Blues-musiikkia kiitos

ttolvanen

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
17
Aikaisemmin on palstoilla kyselty ainakin hyvän klassisen- ja jazz-musiikin perään, niin kyselläänpä nyt levy-/artistisuosituksia koskien hyvää blues-musiikkia.
Erityisen milelenkiinnon kohteena omalla kohdalla on akustisella kitaralla soitettu "musta" vanhempi blues. Itse en todellakaan omaa hyvää tietopohjaa koskien bluesia (tuskin lainkaan), mutta luulen, että tuo kuvaus on sitä mitä haen.
Myös muunlainen blues-musiikki olkoon tähän threadiin tervetullut.


Ja lopuksi biisiarvoitus: joku aika takaperin (kesällä?) televisiosta tuli jokin blues-ohjelma, jossa näytettin vanhoja blues-artisteja. Videolla nainen(?) istui tuolilla, soitti ja lauloi yksinkertaisen kuuloista biisiä akustisella kitaralla. Aina välistä laulaja löi kitaraa ja samalla röhähti voimakkaasti. Videolla ei näkynyt muuta kuin laulaja, tuoli ja kitara mustaa taustaa vasten. Video oli mustavalkoinen.
Tästä jos joku saa jotain selvyyttä, niin huhhuh :D.

Joka tapauksessa, bues-musiikkia kiitos :).
 
ttolvanen sanoi:
Aina välistä laulaja löi kitaraa ja samalla röhähti voimakkaasti. Videolla ei näkynyt muuta kuin laulaja, tuoli ja kitara mustaa taustaa vasten.

Se oli niin originelli esitys että heti sen elävästi muistin myös nähneeni. Haluaisin myös tietää tämän nimen bluesin historiasta.

Vanhempaan bluesiin olisi kiva tutustua enemmän. B.B. King on tuttua ja suosiossani, mutta sehän on jo modernia bluesia - varsinkin kun mielestäni hänen kulta-aikansa alkoi 60-luvulla. Hieman vanhemmista John Lee Hookerin levyjä joskus kirjastosta kotiin olen tuonut, mutta se on jäänyt siihen, vain tutustumiseen. Ei pahaa sanottavaa, voisi koittaa uudestaan, sillä kaikella on aikansa. Ainakin rosoisuudessaan vähän lähempänä tuota röhkivää naista, joka oli kyllä huippu. Siinä esityksessä oli niin omalaatuinen rytmiikkakin. ;)
 
Voi voi, näitä on niiiin paljon.

Vanhemman polven mestareita:

Robert Johnson, Bukka White, Charlie Patton, Son House, Blind Lemon Jefferson. Noin niin kuin alkajaisiksi, kaikki edustaa enempi tai vähempi ns. delta blues tai country blues osastoa. Ei mitään Chicago-soundia (ei mitään vikaa siinäkään).

Nykyajan rosoisempia ukkoja kannattaa tsekkailla loistavan Fat Possum -lafkan levyiltä. Sellaiset nimet kuin T-Model Ford, Junior Kimbrough, Cedell Davis, Asie Payton jne. osoittavat että nykyäänkin (tosin osa ko. ukoista on kuollut ihan viime vuosina) osataan tehdää raakaa ja häpeilemätöntä bluesia.
 
Howlin' Wolf, raakaa kamaa 50-60-luvuilta. John Lee Hooker, Lightning Hopkins ja Elmore James ovat saman aikauden ykkösmiehiä hekin. Varsinkin Hooker levytti ihan hirveästi, hän kun kuutamourakoi 50-luvulla samanaikaisesti eri salanimillä useammalle levymerkille.

Mutta jos enemmän juurille mennään niin tietenkin Robert Johnson!

Juhani
 
Laitetaan tänne nyt mukaan myös John Mayall ja Bluesbrakers ja etenkin tuo kiekko, jossa soittaa Eric Clapton on kuuntelemisen arvoinen. Ja muita valkeita blues soittajia on esim Elvin Bishop tai sellainen yhtye kuin Groundhogs mutta nämä eivät kylläkään mitään roots kamaa ole.
 
Tämä ei ole vanhaa bluesia, mutta aika pitkälti perinteitä kunnioittaen mennään.

Keb´ Mo´ kaikkia levyjä voin suositella. Osaa äijä laulaa ja soittelee hyvällä fiiliksellä. Levyt muutenkin tasokkaita.
 
No tuosta YLEN Teemalla näyttämästä Martin Scorsesen tuottamasta Blues-elokuvien sarjasta löytyy kyllä vinkkejä vanhemmankin bluesin ystäville vaikka kuinka paljon. Muistaakseni kolme elokuvaa on sarjasta vielä tulossa.
 
Noniin, johan rupesi ropisemaan :).
B. B. King ja Keb' Mo' ovatkin jo tuttuja, mutta muuten tuntuvat ehdotukset olevan suurimmalta osin tuntemattomia => selvää ottamaan.
Juurikin tuo edellinen Blues pätkä innoitti tekemään tämän threadin. Harmi vain, että muut osat on jäänyt näkemättä ja edellisestäkin vain osa tuli katsottua.
 
Howling Wolf nostaa hurjimmillaan ihan karvat pystyyn!

American Folk Blues Festival -DVD:t (3 kpl) kannattaa ehdottomasti tsekata.
 
muistan myös röhkivän naisen .tosi aitoo,kyllä valkoisetkin osaa soittaa bluesia; suosittelen paul butterfield blues bändiä;kaikki on varmaan kuullut east-westin,peter greenin fleetwood mac:ia unohtamatta ,taj mahal kannattaa kuunnella,suomalaisista hyvä se nainen kun esiintyy avojaloin(joku lyytinen tai vastaava)
 
Moi,

Testaa myös Buddy Guy. Sweet Tea:lla on semmoista Fat Possum -meininkiä (ja ihkua säröbassoa). Myös tuota edeltävässä tuotannossa on helmiä (sioille ja muillekin).
 
täällä näyttää olevan jo paljon hyviä listattu! Pannaan pari lisää: naiset ensin - Bessie Smith, Ma Rainey, Billie Holiday, Koko Taylor ja pari äijän körilästä - Albert King, Albert Collins, Freddie King, James Cotton, Son Seals ja mustin valkoinen Johnny Winter.
 
Kannetaan nyt omakin korsi kekoon. Henkilökohtaisesti bluussin diggailu alkoi seuraavista äänityksistä:

1. Howlin' Wolf - Evil Chicago Blues -klassikko. Hävetköön, kuka tätä levyä ei omista.

2. Blind Willie Johnson - The Complete Blind Willie Johnson Parhasta slidekitarointia, mitä on äänitetty. (c) Eric Clapton

3. Nina Simone - Sings the Blues Ehkä hieman yllättävä veto mutta soulin ylipapittaressa on seksiä. Bändi on aivan mieletön (Eric Gale, Rudy Stevenson, Bob Bushnell, Bernard "Pretty" Purdie, Ernie Hayes ja Buddy Lucas)

Mustana kultana tietty, jos mahdollista.
 
Suosittelen vielä Harry Smithin aikoinaan kokoamaa Anthology of American Folk Musicia, saatavana nykyään 6cd:n boksina. Ei pelkästään bluesia (myös cajunia, appalakien meininkiä, gospelia jne.) mutta kaiken kaikkiaan loistavaa musiikkia. Klassikko, eikä todellakaan syyttä.

Myös Revenantin muutama vuosi sitten julkaisema Anthology vol. 4 2cd/2LP on täyttä asiaa.
 
No niin, nyt on joitain jo ehtinyt kuuntelemaan. Eikä mitään huonoa kamaa ole mikään ollutkaan.
Howlin' Wolf yllätti positiivisesti, mutta juuri Robert Johnsonin tyylinen blues tuntuu uppoavan kaikkein parhaiten.
Mitähän muita nimiä on mitkä edustavat samantapaista bluesia?
 
Robert Johnson -tyylistä Delta-bluesia vetävät mm. Charlie Patton, Son House, Skip James, Willie Brown, R. L. Burnside, Sam Chatmon, Mike Cross, Big Boy Crudup, David Honeyboy Edwards, T-Model Ford, Earl Hooker, Mississippi John Hurt, Tommy Johnson, Robert Lockwood Jr., Tommy McClennan, Fred McDowell, Paul Pena, Johnny Shines, Sunnyland Slim, Geechie Temple, Houndog Taylor, Bukka White, Big Joe Williams, Elmo Williams ja James Cotton. Chicago-bluesia tyyliin Howlin' Wolf voit etsiä ainakin seuraavista: Muddy Waters, T-Bone Walker, Elmore James, John Lee Hooker ja BB King myös.

Mene kirjastoon tonkimaan levy- ja kirjahyllyjä.
 
jlehikoinen sanoi:
No tuosta YLEN Teemalla näyttämästä Martin Scorsesen tuottamasta Blues-elokuvien sarjasta löytyy kyllä vinkkejä vanhemmankin bluesin ystäville vaikka kuinka paljon. Muistaakseni kolme elokuvaa on sarjasta vielä tulossa.
Kiitoksia vinkistä. Täytyykin huomenna varata eturivin paikka olkkarissa klo 21:00.
http://www.yle.fi/teema/sarjat/laatusarjat/id9236.html
 
Jimmy Reed on kai vielä mainitsematta, oli melkoinen vaikuttajahahmo 60-luvun brittimuusikoille samoin kuin paljon Euroopassa esiintynyt Sonny Boy Williamson (tämän nimisiä muusikoita on kaksi, nyt mainittu (1899-1965) omaksui aiemman mutta nuoremman Sonny Boyn (1914-48) nimen omaksi taiteilijanimekseen). Suosittelen muuten varsin kelvolliseksi tietolähteeksi teosta "All Music Guide to Blues".

Juhani
 
Back
Ylös