Aloittelijalle kotiteatteria!

Ford Fairlane

Käyttäjä
Liittynyt
21.2.2008
Viestejä
3
Niin sanotusti kärpänen pääsi puraisemaan kotihifin pariin ja siitä ei selviä ko laittamalla kyseiset vehkeet :D. Eli tarkoituksena olisi laittaa 5.1 järjestelmä laadukkailla kaiuttimilla. Wharfedaleja olen ajatellut (diamond-sarja) näin alustavasti, pidin ainakin todella paljon niiden soinnista. Huone johon tämä järjestelmä tulisi on n. 12m2 kooltaan, joten täytyy ottaa huomioon minkä kokoisia tuon kokoiseen huoneeseen kannattee laittaa. Pidin erittäin paljon diamondin 9.5 soinnista ja 9.1 :sen. Mutta en osaa nyt sitten päättää että laittaako tuollaiset lattiamallin kaiuttimet eli 9.5 tai 9.4, vaiko sitten laittaa hyllymallin kaiuttimet, eli 9.1 tai 9.2. Niinpä kysynkin teiltä alan harrastajilta, millaiset, ja minkä kokoiset kaiuttimet kannattaa laitta tuollaiseen tilaan?
Näin alkuun budjetti olisi n. 700e, eli tarkoituksena on rakentaa tämä 5.1 järjestelmä pikku hiljaa.
 
Ford Fairlane sanoi:
Näin alkuun budjetti olisi n. 700e, eli tarkoituksena on rakentaa tämä 5.1 järjestelmä pikku hiljaa.

Mitäs tuohon hintaan pitäisi sisältyä? 2 kaiutinta ja vahvistin?
 
Noin pieneen huoneeseen suosittelen lähikenttään sopivampia kaiuttimia. Itse jouduin jalustakaiuttimetkin laittamaan lähelle etuseinää tarpeeksi suuren etäisyyden saamiseksi kuuntelupisteeseen, vaikka juuri tälläistä sijoittelua yleensä neuvotaan välttämään. Huone 13m2 ja etäisyyttä kaiuttimiin saan näin juuri 2,7m sweetspottiin, aw-10 sarjan kaiuttimien suositusetäisyys on n. 3m. Kunnon kaiuttimille on yleensä kerrottu suositusetäisyys. Hihasääntönä mitä enemmän, mitä isompia ja mitä kauempana toisistaa elementit kaiuttimessa on, sitä pitempi on suositusetäisyys kuuntelijaan ja ympäröiviin seiniin.
 
Yksi ehdotus on että ostaa ensin vahvistimen ja sellaiset kaiuttimet, jotka voi myöhemmin siirtää takakaiuttimiksi. Etukaiuttimet voi sitten ostaa kun on enemmän aikaa harkita, isompi budjetti ja voi vaikka viikonlopuksi ottaa kuunteluun sopivia. Jos tuli tehtyä väärä valinta, niin pienet edulliset kaiuttimet on helpompi myydä pois kun ostaja ei tarvitse pakettiautoa hakureissulle. Halvan hintaluokan lattiakaiuttimet on vaikeampi myydä, jos tuli tehtyä väärä valinta.

Myöhemmin voi ostaa saman sarjan isommat mallit etukaiuttimiksi tai vaikka samankokoiset, jos on valintaansa tyytyväinen. Käytetyt on yksi vaihtoehto.
 
rajani tuossa ehdotti hyvää vaihtoehtoa. Pitää vain pitkällä tähtäyksellä muistaa, että kotiteatteria ei synny ilman tarvittavaa määrää kaiuttimia, eli stereo-osastolla ollaan vankasti ennen kuin taka- ja keskikaiutin ovat paikoillaan. Parempi toki hankkia kuitenkin laatua kerralla ja tinkiä kaiuttimien määrästä, jos ei halua laittaa koko omaisuuttaan peliin.
 
Alkuun voisi olla järkevää hankkia joku edullinen vahvistin, jossa löytyy vähintään DTS. Käytettynä saattaa löytyä satasella. Lopuilla rahoilla kaiuttimet (alkuun 2 kpl). Sitten kun budjetti antaa myöten ja toiset myyvät uudempia malleja käytettynä niin iskee sellaiseen kiinni, jolloin tuosta tilapäisvahvarista saa rahat myydessä pois. Se kannattaa taloudellisesti kun ostelee hieman vanhentunutta tekniikkaa sopuhintaan.
 
Huutonettiin huutonettiin kyttäämään.
5 kpl JPW minimonitoreja ja muutaman vuoden ikäinen sony str 780,870,1080,1070 vahvariksi.
Näitähän on siellä viikottain myynnissä ja hintakin jää n.500:aan.
 
En olekaan kerennyt käymään täällä vähään aikaan, ja ostoksetkin on tehty. Eli Etutolppina toimii Wharfedalen Diamond 9.5:set, keskellä 9.CS ja takana 9.SR:ät. Subwooferin hankinnan jätän tuonemmaksi, mutta mielessäni olen ajatellut näin alkuun Audio Pron B1.36 subia.

Vahvistimena minulla on Sonyn STR- DE 497. Paketti toimii mielestäni todella hienosti. Subi vain vielä ja se on siinä.
 
Leffoilla toi Audio-pro on ihan ok, musiikilla ei niinkään, mutta et taida musiikilla subia tarvitakkaan, koska lattiakaikattimet olet hankkinut. Hintaisekseen se subi on kyllä ihan ok vekotin.
 
Ford Fairlane sanoi:
Pidin erittäin paljon diamondin 9.5 soinnista ja 9.1 :sen. Mutta en osaa nyt sitten päättää että laittaako tuollaiset lattiamallin kaiuttimet eli 9.5 tai 9.4, vaiko sitten laittaa hyllymallin kaiuttimet, eli 9.1 tai 9.2. Niinpä kysynkin teiltä alan harrastajilta, millaiset, ja minkä kokoiset kaiuttimet kannattaa laitta tuollaiseen tilaan?
Näin alkuun budjetti olisi n. 700e, eli tarkoituksena on rakentaa tämä 5.1 järjestelmä pikku hiljaa.

Wharfedale on hyvä yleiskaiutin ja jos pidät niiden soinnista niin siitä vaan. Ehkä tuohon tilaan kaksitie hyllykaiuttimet olisi näppärä kokonaisratkaisu . Kuten täällä jo viisaasti todettiinkin käytettyjä kannattaa bongata. Tässäkin suhteessa Diamond on turvallinen valinta ja hinta-laatusuhde kohdallaan. 8)
 
No niin nyt on sitten subikin hommattu, nimittäin Audio Pron B1.36. Ainakin tähän asti mitä olen elokuvia sillä katsellut ja musiikkia, niin toimii kummallakin todella hyvin. Sellaista aloinkin kyselemään, että miten tuon liitännän kanssa, eli kun tällä hetkellä subi on kytketty vahvariin Rca piuhalla, eli subin takana on kaksikin rca- lähtöä punainen ja valkoinen, niin on vain yksi päinen rca piuha, eli pitää laittaa johto joko punaiseen tai valkoiseen. Toimii kummallakin. Ja sitten rca toinen pää tietty vahvariin, joss nyt vain onkin yksi sisääntulo. Mutta miten jos laittaa subiin kaksipäisen rca:n tarviiko sellaista ja hyödyttääkö mitenkään ääneen. Ja hei aloittelija kyseessä, eli näistä ei tietoa tms....eli anteeksi tällaiset tyhmät kysymykset. :D
 
Menee vähän offtopiciksi mutta miten on jos ostan Tannoyn F1 pääkaiuttimiksi niin jos joskus siirrän ne taakse niin onko hyvä ostaa esim. F2 tai F4 pääkaiuttimiksi vai voinko harkita myös muitten merkien malleja?
 
Suositus on, että takakaiuttimetkin olisi ainakin samalta valmistajalta. Mielestäni ei ole niin tarkkaa, koska kaiuttimet luultavasti sijoitetaan ylös seinälle ja ne suunnataan enemmän ohi kuuntelijasta kuin keski- ja pääkaiuttimet, jolloin kaiuttimen ääneen tulee muutosta. Myöskään nykyiset sddvd-äänet eivät mitään hirveän mullistavia ole, niin en näe kauheata tarvetta samanlaisille kaiuttimille. Jos kuitenkin sijoitat takakaiuttimet jalustoille ja kuuntelet monikanavaista musiikkia, niin tällöin kaiuttimien tulisi mielellään olla samanlaiset.

Luultavimmin nyt näissä hd äänissä kuitenkin alkaa takakanavien käyttö oleen eri luokkaa mitä perus DD:ssä, jolloin takakaiuttimien laaden merkitys kasvaa, joten kannattaa pitää tämäkin mielessä.

Mutta siis ei niitä etukaiuttimia kannata sitten tulevaisuudessa takakaiuttimien perusteella ostaa. Se mikä kuulostaa parhaalta, ostetaan ja takakaiuttimet menevät vaihtoon, jos menevät
 
Back
Ylös