Sepityksiä | aaninen.fi

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
7 331
Kaupunki
Joensuu
Olen tässä nostanut hifi-ikeen varovasti selästäni kaupallisessa mielessä niin voin rentoutua paremmin musiikinkin parissa eikä stressi sanele subjektiivista äänentoistokokemustani niin pahasti. Kaupallistakin toimintaa tulen jatkamaan, mutta kevyemmällä rintaäänellä, koska se ei ole pakkopullaa ja henkinen elinehto. Ehkä @isojussikin tämän ymmärtää.

Muutaman tovin olen omannut myös tuon statuksen "sepittäjä" niin Hooveroin sopivaksi perustaa alueelleni ketjun, jossa esittelen kaikenmaailman ropaamistani ja pidän kielen vähintäänkin poskella. Toivottavasti tämä on kaikkien tai suurimman osan Mieleen.

Ensimmäinen pätkä tähän ketjuun on LiteSubin kuljetuslaatikon askartelu. Jonkin tovin takaa on sekin, mutta näin oli helppo aloittaa.



Videot ovat Youtube-kanavallani myös, ja sieltä ne toistetaankin palstamme ihanan tekniikan mahdollistamina. Katsotaan, kuinka ketjun jatkaminen vaikeutuu.
 
Toimeksianto komensi selvittämään äänentoistoteknisiä ratkaisuja Tohmajärven entisen Tietäväisen koulun lukion audiotorioon eli Maiju Lassila -saliin. Odotukseni olivat hieman tympeät, että siellä on joku pitkien puheiden pitopönttö ja rivi kovia jakkaroita. Ensimmäisen kerran salissa käydessäni kuitenkin ihastuin paikkaan ja siihen, kuinka hienoa tekniikkaa on aikanaan rakennettu.

1675580035706.jpg

Toisen kerran viime torstaina salissa käydessäni sain jo ääniäkin kuulumaan. Runkojohdoissa kulkee aika monta kanavaa mikkilinjoja yläpöydälle, mutta pääkaiuttimilta on kunta vienyt muuhun käyttöön limitterit ja päätevahvistimet sekä äänipöydän eli mikserin. Mykkää siis oli.




1675580249049.jpg

Mitattuani varsin laadukkaiden ja järeiden pääkaiuttimien impedanssit olin jo askeleen viisampi ja vahvistimiksi tuli miniDSP PWR-ICE250:t sillattuina kumpaankin kanavaan. Toisen pääkaiuttimen speakonista oli toinen johdin irti, ja sain sen liitettyä uudestaan, mutta vaihe menikin väärin. Tämän sain onnekseni korjattua tilapäisesti DSP-tekniikalla. Harmittaa vain, kun pitää könytä vielä uudestaan siihen ikävään työasentoon, että kytkee sen speakonin oikein.




1675580456757.jpg

No yläpöydällehän tarvitaan tietenkin jotain laitteita ja uutta äänipöytääkin tässä on katseltu. Vaikka digitaalisuus on nykypäivää, niin pidän kauniina hyviä analogilaitteita. Tosin DSP-tekniikka on avuksi niidenkin kanssa niin signaalin siirto yläpöydältä alas huoltotilassa oleville päätevahvistimille tapahtuu SPDIF:nä eli liki AES/EBU:na balansoitua iinjakaapelia pitkin. Tai oikeastaan kahta, kun subwooferit tulee omaa stereosignaalia pitkin.

DA-muunnoksen äänipöydältä tekee miniDSP SHD ja samalla sen DSP-tekniikalla tehdään Dirac Live -huonekorjaus, jota eilen jo kokeilin. Parhaaseen istumapaikkaan kuultu lopputulos meni ehkä hieman liian neutraaliksi, mutta kompromissina koko istuma-alueen toisto parani ja on nyt kauttaaltaan melkoisen hyvä.

Subwoofereina ei nyt ollut kokeilla kuin pari LiteSubeja, jotka sijaitsee salin yläosassa, toisessa reunassa kuin pääkaiuttimet. Järeiden pääkaiuttimien, useamman bassotoistimen ja DSP-tekniikan avulla sain bassot varsin tasaisiksi koko saliin. LiteSubit juuri ja juuri riittävät resursseiltaan, kun käyttää vahvistimien kompressoreita sopivasti, mutta todennäköisesti saliin tulee vielä WatSubeja vastaavat subwooferit.





1675581294243.jpg

Jää kuultavaksi sekä varmasti nähtäväksi, mitä Maiju Lassila -salissa vielä tapahtuu. Tekniikka siellä alkaa jo toimia.

Kiitos kuvista Markku Immoselle.
 
Maiju Lassila -salin muotoihin ei ihan valmis WatSubin kotelo osu niin piirtelin levykuvat Palavanerille ja tänään ruuvailin toisen läjän niistä jo kasaan. Pitää se vielä purkaa liimausta varten. Olihan tuohon muutama vasenkätisen ruuvikin taas osunut, mutta ne onnistui onneksi sekatyömieheltä ihan hyvin.

1677517774705.jpg

Työpisteenä tietenkin rehelliseen tee-se-itse -henkeen keittiönpöytä.


Sahatut levyt on hieman kieroja, mutta ei pahasti. Havuvaneri on mukavasti kevyempää kuin koivupintainen. Lisäksi halvempaa ja pehmeämpää eli ei resonoi niin kirkonkellomaisesti.




1677517915517.jpg

Sopivilla sisätuilla havuvaneristakin saa myös riittävän jäykän.


1677517986085.jpg

Eihän tuo muoto silmiä hivelevä ole, mutta jospa sen ymmärtää, kun laitan kuvan sijoituspaikasta aikanaan. Subwooferit tulevat auditorion takaosaan, missä on viisto seinä, vähän sellainen tolppa. Etukankaat on elementtien turvina.




1677518153899.png

Liki WatSubia vastaavat noista lootikoista tulee, eri muotoiset vain.



1677518227982.png

Havuvaneri on valittu parempi pinta ulospäin ja se on kohtalaisen siistiä. Tarkoitus oli porata siistit pyöreät upotusreiät kasausruuveille, ja kitata reiät sitten nätisti. En vaan jaksanut nyt pylväsporailla niin innolla ja ruuvasin vain akkuporalla ruuvit suoraan levyihin. Pintakäsittelyksi tulee sävyksi petsi ja vaha tai lakka.

Tunnin laskutti Palavaneri sahuutyöstä levyjen lisäksi.
 
Hanke etenee. Lopulliset subwooferit on jo asemissaan ja mittoa säätelin ne. Tein myös mittausteknisen vertailun.

1682953312107.png

Kummallekin mittauslaitteelle on omat kalibrointitiedostonsa, mutta kaksikanavaisen EARS-kuulokemittauslaitteen kanssa piti kanavat summata matemaattisesti. Subwoofereita soittelin mittauksia edeltäneen yön etänä, että elementit vertyivät. Dirac Live -korjaus auttoi kummasti saamaan laajemman toiminta-alueen toistolle. Mittausten tilanne on vielä korjaamaton ns. spotista salissa.
 
Hifiharrastuksen pieteetti tai oikeastaan sellainen luovuus kumpuaa joskus muihinkin hommiin. Tein itse ja nohevoin. Tuommoinen haitariputki liukuu puuta pitkin ja vene sitä putkea pitkin paljon paremmin kuin mitä kumirullat avustaa.

1687091083141.jpg

Tuli niin hyvä, että piti ihan tervata. Vanha ranturi oli jo ylipehmeä, mutta sai toimia vielä kuivumisalustana.
 
Onpas ollut aurinkoista. Varmaan jo monena kesänä. Piti semmoisen loputtua vähän käditaitoja vetristellä. Kuvaa klikkaamalla löytyy lisää katsottavaa.

Valuimpersku-18.9.2023-left-side-view.jpg

Jo lotonneille tiedoksi, tämä revisio on vienyt jo neljätoista työtuntia.
 
Arvuuttelenpa!

1710860993618.jpg

Mitähän nämä ovat tai mitä käyttöä "krakkuulaudoille" keksit?

Suunnittelemani käyttötarkoitus paljastuu kyllä aikanaan. Kiusaan nyt ensin vähän, jos sen sallitte.
 
En ole löytänyt tarpeeksi pientä letkukaraa mistään valmiina. Itehän se piti tehdä. Kuten kaikki.

1711266643945.jpg
 
Back
Ylös