ajatus aktiivipöntöt

Sitä veikkasin itsekkin. Odotamme, jahka saamme tietää.
 
No kun se amerikan setä julistaa, että suodin on vain marginaalisesti käyttökelpoinen ilman sitä korjausta. :(
 
Juuh. Siinä on yksi parhaita sanavalintoja koko Siegfriedin sivustolla. " Active crossover circuits that do not include phase correction circuitry are only marginally useable." (http://linkwitzlab.com/filters.htm) Voidaanko tuosta sitten johtaa että "Passive crossover circuits are only marginally usable"? ;)

Pekka
 
Onhan esim. Dynaudion passiiveissa jonkinlainen all-pass suodin viivästyttämässä disun signaalia, samoin joissain Tuomelan kaiuttimissa.
 
Muutaman sentin mekaaninen viive ei ole kovin hankala järjestää. Matalalla jalustalla disu alle, korkealla jalustalla disu ylös, etulevy vinoon jne. Ei vaan passaa olla hirveästi suuntaava elementti, vaikka 2cm viive syntyy yleensä alle 10 asteen kallistuksella.
 
Vaihetta voi usein säätää ilman all-pass suodintakin ilman, että tasovasteessa näkyy juuri mitään... passiivijakarin tapauksessa.

Mutta asiaan. Se mistä tässäkin on nyt keskusteltu menee aloittaneelta aloittelijalta mitä ilmeisemmin yli ja korkealta. Siksi olisi helpompaa aloittaa valmiilla valmiilla jakarilla opettelu. Jos homma tyssää kiinostuksen puutteeseen, löytyy aina joku joka on halukas ostamaan kilkkeet.

Jos tavoite on vain oppia ja kokeilla ei muuta kuin väsäämään mutta jos tavoite saada aikaan jotain käyttökelpoista suhteellisen lyhyenä aikana (puoli vuotta..) olisi kyllä parempi katsella valmiita ohjeita tai ainakin tiedostaa etukäteen ettei kaiuttimen suunnittelu ja aktiivikaiuttimen elektroniikkaan vaadittavan analogiatekniikan omaksuminen tapahtdu hetkessä.
 
houkutteleva ajatus olisi kylllä vaikka noita seasin usimpia koksuelementtejä kokeilla. kaveri antoi vinkkiä että kannattaa tutustua 41hz:n vahvistin sarjoihin. tuntui aika kompaktin kokoisilta ja hintaisilta. tietysti virtalähdehän siinä eniten tulee jokatapauksessa maksamaan. Olisiko tuollaisessa koksussaja 41hz:n vahvistin yhdistelmässä ideaa? siihen vielä linkwitzin suodin ja pientä korjausta.
 
mummielestä tossa on ideaa. Katot vaan, että vahvari jaksaa sen linkkarikorjauksen tehonlisäyksen. Omasta muistista ton koksun vastetta ei nyt hulluna tarvi korjailla (mulla tais olla vaan BSC). Elä sitten laita sitä oliko se xp kartioista koksua (siis se läpinäkyvä), salmelta kun joskus kyselin, piti vaikeampana tapauksena kuin tota paperi?kartioista.
 
Linkwitz-muunnos on subbarisovellus, joka ei ole parhaimmillaan yläpäätä toistavalla kaistalla. Basso-keskarille saattaa vielä menetellä, mutta laajakaistalle jyrkkä ei. Kytkennät kannattaa ajella simulaattorissa, jotta kohinat ja yliohjaustasot pysyvät räpylässä.
 
Pari vaihtoehtoa Linkwitz-muunnokselle. Hyllyn ja kaistaneston yhdistelmällä ei pysty vapaasti säätämään toteutuvaa Q-arvoa, mutta kytkentä on siitäkin huolimatta käytännössä varsin riittävä ja helppo hallita. Simulaattorin mukaan kummankin terminen kohina on noin kymmenesosa Linkwitz-muunnokseen verrattuna.
 

Liitteet

  • Kimmosto-Transform.png
    Kimmosto-Transform.png
    4,3 KB · Katsottu: 5
  • ShelvingLP+Notch.png
    ShelvingLP+Notch.png
    4,7 KB · Katsottu: 126
jasu sanoi:
mummielestä tossa on ideaa. Katot vaan, että vahvari jaksaa sen linkkarikorjauksen tehonlisäyksen. Omasta muistista ton koksun vastetta ei nyt hulluna tarvi korjailla (mulla tais olla vaan BSC). Elä sitten laita sitä oliko se xp kartioista koksua (siis se läpinäkyvä), salmelta kun joskus kyselin, piti vaikeampana tapauksena kuin tota paperi?kartioista.

Paperikartioinen koksu? Onko sellaisiakin? Itse en ole vielä löytänyt muita kuin muovikartoisia, alukartioisia ja kevlar/ -jokin muu komposiitti -kartio... Paperikartioinen koksu tyylii Seas:n Exotic -sarja voisi olla aika mielenkiintoinen...
 
onneks siinä oli toi ? ... mitähän ton seassin koksun matsku nyt sitten oli :p
mutta kuitenkin paras taitaa olla lasikuitu (ei taida saada, kuin kustomina), hankalin se läpinäkyvä ...
 
Back
Ylös