Audiophile madness

  • Keskustelun aloittaja Tawe
  • Aloituspäivämäärä
T

Tawe

Tänne voisi kerätä harrastukseen liittyviä "hulluuksia", joita on tullut tehtyä. Itse harrastin tässä jonkinmoista hulluutta kun tilasin äänirasioita varten SME:n kiinnitysruuveja (olivat kalliimpia kuin luulin, á 62€/setti, jossa pari avainta ja muutama ruuvi) KOLME settiä... jäin miettimään, että noilla rahoilla olisin saanut perheelle ruokaa ainakin viikoksi, monta äänilevyä... mutta nyt mulla on pari HYVÄÄ ruuvia ;)
 
Koko harrastus sellaisena kuin minä sitä harrastan on silkkaa hulluutta. Juttu kulkee suunnilleen näin.

Ensin pohdiskelua ja piirtelyä puoli vuotta. Sitten joku tonni likoon jotta saa hankittua osat. Sen jälkeen valmistus, kokoonpano, (viritys + mittaus) x 50 ja (kuuntelu + viritys + mittaus) x 50. Lopuksi muut savolaiset kylään, josta todennäköisin seuraus on hienotunteinen lynkkaus. Sitten vaan pikku itkut tyynyyn, kotelot purkuun, osat myyntiin puoleen hintaan ja eikun uutta suunnittelemaan :D
 
Kumpulaisen Keimolla olisi tähän ketjuun hyvin sopiva basso-juttu, jos haluaa sen näin yleisesti kertoa. Total madness... :D
 
En ole itse pahasti tärähtänyt. (vielä) :)

No joo. Jälkeenpäin, kun funtsin, niin tuo rca-piuha mikä menee soittimestani vahvarille maksoi 85€. Ehkäpä tuommoisen olis saanut halvemmallakin, vielä kun mulla ei niin väliä siihen ole. Ei siirtynyt mitkään laulajat mihinkään, eikä tapahtunut oikeastaan mitään. Mulla oli semmonen autoon tarkoitettu viiden metrin piuha ensin ja menin sitten liikkeeseen ja sanoin, että antaa mulle nyt hyvän metrin pituisen piuhan. Vei hyllylle ja kysyi, että haluanko nyt oikein hyvän piuhan. No semmonen sanoin. Löi tuon nykyisen piuhan kouraani ja totesi siinä olevan kiristettävät metalliset liittimet. No niissä halvemmissa ei kyllä moisia ollut, mutta jälkeenpäin huomasin, että olisin voinut moisen itsekin kolvailla huomattavasti halvemmalla..

No ei se mitään. Hieno piuha on nyt sitten..

On mulla semmonen noissa autolaitteissa taasen, että kun otan itseäni niskasta kiinni ja parantelen asennuksiani, niin jostain kumman syystä olen aina ostanut samalla uudet kaiuttimetkin. Eiköhän ne vanhatkin olisi aina välttänyt, mutta näin vaan teen. Eipä sitä motivaatiota tunnu oikein muuten löytyvän.

Jollette tiedä, niin kerron nyt siis, että autohifin asennus on erittäin mulkkua puuhaa! Siihen hommaan ei täysjärkinen ihan tuosta vaan ryhdykkään.. :D

Ensin pohdiskelua ja piirtelyä puoli vuotta. Sitten joku tonni likoon jotta saa hankittua osat. Sen jälkeen valmistus, kokoonpano, (viritys + mittaus) x 50 ja (kuuntelu + viritys + mittaus) x 50. Lopuksi muut savolaiset kylään, josta todennäköisin seuraus on hienotunteinen lynkkaus. Sitten vaan pikku itkut tyynyyn, kotelot purkuun, osat myyntiin puoleen hintaan ja eikun uutta suunnittelemaan :D

Taitaa olla Kimmo Saunistolla vähän sama homma noitten kotikajareidenkin kanssa? Meinaan siis, että ne vanhatkin elementit olis voinut varmaan koteloida uudelleen, jotenkin erilailla ja tehdä tällä tavoin uudet kaiuttimet? Tai tehdä vaan vaikkapa jakosuotimet uudelleen alusta pitäen, vähän erilailla? Oletko monta kertaa tehnyt näin?
 
Matti Lehtinen sanoi:
Meinaan siis, että ne vanhatkin elementit olis voinut varmaan koteloida uudelleen, jotenkin erilailla ja tehdä tällä tavoin uudet kaiuttimet? Tai tehdä vaan vaikkapa jakosuotimet uudelleen alusta pitäen, vähän erilailla? Oletko monta kertaa tehnyt näin?

No en tietenkään käytä vanhoja elementtejä :D Sehän olisi liian suuri kompromissi, koska mekaaninen ja sähköinen rakenne määräytyisi liikaa varastotilanteen, eikä sen mukaan mitä on tarkoitus saada aikaan. Onneksi Seas on uudella hinnoittelullaan huolehtinut, ettei heidän tuotteitaan tarvitse enää ostaa. Tällä pääsee kätevästi eroon metallikartioitten jakotaajuusrajoitteista, joten tulevaisuudessa osia voi kierrättää.
 
Kyllä kai Kimmo on noita värkkäilly uusiksikin, mut enempi vaikuttais siltä että uusia ja entistäkin parempia tuotoksia rykästään muitten ihmeteltäväks. Se on mielenkiintoinen tuo Sawolainen mieli kun seuraa noitten "pellepelottomien" suunnitelmia;- Ei luontaista pelkoa pelleksi leimautumisessa ;)

Juu meni parjauksesk ja off topikiks, tänkin voi moderaattori poistaa :p


t.JH
 
vaakko sanoi:
Kumpulaisen Keimolla olisi tähän ketjuun hyvin sopiva basso-juttu, jos haluaa sen näin yleisesti kertoa. Total madness... :D

No jåå... Ennen tätä hi end-touhuilua oli pääasia saada bassot kohdalleen. Se tarkoitti mahdollisimman suuria äänenpaineita ja matalalta tietenkin.
Paikallinen Pelle Peloton paikalle ja suunnittelemaan subbaria. Muutaman viikon kuluttua päästiin testaamaan. Alku vaikutti aika lupaavalta kun kuulemma testikämpän katolta tuli kattotiili alas. No meillä jo alkuiskuilla vanhat subbarit - jotka oli nurkassa päällekkäin - alkoivat pomppia paikoillaan aiheuttaen järkyttävän ryskeen. Kun Pelle P ryntäsi makaamaan vanhojen subien päälle etteivät ne karkaa pihalle, alkoi etuseinä resonoida ominaistaajuudellaan. Siitä vasta ryske syntyikin. Silloin petti pelihermo ja oli laitettava mopot sulki.
Siinä vähän aikaa naureskeltiin ja tuumattiin että paineet ovat kohdallaan... Kun kävin keittiössä huomasin että mikro oli lähtenyt liikenteeseen ja oli pudota syvennyksestään...
Ehkä oli syytä ottaa pari napsua takaisin että pysyy seinät paikoillaan.

Myöhemmin kävi eräs ystäväni demolla. Demosin xXx-leffasta lumivyörykohtauksen. Subi puhalsi niin että vielä viidenmetrin päässä tukkahulmusi.
Demon jälkeen kaveri valitti huonoa oloa ja piteli kättä pumpullaan ja toivoi demon päättyvän siihen. Pojalla oli kaksi päivää rytmihäiriöitä...

Nyt puhaltaa uudet tuulet ja kai tuo nykyinen settikin maddnesin puolelle menee näin vähäosaisena. Reteot maksaa enemmän kuin talo ja auto... Pääasia että emäntä viihtyy, silloin viihtyy ittekin ;)
 
Itseasiassa..

Nytpä muistankin reilu kymmenen vuotta sitten teininä oli kaverini saanut hienon hopeisen värisen vahvistimen käytettynä hyppysiinsä. Oli, niin hieno vahvistin, että mentiin oikein porukalla sitä ihmettelemään. Siinä oli joku nuppi ollut vähän löysällä ja kaveri oli "korjannut" sen sitten. Tämä kaverini, siis tee-se-itse mies oikein hyvässä ja erittäin pahassakin..

No sepä pisti sitten Jensen:in hervottoman kokoisen subbarin siihen vahvariinsa kiinni. Alkuunsa ihmeteltiin vain, että ompas siinä vahvarissa paljon liittimiä ja oikeastaan arvottiin siinä yhteenpekkaan mihin reikiin ne subbarin kajaripiuhat törkätään.

Kaveri pisti vahvarin päälle ja käänsi yhden napsun volumea. Semmonen vaimea bumtsibum rupesi subbarista jo kuulumaan. Hän käänsi seuraavaksi volumea kaksi napsua ja koko helvetin subbarin kartio repesi liitoksistaan ja pomppasi lattialle. Äänikin oli semmonen, notta varmasti repes joka jampan tärykalvotkin himpun verran. :D

Hetken hiljaisuus. Katseet kohti toisiamme ja makoisat naurut päälle.

Siitä vahvarista ei kyllä ikinä peliä tullut, koska se kaverini taisi "korjailla" sitä vähän liikaa. Mulla ei ole tänäpäivänäkään hajua mihin reikiin me se subbari pistettiin siinä kiinni ja mitä itseasiassa tapahtui..

Tapahtuma jäi vaan mieleen kyllä pysyvästi..
 
Tästä Matin tarinasta tuli mieleen, kun asensin ihka ensimmäisen autokasettiradiosoittimeni. No, ei tää sinäänsä mitään madness -osastoa ole, enemmin silkkaa tyhmyyttä.

Joo, eihän siinä soittimessa montaa johtoa ole, mutta arpomalla nekin voi näköjään laittaa väärin. No, mun arpaonnen tulos oli se, että kun löin soittimeen virat päälle, niin kasettiluukusta tupsahti sininen savupilvi ja se siitä sitten... onneksi se soitinkin oli ihan paska.
 
Mika K sanoi:
Mistäs tiiät kun et kerta kerenny koskaan kokeilemaan.. :D

Eikös se kuulu noin sanoa? Jos jotain ei saa, niin sanotaan, että v*ttu en olis ottanutkaan, prkl!
 
jhyv sanoi:
- Ei luontaista pelkoa pelleksi leimautumisessa ;)

No miksipä tuommoista ilmenisi kun asia on itselleen ollut selvä jo vuosikymmenen. Tiedä sitten tykkääkö kaikki pellet siitä että heitä sanotaan pelleiksi? No se on sitten jo toinen juttu mutta pääpiirteittäin puolihullua puuhaahan tämä on, varovaisesti diagnosoidenkin.

Audiophile madness. Tsjaa. Audiophilestä en tiedä mutta kai tuo näpertelyn alla oleva projekti jonkunlaista mielen sumeutta kuvaa. Joku viisaampi hilaisi tuon kokoiseen kerrostalohuoneeseen pienet 2-tiet, mahdollisesti järkihintaankin. Vaan ei, pitää saada täysaktiiviset 3-tiet, painoa helvetisti ja kaikki epäolennaiset seikat yliammuttuna. No onneksi asiaa voi korjata vaikka projektin nimeämisessä ettei jää kenellekään epäselväksi: Eikös Tormentor olisi oiva nimi kaiuttimelle? >:D

Saatanalliset sävelet, huonosti kytkettynä jopa saatanallinen säkenöinti...

Jussi
 
Ensin pohdiskelua ja piirtelyä puoli vuotta. Sitten joku tonni likoon jotta saa hankittua osat. Sen jälkeen valmistus, kokoonpano, (viritys + mittaus) x 50 ja (kuuntelu + viritys + mittaus) x 50. Lopuksi muut savolaiset kylään, josta todennäköisin seuraus on hienotunteinen lynkkaus. Sitten vaan pikku itkut tyynyyn, kotelot purkuun, osat myyntiin puoleen hintaan ja eikun uutta suunnittelemaan
Kuulostaapa tutulta.Mutta on se vaan niin mukavaa :D Vähän niinkuin sielunhoitoa raskaalle siviiliduunille.Vaimo tykkää hyvää kun joka paikasta pilkistää kelaa ja konkkaa ja elementtejä.
Sun pitää jättää seuraavan kerran ne Sawolaiset kutsumatta niin saattais joku projekti säilyä.
No,hulluin ostos taitaa olla tuollanen 4,7mH:n kela mutta lanka oli vaan reilua 2mm.Tämä ei ole numeroina vielä mitään mutta fyysinen koko sen sijaan on.Lähinnä mikä mieleen tulee vertauskuvallisesti on poikamiehen perunakattila.Ja painaa kuin *******!
 
punssi sanoi:
Sun pitää jättää seuraavan kerran ne Sawolaiset kutsumatta niin saattais joku projekti säilyä.

No ei nyt sentään. Noissa sessioissahan voi myös saunoa, ottaa olutta ja vit*****a sawolaiseen tapaan :p

Meikäläisen projektit kun eivät ole edes tarkoitettu pysymään, vaan ne syntyvät tutkimus- ja itseopiskelukäyttöön, ja muuttuvat puruksi kun ovat elämäntehtävänsä suorittaneet - ainakin toistaiseksi. Koekuuntelijoille pitää vaan muistaa painokkaammin teroittaa, mikä on projektin päämäärä, ja kehottaa tunkemaan muu kuin päämäärän saavuttamista koskeva palaute vaikka hanuriinsa :D

Jos tavoite on esimerkiksi ollut tehdä hiljaiseen makuuhuonekuunteluun minit laajakaistat, ei kommentti "Ihan pa***t rimpulat kun eivät pysty puhtaaseen 120dB äänenpaineeseen 1kW vahvarin perässä" ole kovinkaan hyödyllinen. Elävä esimerkki on WTC7, jonka tavoitteena oli olla turhan tarkka sekä analyyttinen ja pelata hyvin vain hyvillä sekä luonnollisilla äänitteillä. Yleispätemättömyys ja armottomuus oli helposti ennustettavissa aiempien projektien avulla. Koekuunteluissa oli sitten materiaalia laidasta laitaan, ja palaute sen mukainen ;)
 
Jos tavoite on esimerkiksi ollut tehdä hiljaiseen makuuhuonekuunteluun minit laajakaistat, ei kommentti "Ihan pa***t rimpulat kun eivät pysty puhtaaseen 120dB äänenpaineeseen 1kW vahvarin perässä" ole kovinkaan hyödyllinen.
Joo,sitä osaa arvostaa paremmin kuunteluraatilaisia kun heilläkin on tekijän tavoitteet selkäytimessä.Otetaan ikäänkuin se informaatio vastaan eikä anneta omien filosofioiden hirveästi vaikuttaa kuunneltevaan kapistukseen vaikkei sitä nyt voida hirveästi edes välttää.Esimerkkisi kaltaisia tulee herkästi vastaan josta olen päätellyt ja osittain saanut myös vahvistusta sille että, omat filosofiat painaa niin paljon että helposti verrataan siihen vaikkei systeemit olisi edes samalla viivalla keskenään.Mutta kuten sanoin,hankala sitä on täysin välttääkään.
 
Tuo Keimon tarina oli kyllä hurja. >:D

Eräänlaista hulluutta tuli koettua eilen iltasella. Mulla on sängyn vieressä kakkossetti kuulokekuuntelua varten. Kuulokkeet päähän ja levy soimaan. Mutta mitä hi...a! Mikä tässä äänessä on. Ääni tuli siitä kuulokevahvistimesta - kuulokevahvistimesta? Häh? Kyseessä on MigDan MC-66AE putkivahvistin. Ääni tuli siis kuulokevahvistimen putkista? Olen kyllä kuullut mikrofonisista putkista, mutta että ne voisivat olla näin päin. Ei mikrofonisia vaan tuottavat niitä ääniaaltoja. Olin aivan äimänä ja osin harmissani, että mitäs mä nyt tälle rikki menneelle vahvistimelle teen?

Kokeilin siinä sammuttaa vahvistimen ja laittaa sen uudestaan päälle. Edelleen musiikki kuului kuulokevahvistimesta eikä kuulokkeista. No otin seuraavaksi kuulokepiuhan irti ja yllättäen musiikki lakkasi. Häh? ??? Muutaman kerran laitoin piuhan kiinni (musiikki jatkui taas) ja irti ja ihmettelin. ??? ???

Oli tosi epätodellinen olo.

Sitten tajusin. Mulla olikin ne toiset kuulokkeet (eikä ne päässä olevat) kiinni vahvistimessa ja ko. toiset kuulokkeet roikkuivat minusta katsottuna sopivasti juuri siinä vahvistimen takana. :-[ :-[ :-[
 
Tuli tässä mieleen staattiprojekti (hifi 1/97). Staattorit teetin oikeen vimosen
päälle, pulverimaalit niskaan ja eikun kasaamaan. No menihän siinä muutama
mylar kalvo vituiks`. Viimein staatit tuli valmiiks ja eikun savuja ottamaan, kaikki
pelas hienosti ja erittäin hyvältä kuullosti(priboin päätemurikat).
Siinä sitten ihaillen kuuntelin ja katselin tuotoksiani ja tuli mieleen tämä staattorin
läpilyönti ja eikun kokeilemaan, molemmat kädet staattoreille... >:D Akut tuli
ladattua, ei tarvinnu kokeilla toista kertaa.
ps. tsaatit myin tampereelle, jos tunnistat niin ois jees tietää onko staatit
vielä hengissä?

-KARI-
 
Kimmo Saunisto sanoi:
No ei nyt sentään. Noissa sessioissahan voi myös saunoa, ottaa olutta ja vit*****a sawolaiseen tapaan :p


Elävä esimerkki on WTC7, jonka tavoitteena oli olla turhan tarkka sekä analyyttinen ja pelata hyvin vain hyvillä sekä luonnollisilla äänitteillä. Yleispätemättömyys ja armottomuus oli helposti ennustettavissa aiempien projektien avulla.
Juu oma kommenttinikin koski ton sopivuutta mun korville, mutta sanottakoon nyt että tavoitteen saavutit hyvin kun lopputulos on mikä on. Tähän ei kai voi lisätä kuin että saunomiskutsua odotellaan ;)

t.JH
 
jhyv sanoi:
...mutta sanottakoon nyt että tavoitteen saavutit hyvin kun lopputulos on mikä on. Tähän ei kai voi lisätä kuin että saunomiskutsua odotellaan ;)

Omasta mielestäni en aivan päässyt tavoitteeseen. Hiukan jäi epämääräisyyttä; kailotuksia alakeskialueelle ja pirstaloitumista yläpäähän, sekä puhdittomuutta. Toivottavasti tulevat kuntoon seuraavassa projektissa, joka jatkaa samalla linjalla - entistä suurempiin kohtuuttomuuksiin ;)

Sauna lämpiää heti kun muutosta on selvitty. Ok-talo taitaa olla toinen Audiophile madness. Harrastuksiin ja sisustusohjelmaan yhteensopivan asunnon löytyminen kesti vain 9 kk, jota piti vielä rahalla jouduttaa :(
 
Joo, mitäs tuohon madnessiin nyt toteamaan...rahaa palanut vuosien saatossa ehkä 60-70k€ harrastukseen. Siitä huolimatta setin hinta on pysytellyt maltillisella 20-30k€ tasolla :D

jouni
 
Back
Ylös