Karmea huoneongelma

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
706
No niin, eli tässä kävi nyt silläviisiin, että noin 30neliön olohuone oli resonansseiltaan varsin passeli Hifi45/3-kaiutinparille. Kunnes huoneesta roudattiin iso kaappirivisto pois. Eli nyt huone on selvästi entistä isompi, ja minähän luulin, että paremmaksi käy, muttakun ei.

Ennen en havainnut mitään yksittäistä hyvin pitkään soivaa seisovaa aaltoa, ehkä ihan alimpia (joku 28hz) lukuunottamatta, eikä sekään kovin paha, mutta nyt jossain 55-60hz kohdalla on ihan armoton korostus joka jää vielä soimaan todella pitkään. Hallitus on päättänyt, että kaappirivistö ei takaisin tule. Millä ihmeellä noin matalaan resonanssiin voisi vaikuttaa. Auttaisiko kirjahylly kirjoineen + sellainen iso lattiasta-kattoon kissan kiipelilyteline mitään. Kaiuttimien paikalla ei tunnu olevan paljoakaan väliä. Korostus on niin massiivinen, että se kyllä kuuluu oli kajaritt missä hyvänsä. :(

Vai voisiko auttaa, että huoneen järjestystä muuttaisi niin, että kaiuttimet tulisivat pidempää seinää vasten. Nyt ne ovat lyhempää seinää vasten. Ei tietenkään kiinni, mutta niinkun kuvaannollisesti. :D

edit. bassorefleksiaukot on tietysti jo tukittu, muttei sekään ongelmaa ratkaise, ja tuntuu, että se vaimentaisi suotta yläbassoja, jotka taas ovat jo valmiiksi vaimentuneet.. aargh
 

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
706
Korvakuulolla arvioin. Aikoinaan omistin sellaisen Hifi-testiceedeen, jossa oli pistetaajuuksia, ja opin arvaamaan aika tarkasti sen avulla mistä taajuudesta on kulloinkin kysymys.

jonkinlainen bassoträppi se on yritettävä tehdä. Harmittaa niin vietävästi, kun huone oli NIIN hyvä ja tasapainoinen, tärykaikuvapaa jne. ennen tätä kaappien purkuoperaatiota. Lisäksi, hallitus ei kyllä suostu tuollaisiin ammattimaisen näköisiin virityksiin, joten se on pakko yrittää keksiä jonkinlaista huonekalua, jonka voi naamioida bassoträpiksi, tai siis toisin päin... Nyrkkisääntönä varmaan voisi pitää, että jotain isoa, raskasta ja pehmeää. Helppo homma. :D

Kiitos kuitenkin noista linkeistä! Tieto on valttia.
 

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
706
Tuli(vasta nyt kun hidas olen) mieleen equtus.

Tuo kerettiläinen tapa voisi ainakin ensi alkuun helpottaa pahimpaan soimiseen. Olisko tiedossa mitään laadukasta equa Vistalle? Mulla siis menee bitit usb-väylästä ulkoisen äänikortin kautta optisesti suoraan vahvistimen DACiin, eli lieneekö tuollaisen softaequn liittäminen toistoketjuun edes mahdollista?
 

K J Manner

Käyttäjä
Liittynyt
20.10.2006
Viestejä
2 086
Itse mietin että nuo levymäiset (ilmatiiviit?) ratkaisut olisivat paikallaan. Ja ongelman todellisen taajuuden mittaaminen ennen mitään - tai edes netistä lataat niitä pistetaajuuksia ja pistät kunnon voluumilla soimaan. Mitkä jäävät soimaan..

Equtus vaimentaa vaan, muttei vaikuta nuotin pituuteen, joten eihän se ole edes ratkaisu. Tai siis, taitaa olla jo sellaista elektroniikkaa markkinoilla joka osaa enemmänkin. Pelaako se jotenkin vaiheita muuttelemalla vai miten?

Ei minulla muuta. Eiköhän saada pitemmälle ehtineittenkin vastauksia.
 

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
706
Tuo olikin hyvä idea, että lataan netistä taajuuksia. En ole nyt kotona, mutta mistäs niitä saisi -ihan youtubestako? Sitten kun taajuus löytyy, niin eikun siirtelemään ensi hätään sohvaa/nojatuoleja ja tietty kaiuttimia. Tällähän pääsee jo alkuun.

Perusequtuksessa on tosiaan mainitsemasi ongelma, mutta tuo korostus on tosiaan niin hirveä peikko, että equllakin saisi sen päätä vähän pienemmäksi, vaikkei tietenkään näkymättömiin. Meinaan, että jos se taajuus tulisi edes vähän hiljempaa kaiuttimista, niin ei se jälkikaikukaan silloin kai niin pahasti häiritsisi, vaikka aika onneton kompromissiratkaisuhan se kieltämättä on.
 
K

ksaunisto

Equ kyllä imee jälkisointiakin jos Q-arvo on riittävän suuri.
 

Gretch

Käyttäjä
Liittynyt
2.9.2007
Viestejä
10 849
Esim Foobar toisto-ohjelmassa on ihan vakiona 18-pykäläinen graafinen equ, joista alin tappi on 55hz kohdalla. Kokeile vaikka sillä toistaa musiikkisi.
 

hannuhanhi

Käyttäjä
Liittynyt
3.9.2009
Viestejä
147
Kaupunki
Tuusula
minä ratkaisin huone ongelman silleen, että ostin Gradient revolutionit.loppu jumputukset :D
 

Knight Rider

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
976
Kaupunki
Mikkeli
Kannattaa harkita dipolibassoisia kaiuttimia. Minua häiritsi aiemmin n. 40 hz korostuma. Se ei ollut mikään mahdoton mutta häiritsi kuitenkin. Ei häiritse enää.
 

saurama

Käyttäjä
Liittynyt
13.9.2007
Viestejä
978
Hifimaailman huoneessa oli alussa myös paljon basso-ongelmia. Heti alussa homma ratkaistiin hyvin yksinketaisella tavalla: kirjahyllyt seinustoille ja lehtikansioita alin hyllyrivi täyteen. Pitkittäisuuntainen n.30Hz korostuma on vielä, siihen tuo järjestely ei pure, mutta muuten bassoalue on varsin tasapainoinen. Perjantaina ilmestyvässä lehdessä on aiheesta juttua.

Mitkä ovat huoneesi mitat? Alin seisova aalto on 343m/s : 2 : mitta. Esimerkiksi 3,4m leveässä huoneessa siis 50Hz on leveysuunnan matalin seisova aalto, seuraavat sitten sen monikertoja.

Ei tuo Hannuhanhen ideakaan ihan huono ole...
 

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
706
Kiitoksia Samulle ja muille vinkeistä. Meinasin eilen skaalata huoneen mitat metreissä ja kokeilla niitä pistetaajuuksia, mutta ajan puutteen vuoksi päädyin kuuntelemaan foobarilla musiikkia. 8) Havaitsin, että 55hz noin 13 db vaimennus tosiaan auttoi asiaan, mutta - kuten tiedossa oli - vain sweet spottiin. Tämän lisäksi oli tarpeen nostaa 70hz taajuutta jonkin verran, ja sitten vaimentaa 110hz ja 150hz alueita. Näiden jälkimmäisten alueiden oletettu vaimeus olikin tässä uudessa huoneen koossa aika ikävästi koholla -siis kuuntelupaikalla.

Kuitenkin, equttaminen ei missään nimessä parantanut tilannetta lähellekään siihen, mitä se oli silloin kun kuuntelupaikan takana oli vielä semiraskas metri kertaa 4 metriä kaapisto.

Kaiuttimien vaihtoon en mielelläni lähtisi, koska olin todella tyytyväinen 45/3:n toistoon myös basson osalta. Olen edelleen hyvin tyytyväinen toiston laadusta heti bassoalueiden yläpuolella, ja esim. Revolutionin yläpää ei kyllä mielestäni pääse lähellekään nauhadiskantin sivistyneisyyttä ja tarkkuutta. Mutta katsellaan, Samun ideoima kirjahylly lehtiarkistoineen on tulossa, ja muutakin kalustusta, jotta toivon mukaan niistä on apua.

Huoneen pahin moodi oli tosiaan siinä arvioimassani 55hz:n kohdalla(voi olla hitusen alempanakin), jota foobarin equ onnistui suht hyvin vaimentamaan. Harmi vain, että samalla toistosta tietysti hävisi tietynlaista tiukan*toivoo kovasti* keskibasson mukanaan tuomaa runkoa ja impaktia. Tämän havaitsin etenkin rockmusiikilla. Kevyemmällä musiikilla ongelma ei ollut niin paha, mutta oli kuitenkin olemassa. Klasarin tai urkumusiikin kuuntelusta ei kyllä tule tällä haavaa yhtään mitään. Bassotoiston virheet häiritsevät liiaksi vaativalle materiaalille.
 
Ylös