Musiikin syvin olemus

kuzma

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.12.2006
Viestejä
5 237
Kaupunki
Kuopio
Naislaulajaketjussa https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42115&p=628924&viewfull=1#post628924 meinasi keskustelu mennä politikoinniksi. Jatketaan tässä, niin ei kaunisääniset naiset mene ihan pyörryksiin :D.

Minun mielestäni musiikin tulee herättää suuria tunteita, kyllä, mutta politikoimatta. Kaikenlainen hurmoshenkisyys on mielestäni pahasta. Ja tylsää sitäpaitsi. Poliittiset aatteet tulevat ja menevät, tsaarin hymni vaihtuu suureksi ja mahtavaksi, kunnes sekin aikanaan haudataan. Politiikka on oman aikansa tuote, joka seuraavalla vuosikymmenellä herättää jo ivaa ja suuttumusta.

Musiikin tulee puhua ihmisyydestä, ei politiikasta, ja herättää mielihyvää ja liikutusta, ei vihaa ja sekasortoa. Musiikissa on vain kaksi kuolematonta aihetta: rakkaus ja kuolema. Kaikki muu on turhaa.

Ugh, olen puhunut.
 
Hyvä threadi Kuzma! Kyllä se tuo tunteiden stimulointi on musiikissa tärkeintä vaikkakin, musiikilla voi olla muunkinlaisi, lähes yhtä tärkeitä funktiota. Ja itselleni musiikin ei tarvitse olla aina kaunista tai nättiä, usein päinvastoin sopii oikein hyvin. Itse asiassa on pelottavaa ajatella, että musiikin aiheuttamat tunneskaalan reaktiot ovat laajempia kuin todellisen elämän, vaikkakin aallon huippu ja pohja löytyvät ihan real life. Toinen juttu on tuo musiikin tärkeys. Sen vuoksi voisin laiminlyödä miltei kaiken. Tosin tyttären syntymä on hieman horjuttanut arvoasteikkoa. Anyway, en voisi elää ilman musiikkia, melkein mistä tahaansa luopuisin ensin.
 
Mielestäni politiikka on erinomainen musiikin- tai laulunaihe.

Mikäli politiikkaa ja musiikkia ei saisi sotkea keskenään, niin mm. seuraavat mestariteokset eivät olisi nähneet päivänvaloa.
* Iron Maiden - Run to the Hills
* Frank Zappa - lähes koko tuotanto
* Sex Pistols - mm. God Save The Queen
* Pelle Miljoona - lähes koko tuotanto
* Ramones - Bonzo Goes To Bitburg
jne, jne, jne ..

Jokos Jussi on Kuzmansa tilannut? Suomessa ei taida olla edustusta, mutta Ruotsista niitä jo löytyy. Jos aluksi hommaat sen puun värisen, niin voisin ostaa sen sinulta sitten pois, kun päivität raskaampaan sarjaan.
 
Ja tässä pitäisi mun mielestä muistaa, että politiikkaakin voidaan käsitellä (ja käsittää) monella eri tavalla. Jos joku tekee vuoden 2007 vaaleihein Keskustan kampanjalle vaalibiisin niin totta helvetissä se vanhenee aika äkkiä. Mutta jotkut Dylanin biisit (ihan esimerkkinä) ei ole mun mielestä vanhentuneet lainkaan, vaikka niissä osittain käsitelläänkin tiettyyn ajanhetkeen liittyviä tapahtumia. Niin kuin tuossa toisessa ketjussa mainittiin, Dylan käsittelee kuitenkin biiseissään enemmänkin ihmisyyttä. Ja silti ne ovat poliittisia biisejä, ottavat kantaa tapahtumiin ja osoittavat miten joitain asioita ei pitäisi / pitäisi tehdä. Eikä ne teemat muutu miksikään vaikka poliittisten suuntausten nimet vaihtuvat.

Mulle on aika vieras ajatus tuo, että musiikin pitäisi herättää vain mielihyvää ja liikutusta. Vähän sama kuin sanoisi, että kirjoja pitäisi kirjoittaa vain mukavista ja kivoista asioista. Mikäs siinä, mutta siitä jää sitten suuri osa maailmasta ja todellisuudesta homman ulkopuolelle. Toki, musiikkia (ja taidetta yleensä) voi käyttää myös pelkästään eskapistisiin päämääriin, mutta minä en ainakaan ole sellaisesta (ainakaan jatkuvasti) kiinnostunut. Mulle viha ja sekasorto on musiikissa(kin) aivan yhtä valideja kohteita kuin rakkaus ja rauha.
 
petri sanoi:
* Pelle Miljoona - lähes koko tuotanto

Musiikiin syvin olemus, politiikka jne... vaikken enää ole hillitön Petri Tiili -diggari, niin voisin väittää että äijä on vaikuttanut ehkä omaan elämääni eniten, maailmankatsomukseen jne - vaikuttanut suoraan useampaan merkittävään valintaan elämässäni. Jännä juttu, mutta näin se vaan on.
 
Olen aina vahvasti vastustanut musiikin ja politiikan liittämistä. Mutta toisaalta, sanoitukset on mulle se kaikkein vähiten merkitsevä musiikin osa-alue joten en sanoitusten perusteella kokonaan boikotoi.
 
markus sanoi:
Mulle viha ja sekasorto on musiikissa(kin) aivan yhtä valideja kohteita kuin rakkaus ja rauha.

Kyllä, ehdottomasti. Tärkeitä juttuja. Voimavaroja molemmat siinä missä rakkaus ja kuolemakin.
 
Hyvä aloitus Jussi. Minullekin on tärkeää nuo samat jutut kuin sinulle. Hyvä laitteisto pystyy välittämään tallenteelle tallenetun tunteen. Välttämättä politikointi sinäänsä häiritsisi minuakin, mutta mm. tuo Baez pystyy välittämään polittisen sanomansa niin, että ihminen pystyy tuntemaan inhimillisen itsensä ja se on tunne sinäänsä. Toisinsanoen pystyn kuuntelemaan polittista sanomaa, jolla pyritään parantamaan maailmaa, en niinkään halua kuunnella kansankiihotusta, sekasortoa ja väkivaltaa. Monet nykyrapartistit tuovat asiansa esiin hyvinkin vihaisesti, eli sekin välittyy. En hallitse kovin hyvin englantia, mutta kevyemmät sanoitukset avautuvat progressiivinen ei välttämättä, jotkut sanoitukset ovat niin vaikeita-täytyisi suorastaan ajatella englanniksi.

Toisaalta uskonnoliset sanoitukset tökkivät rankemmin, mikäli nuo tulevat paatoksella. Eva Cassidyn ja Clannadin laulajan Máire Brennan uskonnolisvälitteiset sanoitukset vielä menevät.
Varsin uskovaisen Mahalia Jacksonin tulkinta on taas niin vahvaa, että pysähtyy kuuntelemaan....

p52044lywyk.jpg
 
Näillä palkoilla mitään Kuzmia osteta :mad: Tai no hintoja en ole edes katsellut, mutta ulkonäöstä voi päätellä jo sangen paljon...

Vapaus, oo-oo-oo-oo, on suuri vankila, ystävyys... kyllä täälläkin on Petri Tiilet kuunneltu, ja Sex Pistolsia diggaan myös. Eihän noidenkaan bändien kaikki biisit ole poliittista julistusta, on siinä sitä rauhaa, rakkautta ja kuolemaakin mukana. Ihmiselämää. Tottakai myös ikävistä asioista saa laulaa (sekin sopii mainiosti kategoriaan rakkaus ja kuolema, vai mitä?).

Yhdelle asialle omistautuminen on eri juttu, kuten vaikka Kristiina Halkola ja kumppanit. Noidenkin kommareiden julistus on ollut valheellista: eivät kaikki "herrat" ole riistäjiä eivätkä kaikki "työläiset" ahkeria. Eivätkä kommunistit TODELLAKAAN mitään ihmisystäviä. Se on pelkkää hevon persettä tuollainen kiihkoaminen. Edellä mainittua Joan Baezia olen pitänyt samaan kategoriaan kuuluvana, en kylläkään tunne hänen tuotantoaan. Tästäkin näkee, mitä yhdelle asialle omistautuminen tai leimautuminen saa aikaan, turhia ennakkoluuloja.

Seppo: uskonnollisuuden tunnustaminen ei ole pahasta, mutta oman vakaumuksensa ylivertaisuudella lyöminen on. Olitpa ateisti tai uskovainen.

Perjantaina veti vähän vakavaksi, perhana kun pääsis jo kotiin...
 
jussikoo sanoi:
Näillä palkoilla mitään Kuzmia osteta :mad: Tai no hintoja en ole edes katsellut, mutta ulkonäöstä voi päätellä jo sangen paljon...Yhdelle asialle omistautuminen on eri juttu, kuten vaikka Kristiina Halkola ja kumppanit. Noidenkin kommareiden julistus on ollut valheellista: eivät kaikki "herrat" ole riistäjiä eivätkä kaikki "työläiset" ahkeria. Eivätkä kommunistit TODELLAKAAN mitään ihmisystäviä. Se on pelkkää hevon persettä tuollainen kiihkoaminen. Edellä mainittua Joan Baezia olen pitänyt samaan kategoriaan kuuluvana, en kylläkään tunne hänen tuotantoaan. Tästäkin näkee, mitä yhdelle asialle omistautuminen tai leimautuminen saa aikaan, turhia ennakkoluuloja.

Seppo: uskonnollisuuden tunnustaminen ei ole pahasta, mutta oman vakaumuksensa ylivertaisuudella lyöminen on. Olitpa ateisti tai uskovainen.

Perjantaina veti vähän vakavaksi, perhana kun pääsis jo kotiin...


Olen tuosta samaa mieltä. Ei sieltä sorron yöstä nousta noin vain ja kukapa niin vasemmalla olisi, ettei herraksi haluaisi. Toki pitää olla avoin asialle, kuin asialle, mutta järki kannattaa säilyttää. Kaikki mikä menee yli, on liikaa.
 
seppo kaksonen sanoi:
Ei sieltä sorron yöstä nousta noin vain ja kukapa niin vasemmalla olisi, ettei herraksi haluaisi.

Minä haluan mielummin sankariksi.
 
Minusta musiikin syvin olemus on on ei_olemus.

Edit.
Anteeksi kardinalimunaus lausunnossa.

Siis musiikin syvin olemus on tietenkin _on olemus_!
Läsnäolo. Todellisuus.
 
Tää menee jo OT, mutta musiikki on myös ihmiskunnan lisämuisti. Toimii näin itsellänikin, melkein sellaisena "soundtrack of my life" -tyyppisenä arkistona. Monet biisit tuovat mieleen hurjan paljon asioita, tapahtumia ja tunnetiloja, joita ei tahtoisi muistaa, ellei kuulisi biisiä, joka nuo asiat kirvoittaa mieleen. Samoin itselläni, moni levy ihan fyysinä kappaleena muistuttaa paljon. Monen levyn kohdalla muistan kirkkaasti sen päivän kun levyn ostin ja mitä tein sinä päivänä. Tällaisten asioidenkaan vuoksi en haluaisi, että musiikki muuttuisi kokonaan johonkin ladattavaa muotoon.
 
Tawe sanoi:
Tää menee jo OT, mutta musiikki on myös ihmiskunnan lisämuisti. Toimii näin itsellänikin, melkein sellaisena "soundtrack of my life" -tyyppisenä arkistona. Monet biisit tuovat mieleen hurjan paljon asioita, tapahtumia ja tunnetiloja, joita ei tahtoisi muistaa, ellei kuulisi biisiä, joka nuo asiat kirvoittaa mieleen. Samoin itselläni, moni levy ihan fyysinä kappaleena muistuttaa paljon. Monen levyn kohdalla muistan kirkkaasti sen päivän kun levyn ostin ja mitä tein sinä päivänä. Tällaisten asioidenkaan vuoksi en haluaisi, että musiikki muuttuisi kokonaan johonkin ladattavaa muotoon.

Samaa mieltä tawen kanssa, levyissä - siis ihan niissä fyysisissä esineissä - on kiinni paljon muistoja ja hyvin monesta muistan mistä ja milloin sen ostin. Koko ajatus musiikista vain nollina ja ykkösinä läppärin kovalevyllä on siksi kovin vieras, haluan omistaa ihan oikean levyn jota voi hypistellä ja katsella kansia. Erityisesti vinyyleissä se on osa nautintoa jos on hienot avattavat kannet, tekstiliitettä yms. kivaa.
 
Politiikka, uskonto ja musiikki on aina hankala yhtälö. Meinas pujahtaa pähkinä henkitorveen, kun huomasin että aiemmin ihailemani vegasilaisen yökerhopumpun soittajat ja laulaja olivatkin scientologeja.
Nyt on vaikeuksia koskea koko levyyn, hyi h...etti.
 
Back
Ylös