Diapason

En ole omistaja, mutta kommentoin silti. Eli olen demonnut kyseisen merkin jalustakaiuttimia. Mallia en tähän hätään muista. Kaiutin soveltui minusta hyvin akustisempaan menoon, mutta rockimmalle matskulla soundi oli aika tumppu.

Mitä nyt näin vuoden takaa pystyn muistelemaan, niin soundi oli läsnäoleva (erittäin, selvästi kaiuttimen vahvin puoli), pyöreän pehmeän miellyttävä :D alapäästä. Noissa kuuntelemissani kaiuttimissa oli vielä sisäänajo menossa. Oheiskalustona toimi Plinius CD-101 ja Pathos Cinema-X.
 
Kuulin juuri äsken psu63:n entisiä kaiuttimia Waiskin luona ja pidin kuulemani perusteella todella paljon ko. merkin soinnista. Tuo sopiminen rokimmalle musiikille riippuu ihan täysin oheislaitteistosta ja tässä BOW:n laitteet hoitivat homman hienosti kotiinpäin. 4" elementti ja noinkin iso huone sopi mielestäni hyvin yhteen. Basso oli, nopeaa, iskevää ja napakkaa, keskiäänet todella läsnäolevat ja diskantit omaan makuuni lähes täydelliset. Kuunteluvoimakkuus sen verran ettemme välillä saaneet toistemme kommenteista selvää.

Jos joku vielä väittää ettei kaapeleilla ole väliä niin käyköön kuuntelemassa ensin tuolla.
 
Ihastelkaa (netistä löydetty kuva):

sxknlv.jpg

Diapason Adamantes III
 
Noi Adamantesit on suurimmat jalustakaiuttimet merkiltä, muistaakseni.

Kariksetko Waiskilla oli?

karis.jpg
 
En varmaan ikimaailmassa osaisi kuvailla noiden sointia, koska niin uskomaton kokemus se oli. Ensinnäkin niille, jotka tykkäävät isosta äänikuvasta, niin klisee kuin se terminä onkin: Kuvitelkaa Genelecmäinen tarkkuus potenssiin kaksi ilman tippaakaan rasittavuutta. Äänikuva lähes huoneen pitkän seinän päästä päähän ja lähes kattoon saakka. Kaiuttimet säteilivät kuin parimetrisenä pallona keskipisteensä ympärillä. Pari pykälää lisää volyymia ja pallo ulottuu jo kasvoilleni asti, josta johtuen olo on kuin scifi-elokuvassa vaikkei kuvaa ruudulla näykään. Ei kuitenkaan mitään utuista ääntä vaan tarkkaakin tarkempaa ja erittäin nopeaa. Hieman kuin rasittamaton D-luokan vahvistimien ääni, mutta pari pykälää parempaa. Esim. kilpailevista kaiuttimista Audio Physicit ja ProAc:t jäivät toiseksi kaikilla osa-alueilla. Dynaudiotkin jäävät toiseksi äänen selkeydessä. En keksi kaiutinta, johon voisin näitä verrata. Ehkä lähinnä olisivat jotkut isoimmat Trianglet kutistettuna maitopurkin kokoiseksi äänen huonontumatta. Ettei menisi pelkästä äänikuvasta puhumiseen, niin mielestäni ajoitus ja rytmiosasto oli paremmin kuin hyvin kunnossa. Ei todellakaan mikään paha tulos tuossa koko ja hintaluokassa varsinkin kun kaiutin peittoaa monia paljon kalliimpiakin. Akustoinnin hyvin pienet puutteet huomasi kun liikahti pois spotista, mutta noin huipun setin jälkeen pidän niitä mitättömän pieninä puutteina. Taajuusvasteessa en kuullut mitään puutteita, ellei alimpien bassojen puuttumista lasketa, mutta niitä en edes kaivannut. Äänenväri oli erittäin luonnollinen eli ei kylmä eikä liioittelevan lämmin.

Täytyy todeta että BOW:n oheiskalusto sai tämän illuusion suurimmalta osalta aikaan ja jollain muun merkin laitteilla demo olisi jäänut puolitiehen. Musiikilla ei ollut oikeastaan mitään merkitystä että mitä kuuntelimme, koska kaikki kuulosti hyvältä. Näin sen pitää ollakin. Nyt on pari päivää ollut sellainen fiilis että haluaisin viedä kadulla vastaan tulevia ihmisiä kuulemaan noita ihmekaiuttimia Waiskin luokse.
 
Oho, voiko tämän jälkeen olla testaamatta moisia?
 
Tässähän alkaa posket punottaa kun lukee juttui.
 
Waiski sanoi:
Tässähän alkaa posket punottaa kun lukee juttui.
Mun pitää tulla palauttamaan maan pinnalle :D. No ei vaan noita olis kyllä kiva kuulla, millonhan sitä tekis reissun Lachtikseen...
 
Meikäläinen kuunteli nuo isommat jalustamallit aikanaan ihan eräässä parinkymmenen neliön huoneessa, tuskin jäi etupäästä tai elektroniikasta kiinni silloin soundi. Omilla jalustoillaan olivat vielä.

Erittäin isoa äänikuvaa ja rasittamatonta soundia tarjosivat. Sävyllisesti myös hyvin avointa ja vaikuttavaa kyllä, mutta hieman itselle jäi turhan hunajainen ja kosiskeleva kuva loppupeleissä. Itselle upposi paremmin samaisessa demossa kuunneltu pykälää isompi Spendor. Karumpi ja yksinkertaisempi esitys, mutta nuo pöntöt tekivät musiikinkuuntelusta mukavaa, eikä mitään pliipalaapa taide-elämystä :)

Mielenkiintoinen valmistaja siitä huolimatta, jolla on oma näkemys aiheesta. Kunnioitettava juttu minusta.
 
Mielenkiintoinen kommentti Mika K. Itselläni on kotona juurikin hieman rosoisempaa soundia, joka olisi enemmän ehkä tuon Harbethin suuntaan, mutta tuo Diapasonin ja BOW:n liitto kyllä ihastutti ja sitä on kaapeleilla varmasti mahdollista viedä mihin suuntaan haluaa. Odotin Waiskiltä kylläkin hieman Santun Treen messujen Essemble-demon kaltaista soundia, mutta sitä ei tällä kertaa ollut tarjolla.
Olen aiemmin kuullut tämän tyyppisistä kaiuttimista monta demoa, mutta yksikään niistä ei ole vielä ihastuttanut kuten tämä. Kuten Kutvollakin käydessä oli nytkin ilma sakeana äänestä.
 
isojussi sanoi:
Mun pitää tulla palauttamaan maan pinnalle :D. No ei vaan noita olis kyllä kiva kuulla, millonhan sitä tekis reissun Lachtikseen...

Tule vaan, kyllä tänne mahtuu.

Erittäin isoa äänikuvaa ja rasittamatonta soundia tarjosivat. Sävyllisesti myös hyvin avointa ja vaikuttavaa kyllä, mutta hieman itselle jäi turhan hunajainen ja kosiskeleva kuva loppupeleissä. Itselle upposi paremmin samaisessa demossa kuunneltu pykälää isompi Spendor. Karumpi ja yksinkertaisempi esitys, mutta nuo pöntöt tekivät musiikinkuuntelusta mukavaa, eikä mitään pliipalaapa taide-elämystä

Aikalailla setityksestä kiinni. Olen kuullut myös Spendoreita tässä setissä ja Diapasonit vei voiton selkeällä marginaalilla. Jollain toisella setillä olisi voinut olla toisin päin. Olen saanut Diapasonesta kyllä hunajaisen-mielistelevää ääntä ulos, mutta se ei ole tavoitteeni, eikä nykyinen ääni mielistele.
 
Back
Ylös