WatSub

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
7 264
Kaupunki
Joensuu
Mallistostamme löytyy subwoofer leffatykityksiin sekä lisäbassoksi musiikinkuunteluun. WatSub omaa DSP:llä tehtävät parametriset huonekorjaukset sekä monipuoliset jakosuodot.

15-tuumainen jykevä elementti toistaa kummassakin toteutuksessa alle 20 hertsin normaalissa kuuntelutilassa. Särötasot on erittäin pienet aina kuulokynnyksen alapuolelle asti. Kokoa nämä ominaisuudet ymmärretävästi vaativat, minkä huomioi Samu Sauramakin Audiovideon testissä.


Mittaa on seuraavasti


Refleksi:

560x560x650 (lxkxs)


Suljettu:

560x560x560 (lxkxs)Mukana tulevat Soundcare Superspikes jalat nostavat korkeutta muutaman sentin lisää.Ohjehinnat WatSubeille


Refleksi: 2100 euroa

Suljettu: 1900 euroaHinnat sisältävän 24 % arvonlisäveroa, mutta ei toimitusta.
 
Morjens, hyvä arvostelu Audio videon testissä, omat kokemukset samanhenkisiä.

t.Pertsa
 
Säädin WatSubin mittaamalla Metrikeiden toistoa jatkamaan alemmilla taajuuksilla. Täältä löytyy hieman tuloksia kuullun perusteella säädetyn ja mitaten tehdyn säädön väliltä.
 
Äitienpäivän ärsykkeeksi...

Meillä on varastossa puolikiiltävä musta WatSub, aivan uusi ja sisäänsoittamaton vieläpä. Normaalisti toimitus ei kuulu hintaan, mutta nyt tarjoamme henkilökohtaisen kuljetuksen ja tämän yksilön säätämisen yhteishintaan 2050 euroa ympäri Suomen.

Kannattaa kysäistä samaan settiin lisäksi demo Metrikeistä.

Kaupat onnistuvat tarvittaessa nopeastikin.
 
Kuva WatSubista mustana:

watsub-refleksi-mustana-5.jpg


Ja linkin takana lisää...


Sekä parivaljakko:

refleksi-ja-suljettu-WatSub-1.jpg


...ja niistäkin lisää linkin avaamalla.
 
Näistä minun olisi syytä huudella enemmän. Aloitetaan mittausteknisesti:

refleksi-puoliavaruuteen-mitattuna.pngUlkoilmassa tehty mittaus 15 hertsistä ylöspäin.
 
kertokaa enenpi näistä miks niin pienelle huomiolle jäänyt?
 
kertokaa enenpi näistä miks niin pienelle huomiolle jäänyt?

Tuotteita on kertynyt aika monta mallia ja minä olen pyrkinyt jaksottamaan kunkin tuotteen markkinointia eli suurempaa huutelua yhteen tuotteeseen perehtyen kerrallaan. Resursseja siihen on siis varsin vähän käytettävissä. Olen ajatellut, että parempi syventää tietoisuutta tuotteista myös itse niihin silloin paneutuen.
 
Kerrotaan vähän lisää :)

Tänään kävin iltapäivästä säätämässä asiakkaalle WatSubin uuteen kuuntelutilaansa. Siinä meni kahvittelun ohessa puolisentoista tuntia. Olisi ollut muutoin aika hankala saada sovitettua pääkaiuttimiin, koska ne herättivät 33 hertsin moodin erittäin voimakkaana, mutta Devialetin vahvistimesta saatiin sopivasti ylipäästö niille ja moodin taajuudet pois häiritsemästä. WatSubin refleksiversion säädin mittausten perusteellla mukaan:

watsub-refleksi-asiakkaan-luona-saadettyna-21.4.2017.jpg

Ylipäästö 18 db oktaaville 10 hertsissä, pikkusen sen moodin tilttausta ja sopiva alipäästö hyllykorjauksen kanssa toteutettuna. Matalia taajuuksia ei tarvinnut herätellä millään korostuksella. Teoreettisen säätämisen jälkeen tein pari pikkulisäystä DSP:n asetuksiin kuullun perusteella. Henkilökohtaisella toimituksella toki säädän WatSubin ja muutkin DSP:n omaavat tuotteemme muuallakin Suomessa kuin Joensuussa.
 
toihan potkii aika kivasti mikä vahvari ja mikä elementin koko
 
MiniDSP PWR-ICE250 tehoa tarjoamassa ja 15-tuumainen elementti. Suljettukin versio on, mutta olen todennut refleksin paremmaksi. Hankittavissa myös rakennussarjana.

http://www.aaninen.fi/pages/fi/tuotteet/rakennussarjat/watsub-diy.php


Kunhan tulee ulkokelit kohilleen, niin teen uudet mittaukset puoliavaruuteen matalammilta kuin 20 Hz alkavalla mittauskaistalla. Käytännössä WatSubissa äänenpainetta rajoittaa elementin liikerata ensimmäisenä, minkä yleensä huomaa maksimipainetta etsiessä asetuksiin.


*lisäys*

Viimeisimmässä mittauskäppyrässä ei siis ole lähellekään kaikki äänenpaineresurssit käytössä.
 
Tänään säädin WatSubin refleksiversiot tuplana Tampereella ATC:n kaiuttimien lisäksi. Ikävästi oli tilassa korostuma pääkaiuttimien kaistalla 40 hetsin taajuudella, kun tilakin oli aika liki neliö. Subbareiden kaistalle ei tarvinnut vuorostaan mitään korjauksia. Ainoastaan jakosuoto DSP:llä @ 55Hz BW 18 dB / oktaaville. Nostin tarkoituksella hieman moodin taajuudelle, että se tasoittuu useamman äänilähteen ansiosta. Subbarit jäivät epäsymmetrisesti kuuntelupisteeseen nähden.

kaksi-watsubia-ja-atc-kaiuttimet-15.9.2017-spectrogram.jpg
 
Tosiaan sain ihan hyvän hetken testata tosiaan WatSubeja joten kirjottelempa pienen raportin. Hoffa toi laitteet ja piuhat, asensi ja sääti subin kohdalleen. Melkonen urakka vain testiä varten, painavat aika paljon. Toisen subin kanssa testattiin pikaisesti myös uudistettua Imperial-jalustakaiutinta. Juuri alkaneen tinnituksen takia herkkäkorvasena oli hoffa yllättäen ystävällisesti huomioinut tilanteen ja tarjosi kuulosuojaimia mittausten ajaksi. Subit asetettiin eri seinustoille heti kuuntelupaikan vierelle sohvan vasemmalle puolelle ja oikean kaiuttimen oikealle puolelle etuseinustalle.

Aikasempaa kokemusta subbareista kotona on Audio Pro Sub Focus, BK Monolith-DF ja itse tehty Dayton Audion 18" elementistä hieman liian pienessä suljetussa laatikossa PA-vahvistimella Anti-mode 2.0:lla tuunattuna.

Vaikka aikasempi käytössä ollut subi onki isommalla elementillä niin kotelon tilavuus ja viritys ei ole ehkä ihan sopivin omaan käyttöön, vastetta on joutunut korjata reilulla 9dB korostuksella jotta vaste on saatu suoristettua. Vahvistimen 1500W teho on riittänyt kohtuullisiin voimakkuuksiin. Tähän olikin hauska verrata 15" elementtiä refleksi-virityksellä, kotelo on suunnilleen samalla tilavuudella varustettu.

Tietokoneesta löytyy sopivasti kaksi ethernet-porttia jotenka subien säätösoftalla sai helposti lennossa säädettyä asetukset kuntoon. Mukava oli etenkin vertailla että mitenkä eri subit soivat kun toisesta laittaa äänen hiljaiseksi ja taas takaisin. Kokeilin minidsp:n EQ:lla säätöjä taltuttamaan huonemoodeja, mutta parhaimmaksi koin käyttää jo ennnestään tuttua EQ:ta DMG Audion EQuilibrium VST-plugaria Jriverin kautta. Näin saan pääkaiuttimetkin korjattua. Toinen subi ei lisännyt juurikaan voimakkuutta vaan lähinnä tasoitti toistoa luonnollisemmaksi, vähemmän pumppaavaksi. Huonemoodien vaikutus vähentyi. Kuopat täyttyivät ja korostukset vaimentuivat. Tässä tilassa ihan ehdoton juttu.

Jakosuoto on asetettu matalalle joten ei ollut odotettavissa erityisen jumputtavaa bassoa. Vanhaan subiin verrattuna saatiin selvästi kuitenkin lisää auktoriteettiä ja voimaa. Subit eivät erottuneet omaksi äänilähteeksi vaan jatkettiin ATC SCM50 parin jo melko voimakasta ja alas toistavaa bassontoistoa. Vanha DIY 18" jää helposti kakkoseksi ihan jokaisella alueella, tarkkuudessa ja voimakkuudessa. Taajuusvaste lähtee tilassa vaimentumattomana jo 10Hz lähtien, joka on aika mielestäni aika onnistunut refleksi-subiksi. Mitään tuhinoita refleksi-aukosta ei ole kuulunut tai muutakaan ylimääräistä. Kotelo on tukeva enkä ole saanut sitä tärisemään ylimääräistä.

Hoffa vei toisen subin pois ja vielä on soiteltu yhdellä lainassa olevalla subilla. Harkinnassa on ostaa kaksi subia, kunhan taloudellinen tilanne sen sallii. Tykkään.
 
WatSub kokee faceliftin ja saa ulkonäökseen paremmin Imperialeihin sopivan lookin.

WatSub-FL-28.1.2019-resize.jpgKoteloon tulee myös sellainen muutos, että siihen voi asentaa halutessaan Dayton Audion vahvistinmoduulin, missä on perinteiset numikkasäädöt. Sovitinlevyllä onnistuu miniDSP PWR-ICE250 moduulin asennus, mikä on minun suositukseni. Kuvan valkoiset osat voi valita vaikka katoksessa seisovan auton värimaailmaan sopiviksi.
 
Käynnistelin kädin ja WatSubin maalausjigit edistyy. Muutamia kuvakaappauksia rakenteesta tässä.

WatSub-FL-18.2.2019-3.jpg


WatSub-FL-18.2.2019-2.jpgAikatauluksi olen asettanut itselleni sellaisen, että tämän kuun loppuun pitää olla kaikki kädistelyt tehtynä ja puupalikoita tilataan sen jälkeen isompi määrä kerralla. Kokoonpanon hoidan minä ja pintakäsittelyn alihankkija.
 
Miksi nuo reiät tuossa kyljissä? Ihan painon ja materiaalin säästämiseksikö?
 
Tänään toimitin vakavan oman harkinnan jälkeen erikoismaalatun pianokiiltävän WatSubin onnelliselle. Sanonta suutarin lapsista vaikka kuvaamaan paremmin ja teknisempää jargonia nyt aluksi käppyröinä.MBL-setti monona mitattuna alla. Korkeiden taajuuksien toistosta ei kannata yrittää lukea mitään, koska signaali oli tosiaan mono molemmista pääkaiuttimista yhtäaikaa.

spectrogram-pelkat-paakaiuttimet.png

Tässä keskusteltavaksi (pun intended) taajuusvasteet ilman WatSubia sekä sen kanssa. Ei tasoitusta kuvaajissa. Kaikille akustisille ongelmille ei pystynyt ratkaisua keksimään, koska subwooferin ja pääkaiuttimien paikat oli jo päätetty.

taajuusvasteet.png


Värisokeille hankalampi kuvaaja taasen, missä on mukana WatSub hieman kovalla äänenvoimakkuudella. Onnellisen käyttöön jäi miniDSP:n vahvistimen volanumikka, millä saa jerkkua tarvittaessa pois tai mahdottomasti lisää. Edelleenkään pääkaiuttimien toimintaa ei kannata tulkita.

spectrogram.png

Tapetit seinällä on aika pelottavat mielestäni, mutta sopivat näin ajankohtaan.

Clipboard02.jpg

Ja koska venyttelin toimitusajan liki sietämättömäksi, niin onnellinen on ihan onnellinen.

Clipboard01.jpg
 
Back
Ylös