Mittaustunkio - apuja UMIK-1:llä mittaamiseen | aaninen.fi

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 668
Kaupunki
Joensuu
Keksinpäs varsin raflaavan otsikon, ainakin. Uskoisin ketjulle olevan tarvetta ja kysyntää ja mieluummin autan asiakkaitani oman kaupallisen alueeni puolella epäselvyyksien välttämiseksi. Ok, samalla saan mahdollisesti vierailuitakin tänne, jee. Ketjussa on tarkoitus puida akustiikan mittauksia varsinkin UMIK-1:llä ja UMIK-2:lla sitten aikanaan. Minä pyrin auttamaan mittaustuloksien tulkinnassa ja mittausteknisissä asioissa parhaan osaamiseni ja mahdollisen vapaan aikani mukaan. Toki kaikki muutkin konkarit ovat tervetulleita pätemään ja korjaamaan tietoja keskustelussa.

1604243202570.png

Eilen sattui semmoinen tapaus, että ensimmäisen kerran asiakas lunasti aaninen shopista UMIK-1 -mittamikrofonin _sekä_ 50 euron arvoisen konsultointipalvelun. Olen asiasta iloinen ja katsotaan kuinka hyvin saan asiakasta autettua. Kyseistä yksityispalvelua tarjoan jatkossakin ensisijaisesti ja tämä ketju on apuna yleisemmällä tasolla.

Että ja jotta auttaminen olisi helpointa kaikille, niin pyydän ja vaadin Room EQ Wizardin MDAT-tiedoston jakamista jonkin sopivan pilvipalvelun avulla. Näin kuvaajien ja käppyröiden skaalauksesta ei synny eripuraa sekä REW:in eri työkalujen käyttö on mahdollista. Tarvittaessa pienikokoisia MDAT-tiedostoja voi lähettää minun jaettavaksi sähköpostin liitetiedostoina (jussi.hoffren@aaninen.fi). Tärkeä tieto tietenkin melkein unohtui, UMIK-1 on hankittavissa aaninen shopista. Oheen tarjoan myös hyvälaatuista mikrofonitelinettä sekä pitempää aktiivista USB-jatkokaapelia.

 

kamak

Käyttäjä
Liittynyt
19.9.2007
Viestejä
899
Kaupunki
Tampere
Asiakas ilmoittautuu! :) Eli mikrofoni saapui ja ensimmäiset mittaukset on nyt tehty. Aika pian noista pääsee itsekkin kärryille, mutta oppiakseni mittauksista lisää ja saadakseni vahvistusta omille tulkinnoille, päätin kokeilla myös tuota konsultointipalvelua. Laitan nuo mittaus filut dropboxiin ja linkin niistä sinulle tarkempaa tutkiskelua varten mutta tässä muutama kuvatus mittauksista, ei nuo nyt ihan kamalilta näytä, matalilla taajuuksilla jonkun verran liikaa energiaa niinkuin jo huoneen mittojen mukaan oli odotettavissa, erityisesti tuo 40Hz korostuu

Huonevaste final.jpg
Jalkikaiunta final.jpgWaterfall final.jpgSpektri final.jpg
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 668
Kaupunki
Joensuu
Minä asetan mikrofonin kuuntelupisteelle pystyyn ja käytän 90 asteen kalibrointitiedostoa. Mikrofonin voi asettaa myös alaspäin, riippuen hieman haluaako jälkikaiunta-aikaan enemmän katon vai lattian vaikutusta. Pehmeän sohvan yläpuolella alaspäin suuntaaminen tuottaa ymmärrettävästi paremman näköisiä mittaustuloksia tai vastaavasti mikrofoni ylöspäin suunnattuna, jos katto on akustoitu.

Mikrofonin etäisyys kannattaa tarkistaa metrimitan avulla yhtä kauas kummastakin kaiuttimesta, mutta se ei ole aina niin välttämätöntä, koska mittauksen voi Room EQ Wizardissa asemoida ajallisesti nollaan ja sitten vasemman ja oikean kanavan mittaukset summata matemaattisesti. Tosin yleensä mittaan etäisyydet samoiksi ja mittaan myös vasemman ja oikean kanavan yhtäaikaa niin näkee varsinkin bassotaajuuksilla useamman äänilähteen yhteistoiston tilassa. Perusmittaukset siis ovat vasen kanava, oikea kanava ja sitten molemmat yhtäaikaa. REW:illa voi tallentaa yhteen MDAT-tiedostoon useampia mittauksia ja ne kannattaa nimetä aina järkevästi. Sähköpostin liitetiedostoon pitäisi sopia nuo kolme eri mittausta hyvinkin ja jos tiedostomuoto on jostain syystä ongelma, niin pakkaa ZIP-tiedostoksi, mikä aukeaa lähes kaikilla.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 668
Kaupunki
Joensuu
Kysymys, onko luomuna, korjausta vai Dirac Liven liiskaama?

1635687248236.png
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 668
Kaupunki
Joensuu
Yhteisöllisesti rakentuva Pikaohje akustiikan mittaukseen sai jo alkupuheenkin.

 
Ylös