Mediahuone, ääneneristys ja akustointi.

Kieltämättä ajatus rakentaa omat 18" subbarit on ollut pitkään mielessä. Varmasti näiden kanssa saa vavahduksia aikaiseksi, mutta entä artikuloiva basso tai napakkuus? Käytättekö näitä millä taajuusalueella eli toimiiko myös 80-150Hz kaistalla moitteettomasti?
 
Riippuu aika paljon subista että millä rajataajuudella niitä kannattaa käytää. Mutta artikulointi on aika paljon kiinni myös siitä, että subi on saatu integroitua hyvin pääkaiuttimien kanssa. Ajoituksen pitää olla kunnossa kuuntelupaikalla (tosin ei se montaa ms heitä normi setupilla) ja Itselle ei DIY mallinen subi kyllä ihan plug-and-play ole ollut. Kyllä sitä on saanut säätääkin. Kyllä noi omat Faitalit menisi pitkälle tuonne 150hz tuntumille asti, mutta olen päätynyt nyt ajamaan niitä 90hz rajataajuudella. Kannattaa ottaa näissä asioissa huomioon myös kuulon herkkyyden muuttuminen ja huoneen akustiikka ja se että pää ja subi kanavat soi rajataajuuden ympäriltä "päälekäin", vaikkakin toinen niistä onkin vaimenemassa pois.

Sitten kun integrointi alkaa olemaan paremmalla puolella, niin pääongelma on lähinnä huoneessa olevien asioiden heliseminen musiikin tahtiin. Nyt kun on subit saanut toimimaan hienosti, ei ilman subeja kyllä enää pystyisi olemaan. Lopputulos on musiikista riippuen myös artikuloiva, jota ihan eri tasolla oleva fyysinen tuntuma musiikkiin vaan korostaa, vähän niinkuin peliohjaimessa värinä aina kun törmää jonnekin. Tuo soundin lähemmäs live-tunnelmaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tänään kuuntelin taas pitkän tovin eri lähteitä ja eri säädöillä. Täytyy sanoa, että onhan tähän oltava tyytyväinen kaikesta huolimatta. Ero on valtava kun poistaa dsp säädöt ja alkaa kokeilemaan yhtä subbaria kerrallaan. Säädettynä nakuttaa niin makeasti tasaisesti, et sen helposti unohtaa, jos ja kun pääsee tottumaan. Säätämättä basson taso joillakin taajuuksilla on melkein talon särkevää. 😬

Mielenkiintoista kyllä, niin eniten iskua rinnuksiin sai kun kytkin subbarit pois ja pääkajarit isolle. Tai sitten kun laskin jakotaajuuden 40Hz. Ei silti sama ku kaverin setti. Toinen juttu oli kun menin aivan takaseinään kiinni kuunteleen, niin sain enemmän iskua rinnuksiin.

Mutta jatketaanpa harjotuksia taas joskus. Kuuntelen enemmän kuitenkin.😁
 
Palataanpa tähän taas pitkästä aikaa. Mitään muutoksia ei ole tapahtunut, mutta suunnitelmia on. Atmos kajareita voisi laitaa toisen parin ja selkeää onkin laittaa samanlaiset KEF:it kuin nykyinen pari.

Toinen harkinnassa oleva muutos on vahvari. Denon on julkaisemassa uudet AV vahvarit ja siellä on pari mielenkiintoista minun settiin. X3800H ja X4800H. Näissä on speksien mukaan 11.4 kanavainen prosessointi MultEQ XT32 korjaimella ja mahdollisuudella päivittää Dirac. Mietin olisiko mahdollista yksinkertaistaa omaa settiä pudottamalla MiniDSP:t kokonaan pois. Jos tuon MultEQ XT32 korjaimen saa todellakin neljälle subbarille manuaalisesti säädettyä, niin on kova juttu. Lisäksi nykyinen Yamaha ei mahdollista lisää Atmos kajareita käyttöön yhtäaikaa jo olemassa olevien kajareiden kanssa. Auro 3D ei myöskään ole haitaksi. HDMI tulot kaikki 2.1.


avr-x3800h-spezifikationen-vergleichstabelle.jpg
avr-x4800h-spezifikationen-vergleichstabelle.jpg
 
Pitkästä aikaa jaksoin alkaa värkkään säätöjen kanssa. Nyt kokeilussa hakea erilaisa komboja menemättä liian vaikeaksi vaihtaa ns lennosta.

Mielenkiintoista on, että oikeastaan kaikki nämä säädöt kuulostaa aivan hyvältä. Tietenki ne missä subbarit on mukana toistaa alemmas ja siten niissä fiilis hieman erilainen. Erikoista on minusta, että kun kuuntelin vain pääkajareita isona ja siten subbarit hiljaa, niin minulle tuli vaikutelma kuin lauluäänet varsinkin kuuloistais hieman heläkämmältä. Taajuusvaste näyttää hyvin samalta kaikissa noilla taajuuksilla, joten katsoin muita mittauksia. Spectrogram näyttää sitten selkeästi, että eroa on alueella 300Hz-1kHz. En keksi syytä miksi.

1. Säätö on nykyinen, eli pääkajarit + subbarit jakotaajuus 80Hz. Toimii hienosti ja tykkään.
2. Säätö pääkajarit isona + subbarit Extra bass toiminnolla mukana.
3. Säätö pääkajarit isona. Ei subbareita mukana.


Alla mittauksia.
Mains_tests.pngMains_subs_80Hz_spec.jpgMains_subs_fullrange_extrabass_spec.jpgMains_fullrange_spec.jpg
 
Aika moista vuoristorataa etenkin 1,5kHz yläpuolella. Pitäisi olla tasaisempaa "tyyliin" oman vanhan setin torvi yläpää.
1_24_Smoothing.jpg
 
Oisko mittausjärjestelyissä virhe? Jos on mitattu "stereona" niin mikrofonin asettelu on kriittinen.
Kyllä mittasin molemmat kanavat yhtäaikaa. Tämä siksi, että hain säätöjä ja tein mittauksia basso alueella. En siis katsonu edes yläpään vastetta mitä nyt tässä kommentoitiin.

Minun mietintä oli tuossa miksi soundi oli niin eri lauluäänillä. Oma tulkinta nyt on, että johtuu heijastuksista ja mahdollisista kumoutumista kun subbarit on mukana tai jos ei oo.
 
Yllä pyytämäsi spectrogram käppyrä , alapäässä 30Hz - 150Hz pientä heittoa.
 
Saatko tommosen asteikon ja säädöt mikä mulla tuossa. Kiitti vaivannäöstä.
 

Liitteet

  • Näyttökuva 2022-09-22 202417.jpg
    Näyttökuva 2022-09-22 202417.jpg
    110,3 KB · Katsottu: 30
On kyllä heikko. Ei taho saattaa kuunnella. :LOL:R11.

Tuo R11 sitten mittautuu vaan heikommin yläpään osalta mitä vanhempi Q300. Tuntus että merkin sisällä siirtyminen vajaa 10x kalliimpaan malliin tuottas kaikinpuolin paremmat mittaukset. No näköjään yksisarvisia löytyy myös edukkaimmista malleista ja sen toki noteerasin jo noita Q300 testaillessa.
 
Tuo R11 sitten mittautuu vaan heikommin yläpään osalta mitä vanhempi Q300. Tuntus että merkin sisällä siirtyminen vajaa 10x kalliimpaan malliin tuottas kaikinpuolin paremmat mittaukset. No näköjään yksisarvisia löytyy myös edukkaimmista malleista ja sen toki noteerasin jo noita Q300 testaillessa.
Tuossahan oli siis mitattu stereona. Se selittää kaiken.
 
Tuossahan oli siis mitattu stereona. Se selittää kaiken.
Voin olla väärässä, mutta minusta minä mittaan kotonani enimmäkseen huonetta. Kaiuttimet on mitattu tehtaalla ja siellä on myös tarkempi data niistä. En lähtis minun mittausten perusteella väittämään yhtä kajaria paremmaksi kuin toinen. :oops:
 
  • Tykkää
Reaktiot: MPS
^Yhtäaikaa mitatessa yläpää näkyy virheellisesti, vaikka kaiuttimet olisivat vain 5mm eri etäisyydellä. Diskantit summautuvat erivaiheisina, jolloin tapahtuu etäisyyserosta ja taajuudesta riippuvaa kumoutumista. Siksi yläpään vaste joko droppaa ja/tai mutkittelee.
 
^Yhtäaikaa mitatessa yläpää näkyy virheellisesti, vaikka kaiuttimet olisivat vain 5mm eri etäisyydellä.
Juuri näin. Laser etäisyysmittarin avustuksella mikrofonia kohdistaen olen saanut ihan uskottaviakin mittaustuloksia koko kuuloalueella.
Muutenkin kaikkiin harrastajapohjalta tehtyihin mittauksiin pitäisi suhtautua varauksella.
 
Back
Ylös