Parantaako verkkosoitin äänenlaatua?

shöögen

Käyttäjä
Liittynyt
12.3.2011
Viestejä
21
Kaupunki
Oulu
Hei, kuuntelen pääasiassa musiikkia läppäriltä Tidalilla. Läppärin USB-lähtö--DAC--esivahvistin--aktiivit. En tarvitse langatonta äänentoistoa, joten onko streamerille mitään tarvetta/parantaisiko sellainen äänenlaatua? Tämä on jäänyt epäselväksi mutta äänenlaadun optimointi kiiinnostaa.
 
Jotkut väittävät että äänenlaadullisia eroja on. Digipuolen asiantuntijoilla taas on erittäin vaikea keksiä mikä eroja voisi ylipäätään aiheuttaa. Kuuluu siis sarjaan digitaalisten kaapelien erot jne.

Oma lyhyt ja ytimekäs vastaukseni on, että äänenlaadullisia eroja ei ole. Kohta saat seurata jonninjoutavaa inttämistä puolesta ja vastaan 😁
 
OIkea vastaus riippuus siitä mitkä on sun nykyiset laitteet ja mihin laitteisiin olet vaihtamassa. Valittua teknologiaa tärkeämpää on se että se valittu laite on hyvin toteutettu. Verkkosoittimen kohdalla se on lähinnä sen verkkosoittimen dacci, jota pitäisi verrata siihen sun nykyiseen dacciin.

Mutta yhtä hyvin voisit parantaa laitteistoasi vaihtamalla sen nykyisen dacin parempaan (tai esivahvistimen tai kaiuttimet). Se on sitten taas eri asia, jos haluat muista(kin) syistä siirtyä verkkosoittimen käyttäjäksi.
 
Hei, kuuntelen pääasiassa musiikkia läppäriltä Tidalilla. Läppärin USB-lähtö--DAC--esivahvistin--aktiivit. En tarvitse langatonta äänentoistoa, joten onko streamerille mitään tarvetta/parantaisiko sellainen äänenlaatua? Tämä on jäänyt epäselväksi mutta äänenlaadun optimointi kiiinnostaa.

Oman kokemukseni mukaan, jos boldattu pysyy samana, ja vaihdat vain läppärin sijaan streamerin, mikään ei oikeastaan muutu äänenlaadun suhteen. Olettaen, että läppärin asetukset ovat sellaiset, ettei läppäri itsessään sössi ja manipuloi dataa, tai päästä häiriöitä usb portista ulos dacciin

-Mutta näistä on monia kokemuksia ja näkemyksiä, niin monta kuin on harrastajia. Jos rehellinen itselleni olen, en ole saanut kunnolla digilähteillä mitään vaikutusta, oli sitten high-end cd soitin tai edullinen dvd soitin; näin niinkuin esimerkkinä vaikka cd levyltä datan siirtoa erilliselle dacille. Itse näitä kannattaa kokeilla, tarkalla korvalla. Jos sopivan streamerin saat liikkeestä kokeiluun, niin kannattaa kokeilla. Siinä voi ilmetä aivan muutakin, joka tekee sinusta streamerin käyttäjän, tai sitten ei. Nimimerkillä "ympäripyöreät vastaukset" :)
 
Tartun sarten syöttiin.

Äänenlaadun parantaminen on äänen manipulointia. Eli lähtökohtaisesti ei pitäisi parantaa.

Se, mitä laitteiden pitäisi tehdä, on jättää huonontamatta äänenlaatua. Digidomainissa tämä pitäisi olla melko helposti saavutettavissa ilman kymppitonnin streamereita tai cd-soittimia.
 
Viimeksi muokattu:
Mä luulen että taas yhdestä metatason keskustelusta joka pyrkii taas kerran selvittämään mitä äänenlaatu konkreettisesti on, ei juurikaan ole hyötyä ketjun aloittajalle. Metakeskustelu sen sijaan taas on käyty niin monta kertaa jo useassa muussa keskustelussa, että onkohan siihen nyt mitään järkeä mennä tässä. Samat perustelut on molemmilta puolilta nähty ja kuultu jo niin moneen kertaan, että olisi varmaan fiksumpaa jatkaa jankkaamista jossain aiemmassa ketjussa, niin ei tarttis taas nollista lähteä liikenteeseen.

Ketjun aloittajalle. jos aihe aidosti kiinnostaa, niin kannattaa kahlata esimerkiksi paras streamer ketju läpi. Jatkaa siitä sitten vaikka Digitaaliset välikaapelit ketjuun ja kun se huttu on käyty läpi, niin sitten muistaakseni haulla löytyy USB-kapelien laatuerot tjsp. Itse olen niistä moniin kommentoinut teknisestä näkökulmasta, mutta sieltä löytyy myös argumentteja ihan toisesta vinkkelistä.

Toki aina voi käydä hakemassa laitteen lainaan joltain hifi-liikkeeltä ja vetää ihan omat johtopäätökset kuuntelemalla.
 
Lyhyt versio panostamalla striimerin/tietokoneen virtalähteeseen voi saada parannusta aikaiseksi. USB/Ethernet suodatusta myös suosittelen vahvasti ja aktiivitoteutuksissa jälleen panostus virtalähteisiin. En laittaisi striimeriin d/a muunnosta koska sitten joutuu vaihtamaan koko höskän jos haluaa parannusta sille puolelle ja sinulta jo ulkoinen dac löytyy.
 
Toisaalta ylläoleva perustuu puhtaasti mututietoon. Kukaan ei osaa sanoa onko virtalähteen parantamisella oikeaa vaikutusta asiaan, ilman perusteellista mittaamista. Myös USB/ethernetin suodatus on enemmän tai vähemmän kyseenalaista, koska suodatukset on yleensä tehty DACissa verkkotoistimessa. Mutta nämä kaikki asiat on käyty huomattavasti perusteellisemmin läpi esimerkiksi tuolla paras streamer -ketjussa. Sekä puolesta ja vastaan argumentit.

Pohjimmiltaan kyse on mielipiteestä osa eroja kuulee ja osa ei. Minun mielestäni kukaan ei ole pystynyt esittämään vielä kunnollista todistusaineistoa sen puolesta streamerillä on oikeasti sellaista vaikutusta äänentoistoon, että sillä olisi millään muotoa merkitystä. Lator taas edustaa täysin päinvastaista harrastajakuntaa. Ja tämän jälkeen ketju lähtee eipäsjuupas väittelylinjalle, jossa kantavina argumentteina ovat "mutta tiede" vs. "mutta kun kuulen".

Mutta eiköhän tämä riitä osaltani tästä. Vänkäys alkakoon, meikäläisen näkemyksiä löytyy tuolta aiemmin mainituista ketjuista, niitä tuskin on sen kummemmin tarve enää papukaijanomaisesti toistaa, taas yhdessä ketjussa.
 
Kunnioitan molempia koulukuntia tässä aiheessa koska tekninen ymmärrykseni ei riitä perustelemaan äänenlaatuerojen puolesta. Mielestäni molemmat näkökulmat ovat arvokkaita ja ne kannattaa ottaa huomioon kotikokeiluissa. Erojen suuruusluokka tai olemattomuus vaikuttaisi olevan myös systeemisidonnaista.
 
Tein juuri testin.
Kytkin RME ADI 2 DACiin Auralicin Aries Minin iFin USB kaapelilla ja Chromecast Audion bulkki Toslinkilla.
Chromecastin virtalähteenä perus puhelinmötikkä ja Aries Minille iFin iPower (15v).
Luureina toimi Hifimanin Sundarat joita pidetään hintaluokassaan käsittääkseni aika täsmällisinä ja läpikuultavina.
Laitoin Androidista Tidalin Chromecastiin ja iPadista (Auralicin Lightning DS kautta) Tidalin Aries Miniiin sormisynkkauksella soimaan. Lähde siis sama, vain streamerit piuhoineen ja virtalähteineen erosivat.
En väitä olevani mikään kultakorva mutta vaikea noista on eroa kuulla vaikka kovastikin keskittyisi. Markkinoilla nämä streamerit ovat eri hintaluokissa ja Aries Minin tulisi olla luokkansa parhaimmistoa. Aries Miniä on usein verrattu Bluesoundin Node 2:een. Useimmat eivät osaa erottaa noita toisistaan ja ne jotka väittävät kuulevansa eroja sanovat että Aries soi Node 2:sta hieman kirkkaammin (nämä yhteenvetoja lukemistani vertailuista).
Jos jotain, ja tämä voi mennä korvavälin piikkiin, Chromecastin transientit soivat kovemmin ja Aries Minin taas rauhallisemmin mutta niin hieno ero ettei osaa varmuudella sanoa.. Luureista toki ei äänikuva välity samalla tavalla kuin kaiuttimista mutta ainakin muilta osin sointi on todella samanlainen kummallakin streamerilla.
Huomioitavaa että tuo käytetty Aries Mini, USB-piuha ja iPower ovat viimeisimmät ihan omalla rahalla maksetut investointini (yhteenlaskettu hinta ~420€) ja piuhaa lukuunottamatta valittu aika perusteellisen nettitutkimuksen pohjalta.
Mene ja tiedä 🤷‍♂️

Edit: Lisäyksenä tähän että Ariesin prosessointi-filtteri asetettu "Precise" moodiin.
"A traditional filter design using a single filter algorithm for all sampling rates.
Precise mode provides the most exacting sonic representation of source material"
Chromecastissakin varmaan joku filtteri mutta miten noita sitten verrata..?

Edit: Chromecastin filtteri (lähde: http://archimago.blogspot.com/2016/02/measurements-google-chromecast-audio.html):
Screenshot 2020-10-06 at 19.42.45.png
 
Viimeksi muokattu:
^En tunne ko. laitteita, mutta luulostelisin, että kyseiset filtterit eivät kummassakaan laitteessa vaikuttaisi digiouttiin. Tarkemmin asiaa tuntevat voivat korjata. Kiitos testistä!
 
^En tunne ko. laitteita, mutta luulostelisin, että kyseiset filtterit eivät kummassakaan laitteessa vaikuttaisi digiouttiin. Tarkemmin asiaa tuntevat voivat korjata. Kiitos testistä!
Aries Minin asetuksista löytyy samat filtterit erikseen "prosessorille" ja DAC-lähdölle riippuen kumpaa lähtöä käyttää. Ihmettelin kyllä samaa kun tuon otin käyttöön mutta tein tuosta johtopäätöksen että digioutiinkin voi määritellä oman filtterin. En tosin ole tähän kovin perusteellisesti perehtynyt joten saatan hyvin olla väärässä.
 
Mulla oli muutama vuosi sitten tilanne jossa suoratoistettu musiikki kuulosti huonolta, mutta CD-levyt ja vinyylit soivat oikein hyvin. Silloin streamerin virkaa hoiti perus Chromecast televisiossa kiinni HDMI:llä ja televisio optisella dacille. Tutkin pitkät tovit television valikoita etsien syytä mutten löytänyt mitään äänen prosessointiin viittaavaa päällä olevaa täppää ja menun mukaan televisio tuuttaisi optisesta pihalle ihan pelkkää PCM:ää.
Koska kaikki muut äänilähteet toimivat toivotulla tavalla, päättelin vian olevan streamerissani ja aloin perehtymään vaihtoehtoihin.
Kaivoin kaapista useamman vuoden käyttämättömänä olleen Squeezebox Duetin ja askartelin sen toistamaan Tidalia.
Kytkin molemmat streamerit samaan daciin ja leuka loksahti auki heti vertailun aluksi. Ero oli huikea Squeezeboxin eduksi.
Koska olin aiemmin suhtautunut transportteihin asenteella bitit on bittejä, epäilin eron suuruutta mielikuvitukseni tuotteeksi ja kutsuin muutamia ystäviäni kuuntelemaan tilannetta ja kaikki totesivat Squeezeboxin olevan aivan eri planeetalta.
Vertailin vielä Squeezeboxin analogilähtöä ja dacia, mutta näiden välillä oli huomattavasti pienempi ero kuin Chromecastin ja Squeezeboxin välillä.
Edelleenkin epäilen sen television välissä tekevän jotain pahuutta äänelle, mutta voin ainakin hyvällä omatunnolla väittää jos ei streamereiden välillä, niin ainakin streamausjärjestelyiden välillä olevan eroja.
Episodin jälkeen olen vaihdellut streameria useastikin ollen aina ääneen tyytyväinen mutta harvemmin käyttäjäkokemukseen.
 
Jos kannettava ja dacci tukevat hyvää usb yhteyttä, niin eikös tällöin tidalista saada kaikki irti. Toisin on streamerilla koska se ei purkaa mqa:n vain osittain käytettäessä streameria digiliitännässä. Tässä on ainakin teoriassa eroa läppärin eduksi
 
Jos kannettava ja dacci tukevat hyvää usb yhteyttä, niin eikös tällöin tidalista saada kaikki irti. Toisin on streamerilla koska se ei purkaa mqa:n vain osittain käytettäessä streameria digiliitännässä. Tässä on ainakin teoriassa eroa läppärin eduksi
Meniköhän se ihan noin? Jos dac tukee mqa purkua, se tekee sen kokonaan tuli signaali streamerista tai kannettavasta. Asetukset toki pitää olla kunnossa.
 
Jos kannettava ja dacci tukevat hyvää usb yhteyttä, niin eikös tällöin tidalista saada kaikki irti. Toisin on streamerilla koska se ei purkaa mqa:n vain osittain käytettäessä streameria digiliitännässä. Tässä on ainakin teoriassa eroa läppärin eduksi

Läppärikään ei osaa mqa:ta purkaa niin kuin on se tarkoitettu, vaan se vaatii sen sitä tukevan dacin.
 
Oma mielipide on, että näissä tapauksissa missä kuunnellaan tietystä musiikkiapalvelusta, kuten tässä tapauksessa Tidal:sta, erillisen "stremerin" on vaikeampi tehdä asiat jotenkin paremmin, kuin musiikkipalvelun tarjoaman oman clientin, jota ajetaan vielä yleensä paljon "tehokkamalla" PC-raudalla kuin streamer.
 
Oma mielipide on, että näissä tapauksissa missä kuunnellaan tietystä musiikkiapalvelusta, kuten tässä tapauksessa Tidal:sta, erillisen "stremerin" on vaikeampi tehdä asiat jotenkin paremmin, kuin musiikkipalvelun tarjoaman oman clientin, jota ajetaan vielä yleensä paljon "tehokkamalla" PC-raudalla kuin streamer.

Tästä en pysty olemaan täysin samaa mieltä, koska sitä nyt voidaan ajaa millä raudalla tahansa, jonka asetukset voi olla mitä on, sekä harvoin kaikkia mahdollisia ylimääräisiä prosesseja on tietokoneelta otettu pois käytöstä vs. streameri jonka kaikki resurssit on ohjattu siihen toistokäyttöön. Ja se Tidalin appin koodausporukka nyt voi olla ihan mitä tahansa.
 
Tästä en pysty olemaan täysin samaa mieltä, koska sitä nyt voidaan ajaa millä raudalla tahansa, jonka asetukset voi olla mitä on, sekä harvoin kaikkia mahdollisia ylimääräisiä prosesseja on tietokoneelta otettu pois käytöstä vs. streameri jonka kaikki resurssit on ohjattu siihen toistokäyttöön. Ja se Tidalin appin koodausporukka nyt voi olla ihan mitä tahansa.

En nyt keksi kuinka joku tuntisi sen Tidalin oman back end-puolen paremmin (mistä se musiikki haetaan toistettavaksi) ja osaisi tehdä jotenkin paremman desktop clientin tai clientin yleensä, kuin Tidalin omat ohjelmistokehittäjät. Harvalla laitevalmistajalla on laittaa "parempia" resursseja, kuin jollain palveluntarjoajalla. Voi olla että esim. Tidal tarjoaa jotain rautatason softaa itse (koska joku rajapintahan ulos on käytössä stremereille), mutta sanoisin että helpompaa se on integroida siihen tietokoneen clientiin.

En nyt ota kantaa näihin digipuolen raudan paremmuusjuttuihin, mutta veikkaan että suurin osa suoratoistomusiikinpalveluntarjoajien musiikista makaa jossa pilvessä kuten AWS tai Google ja tunnetusti siitä ei hiiskuta ulospäin, miten ne instanssit siellä oikeasti jonkun raudan päällä pyörivät. Siltä se sitten toistetaan jollain clientilla ja raudalla kuluttajalle. En vain itse ymmärrä, miten tuon clientin voisi tehdä jotenkin onnistuneemmin joku melko marginaalinen laitevalmistaja. En siis väitä että streamer client ei pääsisi samaan kuin desktop client, mutta miten se voisi olla parempi?
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös