Hifi-sähköjen veto suoraan taululta?

alspe sanoi:
Siirrytäänkö keskustelemaan UPS:eista ja filttereista virtasuodintopicciin?

Ole hyvä:
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?41907 Verkkovirtasuotimet ja maadoitetut pistorasiat
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42226 Verkkovirtasuotimet ja ääni
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?40257 Kysymys jatkojohdon käytöstä virtasuotimen kanssa?
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?40348 Hurinaa
https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?42500 Erikoisverkkojohdot

Aika monta löytyy aiheesta ja sen ohi... :D
 
Pirkka mainitsi urakoitsijoiden saavan suuret alennukset tukusta. Tämä on käytännössä totta, mutta urakoitsija tekee katteensa juuri noilla komponenteilla, eli maksaa itse vähemmän kuin velottaa asiakkaalta. Ei pelkkä tuntiveloitus taitaisi pitää urakoitsijaa leivässä. Näin olen ainakin asian ymmärtänyt.
 
MakeS sanoi:
Nyt kun noi huuhaat hakevat mahdollismman halpaa johdotusta taululta kuuntelupaikkaan,ilman mitään tietoa...kuka tekis halvimmalla. Supra on liian kallista. Älkää nyt hyvät ystävät lähtekö tuolta linjalta.Supra ei ole suositeltavin vaihtoehto,mutta kohtuullinen. Älä usko sähkäriä
Halpuus ei ole todellakaan oikea lähtökohta,kuten Pekka toisaalla totesi, kunnon touvia taululta asti! Niin sen itsekkin nyt tekisin,tuon nykyisen
päivittäminen täytynee toteuttaa lähitulevaisuudessa..
Minä vedin sähkökaapilta omalta sulakkeelta supralla (16m) suoraan pinta-asennuksena laitteiden lähelle maadutetun pistorasian.pistin kaapelin muoviseen kouruun joka tuli liimanauhalla seinään kiinni.ihan siisti.Supraa käytän suojauksen takia.
ja toimii.
 
Meidän tulevassa talossa on 3x25A liittymä. Sulaketaulu ja pääkeskus uusitaan kokonaan ja sähkömies ymmärsi yskän, kun mainitsin että hifihuoneeseen voisi vetää vähän järeämmät sähköt. Sinne tullaan siis vetämään oma kolmivaiheinen johto suoraan taululta, joka sitten jaetaan pistorasioille ja valaisimille!
 
Kannattaisko se vielä vetää erikseen valoille? Meinaan jotku loisteputket tms. teki hallaa verkkoon jos oikein muistan.
 
SaLe^ sanoi:
Meidän tulevassa talossa on 3x25A liittymä. Sulaketaulu ja pääkeskus uusitaan kokonaan ja sähkömies ymmärsi yskän, kun mainitsin että hifihuoneeseen voisi vetää vähän järeämmät sähköt. Sinne tullaan siis vetämään oma kolmivaiheinen johto suoraan taululta, joka sitten jaetaan pistorasioille ja valaisimille!

Vetäkää mielummin erilliset syötöt valoille ja pistorasioille. 1,5mm2/10A riittää komeasti isoonkin valaistusryhmään ja se on mukavampaa käsitellä. 2,5mm2/16A PR-ryhmä voidaan kuormittaa 3300W jatkuvaa (tosin resistiiviseen tietysti), ja kulutuskohteita saa olla suositusten mukaan 8. Eli 8kpl 2-osaisia pistorasioita. Yht 16 reikää...

Saahan niitä laittaa toki niin paljon kuin sielu sietää. Muistakaa ne vikavirtasuojat.
 
rajani sanoi:
Pekalla on ihan hyvä pointti tuossa vaikkei aina kauppiaan mieleistä (ja myymää) kalleita kaapelia taululta asti vetäisikään. Sähkärit on toki sitä mieltä että valo syttyy heidänkin kaapelillaan.

En kommentoi tuohon kaapelien soundimaailmaan ollenkaan. Olenhan insinööri/sähkäri. 8) Mutta kannattaa jokaisen asiakkaan ja asentajan muistaa, ettei kannata asentaa sellaisia kaapeleita joista ei käy ilmi kansallista hyväksyntää (SFS 2091/vastaava) Olkoon mikä tahansa häiriösuojattu/kullattu/hopeoitu/punottu/kierretty anakonda tahansa. Se mikä käy Japaniassa, ei välttämättä käy Suomessa vaikka turvalliselta näyttääkin.

Vähän sama juttu yli 2,5mm2 johtimien käytössä PR ryhmissä. Perus pistorasiaan kun ei saa LUOTETTAVASTI ja hyvää asennustapaa noudattaen kiinni yli 2,5mm2 johdinta. Poislukien tietysti voimavirtaPR:at. Ja johdon poikkipinta-alaa ei pienennetä ryhmän päässä em. ongelman poistamiseksi.... Meneehän siinä soundikin kuralle ;) ???
 
rsantonen sanoi:
En kommentoi tuohon kaapelien soundimaailmaan ollenkaan. Olenhan insinööri/sähkäri. 8) Mutta kannattaa jokaisen asiakkaan ja asentajan muistaa, ettei kannata asentaa sellaisia kaapeleita joista ei käy ilmi kansallista hyväksyntää (SFS 2091/vastaava) Olkoon mikä tahansa häiriösuojattu/kullattu/hopeoitu/punottu/kierretty anakonda tahansa.
Et vielä,mutta kesällä tai viimeistään syksellä on pakko :D Rauli on nimittäin vanha tuttu,ja tehnyt minulle liikkeeseen ja kotiin sähkötöitä. Hänellä on myös aika hyvä kokemus audiosta,sekä kotona,että autossa. Rakennellut,ja ilmeisesti vieläkin jotain kajareita vääntänyt. Ammattimies,mutta hieman skeptisyyttä pelissä,kun puhutaan sähköstä. No,mutta eiköhän se siittä tokene. :D

On hirvittävän vaikeaa yhdistää kahta ominaisuutta samaan ihmiseen. Nyt puhun ensin itsestäni. Luulen ymmärtäväni jotain äänestä,mutta en ymmärrä mitään tekniikasta,ja mikä mihinkin vaikuttaa,noin niinkuin teknisesti ajateltuna. Ehkä se on tietyllä tapaa hyvä asia,koska se tietämys ei rajoita minua itseäni. Sitten otan esimerkikisi Raulin,tai Kimmoston. Osaaminen ja tekninen tietämys ovat kovaa tasoa,mutta se myös rajoittaa kokeilua,ja halua kuunnella vilpittömästi. Kimmosto,ei tämä ole faktaa,vaan ainoastaan olettamus,mutta se tietämystaso on kuitenkin faktaa.Minusta tähän ei tarvitse kommentoida rankalla kädellä kenenkään. Vain esimerkki,koska en muutakaan ihmistä osannut valita,jolla on käsitys molemmista asioista,ja Rauli taas vastaavasti ei ole kirjoitellut tänne kommentteja,jotta te tietäisitte kenestä on kysymys.

Mutta kun me lähdemme puhumaan sähkövedoista ja vastaavista asioista,ja kun te ymmärrätte myös sen,etten koitakkaan selittää (en osaa) sähköoppia,niin jokaisen ihmisen kannattaisi ajatella tuo asia niin,että,kun ollan muutenkin tekemässä remonttia,ja laitetaan paikat kuntoon,ja tykätään kuunnella musiikkia,ja on satsattu jo laitteisiin jokunen euron,niin miksi ei tekisi tekisi sitä asiaa loppuun asti kunnolla.
Sivut kulkevat nimellä Hifiharrastajat. Koska minulla ei ole kaupallisesesti mitään hyötyä puhua tästä asiasta,niin kaippa jokainen ymmärtää,että kerron itsekkin ns. harrastajana. No,voi multa jokunen kysyä kaapelin hintoja,mutta siihenpä se sitten jääkin. Kannattaa satsata enemmänkin kunnon sähkäriin,ja siihen,että hän ymmärtää asiat. Soitin tuossa vähän aikaa sitten Raulille,ja asiani koski aivan muita asioita,mutta keskustelimme myös tästä asiasta. Rauli sanoi suoraan,että laitetaan ensin se sähkötaulu uusiksi,ja sitten aloitetaan työt. Itse olen pantannut asiaa pelkästään sen vuoksi,että siinä samalla tehdään muutakin,mutta turha noita asioita on vitkutella.

Eli tuo komentti Salelle pitää täysin paikkaansa,ja en ehtinyt kommentoimaan asiaan,mutta onneksi Rauli teki sen. Ei kannata tehdä asioita vasemmalla vantuulla,jos jotain tekee.
Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja värkätään yhdesä asiat linjaan. Kerron kokemuksistani kotona,ja voin sanoa,että minulla on johdot ja liittimet jo valmiina. No on ymmärrettävää,ettei sinne voi laittaa mitä tahansa Pirkka tuotetta,koska asentajalla on kuitenkin aina vastuu asioista.
 
PekkaY sanoi:
Sitten otan esimerkikisi Raulin,tai Kimmoston. Osaaminen ja tekninen tietämys ovat kovaa tasoa,mutta se myös rajoittaa kokeilua,ja halua kuunnella vilpittömästi. Kimmosto,ei tämä ole faktaa,vaan ainoastaan olettamus,mutta se tietämystaso on kuitenkin faktaa.

Voi Pekka. Kumpa tietäisit, kuinka vähän oikeasti tiedän asioista... :D Koko sähköinen ketju voimalan generaatorista siihen äänille kajahtavaan musiikkiin on aika pitkä, ja siihen tarvitaan monen näköistä "sähköstä ymmärtävää" heppua. Mä ymmärrän ketjusta ehkä 50% ja osaan 5%.

[huono kevennys] Mites muuten energialähde vaikuttaa soundiin? Kivihiili saa laulajan utuisen verhon taakse, uraani kuulostaa jo skarpimmalta. Vesi tietysti vähän pyöristää särmiä ja ilma tekee soundista ohuen... Ei ku.... [/huono kevennys].

Sitten vakavammin otettava kysymys. Johdonsuoja-automaatti vs. perinteinen tulppasulake. Kumpi parempi? kannattaako Pekka sittenkään vaihtaa sitä keskusta... :) Tulppasulakehan on "galvaanisesti" ehyt, kun siellä on se lanka joka palaa poikki. Johdonsuoja on vähän kuin kytkin. Onkohan joku mitannut johdonsuojan ja tulppasulakkeen ylimenovastuksia?
 
Aikanaan kun iso Krellin pääte kotiutui ja 10A:n sulake ei riittänyt, niin piti vetää suoraan taululta oma kaapeli 16A:n sulakkeen takaa. Nyt kun näitä palstan juttuja lueskeli niin sen verran alkoi vaivaamaan että erotin lopulta kaikki poppivehkeet omalle sulakkeelle. Sähkökaapilta tulee kaksi erillistä vetoa (16A sulakkeet) ja yhteensä kuusi pistokkeen paikkaa. Paraniko mikään? En osaa sanoa, mutta mielenrauha lisääntyi kun sai toistakymmentä sähkölaitetta pois samasta piiristä.
 
JanJ1 sanoi:

Tuohan ei sellaisenaan sovellu juuri mihinkään. Laitekoteloon kyllä, kojerasiaan ei. Jos teen asiakkaalle esim. jonkun laitekotelon, jossa on vastaavia pistorasioita vaikka 6kpl, niin minkä määräyksien tai direktiivien piiriin se kuuluu? Sähkölaitteen valmistusta? --> Vaatimustenmukaisuustodistus (CE-merkintä).

Kyllähän tuollaista tehdään ihan yleisesti, varsinkin teollisuudessa (kaikenlaisia ohjauskeskuksia yms.) ja ihan hyvällä menestyksellä ts. turvallisesti, mutta onhan se vähän veteen piirretty viiva.
 
Kyllähän tuo sähköjen veto suoraan taululta kannattaa tehdä, varsinkin jos remppaa muutenkin tehdään.

Kyseisellä asialla on oma merkityksensä häiriöihin ja toistoonkin. Veto suoraan taululta ei kuitenkaan automattisesti pelasta laitteiston virtapuolta äänellisessä mielessä.
Laitteiden virtapuoli lienee ehkä yksi ongelmallisimmista asioista(toinen on laitealustat) äänen kannalta, siis jos tarkoituksena on saada laitteista äänellisesti "kaikki" irti. Sillä viimeisellä narulla sieltä seinästä laitteisiin on järkyttävä merkitys koko toiston kannalta. Käytännössä samat laitteet saa soimaan melkein miten vaan.
 
Jos itse olisin vetämässä omaa syöttöä hifeille niin vetäisin suojatun kaapelin jossa ulkovaippa maadoitetaan keskuksen päästä.

1062767250-23334.jpg
 
Back
Ylös