Thorensin virtalähde

  • Keskustelun aloittaja shellraiser
  • Aloituspäivämäärä
S

shellraiser

Minulla on Thorensin TD 280 Exclusiv ja siinä on alkuperäinen virtalähde jossa sanotaan 16V 160mA. Itse levarissa on tarra jossa lukee max 150mA. Ja manuaalissa lukee max. 140mA. Saksan ebayssa taas myydään upgreidaus virtalähteitä, jotka antaa 500mA.

Kaltaiselleni henkilölle jolle sähkö on mystinen asia, ovat lukemat varsin hämmentäviä. Mikä noitten milliamppereiden(?) sopiva määrä sitten on ? Ja mikä on liikaa? Ja kannattaako tohon hommata uusi virtalähde? Etuja / haittoja?

Kiitän etukäteen.
 

Jari

Kaupallinen toimija
Liittynyt
8.9.2006
Viestejä
15 082
Kaupunki
Espoo
Jos laite tarvitsee sanotaanko vaikka 150mA, on syytä mitoittaa virtalähde niin, että sieltä se löytyy. Jos tarjolla on enemmän, ei se haittaa millään tavoin. Se, onko ylimitoittamisesta tässä tapauksessa käytännön hyötyä on sitten toinen asia.
 

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
24 832
Kaupunki
Korvessa
Mallas vastasi oikein, eli Voltit pitää olla juuri oikein ja milliamperit vähintään sen mitä laite ottaa. Laite voi ottaa hetkellisesti enemmänkin ja millivolteiltaan ylenpalttinen virtalähde on siis jossain mielesssä paikallaan, mutta tuskin tuo koskaan 500mA:a ottaa :)
Periaatteessa kun se oikein pyörii, se riittää, mutta...
Ehkäpä enemmänkin vaikuttaa kuinka ja mistä se virtalähde tehdään kuin mitä se antaa, jos se riittävästi antaa.
 
S

shellraiser

Periaatteessa kun se oikein pyörii

Tähän mennessä olen ollut ihan tyytyväinen ton pyörimiseen, tiedä sitten kuinka oikein toi pyörittää.

Voiko noi mA:t vaikuttaa moottorin kestoon? Pelittääkö paremmin jos on "head roomia" enempi?
 

Jari

Kaupallinen toimija
Liittynyt
8.9.2006
Viestejä
15 082
Kaupunki
Espoo
shellraiser sanoi:
Tähän mennessä olen ollut ihan tyytyväinen ton pyörimiseen, tiedä sitten kuinka oikein toi pyörittää.

Voiko noi mA:t vaikuttaa moottorin kestoon? Pelittääkö paremmin jos on "head roomia" enempi?

Virtalähteen mA:t on tarjollaolevaa kapasiteettia, niitä ei tule ellei niitä pyydetä. Ne eivät siis vaikuta negatiivisesti kestoon yms. Periaatteessa (toteutuksesta riippuen) isot ämpärit voi vaikuttaa speed lockiin eli kuinka soittimen nopeus mikroskooppisesti notkahtaa tai ei notkahda dynaamisessa kuormitustilanteessa, mutta useissa Thorenseissa virtasen ja motukan välillä on elektroniikkaa riittämiin, eli moottori ei näe virtalähdettä suoraan kuitenkaan, tai tavallaan se virtalähde onkin siellä soittimen mahassa, tuo muuntaja vain ruokkii sitä. Esim Phonosophie N3:n (Thorens 3001-johdannainen) kanssa ei powerin suurentaminen kuulemma vaikuta juuri mihinkään.
 
S

shellraiser

OK. Sain kymysyksiini oivia vastauksia ja vieläpä nopeasti. Eli ei kannata korjata jos ei oo rikki.

Kiitän Herra Mallasta sekä Herra Kaksosta.
 

Joke721

Hifiharrastaja
Liittynyt
3.2.2008
Viestejä
2 914
Kaupunki
Oulu
Onko Thorensiin saatavana Pro-Jectin Speedboxin kaltaista ratkaisua, jolla nopeus saadaan vakaaksi verkkovirran vaihteluista riippumatta? Ebayssa joku myi tuota Speedboxia Thorensiin sopivana, mikä lienee väärä tieto. Vai onko joku ko. laitteen toiminnasta ja soveltuvuudesta tarkemmin tietoinen?
 

Littunatelkkari

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.1.2007
Viestejä
10 000
Kaupunki
Aeka kaakana
Thorensin kyseen ollessa kannattaa vielä tarkistaa se, pyytääkö laite tasa- vai vaihtovirtaa (DC/AC).
TD-280 -mallista en tiedä, muuta ainakin vanhemmat mallit kysyivät usein poikkeuksellisesti vaihdokasta.

-128-
 
S

shellraiser

AC:tä taitaa tahtoa mun 280, onko se sit vaihdokasta? ??? :D
 

ealab

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
1 074
mA on virtaa. Perusyksikkö amperi A, mA on tuhannesosa. Jos virtalähteen virranantokyky ei riitä laitteen ottamaan virtaan, niin virtalähde kyllä "polvistuu", jännite laskee. Kaupalliset mitoitukset, kuten tuossa levarissa, mitoitetaan siten, että lähteen virranantokyky riittää jännitteen notkahtamatta, ainakaan vaikuttavasti. Ei ole ollenkaan pahaksi, jos lähteen virtakapasiteettia on yli tarpeen. Näitä asioita mietittäessä on hyvä palauttaa mieliin koulussa opittu Ohmin laki I= U/R. Sen avulla pystyy selvittämään monta asiaa. Ja pätee tässäkin.
Hieman vääntöä: Tässä virtajutussa on jonkin verran sama juttu, kuin auton moottorin tehosta. Tasaiseen menoon tarvitaan vain pieni osa moottorin tehosta. Ja taas sähköteho on P =U x I. Levarissa DC- jännite liene 16V/ volttia ja ottama virta n. 150 mA. 16 x 0,15= 2,4W/ wattia. Jos lähteen virtakapasiteetti onkin esim. 500mA/ 0,5A, niin otettava teho saa olla 16 x 0,5 = 8W! Siihen voisi kytkeä 3 levaria!
 
Ylös