteiston. Hyvä on toki hyvä mutta onko se tarjollaolevista paras siihen tilanteeseen, harkinnan arvoinen juttu. Tällä hetkellä kiinni on TSI-kaapelit jotka tein ylijäämämateriaaleista. Yllättäen niistä tuli oikein hyvin laitteistoon sopivat ja absoluuttisestikin vähintään kohtalaiset. Edelliset kaapelini olivat toki joltain osin paremman mutta niin voimakkaasti edellisille kaiuttimille optimoitu ettei ne nykyisten kanssa oikein olleet "kotonaan".
Yleisesti ottaen kaapelien erot ovat helpommin ymmärrettävissä suhteellisesti kuin absoluuttisesti. Vaihdetaan "vakio" narut johonkin muuhun, mihin suuntaan ääni muuttui? Näin voidaan iteroida kaapelien välisiä eroja ja laitteistoon sopivuutta. Ne vakionarut sopii ihan hyvin referenssiksi, näkeepähän missä niiden pahimmat pullonkaulat ovat ja mitä paremmilla/sopivammilla on saavutettavissa.
Kaapelit saavat keskustelussa usein suhteessa liian suuren huomion mutta se johtunee siitä että niitä on niin helppo kokeilla ja käyttää niitä myös korjaamaan tai kompensoimaan laitteiston ääntä johonkin suuntaan, sellaista perinteistä tweakkausta.
e) Virtajohdot olivat pitään ns vakiot. Sitten kun lähdin jotain muuta kokeilemaan niin asia oli selvä - ei paluuta. Virtakaapeleihin pätee kaikki mikä muihinkin analogikaapeleihin. Materiaalit, johdin ja eriste ja rakenne sekä liitimet vaikuttavat siihen miltä kaapeli kuulostaa. Kaapelissa on siten yhtäläisyyksiä kondensaattorien kanssa, samat asiat vaikuttavat lopputulokseen. Näissä olen päätynyt pitkälti saman valmistajan samaan malliin kuten välijohtojenkin kanssa. Virtafilttereistä on hieman ristiriitaista tietoa, suhtaudun varauksella positiivisesti. Nytkin jakotukissa on jokin radiotaajuussuodatin ja sellainen töpselimallinen rinnakkaisvaimennin. Uskoisin virransyötön haasteiden olevan jossainmäärin riippuvaista asuinpaikasta eli verkkosähkön laadusta.
f) Varsinaista vaimennusalustaa minulla ei ole. Pitäisin itse laitetelinettä kohtuullisen merkittävänä ja sellaiseksi se on suunniteltukin, omassa laitteistossani se on siis voimakkaasti vaimentava. Laitetassut jne ovat sikäli kiitollisia että ne ovat usein suhteellisen edullisia ja helppoja kokeiltavia, sopivuus sitten taas hyvinkin tapauskohtaista. Esimerkiksi levysoittimen alla kaksi 30mm graniittialustaa päällekkäin toimii paremmin kuin yksi, tämä ei kuitenkaan välttämättä päde kaikkien laitteiden osalta.
e) TBD. Olisihan minulla jonkinlainen mahdollisuus suorittaa empiiristä tutkimusta CD-pyöritin vs flac-tiedosto streamattuna NAS:lta vs Tidal-stream mutta oikeasti mieluumin käytän aikani kuuntelemalla musiikkia, tuli se sitten mitä vain mainitusta lähteestä. Kaikki niistä ovat antaneet vähintäänkin tyydyttävää ääntä.
h) Tämäkin on ns vaiheessa. Helppohan noita olisi kokeilla Ethernet-, USB- ja AES/EBU-kaapelit laitteistosta löytyy mutta sama vastaus kuiin edellä.

Mitä näistä vastauksista voi päätellä? Ehkä ei mitään tai sitten paljonkin, oli miten oli niin vastaukset yllä, olkaa hyvät!
 
Olen pahinta ö-luokkaa. En ymmärrä enkä tiedä paljon mitään. Kunhan vain musiikki soi hyvin.
 
Aidossa Audiofiilissä on SEKÄ insinööriä ETTÄ romantikkoa, mutta hän ei ole pudonnut kumpaankaan hifistelyn sudenkuoppaan.

Olisko se siinä?
Joku tällainen on omakin lähestymiseni. Ehkä vähän enemmän "romantiikkaan" päin.

A-C täältäkin, tosin edullisemmassa vehkeessä myös virtajohtoero on löytynyt. Välijohtoero on jäänyt pohjakohinan selvään laskuun, testausta hyvin vähän. Twiikit eivät ole koskeneet itseäni siten kuin ne ymmärrän; kaiutinjohtojen ja digikaapeleiden eroista olen epäilevä, mutta testaamatta. Pyöritinerot ja filtterit myös testaamatta.
 
Huono vastaus on kaikilta pois.

Mutta edelleen jäi vaivaamaan tää hifistelyn syvin olemus.

Luin tuota yhtä threadia missä kovasti twiikattiin ja toisaalta toisessa valiteltiin mittaamisen vähyyttä ja taitojen puutetta.

Hän ymmärtää mittaamisen arvon, mutta ei kuuntele laitteellaan pelkkää sinikäyrää ja tuijota mittariaan.
Hän ei myöskään jämähdä twiikkausten loputtomaan suohon, mutta ymmärtää tunnelman olevan merkittävä tekijä elämässä.

Aidossa Audiofiilissä on SEKÄ insinööriä ETTÄ romantikkoa, mutta hän ei ole pudonnut kumpaankaan hifistelyn sudenkuoppaan.

Olisko se siinä?
Joku tällainen on omakin lähestymiseni. Ehkä vähän enemmän "romantiikkaan" päin.

A-C täältäkin, tosin edullisemmassa vehkeessä myös virtajohtoero on löytynyt. Välijohtoero on jäänyt pohjakohinan selvään laskuun, testausta hyvin vähän. Twiikit eivät ole koskeneet itseäni siten kuin ne ymmärrän; kaiutinjohtojen ja digikaapeleiden eroista olen epäilevä, mutta testaamatta. Pyöritinerot ja filtterit myös testaamatta.
Näiden kummeleiden kanssa samaa mieltä.
Fiilis edellä menty, hyvältä kuulostavat virheet hyväksyen. Eroja kuultu, miellyttävämpi jäänyt.
 
  • Tykkää
Reaktiot: PJK
Sillä tasolla, että äänentoiston ongelmapisteet ei kulminoidu sähköjohdon pätkiin.

Lisäksi olen ns down greidannut laitteistoa.
Samaa joskus miettiny, vähän ja hyvää -ajatuksella. Mietinnän asteella vielä. Hyvät sourcet. Hyvä integroitu. Hyvät kajauttimet. Letkut väliin. Siinä se. Valitettavasti päinvastaiseen menossa…
 
Sillä tasolla, että äänentoiston ongelmapisteet ei kulminoidu sähköjohdon pätkiin.

Lisäksi olen ns down greidannut laitteistoa.
Eläköön valintojen vapaus ja moninaisuus! Itse tiedostan omalla kohdalla sekä helpotuksen kun voinut yksinkertaistaa laitteistoa että sen innon kun kokeileee tai on hankkinut jotakin uutta.
 
Kovin syvälle hifiharrastuksen maailmaan en ole vielä vajonnut (harrastusta/itse ostettujen laitteiden kuuntelua takana n. 40 vuotta). Itsellä pää/korvat ovat vielä pysyneet pinnalla tai lähellä pintaa, eroja olen kuullut vain kaiuttimissa, kuulokkeissa, CD-soittimissa ja da-muuntimissa, jälkimmäisissä laitteissa eroja olen ollut kuulevinani kuulokkeilla. Vaikka tämän syvemmälle en ole vajonnut niin useampi tuhat euroa laitteisiin on mennyt tälläkin tasolla.
 
Sillä ”tasolla”että taas tässä istuessani huomaan ajattelevani setin olevan just sitä mitä haluan.
Mitään ei tarvitse muuttaa.

Tällä setillä musiikkia kuunnellessa on myös itketty. Se on jo jotakin se.
Aina ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi kun palikat natsaa omiin mieltymyksiin.
 
Back
Ylös