C-Kasetti formaattina ja harrastuksena. Kaikkea siihen liittyvää tänne... :)

Voit tietysti säätää sen takaisin pieleen jolloin vanhat äänitykset kuuluvat hyvin mutta kaikilla muilla laitteilla huonosti.
Olisi kannattanut sanoa Mirolle ettei koske äänipään säätöön jos on paljon aikaisempia tärkeitä äänityksiä tehty vanhoilla asetuksilla.
Kuten sanoit niin korva sen kertoo ja ellei käytä niitä nauhoja missään muussa laitteessa niin eihän se katastrofi ole.
 
^^ Kuten rare kirjoitti. Kannattanee heti palauttaa atsimuutti "vanhaan oikeaan" asentoon, niin voithan sitten tehdä uusiakin äänityksiä, joista tulee samaa sarjaa vanhempien äänitystesi kanssa. Tilanne olisi hankalampi, jos sinulla olisi kasettikirjastossasi paljon kaupallisia valmiiksi äänitettyjä kassuja.
 
...
Dilemma: säätivät atzimuutit ja muut kohdalleen, mutta nyt ei treble/korkeat äänet toistu kuten ennen...
...
Onko Grande Catastrophe ottaa jokin näistä vanhemmista hyvin äänitetyistä nauhoista, ja säätää sen avulla diskantit soimaan parhaalla mahd. tavalla...
...
Et maininnut dekin mallia? Muutama seikka kuitenkin, yleisluonteisesti liittyen äänipään kotisäätämiseen.
...

Jos kyseessä on kolmipäinen dekki erillispäillä ja kahdella vetoakselilla, ei äänipään atsimuuttisäätöä oikein kannattaisi ruuvailla. Jos kyseessä on 2-päädekki, omatoimisäätäminen on ok.

Ennen kuin kajoat äänipään atsimuuttiin, varoiksi tee itsellesi kotikutoinen säätökasetti, jotta halutessasi voit palauttaa äänipään nolla-atsimuuttiin - eli huoltoliikkeen säätämään atsimuuttiin. Sinulla varmasti on hyvätasoisten kromivastaavien tai metallinauhojen hännillä vapaata tilaa. Nauhoita ulakohinaa varmuuden vuoksi ainakin parille kasetille talteen, ja merkkaa nuo kasetit muistiin. Pitkähköt kohinasiivut, mielellään sellaiset 5...10 minuuttia. Ulakohinan avulla ja kuulokkeilla kuunnellen, on kaksipäisen dekin äänipää helppo tarvittaessa palauttaa takaisin mahdollisimman lähelle lähtöatsimuuttiaan.

Korvakuulolta atsimuutin säätäminen onnistuu parhaiten, jos vahvistimessa on monoasento. Monona toistamalla ja vahvistimen kautta kuulokkeilla kuunnellen, kanavien välinen vaihe-ero nauhoituksessa kuuluu helpoimmin.
...

Paras ruuvausväline äänipään atsimuuttisäätämiseen on keraaminen meisseli - oikeastaan ainoa suositeltava säätömeisseli kyseisenlaisiin ja trimmereiden tms. säätämiseen on keraaminen meisseli, kuten:
Noita on halvemmallakin saatavissa, mutta en juuri nyt googlettamalla löytänyt.

Jos käytössä on vain metallikärkinen meisseli, on meisselin kärki syytä demagnetoida, ennen kuin meisselillä kajoaa äänipään säätöruuviin. Demagnetointipalikoita saa 4...5 euroon mm. Motonetistä, halpahalleista etc. Tämä malli on erittäin pätevä. Minulla liki 30 vuoden ajan oli vastaava, mutta valitettavasti hukkasin sen. Jotkut kauppiaat myyvät samaa palikkaa liki 15 euron riistohintaan:
Tokmannista ostin korvaavan muutama vuosi sitten. Tuo oli huono ostos:
on kovin tulkinnanvarainen palikka.

Äänipåän atsimuutin säätöruuvi todennäköisesti on lukittu lakka- tai maalitiplulla, tai ruuvilukitetipalla. Ainakin pitäisi säätöruuvi lukita. Säätöruuvi kannattaa lukita vastaavalla tavalla sen jälkeen, kun on säädön saanut tehdyksi. Todennäköisyys, että lukitsematon säätöruuvi alkaa ajan ja käytön myötä vaeltamaan, on pieni - mutta konkreettinen.

-ilkka
 
Keraamisista ruuvareista, tuommoiset sain ebay:sta, kyllä noillakin tekee kunhan ei ihan vänkäruuveja lähde yrittämään ( Linkki )

s-l1600.jpg
 
  • Tykkää
Reaktiot: ATD
"Alpine AL-80 kasettisoitin on ollut liki 10 v. käyttämättömänä, ja todennäköisesti nyt ovat kuminauhat ja muukin kuminen materiaali sanonut itsensä irti!"

Kiitos kommentoijille, atzimuutteihin puuttuminen vähän hirvittää, joten jätän sen toistaiseksi. Alpine on ollut omistuksessani v. 1990 lähtien (käytettynä Kruunuradiosta), mutta vanhimmat nauhoitukset on radiosta jo vuodelta 1972. Ja löytyy niitä hittikasetteja ihan 70-luvun alusta asti (siis "valmiiksi äänitettyjä") Muistoja muistoja...
 
^
Vanhimmat nauhoitukset radiosta vuodelta 1972... Way to go, that a man! Vanha tekijä, tervetuloa kerhoon.

AL-80 on kaksipäädekki, joten äänipäänsä atsimuutin säätäminen on suht' vaaratonta sekä vaivatonta. Oleellista on nauhoittaa [esimerkiksi FM-kohinalla] "palautuskasetti", jotta äänipään voi tarvittaessa palauttaa lähtöasentoonsa - ellei omista virallista säätökasettia.

Toinen oleellinen seikka on se ei-magneettinen säätömeisseli.

Lakalla tms. lukittu atsimuutin säätöruuvi herkästi pyörähtää hiukka liikaakin, jos rivakasti vääntäen murtaa lukitustiplun.

Entä jos hankkisit toisen kaksipäädekin, jonka atsimuuttia surutta ruuvailisit vanhoille tallenteillesi sopivaksi? Aivan kurantteja sekä Alpinesi ilmoitettuun toistovasteeseen yltäviä 2-päädekkejä löytyy netistä jokseenkin hintahaarukkaan 20...50 euroa. Pyydät myyjää testaamaan dekin toiminnot ennen kaupantekoa, tai vaadit saada purkaa kaupan, jos dekki on epäkurantti. Varmimpia ostoksia ovat dekit, jotka ovat olleet käytössä edes silloin tällöin, eivätkä ole maanneet komeroiden perukoilla 30 vuotta.

-ilkka
 
^
.....Entä jos hankkisit toisen kaksipäädekin, jonka atsimuuttia surutta ruuvailisit vanhoille tallenteillesi sopivaksi? Aivan kurantteja sekä Alpinesi ilmoitettuun toistovasteeseen yltäviä 2-päädekkejä löytyy netistä jokseenkin hintahaarukkaan 20...50 euroa. Pyydät myyjää testaamaan dekin toiminnot ennen kaupantekoa, tai vaadit saada purkaa kaupan, jos dekki on epäkurantti. Varmimpia ostoksia ovat dekit, jotka ovat olleet käytössä edes silloin tällöin, eivätkä ole maanneet komeroiden perukoilla 30 vuotta.

-ilkka

^ Tämä! (y)
 
Foorumissa on musiikille erillinen osio, mutta sallittakoon tässä pieni harhailu, ensin teemana radiosta äänittäminen. Omia radioäänityksiä aloin nauhoittaa muistaakseni vuonna 1970 tai 1971, joka tapauksessa selvästi ennen mopoikää. Eihän silloin kasettidekkejä ollut paljon kellään, mutta minullapa oli ihka-oma kelanauhuri Philips N4304, tämä:

Philips-4304-Reel-to-Reel-Cassette-Recorder-2.jpg

Mononauhuri 15cm keloilla ja putkilaite kahdella tai kolmella elektroniputkella. Sen kytkin 5-piikkisellä DIN-johdolla AGA:n putkihöyryradioon, jossa oli myös ULA, mutta vain monona. Woodstock oli pinnalla, Alvin Lee ja Ten Years After, Steppenwolf ( "Born To Be Wild" :cool: ) ja mitä kaikkea. Radiosta tuli muistaakseni kerran viikossa suorana pötkönä jotain tuoretta rock-albumia, mutta koska ohjelma oli puolen tunnin mittainen, niin vajaiksihan ne albumit jäi. Joka tapauksessa, hyvin iso juttu mulle.

Oli jo silloin tiedossa, että itse äänittämällä sai paremman musakasetin kuin mitä kaupallinen oli. Meni peräti vuoteen 1978, jolloin ostin ensimmäisen oman kaupallisen musiikkikasetin: Dee D Jackson: "Cosmic Curves" 1978. Kasetti on yhä tallella. Hassu juttu, mutta albumilta lohkaistu single "Automatic Lover" elää ja voi hyvin edelleen:

R-2225999-1303058944.jpeg.jpg

Luonnollisesti kasetti on edelleen tallessa, myös digitoituna back-Up:ina. Viimeisin kaupallinen musakasettini ( jonka sain viime viikolla) on samalta vuodelta 1978:

R-4035243-1353081253-1066.jpeg.jpg
"Huoltsikkakasetti". Eivät olleet kovin kekseliäitä nimien kanssa. Myös Esa Katajavuori ja Jouni Joronen ovat julkaisseet saman nimiset albumit. Kasetilla on tunnearvo. Hän oli ammoinen musiikinopettajani (ei siis kuvan "fatima" vaan tuo soittaja). Toi oman Hammond A-100 urkunsa koulun musiikkiluokkaan. Meitä oli 4-5 poikaa kantamassa tuota pikkuauton kokoista soitinta. Siitä alkoi ikuinen rakkauteni maailman kauneimpaan äänekseen, joka lähtee tonewheel-urun äänigeneraattorista... :giggle:

Nyt uudestaan kuunnellessa kasetin sisältö on niin teknisesti kuin taiteellisestikin joutavaa höttöä. Kaikista albumin biiseistä oli jo tehty Suomi-käännöskappaleet, ja selvästikin urkuri oli saanut lainaan "alkuperäiset" studionauhat, joita apuna käyttäen soitteli mixdown-vaiheessa uudet melodiaosuudet valmiisiin pohjiin...yhdellä kädellä...
 
Viimeksi muokattu:
Onko kukaan testannut tallenteiden tekemistä CT-A9:llä ja Dolby C päällä?
Dekki tekee loistavan tallenteen ilman dolbyä. Dolbyn kanssa tallenteen ääni puuroutuu ja ylätaajuudet katoaa.
Yllätys oli suuri kun kokeilin tallentaa dolby C:llä ja MPX filtteri päällä. Ääni onkin yllättäen hyvä.
Ehkä tuon pöytä PC:ni emolevyn laadukas äänikortti ei olekkaan niin laadukas kuin luulin. Emona Asus Z170 Deluxe.
Dekin taustakohina jopa TDK D kasetilla ilman dolbyä on niin pieni, että ei tuo tallentaminen dolbya kaipaa.
 
Kumpi on parempi aine atsimuutin säätöruuvin lukitsemiseen. Sininen ruuvilukite vai kynsilakka? Lukitetippa tulee varmaan laittaa ruuvin kannan viereen, eikä kierteisiin?
Kolmen äänipään dekin äänipäätä olen kotikonstein säätänyt, 10khz:in referenssitason kasettia ja PC:n spectrum analysaattoria hyväksikäyttäen. Kiitos teidän antamien ohjeiden avulla :)
Olisinkin halunnut tietää, että miksi tuplavetoakselilla ja kolmiäänipäällä varustettuja dekkejä ei kotikonstein kannattaisi säätää?
 
Ruuvilukite laitetaan sinne kierteeseen, se ei kuivu eikä pidä "taivasalla". Kuitenkin itse käyttäisin mieluumin kynsilakkaa, väri vapaa 😄
 
Ruuvin kannan viereen se on yleisesti laitettu. Siitä se on myös helppo avata vaikka pisaralla maalinpoistoainetta. Kynsilakkakin toimii ihan hyvin. Joskus olen laittanut ihan kirkasta paksua venelakkaakin.
 
Löysin Hurriganes kasetin alkuperäinen siis ROCK and ROLL ALL NIGHT LONG, siinä
on kasetissa etiketti väärällä puolella, siis a , b puolella ja päin vastoin.
kysymys kuuluu. ONKO SILLÄ ENEMMÄN keräilyarvoa ?
 
onko ko. kasetti ollut sinulla uudesta saakka?
mahdollisesti joku aikaisempi omistaja on liimannut etiket vahingossa? väärinpäin.nuo etikettien liimaukset pettävät toisinaan aikaa myöten.tuskinpa kasetin arvo ainakaan nousee.pikemminkin laskee.jos kasetin arvo nousisi väärinpäin olevien etikettien vuosi,niitä olisi liikkeellä
varmasti pilvin pimein koska väärennöksen tekeminen olisi todella helppoa.
 
...Olisinkin halunnut tietää, että miksi tuplavetoakselilla ja kolmiäänipäällä varustettuja dekkejä ei kotikonstein kannattaisi säätää?
Ilmeisesti viittasit minun postaukseeni? Kai huomasit, että kirjoitin:
Jos kyseessä on kolmipäinen dekki erillispäillä ja kahdella vetoakselilla, ei äänipään atsimuuttisäätöä oikein kannattaisi ruuvailla.

Mikäs siinä, jos omaa kokemusta dekkien reparoinnissa. Ja välineitä, kuten testikasettia, peilikasettia jne.

Käytetyssä kahden vetoakselin kolmipäädekissä suttuinen ääni aina ei selity virheellisellä atsimuutilla. Syynä voivat olla mm. vetoakselien kovettuneet painerullat, jotka ohjaavat nauhaa erheellisesti. Ummikko jos ryhtyy itse ruuvailemaan erillispäillä varustettua kaksiakselidekkiä, tuloksena voi olla pakollinen huoltokorjaamokeikka. Érillispäillä = erilliset äänitys- ja toistopäät, omine säätöruuveineen,

Kombopäillä [ja yhdellä vetoakselilla] varustetut kolmipäädekit ovat ovat simppelimpiä ruuvailtavia kuin erillispäillä varustetut kahden vetoakselin kolmipäädekit.

-ilkka
 
Ehosteluja.
metallitassut.jpg
Pohjatassut. Ei muovikippoja vaan täyteisestä kevytmetallitangon palasta sorvatut. Halkaisija 50mm, korkeus kumirenkaineen n.17mm. Saatavana hopea- , kulta- ja musta-anodisoituna, Täältä.

tuning.jpg
Päädyt (ja kevytmetallitassut). Kun alkuperäiset ruuvit ja tassut kulkevat laitteen matkassa, dekki palautuu alkuperäisasuun viidessä minuutissa, jälkiä jättämättä. ZX-7 tulee saamaan samat "hoidot"...

 
Viimeksi muokattu:
Pitäisköhän hommata kasettisoitin settiin :unsure: Monenlaista kasettia on vielä tallessa, kuten vaikka tämä

IMG_20200826_213700.jpg
 
Back
Ylös