MC step-up transformers

Tässä listaa Audiokarmasta löydettyä kertomaa Denon step-upeista:

Here's the full list of Denon SUT's that I know of, in performance order, best at the bottom:

AU-250 – can't find any specs on it http://www.audioinvest.no/denon/products/tr_250.htm


AU-310 – this was designed to match with the DL-103 series in the 1970’s and 1980’s, and is double shielded http://www.audioinvest.no/denon/products/tr_310.htm


AU-300LC – current model available new from several places, including lpgear.com and eBay, or from Japan, this is a perfect match for the DL-103 or DL-103R, with a reasonable price, slightly better than AU-310


AU-103 – similar to AU-310, slightly wider frequency response, sold only in Japan from 1995-on


AU-S1 – current model available since 1992, but mainly in Asia or on the web – perfect match for current top-of-the-line DL-S1 cartridge, or any other model currently sold new, but very expensive, switchable impedance, 80kHz bandwidth


AU-320 – This has higher performance and wider frequency response (100kHz) than the models previously mentioned, and was designed to match with the higher performance DL-103S, DL-103D or DL-3xx series cartridges, as well as all the other DL-103 series, and also caters for lower impedance brands such as Ortofon, with a switchable choice of two cartridge inputs – i.e. two turntables. Triple shielded. Suitable for current TOTL DL-S1 http://www.audioinvest.no/denon/products/tr_320.htm


AU-340 – This has everything the AU-320 has, with slightly higher performance and wider 120kHz frequency response http://www.audioinvest.no/denon/products/tr_340.htm http://www.vinylengine.com/library/denon/au-340.shtml


AU-1000 – Sold from 1983 - probably the best Denon has ever offered, with a bandwidth of 200 kHz – designed to match with their incomparable DL-1000A, the best MC cartridge they ever sold. Good luck if you can find one at a realistic price!


tässä DL-103 rasioita ajatellen tietoa Audiokarman sivuilta, varmaan ainakin sinnepäin oikein

"
 
Viimeksi muokattu:
Denon AU-320 kokeilussa. Ensitestien mukaan miellyttävin yhdistelmä omissa vermeissä:

Marantz 6300 / DL-103 rasialla / Dared VP-16 putkivahvistin/ Denon AU 320 / Project mm-phonobox.

Huomenna voi olla toiset aatokset, mutta pitkään sivussa ollut putkari tuntuu tuovan osaltaan lisää tasapainoa/ hieman pehmeyttä ääneen verrattuna Marsun SR7000g vintage vahvariin . Tämä sopii minulle paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Minun kokemukseni asiasta on johdattanut minut SUT:ien maailmaan. Ja siinä on kokeiltu kotona kaikennäköistä, esim Kondon, EARin, Altecien ym. muodossa. Minulle SUT on joka asiassa parempi kuin headamp, tai ainakin en ole kuullut sellaisia headampeja, jotka voittaisivat SUTit musikaalisuudessa.
Tällä hetkellä Phono-vahvistimessani on minun ZYX Airy 3:lle tilauksesta tehdyt muuntajat sisällä ja tilaa toiselle parille (tilattu toiselta tekijältä). Ja kokemukseni on "oksat pois". En ole koskaan ennen kuullut parempaa.
 
Jos mietitään SUTin sovittamista rasialle niin kirjoituksessa perusohjeena olisi katsoa ensin riittävä output ja vasta seuraavaksi tärkeänä impedanssi. Meikäläisellä on kaksi vaihtoehtoa impedanssin säädölle ja aika pieniä ne erot tuntuvat olevan ainakin omassa tapauksessani. Eli siinä mielessä kun gainia on sopivasti phonoasteelle niin impedanssissa voi olla järkevissä rajoissa "sinne päin". Onko ajatuksia tästä?

^ kuulostaa melko tinkimättömältä toteutukselta. :D
 
Step-up tuli taas ajankohtaiseksi kun taloon tuli taas Denon dl-103 (dl-a100). Edellistä ajoin Partridge:n 977 muuntajilla. Tuo oli ihan ok vaikkakin muuntosuhde oli 1:6 jolloin voltit jäi 1,8mV ja impetanssi oli mm tuloon luokkaa 1300ohm.

Nyt olisi tarkoitus kaivaitua asiaan hiemen syvemmin. Josta jotain ajatuksia joihin kaipaisin lisä näkemystä/kokemuksia jos jollain on aiheista ettei tarvitsisi ihan sokkona alkaa rahaa lappaamaan muuntajiin.

Tällä hetkellä kiinni on Haufen vintagemuuntajat joissa vielä hieman hiomista ainakin maadoituksen kanssa ja johtojen merkinnät oli heikot joten vaiheiden oikeinpäin haku on vielä kesken. Muuntosuhde noissa on 1:8,44 eli antaa noin 2,5mV ja impetanssi on huolestuttavan näköinen 666Ohm...:) mikä lienee kohtuu ok tuolle. Kokeilin resistori viritystä mutta se vei selkeästi voltteja ja vahvistusta pois joten ne lähtivät ja eipä noita enää hirveästi suositellakaan käytettäväksi.

Mutta mitä tästä eteen päin?

Vaihtoehto yksi on tehdä perinteinen 1:10 tai vaikka 1:15 muuntaja tuolle jostain hyvistä muuntajista, esim. haufe, cinemag tai jensen jne...Tämä olisi varmaan helppo tie.

Vaihtoehto kaksi olisi vielä helpompi eli ostaa joku kohtuu hintainen valmis muuntaja esim. au-320 tai vastaavaa hintaluokkaa edustava laite.

Viimeinen vaihtoehto olisi se mistä olisi kiva kuulla onko joku kokeillut tätä eli käyttää 1:35,4 muuntosuhteen muuntajaa Cinemag, Jensen, jolla saadaan impetanssi hyvin lähelle rasian sisäistä impetanssia kuten tässä artikkelissa on ehdotettu...http://www.theanalogdept.com/sut.htm
Onko kellään kokemuksia tuollaisesta, toimiiko ja meneekö tuossa ääni tukkoon niinkuin väitetään tapahtuvan kun mennään lähelle rasian sisäistä impetanssia?
Vai olisiko paras vaihtoehto tuolle niinkuin artikkelissa väitetään?

-Tatu-
 
image.jpg

Käytössä omateko SUT DL-103:n kanssa ja mielestäni tosi laadukas ääni. Yllätin itseni, voisi sanoa. Partridgen vintage muuntajat, 12:1 muistaakseni, ja Slee revelation perässä.
 
Juhani aloitti blogissaan Denon AU-320 ja Entre ET-100 muhentajien vertailun vuosi pari sitten... miten asiat ovat edenneet? Millaiset ovat mietteet ko. muuntajien ominaisuuksista nyt?

Terveisin

Kimmo
 
Juhani aloitti blogissaan Denon AU-320 ja Entre ET-100 muhentajien vertailun vuosi pari sitten... miten asiat ovat edenneet? Millaiset ovat mietteet ko. muuntajien ominaisuuksista nyt?

On aina liian monta rautaa tulessa joten asioita jää hyllylle. Entre jäi odottamaan edellisen omistajan tekemien modausten osittaista purkua ja siis odottaa yhä mutta sellaisena kuin on menee kyllä Denonin edelle. Turha kysyä millä lailla. En osaa eritellä tällaisia juttuja varsinkin kun kuuntelusta on kauan. Denonin edelle menee myös nyt käytössä EMT:n rasian kanssa oleva Auditorium A23 SUT, jota en kuitenkaan ole tullut Entreen verranneeksi. Nykyään vie musiikki niin mukanaan että laitehommat tuppaavat unohtumaan mutta palaan taas joku päivä astiaan.

Juhani
 
Näinhän se menee täälläkin, aloitettuja sekä aloittamattomia projekteja on odottamassa sopivaa hetkeä... Tuo Entre vaan kiinnosti, koska tunnen jonkinlaista lukkarinrakkautta tätä unholaan jäänyttä merkkiä kohtaan ensinmäisen MC-rasiani johdosta.

Tuo SUT:ien vertailu ei ole kovin yksoikoista, koska ohjaava aste sekä kuorma vaikuttavat melkoisesti audiomuuntajan toimintaan. Olen kuunnellut suu ymmyrkäisenä asiasta paremmin perilläolevien tekijöiden kertomuksia miten lopputuloksen voi sössiä hyvilläkin muuntajilla, jos kuormaa ja sourcea ei huomioida. Heitän tässä nyt vain esimerkiksi Sowterin 8055 1:10 muuntajan datalehden. Lehdellä mielenkiintoisinta ovat Morgan Jonesin kommentit muuntajan optimoinnista zobel (vastus ja konkka sarjassa) kytkennällä kuorman puolella. Lehdykkä kannattaa lukea, sillä muutkin muuntajat toimivat jokseenkin samalla periaatteella.

http://www.sowter.co.uk/specs/8055.htm

Terveisin

Kimmo
 
Tämän viestiketjun myötä heräsi mielenkiinto näitä SUTeja kohtaan, koska itseltäni löytyy vanha Denon AU-250 step up, jota olen vuosien varrella käyttänyt muutamien MC low output rasioiden kanssa, koska aikaisempi RIAAni on ainoastaan MM rasialle. Olen toki tietoinen ja tältäkin viestiketjulta lukenut, että SUT on aina alunperin suunniteltu määrätylle rasialle impedanssin ja vahvistuksen mukaan ja sovitusongelmia saattaa tulla myös RIAAn kanssa, mutta omien kokemusteni mukaan perusasia jännitten vahvistus 1:10 on ainakin omassa systeemissäni toiminut.

Innostuin nykyisellä RIAAlla (MC, MM) kokeilemaan SUTin käyttöä MM puolella, koska MC puoli, missä vahvistus tapahtuu sisäisesti headampilla, on harvinaisen (pirullisen) herkkä sijoituksen suhteen, eli ottaa verkkohurinan herkästi melko kaukaakin. Tällä hetkellä oikea kanava hurisee selkeästi kovempaa kuin vasen (sijoituksen takia). Tosin hurina kuuluu ainoastaan ilman musiikkia kun volume on jo tosi kovalla (en kuuntele normaalisti niin kovalla), eikä kuulu musiikilla edes hiljaisilla kohdilla. Kokeillessani SUTia MM puolella, hävisi hurina kokonaan ja volumea käännettäessä ainoastaan RIAAn oma kohina alkaa kulumaan.

Toisaalta olen saanut MC puolen toiston erittäin hyvin kohdalleen rasian kuormituksella, bassojen lievä kumina muuttunut selkeästi napakaksi bassojen seurattavuudeksi, lauluäänet selkeytyneet ja keskialue kokonaisuudessaan selkeytynyt. SUTilla lyhyellä kokeilulla diskanttiin tullut lisää auktoriteettia, iskuäänet jotenkin selkeämmät ja laulu ehkä vieläkin selkeämpi, mutta bassopuoli menetti hieman tarkkuutta ja napakkuutta. MM kuormitus 47000 ohmia, MC kuormitus 47 ohmia (rasian min. Suositus 100 ohmia).

Uskoakseni harrastajilla on myös RIAA vahvareita MC MM sisäänmenoilla ja olisin kiinnostunut kuuntelukokemuksista SUTin käytöstä verrattuna MC puolen omaan headamp vahvistukseen.

Terveisin vanhempi vinyyliharrastaja
 
Mielestäni tämä on täysin makuasia. Minulla on käytössä erillinen headamp ja muutama SUT. Jos vetäisi yleistyksen, niin ero on kuin transistori vs. putki. SUTilla keskialue on huomattavasti eloisampi mutta bassot eivät ole digitaalisesti tuotetun (ja toistetun) musiikin parasta. Tietysti jos sellaista kuuntelee.
 
Aloin kokeilla SUT:n käyttöä MM-RIAA:n yhteydessä muutama viikko sitten. Kaikkia virheitä en todennäköisesti ole vielä onnistunut tekemään, mutta jo nyt on selvinnyt että aihe ei ole aivan niin yksinkertainen kuin oletin. Tuo maintsemasi muuntosuhde taitaakin olla ainoa selkeä asia, olettaen että kuormitus on oikeassa kertaluokassa. Jännitten nosto ei ole ilmainen lounas, vaan MC-rasian tuottamaa virtaa vaihdetaan jännitteeseen muuntajalla.

Oheisessa VE:n jutussa http://www.vinylengine.com/step-ups-and-mc-cartridges.shtml mainittu rasian kuorman optimointi SUT:n toisiosta käsin on mielestäni suositeltavampi tapa, mutta tällöin muodostuu ongelmaksi se että rasian kuorma vaikuttaa myös muuntajan toimintaan, ei siis pelkästään rasiaan. Kun vielä rasian source impedanssi vaikuttaa muuntajan toimintaan, alkaa olla selvää että hyvän yhdistelmän varmistamiseksi SUT on suunniteltava käytettäväksi tietyn rasian ja kuorman kanssa. Toki riittävän samankaltaiset yhdistelmät toimivat, mutta jo rasian tasavirtavastuksen puolittuminen näyttää vaikuttavan esimerkkinäni käyttämäni Sowter 8055 muuntajan resonanssiin siinä määrin, että Morgan Jones tuplaa zobel kapasitanssin jolla muuntajan resonanssi kompensoidan.

Voimme myös kysyä itseltämme haluammeko toiston olevan teknisesti virheetöntä, vai olisiko vähemmän täydellinen mutta korviamme mielyttävä vaihtoehto enemmän mieleemme...

Terveisin

Kimmo
 
Itse olen jonkin verran myös vertailuja aiheen suhteen tehnyt, pääosin havainnot ovat edellisen kaltaisia eli yleistäen SUT:n kanssa saadaan usein luonnollisempi ja paremman läpinäkyvyyden omaava toisto, mutta yksikään SUT ei ole omassa kokeiluissani pärjännyt laadukkaan aktiivisen ratkaisun tasolla bassopään napakkuuden ja tiukkuuden suhteen. Siinä suhteessa esim. aktiivinen headamppi tai kunnollinen phonoaste vei voiton.

Hankalaa asiassa tosiaan on tuo rasian ja muuntajan välinen kuormitus ja optimointi. Itse hankin lopulta toiselle käyttämälleni rasialle suunnitellun SUT:n, joka toimiikin sitten upeasti. Aina tämä ei ole mahdollista ja pitää kokeilla monenlaista kombinaatiota sen itselleen mieluisan soundin saavuttamiseksi..
 
Itse allekirjoitan sen bassopään napakkuuden, mutta luonnollisuus ja läpinäkyvyys katoaa. Eli prioriteetit.
 
Itselläni oli 103:n kanssa käytössä jonkin aikaa tuo postauksessa #41 listattu Denon AU-310. Edullisen hintaluokan SUT:han tuo on, joten yllä olevissa viesteissä mainitut ongelmat olivat siinä kohtuullisen selkeästi esillä. Sen verran nuo SUT:in hyveet siitäkin kuitenkin selväksi tulivat, että jonain päivänä haluaisin kokeilla SUT:ia, joka on oikeasti toteutettu laadusta tinkimättä ja lihaa säästämättä.
 
Itselläni oli 103:n kanssa käytössä jonkin aikaa tuo postauksessa #41 listattu Denon AU-310. Edullisen hintaluokan SUT:han tuo on, joten yllä olevissa viesteissä mainitut ongelmat olivat siinä kohtuullisen selkeästi esillä. Sen verran nuo SUT:in hyveet siitäkin kuitenkin selväksi tulivat, että jonain päivänä haluaisin kokeilla SUT:ia, joka on oikeasti toteutettu laadusta tinkimättä ja lihaa säästämättä.
Sitten se on tietylle rasialle tilaustyönä tehty
 
Tässä suunnitteilla levysoittimen vaihtoa. Siinä MC- rasia. Ja itellä tietysti MM RIAA. Väliin tarvitaan siis step up muuntaja. Ja kun mulla ei ole näistä mitään hajua. Käsittääkseni käytettävä äänirasia vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon vahvistusta tarvitaan. Ja sitten vielä on tiedettävä, ottaakko passiivisen vai aktiivisen muuntajan.

Joten kysymys asiantuntijoille:
Minkä valitsisit rasialle, jonka tekniset tiedot seuraavat:
Load capacity: 150 pF• Stylus pressure: 2 grams, Max. tolerance 0,2 gram• Output voltage: 500 µV• Max. tracing capacity: 120 µ mm• Total unit weight: 10 grams

Auta!
 
Back
Ylös