Lattiakaiuttimet/jalustakaiutin, kysymyksiä

Hihi

Käyttäjä
Liittynyt
20.11.2007
Viestejä
280
Mieltäni on askarruttanut eräs seikka melkoosen paljon.

En ymmäärrä miksi joku ostaa esim. 1000,- lattiakaiuttimet, sillä samalla rahalla saa jalustakaiuttimet :D

On mielestäni täysin selvää, että jos samalla rahalla saa enemmän tavaraa, on tavaran laadun väistämättä oltava huonompi. Varsinkin basson toiso on omasta mielestäni halvassa lattiakaiuttimessa täyttä kuraa (kokemukseni ovat kylläkin rajalliset, mutta parin huonon kokemuksen takia ei paljon ole huvittanut edes noteerata halpoja lattiapönttöjä)

Mitä katsoo valmistajien sivuja, toisto yltää lähes aina (hieman arvokkaammissa pötntöissä) noin 40hz:tä pöntön mallista riippumatta.

Tässä esimerkki:

Lattiakaiutin jonka toisto on ilmoitettu 35-50000Hz http://www.scanteknik.fi/?p=productview&cid=1&pid=154 -suositushinta 1590,-
Jalustakaiutin jonka toito on ilmoitettu 38-50000Hz http://www.scanteknik.fi/?p=productview&cid=1&pid=79 -suositushinta 1490,-

Molemmissa on sama diskantti, mutta jalustamallissa on valmistajan uusin basso/keskiääni. Alapään alarajataajuudessa ole juuri mitään eroa. Hintaero vaivainen satanen (ei oteta hinnassa huomioon tarvittavaa jalustaa). Ilman että olen käynyt kuuntelemassa, uskaltaisin jo väitää, että jalustamalli voisi olla toistoltaan parempi.

Mitkä on Teidän kokemukset saman hintaluokan pönttömallin eroista/eduista?
Minkä verran pitää lusikoida hilloa pöytää, jotta saa jo laadukasta bassoa lattiakaiuttimesta? (toki tähän vaikuttaa muukin oheistavara)
Korvaako lattiamallissa määrä usein laatua?
Onko tässä kysymyksessä vain se, kuinka kovaa tuo basso sykkii?

Ei oteta jalustojen hintaa huomioon.
 
Siellä missä pieni laatukaiutin on täydellisesti balanssissa, saattaa suuri kaiutin olla ongelmissa.
 
Kannattaa huomioida sekin, että lattiakaiutin voi olla siro ja kevytääninen joka sopii myös pieneen huoneeseen. Vrt. Dynaduio Focus 140 vs. Totem Arro. Siinä juuri päin vastoin, eli jalustakaiuttimessa suurella varmuudella pieneen huoneeseen sopimattomampi ääni. Hinta sama.

Jalustojen osuutta en väheksyisi. Jos olisin ostamassa tonnilla kaiuttimia, niin se menee 800€ kaiuttimiin ja 200€ jalustoihin ja niiden tukevoittamiseen/piikkaamiseen.

Monielementtisellä lattiakaiuttimella on selkeä etu dynamiikan tuotossa. Ei mene kyykkyyn heti kun käsketään kovempaa bassoilla.
 
Siellä missä iso lattiakaiutin on täydellisesti balanssissa, on pikkukaiutin jo ongelmissa ;) Riippuu siitä tulevatko huonekorostukset tarpeeseen vai liiaksi. Jos on iso huone ja varaa vetää kaiuttimet irti seinistä niin siinä pieni kartiopinta-ala ottaa melkoista liikepoikkeamaa.

Tuosta Elacin esimerkistä ei voi sanoa kumpi sopii juuri sun huoneeseen ja makuun. Tuolla Appolitolla on etunsa, ellei se alempi kartio ole sitten pelkkä basson toistaja.
 

No siksi kun minulla jo on jalustat >:D

No ei vaiskaan. -No kyllähän. -Eipäs kun asiaan. -Voisin kuvitella että aihe kiinostaa niitä jalustakaiuttimien/lattiakaiuttimien käyttäjiä, joita kiinostaisi päivitys ja pähkäilee saman asian kimpussa kuin minäkin. Toisaalta jalustojen hinnatkin ovat vain noin 100,- - ihan hel__tisti. Toki jalustoillakin on pieni vaikutuksensa ääneen.

Mutta haluaisin siis vastauksia/ajatuksia liittyen vain kaiuttimiin, en siihen mitä niiden alla on. Mutta jos haluaa ottaa jalustan mukaan kun vertailee hintoja/ääntä, niin ihan vapaasti vaan. Mutta jos pönttöjen hintaero on <300,- jalustojen kanssa, niin ne on mielestäni silloin saman hintaryhmä tuotteita. Ainakin jos sijoittaa >1500,-
 
sepi_1 sanoi:
Siellä missä iso lattiakaiutin on täydellisesti balanssissa, on pikkukaiutin jo ongelmissa ;)

Nimenomaan. Nuo ovat harvoin yht'aikaa sopivia vaihtoehtoja. Siksi molempia tehdään ja tarvitaan.
 
Mallaksen ja sepi_1:n filosofoinneista tuli vast'ikään mielessä pyörinyt juttu mieleen.

Mikä attribuutti liitetään lähes aina kokoäänialueen kaiuttimiin ?

Kolmikirjaiminen sana , alkaa i:llä , kuin pisteeksi tälle pohdinnalle :)

t. ' r i f ' [ paraillaan pieniä 2-tieskobeja + sub'ia pienessä huoneessa kuunnellen .. ]

jälkiedit nro 1. ensimmäinen arvaus sepi_1:ltä oikein , iso :)
 
alspe sanoi:
Monielementtisellä lattiakaiuttimella on selkeä etu dynamiikan tuotossa. Ei mene kyykkyyn heti kun käsketään kovempaa bassoilla.


Eikö se riippu vähän myös että millä käskee. Jos on useita elementtejä, niin luulisi, että se ei ihan pikkutehoilla pysy ryhdissään. Voi olla että tulee kovempaa, mutta saako siitä sitten enää mitään tolkkua. Useampi elementisiä on niin erillaisia. Esim System Audio explorer, jossa on useampia perhanan pieniä elementtejä ja esim Dynaudio Contou 3,4 jossa on sitten vähän isompia. Kummassakin on enemmän kuin kaksi mökälähdettä mutta toinen on siro ja toinen selkeästi mähkömpi. Päästäänkö usealla pienellä Basso/keskiääni kartiolla samaan tulokseen kuin esim yhdellä isolla. Kumpi on taas basson laadultaan paremipi, lattiamalli Contour 3,4 n.5000,- vai jalustamalli Elac BS 602 X-JET n.5500,-. Kummankin toisto on ilmoitettu alkavan noin 35Hz. Tässä tapauksessa Elacin toisto jopa ulottuu ihan hitusen alemmaksi. Ovat just ja just kait samassa hintaluokassa, mutta toisessa on paljon vähemmän tavaraa
 
rigging is fun sanoi:
Mallaksen ja sepi_1:n filosofoinneista tuli vast'ikään mielessä pyörinyt juttu mieleen.

Mikä attribuutti liitetään lähes aina kokoäänialueen kaiuttimiin ?

Kolmikirjaiminen sana , alkaa i:llä , kuin pisteeksi tälle pohdinnalle :)

t. ' r i f ' [ paraillaan pieniä 2-tieskobeja + sub'ia pienessä huoneessa kuunnellen .. ]

Iso ???:D Tuo pikkukajarit + subi olis mun valinta ennemmin kuin isot lattiapöntöt :D Ei tulis keskibasson jympytystä 8)
 
sepi_1 sanoi:
Iso ???:D Tuo pikkukajarit + subi olis mun valinta ennemmin kuin isot lattiapöntöt :D Ei tulis keskibasson jympytystä 8)

Tota itsekin olen miettinyt. Mutta jos ostaisin vaikka 1000 subin mun 690,- kaiuttimille, niin näkisin, että saan parempaa ääntä jos saan myytyä vaikka 350 eurolla kaiuttimeni ja ostan tilalle 1350 eurolla uudet jalustapöntöt, saan samalla voimakkaampaa bassoa, parempaa keskiääntä ja parempaa diskanttia. Tai näin ainakin luulisin. Bassojen kanssa ei mulla ehkä tulisi isoa ongelmaa, kun saan kaiuttimet noin metrin pääpähän seinistä ja kuuntelupisteenkin takan on vielä pari metriä tilaa + että tila ei ole ihan pieni jos ei nyt järkyttävän isokaan. Paska homma on vain että seinät ovat kiveä.
 
Täällä vaihtui Quad 12l ja bk xls 300 sub. Rega R3 kaiuttimiin ja on kaikinpuolin nautittavampi systeemi. Eli melkein puolet halvempi lattiakaiutin vrt l12+ sub hinta. Toimii tässä huoneessa paremmin =) Toisaalta vaihtuihan tuossa vaihtorytäkässä muutakin =)
Ei nää hommat selviä kuin kokeilemalla =)
 
Kaiuttimien koko ei aina vastaa siitä saatavaan ääneen. On todella hankalaa päätellä ulkonäön, tai koon mukaan kuinka soi. Yleensä jalustakaiuttimissa bassotoisto on rajoittunutta, tai ei se ole sitä valttämättä edes toistokäyränsä perusteella, mutta isojen kaiuttimien (koteloiden) mukanaantuoma auktoriteetti saattaa vakuuttaa kuulijaa enemmän.
On toki selvää, että kaiuttimien sijoittelulla saadaan huomattavakin parannus kokonaistoistossa. Onhan myös esimerkkejä jolloin pienikin kaiutin pystyy uskottavaan ja isoon toistoon.
 
Kerran minun piti vaihtaa Dalin jalustakaiuttimet Audio Physicin lattiakaiuttimiin, kun Daleista tuli tilaan liikaa bassoa.
 
Minusta pari aika tärkeää kysymystä kaiuttimen valinnassa on mitä kuuntelet ja missä kuuntelet. 10m2 betonikopissa viulusonaattia vai 40m2 hirsipirtissä urkukonserttoa.
Saattaisi selventää asioita ihan jonkin verran heti aluksi.
 
100% makuasioita. itse pidin nuorempana bassoelementin kokoa tarkeinpana kriteerina kaiuttimia hankkiessa. Nykyisin olen ser verran allerginen jumputtavalle bassolle etta koen jalustakaiuttimia huomattavasti parempina. Lisaksi mielestani jalustakaiuttimet on paljon tarkemmat ja tarjoaa paremman stereokuvan. 8)
 
Sanoisin, että homma voi mennä näin : on saatu hyvä ääni pienestä kaiuttimesta tietyllä pienellä vahvarilla pienessä huonessa. Homma paranee järeämmillä kaiuttimilla kun muutkin samalla kasvavat. Eli jyreempää styrkkaa ja isompaa huonempaa. ;) Karkeasti
 
tahratonteräs sanoi:
100% makuasioita. itse pidin nuorempana bassoelementin kokoa tarkeinpana kriteerina kaiuttimia hankkiessa. Nykyisin olen ser verran allerginen jumputtavalle bassolle etta koen jalustakaiuttimia huomattavasti parempina. Lisaksi mielestani jalustakaiuttimet on paljon tarkemmat ja tarjoaa paremman stereokuvan. 8)
Tämä on makuasia hyvinkin, mutta itse en yhdy tuohon että jalustakajarit tuottavat paremman stereokuvan. Itse olen puljannut niin monia kymmeniä kaiutinpareja tässä hifiuralla, että olen kuullut suurimman stereokuvan B&W Matrix 800 kaiutinparista, joka nyt on lattiakaiutinta parhaimmillaan. 8) Olen kuullut monia lattiakaiuttimia joita olen verrannut samanhintaisiin jalustamalleihin niin aina stereokuva on ollut suurempi. Minun kokemukseni ovat tälläisiä.
 
Parempi stereokuva ei välttämättä ole sama asia kuin suurempi, mutta mutta... jos kiinnittää huomion Matrix 800:n anatomiaan, erityisesti sen kapoiseen keskivartaloon, voi tulla mieleen ajatus että sehän onkin ikäänkuin pieni kaiutin kahdella (sub)wooferilla ;)
 
Juurikun olin alkamassa kirjoittamaan romaania lattia/jalustakaiuttimien teknisistä eroista huomasin että kysyttiinkin kokemuksista.
Jätämpä tekniset jorinat pois ja kokemuksia peliin.

-iso suljettu/dipoli/kardioidi-kaiutin voi olla bassojen suhteen helpompi vs pieni jalustakaiutin
-kylkibasso pahemman luokan virhe
-MTM configuraatio saattaa aiheuttaa pahoja bassoresonanseja huoneessa, mutta osa kokee tämän tyyppisten kaiuttimien äänen dynaamisena

Joskus olisi mukavaa kun hifi-lehtien testeissä pistettäisiin vastakkain vaikkapa
iso lattiakaiutin
http://www.jbl.com/home/products/pr...e=ENG&Country=FI&Region=EUROPE&cat=CLA&ser=ES
pieni jalustakaiutin
http://www.elac.com/en/products/three100/elac305_2.html

Molemmat alle 1000€ hintaluokassa, olisi mukava lueskella mitenkä testaajat painottaisivat eroja näiden kahden välillä :p
 
Back
Ylös