Kokemuksia bassotoistosta ja kaiuttimista

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
Siirsin myynti-ilmoituksen tarinan tähän.

Huomaan että lattiakaiuttimeni toistavat tarpeeksi alas muutenkin ja olen löytänyt niille vieläpä parhaan säädön huoneeseeni refleksiputkea vähän pidentämällä. REL kyllä integroituu hyvin sen paikkaa, jakosuodinta ja tasoa hakemalla, mutta totesin että se ei tuo mitään lisäarvoa saavuttamalleni toistolle. Laittamalla tulpat kaiuttimieni putkiin se tosin toimii minullakin hienosti tuoden säädettävyyttä alimpaan toistoon. Ja käytössähän tuo on mielellään, joten samapa tuo vaikka jäisi minulle.

http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=66111786 Huudettavana sunnuntaihin 25.11 puoleenpäiviin. Jos tulee vain yksi huuto, hinta on 640 euroa. Kunto kuin uusi. Kirsikka. 100W mosfet vahvistin.

-----------------------------------

Jaa-as, taidanpa sittenkin pitää laitteen. Kokeilin pistetaajuuksia 16, 20, 25, 31,5, 40 ja 50 Hz yhdistelmällä hyvin säädetty REL + tulpatut kaiuttimet sekä parhain säädöin pelkillä kaiuttimilla. Sen verran hifisti pitää olla, että joittenkin levyjen takia on hienoa että myös 20-31,5 alueet toistuvat! Huuto suljettu. :D

Sitten kun näköpiirissä on nykyisiä alemmas toistavat itse tehdyt huippukaittimet, jotka on sovitettu bassoltaan huoneeseen, palaan asiaan. Tapsan baffelit antoivat referenssiä bassotoistolle. Sitä en kyllä tiedä, miten alas ne menevät, mutta bassossa on kyse bassosta eikä vain kaikkein alimmista taajuuksista. Myös toistokäyrän loivan putoamisen olen kokenut oikeaksi - bassorefleksi jyrkästi putoavaksi viritettynä ei ole miellyttävä. (en ole tehnyt huonemittauksia, joten en tiedä puhunko viimeisessä ihan pehmoisia)

-----------------------------------

Image 402 2-tiekaiuttimiani pidän edelleen erinomaisina. Ne ovat tasapainoiset ja voimakkaan nopeat, tarkat ja analyyttiset. Epäilen vielä pystyykö laajakaistainen PHY samaan ylemmillä keskiäänillä lähellä jakotaajuuttaan. Täytyy jatkaa jossain muodossa niitten kuuntelua, "lopullinen" kaiutinratkaisu mielessäni. Kaikki tietysti vaikuttaa, vahvistimet erityisesti. Ja uuden kokemuksen koin Tapsalla: myös kaiutinkaapeli vaikutti hurjasti - silloin siinä kokoonpanossa. Kyseessä oli kuitenkin herkäksi käsittämäni SET - itselläni on vahvempi push pull 40W.

-----------------------------------

Rel Strata III on suljettu kotelo. Sen alipäästösuodin on (myös) loiva. Se yhtyy hienosti loivasti laskevaan kaiuttimeen, omassa tapauksessani suljettuun (tulpattuun). Kokemukseni laitettakoon toki aloittelijan sanomisiin. Korvat minulla kuitenkin väittäisin olevan! 8)
 
Parempi se Rel musiikilla on kuin epos els sub tahi velo cht 12r, sanon minä. Leffat katson tv-äänillä.
 
Omasta mielestäni se laatu on ulottuvuutta tärkeämpää ja dipolibasso on kyllä hieno asia.
 
Sam Other sanoi:
Omasta mielestäni se laatu on ulottuvuutta tärkeämpää ja dipolibasso on kyllä hieno asia.

Samat sanat. Kaikki mikä tulee on tultava puhtaasti vaikka sitten olisikin alapäästä rajoittunut. Ja mikä ei tule enää plastiikasta niin DD-kupista lähtee :D
 
Onko kenelläkään käynyt sillä tavalla, että jos huone vaan yksinkertaisesti on suht pieni ja bassoja korostava, niin ei löydy kaiutinta jolla saisi kunnon potkun ja samalla kaikki muut alueet (alakeskialue) säilyisi läpikuultavana? Itse olen nyt huomannut, että mitä vähemmän huoneeseeni tuon passoa niin musiikki on enemmän "kuunneltava". Kyse ei mielestäni ole basson (20-80 Hz) määrästä vaan siitä että hiukankin tukevampibassoiset kaiuttimet sotkevat alakeskialueen. Tällä hetkellä suljettukoteloiset kaiuttimet antavat todella läpinäkyvän alakeskialueen ja napakat bassot.

Keksikää nyt joku hyvä 8-10" keskiäänielementillä oleva suljettu koteloinen kaiutin niin se olis siinä. ;) (Acapellalla kai on semmonen)
 
Just olin sanomassa että Acapella Fidelio toi minulle juuri nuo kaipaamasi ominaisuudet.
 
alspe sanoi:
Kyse ei mielestäni ole basson (20-80 Hz) määrästä vaan siitä että hiukankin tukevampibassoiset kaiuttimet sotkevat alakeskialueen.

Markkinoilla olisi ainakin yksi jalustakaiutin, joka toistaa todella alas ja sisältää lisäksi sisäänrakennetun sähköisen korjauksen kuunteluhuoneen aiheuttamille bassopään ongelmille. Kyseessä on oman työnantajani valmistama tuote, joten en mainosta tämän enempää...
 
Tunti on kulunut kivasti subbaria säädellessä. Sinänsä helppo juttu, asetukset vaan ihan erilaiset kuin ajattelin etukäteen. Lopputulos on kyllä mainio. Integroituu hienosti pääkaiuttimiin ja matalat iskevät sopivan napakasti. Taidan kuitenkin jättää viimeisen vinkin odottamaan aikoja parempia, ohjekirja nimittäin kehottaa avaamaan hyvän pullon viiniä ja nauttimaan musiikista :D
 
jpeitso sanoi:
Taidan kuitenkin jättää viimeisen vinkin odottamaan aikoja parempia, ohjekirja nimittäin kehottaa avaamaan hyvän pullon viiniä ja nauttimaan musiikista :D
Siinä kummasti muutamat kuopat vasteessa unohtuvat viinipulloa tuhotessa >:D
 
Tossa kyllä kuuluis tulla tuo viinipullo mukana kerta tuollaista puhuvat! Tee reklamaatio: "Hitto, se pullo uupuu!" - Vai tuliko siinä?
 
Tawe sanoi:
Tossa kyllä kuuluis tulla tuo viinipullo mukana kerta tuollaista puhuvat! Tee reklamaatio: "Hitto, se pullo uupuu!" - Vai tuliko siinä?
Jos olikin, niin on mennyt jo parempiin suihin. Ei taida kuitenkaan engelsmannien viini tehdä oikeutta englantilaisille subbareille. Kaapista löytyisi pullo Jakob's Creekiä, pitääpä etsiä sille sopivaa musiikkia :D.
 
Tawe sanoi:
Tossa kyllä kuuluis tulla tuo viinipullo mukana kerta tuollaista puhuvat! Tee reklamaatio: "Hitto, se pullo uupuu!" - Vai tuliko siinä?
Ainaskii mun luurien kans tuli!
wiiniwq5.jpg
 
En malttanut avata pulloa, jäin kuuntelemaan musiikkia. Telarcin Blues-sarjan levyt kuulostavat tosi hienoilta!
 
Joudun pitämään kaiuttimia suht lähellä seinää. Muutin väliaikaisesti bassorefleksiaukon ( 5 cm ) leveyttä poluretaanisella putkensuojamateriaalilla tuonne reiluun 2 cm:iin. Mielestäni tässä betonihuoneessa vaikutus oli hyvä. Mikä on se varsinainen vaikutus kaiuttimeen, muuttuuko refleksin viritystaajuus ja mihin suuntaan? Vai seuraako jotain muita teknisiä muutoksia?
 
Viritystaajuus laskee ja samalla vaste alkaa laskemaan ylempää.
 
Toi ehkä selittää Dynaudio Excite X12:n rauhoittumisen (etulevy 30 cm seinästä). Taitaa basson taso pudota sopivasti ja huonekorostus puolestaan nostaa sitä hiukan.

Luin jostain Guru Junior tai Junior Plus-kaiuttimista. Sitä ei vielä ole Hifimestalla myynnissä, mutta ehkä tulossa. QM10 mun kukkarolle sopimaton. Onko Gurusta kokemuksia muistakin kuin QM60:sta? Jos hyödyntää huonekorostusta, niinkuin luvataan, voi olla aika muikeakin pikkukauitin. Kerrostalossa kun en kuitenkaan voisi hyödyntää isompia äänenpainevaroja.
 
Back
Ylös