Huoneen mittaus

  • Keskustelun aloittaja ssr
  • Aloituspäivämäärä

ssr

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2007
Viestejä
135
Kaupunki
Kinkomaa
Moi.

Huoneestani löytyy pari ryijyä, painavahkot verhot, sohva, matto, kirjahylly ja lisäksi kaiuttimia on liikuteltu sisustuksen sallimissa rajoissa. Kuuntelun pohjalta on selvää, että parannettavaa vielä olisi. Eri asia sitten, kuinka paljon tästä parantelua olisi mielekästä jokerina jatkaa tyyliin "levyä kattoon ja diffuusoria seinälle". Eli, olisin kiinnostunut siitä, kannattaako vain dempata huonetta lisää kokeilemalla, jolloin ehkäpä huoneen "tarpeellinenkin" kaiku kuolisi, vai kannattaisiko alkaa mitata? Olen ymmärtänyt, että erilaisiin ja eri taajuusalueella sijatseviin ongelmiin on eri lähteet ja siten myös eri lääkkeet. Täten mittaaminen voisi kertoa sitä, mitä mahdollisesti kannattaisi tehdä? ???

Lueskelin palstan juttuja huoneen mittaamisesta. Palstan jutuissa puhutaan paljon erilaisten mittausohjelmien, mikrofonien ja äänikorttien ostamisesta. Vähän vain mietityttää, että rahaa luotettavan mittaussysteemin hankkimiseen menisi turhan paljon. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon aikaa niiden käytön ja tulosten tulkinnan opetteleminen vaatisi.

Siispä, onko porukalla tietoa tai kokemusta siitä, kuinka paljon akustoinnin ammattilaisen tekemä huoneen mittaaminen ja hänen esittämänsä suunnitelma maksavat? Oliko muutokset huomattavia? Onko kokemusta asiallisesta kaverista täällä Keski-Suomessa?

Tai mikäli joku kokeneempi harrastaja Jyväskylän seudulta olisi kiinnostunut miettimään näitä mun huoneen akustoinnin asioita paikan päällä, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan - josko vaikka itsekin oppisi jotain. Ja eiköhän me jokin sopiva "vaivanpalkka" keksitä. ;)

Toisaalta, mitenkäs koko äänialueen digitaalisen korjauksen voisi toteuttaa? Mietin vain, että löytyisikö hifi tai ammattipuolelta sellaista vehjettä, jossa olisi muutama digitaalinen sisääntulo (mielellään vähintään kolme), hyvä digitaalinen equ koko äänialueelle ja asiallinen DAC?

Monien luulisi olevan kiinnostuneita akustoinnista, mutta mahdolliset yksityisviestit:

ssr75 (at) luukku.com

Lopuksi tuli vielä mieleen... Voisitteko suositella hyvää oppikirjaa tai kirjoja akustoinnista? Kirjan pitäisi lähteä akustoinnin osalta perusasioista, mutta englannin kieli tai mahdolliset vaatimukset luonnontieteellisistä pohjatiedoista eivät ole ongelma.

-Samppa
 
Back
Ylös