Ylimääräinen elementti kuuntelutilassa

sepi_3.0

Hifiharrastaja
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
18 896
Kaupunki
Pjongjang
Alla olevassa linkissä virisi keskustelu otsikon aiheesta. Muistaakseni siitä on ollut juttua lehdessä jo v. -84 varsin laihoin tuloksin. Miten on, pystyykö joku kuulemaan/ mittaamaan huoneessaan lojuvaa kytkemätöntä elementtiä. Nyt en ole kiinnostunut kännykän piipparista vaan esimerkin n.12" kokoluokkaa edustavasta kapineesta. Teoriassahan tuo alkaa elämään saadessaan resonanssitaajuuteensa osuvaa ääniaaltoa.

https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?40224
 
sepi_1 sanoi:
Miten on, pystyykö joku kuulemaan/ mittaamaan huoneessaan lojuvaa kytkemätöntä elementtiä.

En epäile hetkeäkään, etteikö huoneessa olevaa 'resonaattoria' pystyisi mittaamaan tai kuulemaan. Se, millainen tämän resonaattorin vaikutus sitten ääneen / musiikin toistoon on, on eri asia. Joistain kirjoituksista saa sellaisen vaikutelman, että kaikki menee pilalle jos huoneessa on mitään etäisestikään ylimääräistä kaiutinta muistuttavaa läsnä. Todellisuus ei välttämättä ole ihan näin mustavalkoinen... mutta onhan se kiva välillä vähän friikkailla :D

Ei minunkaan olohuoneessani ole telkkaria tai puhelinta, ja kuulokkeetkin pidetään pöytälaatikossa. Yleensä.
 
Mallas sanoi:
En epäile hetkeäkään, etteikö huoneessa olevaa 'resonaattoria' pystyisi mittaamaan tai kuulemaan. Se, millainen tämän resonaattorin vaikutus sitten ääneen on, on eri asia.

Teoriassahan tuo mittaus varmaankin onnistuu tarkoilla laitteilla laboratoriota vastaavissa olosuhteissa. Mutta käytännön olosuhteissa kuunteluhuoneessa? Siinä tapauksessa köökin tiskipöydällä lojuva tyhjä jugurttipurkkikin on ei toivottu "resonattori".

Veikkaan, että kuuntelupaikalla mittamikin siirto 2cm vaikuttaa enemmän kuin ylimääräinen elementti. Sitäkään tuskin kukaan väittää kuulevansa?
 
sepi_1 sanoi:
Veikkaan, että kuuntelupaikalla mittamikin siirto 2cm vaikuttaa enemmän kuin ylimääräinen elementti. Sitäkään tuskin kukaan väittää kuulevansa?

Kyse lienee siitä, mitä mitataan. Jos mittaan taajuusvastetta, tuolla ei ole p-skankaan väliä. Vaan resonaattoripa aiheuttaa eroja aikavasteeseen, jälkisointia, energian piikittämistä, you see...
 
Mallas sanoi:
Kyse lienee siitä, mitä mitataan. Jos mittaan taajuusvastetta, tuolla ei ole p-skankaan väliä. Vaan resonaattoripa aiheuttaa eroja aikavasteeseen, jälkisointia, energian piikittämistä, you see...

Eikö nuo erot sitten vaikuta kuitenkaan mitattavaan huonevasteeseen? Mutta nyt pitää alkaa imuroimaan kun villakoirat demppaa huonetta liikaa. Pitäkää palstaa pystyssä :D
 
sepi_1 sanoi:
Eikö nuo erot sitten vaikuta kuitenkaan mitattavaan huonevasteeseen?

Tarkoitatko mitattavaa taajuusvastetta?
Vaikuttaa toki, mutta se ei ole tässä se tärkein pointti. Huonevaste on joka tapauksessa täynnä pientä kippuraa, joten yksi dB sinne tai tänne ei tilannetta ratkaisevasti muuta. Fokus on nyt muualla - musiikki ei ole taajuusvastepyyhkäisyllä kuvattavissa olevaa staattista signaalia ;)
 
No mites sitten kuuntelutilassa olevat ihan oikeat soittimet? Mulla on pikaisen laskun mukaan 8 akustista soitinta, joista yksi on kontrabasso ja yksi sitar, sekä lisäksi 9 sähköistä kielisoitinta. Kaikki on kovia resonoimaan. Ja on täällä kyllä kajareitakin lojumassa...

Kävikö niin, että musisointivälineet tappoi musikaalisuuden?
 
Sam Other sanoi:
Kävikö niin, että musisointivälineet tappoi musikaalisuuden?

:D

Tässähän se ristiriitaisuus mielestäni juuri onkin - eihän jokainen resonaattori (joita on siis muitakin kuin kaiuttimet, piipparit ja instrumentit) automaattisesti suinkaan mitään musikaalisuutta tapa, mutta edelleenkin niiden fysikaalinen kontribuutio audiotaajuuksiin amplitudi- ja aikavastetasolla on eittämätön.

Go Find Your Own Truth
 
Mallas sanoi:
Go Find Your Own Truth

Se on kyllä selvillä ja on varmaankin valitettavasti se, etten jaksa asialla päätäni pahemmin rasittaa.

Kuitenkin olisi mielenkiintoista kuulla asiaan perehtyneiden kommenttia tähän.
 
Muistaakseni jotkut ovat miettineet passiivielementtien ja koteloiden käyttämistä mm. basson ongelmien korjaamiseen. En tiedä moniko oikeasti on toteuttanut, mutta onhan se selvä että sillä voi vaikuttaa. Omat kokemukset perustuvat lähinnä viereisen huoneen oveen, joka voi olla suljettuna tai avoinna. Vaikuttaa ääneen kyllä, vaikka kuuntelen toki kumpaakin ihan sujuvasti. Mulla on huoneessa kuulokkeet sekä pienet surround-kaiuttimet. Surroundit varmaankin voisi (muinaisjäänteinä monikanavaharrastuksesta) jo ruuvata poiskin. Kuulokkeet saavat olla pölypussissa sellaisenaan. :)
 
Mites se on, alkaako se pelkkä elementti muka värähdellä? Mä veikkaisin yhtäkkiä, että ison etulevyn vaatii toimiakseen.
 
Mallas sanoi:
....mutta edelleenkin niiden fysikaalinen kontribuutio audiotaajuuksiin amplitudi- ja aikavastetasolla on eittämätön.

Miten tuota nyt enää selvemmin voisi sanoa :D

Jos ylimääräinen elementti lepattaa jääden alkuperäisen äänen sammumisen jälkeen soimaan niin se on varmasti helpompi todeta "vesiputouskäyrästä" kuin kuulla sokkona.
 
sepi_1 sanoi:
Miten on, pystyykö joku kuulemaan/ mittaamaan huoneessaan lojuvaa kytkemätöntä elementtiä. Nyt en ole kiinnostunut kännykän piipparista vaan esimerkin n.12" kokoluokkaa edustavasta kapineesta. Teoriassahan tuo alkaa elämään saadessaan resonanssitaajuuteensa osuvaa ääniaaltoa.

Ei tuon pitäisi olla edes vaikea temppu. Helpoiten onnistuisi (puoli)kaiuttomassa huoneessa asiallisilla mikeillä ja todellisella musiikkisignaalilla sekä oikealla ja näennäisversiolla vaikkapa siitä elementistä.

Olisi helppo toteuttaa myös kotona jos hälyäänien osuuden pystyisi sulkemaan pois (ei käytännössä mahdollista).

t. jjahifi
 
oho,mulla on kuunteluhuoneessa kaksikanavasetin lisäksi 5 kaiutinparia ja matkaradio,elementteinä 21kpl ???

no olkoon,jospa ne tuokin sitä musikaalisuutta ja nykäs masakin alkaa laulaa nuotilleen.
 
Laitteisto joka saa Nykäs Masan laulamaan nuotintarkasti, ei ole "musiikintoistolaitteisto", vaan "musiikinluomislaitteisto" ;).

Torvelohörhelö
 
pmutanen sanoi:
Laitteisto joka saa Nykäs Masan laulamaan nuotintarkasti, ei ole "musiikintoistolaitteisto", vaan "musiikinluomislaitteisto" ;).

Torvelohörhelö

Luulin, että sinulla olisi ollut otsikon tiimoilta enemmän tietoa, nyt kun aiheesta on jo erillinen pelinavauskin ???
 
jjahifi sanoi:
Olisi helppo toteuttaa myös kotona jos hälyäänien osuuden pystyisi sulkemaan pois (ei käytännössä mahdollista).

t. jjahifi

Lasketaanko tässä hälyääniksi huoneen jälkikaiunta-aikana kuuluva ääni, varsinkin kyseisen resonanssin taajuinen?

Eikö passiivisen elementin "kuoleentumisaika" ole paljon lyhyempi kuin keskiverto kuunteluhuoneen jälkikaiunta-aika?
 
sepi_1,

En ole asiaa pedanttisesti testannut, mutta ainakin teoriassa tuo ylimääräinen elementti pitäisi kuulua. Kysymyshän on resonaattorista, joka paikasta riippuen toimii tehokkaammin tai vähemmän tehokkaasti. Itselläni on kaiuttimilla varustettu televisio samassa huoneessa kuin äänentoistolaitteisto, joten en ole tinkimätön otsikon aiheen osalta. En kuitenkaan pidä mahdottomana asiana etteikö vaikkapa ylimääräinen kaiutinpari voisi ääntä värittää. Jos haluaa, niin voihan tuota elementtiä painaa kevyesti sormella kun kuuntelee musiikkia kohtuullisella äänenpaineella ja jos tunto on sormessa tallella, niin kyllä sen värähtelyn huomaa.

Eräs amerikkalainen valmistaja teki aktiivisia vastamelu-resonaattoreita 80-luvun lopussa. Niiden toimintaperiaate oli kuitenkin aktiiivinen eli niissä oli mikrofoni, vahvistin sekä elementti joka tuotti vastavaiheista signaalia, jolla oli tarkoitus vaimentaa huonen nurkan vaikutusta akustiikkaan. Otsikon aiheessa oli kuitenkin kysymys passiivisesta elementistä, joka ei varmasti toimi yhtä tehokkaasti.

Torvelohörhelö
 
Resonaattoritko on sitten pahasta musikaalisuudelle ???

Luulisi että ylimääräinen kaiutinelementti toimii resonaattorina jollain taajuudella eikä sen enempää tai vähempää.
En epäile etteikö kaiutinelementin resonanssivaikutus olisi mahdollisesti kuultavissa mutta ei kai se automaattisesti huononna toistoa?
Luulisi myös että seinälevyt, ikkunat ja kalusteiden pinnat ym. toimivat vastaavasti dekadeja voimakkaammin kuin kaiutinelementti. Myös niiltä "ei mitattavilta" ominaisuuksiltaan vrt. kaiutinelementti.

PS. jos kaiutinelementti on avoimena (koteloimattomana), se ei taida resonoida mihinkään suuntaan ulkoisen äänenpaineen johdosta(?)
 
Back
Ylös