Asuntovaunu/auto ja sen hifi

välläri

Käyttäjä
Liittynyt
17.11.2007
Viestejä
200
Löytyykö karavaanareita?
Itse vaihdoin viime vuonna uuteen vaunuun ja heti alkoi ärsyttämään äänentoisto.
Eipähän noihin ihmeitä voi laittaa,kun puhekin kuuluu ulos.Äänen paineet voidaan siis unohtaa.
Omastani löytyy tällä hetkellä tehtaan asentamat jvc:n cd ja neljä kajaria.Pitääkö tyytyä
matolaatikkomaiseen ääneen,jotta naapurisopu säilyy?
 
Katsoppas mitä löytyy vaikkapa täältä. Ei ole pakko tyytyä matolaatikkoon, ei. Mutta ei myöskään ole vaivatonta... :D

t. jjahifi
 
Toki äänentoistoa on aina mahdollista parantaa, mutta se vaatii myös melkoisen äänieristyksen vaunuun... Jolla saakin sitten painoa mukavasti lisää. Sillä ilman vaimennuksia, se koko vaunu alkaa resonoimaan, hiemankin kovempaa soitellessa. Eli kaikki on kyllä mahdollista jos raha ja viitseliäsisyys riittää.
 
Moron.

Itsehän en varsinainen karavaanari ole, mutta isän asuntoauton äänentoisto kylläkin tuli laitettua kuntoon samalla, kun koko auto muutenkin rakennettiin ja varusteltiin. Auto on siis Casacar:in toimesta rakennettu Renault Masterin pakettiauton runkoon, ja kävin kaapeloinnit vetämässä verhoilujen alle jo valmiiksi, sekä näyttämässä tulevien kaiuttimien paikat kaappeihin, joihin Casa teki reiät valmiiksi, kun sahaus oli helppoa ennen kaappien asentamista autoon. Mitään varsinaista äänenvaimennusta autoon ei ole tehty, mutta peltikori vaimenee kyllä aika mukavasti lämpöeriste villoituksen ja vaneripohjaisen verhoilun ansiosta.

Koko äänentoiston ytimenä toimii Pioneerin navigoiva näytöllinen soitin. Soittimen vahvistimilla ei haluttu kaiuttimia soittaa, ettei laitos lämpene, joten autoon laitettiin pienitehoinen, mutta monikanavainen vahvistin, joka hoitaa tarvittavat jakosuodotkin. Auton ohjaamossa on irtoelementeistä koottu 3-tiesarja, ja asuntopuolella soi Peerless D.6 2-tie erillissarja asennettuna tähän teetettyyn reikään hengittämään takaa erääseen kaappiin. Kaapissa on pääasiassa vaatteita, jotka toimivat ihan ok kotelovaimennusmateriaalina, ja tilavuutta on aika reilusti.

Autossa on kiva istua iltaa, ja nautiskella mukavasti soljuvasta leppoisasta taustamusiikista. Tässä käytössä auton ei tarvitse soida lujaa, koska musiikin yli pitää pystyä kuitenkin keskustelemaan mukavasti. Asuntoauton (ja vaununkin) saa kyllä soimaan miellyttävästi varsin halvalla, hyötykäyttöistä tilaa viemättä ja varsin pienellä budjetilla (verrattaessa vaikka kotikaiuttimiin) kun vaan vähän katsoo, mitä tekee. Ihan jo vaihtamalla ne kaikkein halvimmat, usein diskanttipäästä säksättävät kaiuttimet vaihtamalla kunnollisiin, ja asennuspaikkojen tiivistyksellä sekä pienellä tukevoittamisella saa ihmeitä aikaan.

Jokunen kuva laitoksesta löytyy osoitteesta: http://www.voima.1g.fi/kuvat/Casa/

- F
 
Vielä se verran että...

Mistä tämä mielikuva/harhaluulo kumpuaa, että jos autoon asennetaan parempia äänentoistolaitteita, soisi auto aina erityisen lujaa. Totta on, että soundiltaan parannetuista laitteistoista yleensä irtoaa enemmän ääntä, kun autojen alkup. kaiuttimista. Totta on sekin, että monet soittavat näitä laitteita usein lujaa. (Miellyttävällä äänellä on tietty vaikutus, joka synnyttää mielihalun kääntää volyymiä lisää.) Mutta mikään pakko ei ole soittaa musiikkia lujaa. Kyllä nämä äänenlaadultaan hyvin soivat laitteet soivat hiljaakin haluttaessa. Sen takia niissä on volume säätö!

Palatakseni alkuperäiseen aiheeseen.

Pitääkö tyytyä matolaatikkomaiseen ääneen,jotta naapurisopu säilyy?

Ei. Ei tarvitse tyytyä jugurttipurkkisoundiin. Laadukasta äänentoistoa voi kuunnella myös hiljempaa.

- F
 
Back
Ylös