Virtalähteestä

^^ Hehkulamppu on huono strobon tarkkaailuun, koska se ei juurikaan "vilku", johtuen hehkulangan hitaudesta, korostettuna näet tämän ilmion kun katsot matalajännitehalogeenia sammuttamishetkellä, se hehkuu vielä sekunnin tai pari.
Oikea valonlähde on loisteputki tai joku muu kuristimella varustettu purkauslamppu. Ei kuitenkaan nykyinen pienoisloisteputki, "energiansäästölamppu" jos siinä on kantaan ympätty elektroninen kuristin, se ei ole sidottu verkkotaajuuteen (tietääkseni).
 
Kyllä siinä pienoisloisteputkessakin valo vaihtelee verkkotaajuudella mutta vielä vähemmän kuin hehkulampussa. Mulla on pelkästään noita (siis pieniä loistelamppuja) ja aika hailakasti ne juovat näkyy eli kyllä pyörimisnopeuden säätö pitää tehdä ns. korvakuulolta. Mutta eipä tuota tartte jatkuvasti säädellä.
 
Ei ainakaan tuollaisella Airalite 11W tyyppisellä "energiansäästölampulla" näy strobosta yhtään mitään, piti ihan kokeilla. Sellaisella pöytävalaisimella, jossa on U:n muotoinen putki ja painava mötikkä johdossa, homma toimii.
 
jepi sanoi:
Nyt meni omat ajatukset sekaisin: strobo siis ei kerro totuutta, jos verkkovirran taajuus muuttuu. Taajuus kasvaa - oikealla nopeudella pyörivä levylautanen ei ehdi pyörähtää samaa kulmaeroa verkkovirran vaiheen aikana. Jos verkkovirran taajuus on vaikka luullakseni tavanomainen 51 Hz, tai suuren valtakunnallisen sähköverkon kuormituksen aikana tulipalopakkasilla 49 Hz, paljonko tulee virhettä strobon näyttöön?

Olen jostakin TV-dokumentista ymmärtänyt, että suuren sähköverkon kuormituksen aikana sekä jännite että taajuus pyrkivät laskemaan, lieneekö väite totta.

Lisäksi useimpien tai ainakin lukuisten levysoittimien pyörimisnopeus taitaa määräytyä verkkovirran taajuuden avulla. Kaikki on siis verkkotaajuuden armoilla, laite ja mittalaite. Strobon perusteella nopeutta ylikorjataan, jos levysoittimessa on korjausmahdollisuus?

Hei insinöörit kertokaa minulle onko strobovirhe mitätön?

Jos soittimessa on AC-synkroni ja virtalähde generoi AC-virran uudestaan verkkovirrasta niin säilyykö verkkovirran taajuuden huojunta siltikin?

Toimiiko strobo (Projectin Stroboscobic disc?) tosiaan vain keinovalossa?

Onko strobon tarkkuus millainen? Jos viivat seisoo paikoillaan niin onko pyöriminen _tasan_ 33,3 rpm? Vai onko siinä jokin toleranssi 33,2-33,4 rpm esimerkiksi? (Prosentin heitto on 33,0-33,6 rpm.)
 
alspe sanoi:
Jos soittimessa on AC-synkroni ja virtalähde generoi AC-virran uudestaan verkkovirrasta niin säilyykö verkkovirran taajuuden huojunta siltikin?

Mielestäni ei säily. Kuvittelisin, että uuden AC:n generoimiseksi käytetään kidettä tms. suhteellisen tarkkaa värähtelylähdettä. Ihan arvalla mennään, mutta voisin kuvitella, että nuo virtalähteet tekevät periaatteessa operaation AC->DC->AC ja tuossa DC->AC muunnoksessa käytetään tuota tarkkaa värähtelylähdettä.

alspe sanoi:
Toimiiko strobo (Projectin Stroboscobic disc?) tosiaan vain keinovalossa?

Kyllä siinä värähtelevä valonlähde tarvitaan. Tietty jos aurinko värähtelee 50Hz:n taajuudella niin ei tarvitse :D


alspe sanoi:
Onko strobon tarkkuus millainen? Jos viivat seisoo paikoillaan niin onko pyöriminen _tasan_ 33,3 rpm? Vai onko siinä jokin toleranssi 33,2-33,4 rpm esimerkiksi? (Prosentin heitto on 33,0-33,6 rpm.)

Tarkkuus on hyvä. Omassa virtalähteessä Pitch controlia voidaan säätää ±20 steps/0,1 r.p.m. ja speed stabilityksi luvataan ± 0,001%. Jo yhden napsun siirtäminen suuntaan tai toiseen saa viivat vaeltamaan.
 
janne_k_i sanoi:
Ei ainakaan tuollaisella Airalite 11W tyyppisellä "energiansäästölampulla" näy strobosta yhtään mitään, piti ihan kokeilla. Sellaisella pöytävalaisimella, jossa on U:n muotoinen putki ja painava mötikkä johdossa, homma toimii.

Ne vilkkuu sekunnissa ehkä jonkin verran alle 1000 kertaa, satoja hertsejä kuitenkin.
 
ToKa, onko sulla viivastot ihan kuin veitsellä leikattu vai hieman blurria mutta raitainen kumminkin ?
 
alspe sanoi:
ToKa, onko sulla viivastot ihan kuin veitsellä leikattu vai hieman blurria mutta raitainen kumminkin ?

Kyllä siinä blurria on mutta raidat pysyvät paikallaan, raitojen välissä on harmaata toisin kuin ideaalisesti olisi varmaan valkoista kuin veitsellä leikaten. Mahtaisiko tuo blurri johtua juurikin hehkulampun hitaudesta?
 
Viivat pysyy paikallaan mulla.

Huomasin, että tv:n valossa näkee parhaiten. Se vilkkuu 50 Hz vai oliko se 100 Hz mulla... Hehkulamppu liian lyhellä saa valon liian kirkkaaksi. Paremmin näki hämärässä keinovalossa.
 
Sain eilen uutta tietoa Linn virtalähteistä.

Linn Lingo
Lingon toiminta perustuu vaihtovirtamoottorin ja virtalähteen yhteistyöhön. Moottorin värähtely on pienimmillään kun sitä syötetään tietyllä jännitteellä, levylautasen liikkeellelähtö vaatii kuitenkin suuremman voiman kun tällä jännitteellä saadaan aikaan. Lingo virtalähde syöttää käynnistettäessä moottorille hieman enemmän virtaa ja laskee sen sitten käynnistyksen jälkeen tasolle jossa moottorin värähtely on pienimmillään, huolehtien samalla virran tasaisuudesta.

Radikal virtalähde
Radikalin toiminta on tasavirtamoottorin ja virtalähteen yhteistyötä. Radikal syöttää moottorille tasaista virtaa.
Ensimmäisen minuutin aikana Radikal etsii levylautasen pyörimiselle täsmälleen oikean pyörimisnopeuden ja pitää sen sitten yllä koko kuuntelun ajan. Alussa pyörimisnopeuden muutokset ovat todella pieniä, niitä tuskin huomaa, radikaal säätää sen kuitenkin täsmälleen oikeaksi.

Radikalin toiminta poikkeaa muista tasavirtaan perustuvista virtalähde moottori yhdistelmistä seuraavasti. Radikal
etsii vain kerran oikean pyörimisnopeuden ja sen jälkeen pitää sen vain yllä. Toisissa tasavirtamoottoreissa pyörimisnopeutta muutetaan koko kuuntelun ajan. Tämä versio tasavirtamoottorista ja virtalähteestä ei kelpaa Linnille siksi
kesti niin kauan ennenkuin Linn toi markkinoille oman tasavirtamoottoriin perustuvan versionsa.

TV Jyrki
 
Onkohan kellään tietoa miten tuo Rega Peeysin moottori-virtalähdeyhdistelmä tuon saman asian tekee. Tuohan käynnistyy napin painalluksella ja hakee halutun kierrosnopeuden ja säilyttää sen samana sen jälkeen. Itse en tekniikasta niin perillä ole joten en tiedä mikä moottorityyppi tuossa edes on mutta kai se jostakin tietoa etsimällä selviäisi. Kohtuu tasaisesti tuo tuntuu minun korvaani pyörivän ainakin.
 
^Se korviinkuultava ero loistavan tai vielä loistavamman pyörimisvakauden välillä ei varmaankaan ole sellainen, että asian luonteva kuvaus olisi "tuntuu pyörivän tasaisesti." Supervakaa pyöriminen ainakin sallii hyvän äänirasian kaivaa esiin vieläkin enemmän informaatiota, joten se miten eron havaitsemme kuuluu detaljien rikkautena, tunteena soiton tiukemmasta kontrollissa olosta jne. Paremmin osaavat voivat täsmentää, mutta tämä näin kommenttina, ei Isojussille vaan niille lukijoille , jotka eivät ehkä asiaa tunne senkään vertaa kuin minä.

:) v-a
 
^ tuon lisäksi minusta sillä moottorinväännöllä ja samaan aikaan tietty mekaanisen toteutuksen kyvyllä on suuri merkitys asiaan. Se, että moottori laittaa nopeuden kohdalleen kertaalleen ja se on sitten siinä on helpommin sanottu, kuin tehty.

Itse odotan innolla jos tosiaan lauantaina on vileä mahdollisuus tutustua Linnin ratkaisuun dilemmassa.
 
Vielä tuosta maininnasta, että jos pyörimisnopeus on oikea niin muuta ei tarvita. Miksi sitten esim. EMT 930 mainitaan usein ns. grunttaava, slämmiä ja rytmiä omaavaksi peliksi? Miten se sitten voi erota hihnasoittimesta jos kerran pyörii samaa nopeutta? Tämä lähinnä nimimerkki Hifille. :)
 
linn sanoi:
Ensimmäisen minuutin aikana Radikal etsii levylautasen pyörimiselle täsmälleen oikean pyörimisnopeuden ja pitää sen sitten yllä koko kuuntelun ajan. Radikal
etsii vain kerran oikean pyörimisnopeuden ja sen jälkeen pitää sen vain yllä.

isojussi sanoi:
Onkohan kellään tietoa miten tuo Rega Peeysin moottori-virtalähdeyhdistelmä tuon saman asian tekee. Tuohan käynnistyy napin painalluksella ja hakee halutun kierrosnopeuden ja säilyttää sen samana sen jälkeen.

Tämä kuulostaa hyvälle idealle, mutta tarkemmin miettiessä...

Mitä soitin tekee jos kesken soittamisen pyyhkäiset pölyt levyltä? Linn ei harjausta suosittele... Ja vieläkö radikal soittimiakin pidetään pyörimässä ympäri vuorokauden, eikö nopeuteen tule tällöin vaihtelua aina kun levyä vaihdetaan lennosta? Aina voidaan luottaa hihnan pitoon, mutta jos nopeutta ei mitenkään tutkita jälkeenpäin niin se voi olla mitä tahansa.

Vai onko niin että radikal säätää nopeuden kohdilleen keskimäärin minuutin aikana siitä kun nopeusheitto havaitaan ja sitten taas aloittaa nopeuden perusylläpidon? Tämä tuntuisi jo loogisemmalle.

Linnillä kuitenkin tutkitaan nopeutta levylautasen pyörimisestä, onko Rega:lla tuo äly täysin moottorissa? Eli ns. vaikka ei olisi edes hihnaa paikoillaan niin moottori olisi tyytyväinen saavutettuaan nopeuden joka 33,3 kierrokseen vaaditaan. Tasaisella hihnanvaihtovälillä toki venymisen/luistamisen aiheuttamasta nopeusheitosta pääsee eroon.

Aiemmin omistamani Dual CS-5000, jossa oli kvartsilukittu hihnaveto, nosti aina neulan ylös levypinnalta jos levyn nopeus muuttui. Näinpä esim soiton alussa (levy kun aloitti pyörimisen kun neula oli levyn päällä) kun pyyhin pölyjä levystä, vatkasi äänivarsi ylös alas kun vääntö ei riittänyt pitämään nopeutta yllä pölyjen pyyhkimisen aikana. Siinä oli soitin joka oli vähemmän kuin osiensa summa.
 
linn sanoi:
Radikalin toiminta poikkeaa muista tasavirtaan perustuvista virtalähde moottori yhdistelmistä seuraavasti. Radikal etsii vain kerran oikean pyörimisnopeuden ja sen jälkeen pitää sen vain yllä. Toisissa tasavirtamoottoreissa pyörimisnopeutta muutetaan koko kuuntelun ajan. Tämä versio tasavirtamoottorista ja virtalähteestä ei kelpaa Linnille siksi kesti niin kauan ennenkuin Linn toi markkinoille oman tasavirtamoottoriin perustuvan versionsa.
Mitenkä tuo Radikalin DC parempi kuin esim. hiiliharjaton DC moottori joka takaa tasaisen käynnin ja antomomentin koko kierrosalueella ja on huoltovapaa sekä hiljainen? olen itse siinä uskossa että harjaton DC moottori on paras mitä esim. levysoittimissa voi olla. No mä näistä mitään tajua, mutta pääasia että toimii. :)
 
^^Lienee noi Linnit pyörimässä ympäri vuorokauden, pyörinevätkö jopa maailman tappiin, sitä en tiedä. No ainakin eilisessä demossa tuon uuden moottorin tuomat edut tulivat selvästi esille.

Peeysistä sen verran että kun levylautanen on saavuttanut oikean nopeuden virtalähteen punainen ledi palaa koko ajan, kun se hakee nopeutta ledi välkkyy. Välkkyy myös kun lautanen ei pyöri lainkaan ja poweri on päällä. Jos lautaseen tarttuu kiinni sen verran kovasti että sen vauhti hidastuu täydestä nopeudesta vähän tai kokonaan niin toki se hakee sen jälkeen sen oikean pyörimisnopeuden uudestaan. Aika loogista. Tässä Regan sivuilta tarinaa tuosta moottorista ja virtasesta:
The external power supply unit is a quart crystal locked system. To ensure accurate speed stability of the platter motor, two quartz crystal control reference oscillators have been utilised. This system produces a high frequency (3 MHz for 33 and 4 MHz for 45) signal, which is then divided down to feed generously rated, high current power fet amps.
The output from these is very pure (<0.03 THD, this is a lower value than many power amplifiers output). The beauty of this power supply is that a dual phase is supplied to the motor, the phases of which may be varied in relation to each other. This means that the power supply phases are trimmed to eliminate all vibration from the motor. In turn, this means that there is no need for plinth suspension, which would ordinarily be required to eliminate motor resonance.
 
Back
Ylös