MarkAudio Alpair 10 Gen.3

Mitäpä jos vaan vaimennet koholla olevaa kaistaa. Tuo korostuma on kaiken järjen mukaan minimivaiheinen joten sen korjaaminen "jakosuotimella" myös siis suoristaa vaihevasteen.

Vaikka vaste olisi kuinka ruvella, jaa se mittaus silti täällä. Olisi kiva nähdä millainen elementti on oikeasti.
Joo toki joku highpass toimii varmasti. Kuitenkin haluisin pitää tuon vapaana elektroniikasta ja testata ensin nämä mekaaniset vaihtoehdot. Ei tässä ole ajatuksenakaan tehdä ihan viivasuoralla vasteella toimivaa kampetta. Kaiuttimien tuleva omistaja ei tuosta yläpään kimakuudesta kauheasti häiriintynyt, mutta luulen että saattaa pitkässä juoksussa aiheuttaa kuunteluväsymystä. Siksi oma vaisto sanoo, että jos siitä sais 5db pois ( jolloin se vastaa suunnilleen elementin normaalia korostumaa), niin homma olisi hanskassa. Tuo kun on juuri siinä riipivyyden rajoilla.

Käppyrät löytyy verstaan puolelta tarkoitukseen pyhitetystä mittaussetistä. Yritetään muistaa napata jaettavaksi, kun seuraavan kerran käyn verstaalla.
 
Oisko se nousu osin suuntaavuuden lisääntymisestä? Siis kokonaisteho ei nousis ihan samalla tavalla, joten pikkasen ohisuuntausta auttais, ehkä?
 
Joo pienellä ohisuuntauksella ton elementin normaalin 5db saa kuriin. Hirveesti ei kuitenkaan parane säätää, koska sitten alkaa stereokuva kärsimään. Ja sehän se näiden juju on. Ei kukaan (toivottavasti) laajiksen varaan ala kaiutinta rakentamaan tavoitteena saada mahdollisimman tasainen vaste, stereokuvasta viis :D
 
Mutta siis tarkennuksena tämä ei nyt ole mikään suuren suuri ongelma. Diskantit ovat toki kirkkaat, mutta riipivämmät omaan korvaan ovat esim argonin ekat versiot. Mutta vähän kaihertaa mieltä kun ovat aavistuksen liikaa omaan preferenssiini.
 
Joo, siis mä olen näitä samoja elementtejä tässä hiljalleen tutkinu ja pikkanen ohisuuntaus tuntuu paremmalta. Mulle nyt toki tulee digihommia muutenki ja voin vääntää sitten vasteen vaikka ihan täysin pilalle, kun en ole ennen tämmöisiä touhunnut :)
 
Juu voihan tuota toki digivermeillä suoristaa jos tahtoo. Eihän siinä mitään pahaa tapahdu. Näille käikättimille on kuitenkin asetettu tietty budjetti, jonka sisällä pyrin pysymään, niin tämän tyyppiset ratkaisut on omaan käyttötarkoitukseen vähän tyyriitä.
 
Juu, mää olen vaan innoissani tutustumassa kaikkeen kun on tosiaan eka kajariprojekti :)
 
Noniin sittenhän se puhdasta kokeilemisen riemua. Väärin ei voi tehdä, paitsi silloin jos päätyy aidosti huonoon ratkaisuun mutta pitää sitä silti hyvänä :D
 
Mihin asettui reflexin viritys?

Kivasti bambu sopii tuon elementin kaveriksi. Liekö Bauhausista hankittua 18mm levyä.

Pistä toki mittaustuloksia ketjuun.

Pahoittelut ettei koskaan kuulunut uudelleen noista bambukaiuttimista.
Nyt vasta tein ekan "mittauksen" eli pink noisella ja kännykän mikrofonilla vaan mittasin metrin päästä vastetta (pun.) ja näytti muuten aika hyvältä mutta tossa about 7khz kohdalla tommonen piikki. Viritystaajuushaettiin kotelolle n.45hz ja elementin ominaisviritystaajuus tais olla ~38hz niin ehkäpä ollaan siellä ~42hz paikkeilla sitten. Screenshot_20201130-230244.jpg
 
Ja onkos nämä muuten oikeasti sitten 4-tuumaiset 😀. Taisin sanoa tuolla viisvarttisiksi. Joo Bauhausin levyä on.
 
Ihan oikealta näyttää sun mittaukset - tässä oma mittaus REW. Näissä on tosiaan korostus 7khz tienoilla, itse tein pienen suodattimen(0.1mH kela, 8.2uf kappi ja 10R vastus) joka tiputtaa tuota 3-4db, tykkäsin.

Vihreä originaali - sininen jakarilla
 

Liitteet

  • crossover.jpg
    crossover.jpg
    86,1 KB · Katsottu: 87
Mahtaako kenelläkään olla hankittuna sen verran paljon näitä UnMonday:n jäämistöä, että joutaisi pari tai kaksi ihan myytäväksi? Entä, millaista hintaa niistä pitäisi maksaa?

-Mika
 
En taida rikkoa foorumin sääntöjä jos linkitän tänne myyntipalstalta linkin.
Eli jos joku muukin pohtii mistä näitä löytää.
 
 tänään hain tälläisen parin, kun oli ihan tuossa kulmantakana. Jokin "kynäkotelo" näille pitää tehdä.
 

Liitteet

  • IMG_20201219_174631.jpg
    IMG_20201219_174631.jpg
    79,3 KB · Katsottu: 19
Tarttis∆

Laittakaas vielä vinkkiä pencil koteloksi. Saisi olla max 220mm leveä. Muilla mitoiltaan ei niin väliä, muuta kuin pilari malli ja refleksiaukko eteenpäin.
Ja näitä tuskin haittaa likelle etuseinää siotus?

Jos jollain on mittapiirustukset olen valmis maksamaan niistä

Löyty sopiva malli. MarkAudiolta √
 
Viimeksi muokattu:
Markaudion sivuilta löytyy ohjeet "kynäkotelolle". Ite tein 10p elementillä ja olin yllättynyt basson laadusta noin pieneksi elementiksi. Basson tasoa voi säätää vanun määrällä.
 
  • Tykkää
Reaktiot: ase
Screenshot_2020-12-26-19-53-17-159_com.google.android.apps.docs.jpg
Kysymys, kun joutuisin kaventaa kotelon 220mm onko muita mittoja aiheellista muuttaa vai onko muutos niin vähäinen ettei ole vaikutusta?
 
Transmissiolinjan ala muuttuu melkeen 9%. Eiköhän tolla saa jo ääneen muutoksia. Itse jatkaisin syvyyttä sen verran, että linjan ala pysyy muuttumattomana. Korkeuttahan noihin ei voi lisätä, kun menee viritys poskelleen. Lisäksi tietysti suun pinta-ala pitää täsmätä molemmissa, eli siihen myös tarvittavat muutokset. Periaatteessa transmissiolinjan viritys muuttuu samalla hieman, mutta en usko, että se huonoimmillaankin nousee hertsiä paria enempää.

Jos jollain M.J.Kingin mathcadit, niin niillä voi toki simuloida tarkemminkin.

Kannattaa myös huomioida, että mittapiirroksissa on käytetty 3/4" paksuista materiaalia. Sellaista ei suomessa ole saataavilla (ainakaan helposti), joten mittoihin kannattaa käyttää annettuja sisämittoja. Muuten tuon transmissiolinjan suun koko on ihan persiillään ja viritys missä sattuu.

Edit. Ja siis vielä huomiona, että Pencil EI OLE bassorefleksikotelo. Muistaakseni se ei ole edes ihan puhdasoppinen MLTL (Mass loaded transmission line). https://www.diyaudio.com/forums/full-range/238125-pensils-alpair-10-3-alpair-10p.html tuota kannattaa käydä läpi. Siellä voi olla paremmin selostettuna, miten muutokset vaikuttavat ääneen.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös