Ylikuormitussuoja kaiuttimille ?

  • Keskustelun aloittaja DIA
  • Aloituspäivämäärä

DIA

Käyttäjä
Liittynyt
26.7.2006
Viestejä
1 260
Kaveri on luukuttanut Dynaudio Contour 1.1 kaiuttimensa sen verran monta kertaa rikki, että nyt pitäisi keksiä niihin jokin ylikuormitussuoja. Eli kaiuttimen ja vahvistimen väliin pitäisi saada joku mokkula. Ideoita?
 
Näsäviisaasti sanoen:kaiuttimen vaihto PA-tyyppisiin.Ei vaan tosiasiassa olisin itsekin moisesta suojasta kiinnostunut ja kaverini puolesta :)
 
Diskanttiko siitä hajoaa?

Ljudiassa oli ainaki joskus jotain sellasia ylikuormitussuojia..
 
Hommaan on olemassa useampia ratkaisuja/keinoja riippuen siitä mikä on ongelma. Tarkastellaanpa ensin lähtötilannetta.

Dynaudio kertoo kaiuttimen herkkyyden olevan 86 dB/1W/1m ja pitkäaikaisen tehonkeston (IEC) olevan yli 150 wattia. (olettaen että sisään syötettävä tavara on taajuusvasteeltaan vaaleanpunaisen kohinan kaltaista eikä sisällä epänormaaleja määriä yläpäätä) Jos kaiuttimeen ajettaisiin tavaraa 150 W teholla avoimessa tilassa saataisiin kolmen metrin päähän noin 118 dB SPL mikä on jo suhteellisen paljon. Lähempänä meteli on toki kovempi ja mahdollinen lähellä seinää oleva sijoitus nostaisi sitä entisestään. Periaatteessa kaiuttimesta pitäisi lähteä meteliä tarvittaessa aika paljon.

Äkkiseltään tuntuisi että hommassa on muutama vaihtoehto mistä asia voi johtua:

1) Kaiutinta ajetaan liian pienellä päätevahvistimella jolloin päätevahvistin menee särölle ja tuottaa yläpään harmonisia kaiuttimen diskanttielementtiin enemmän kuin se kestää. Varsin yleinen syy esim. bändikamoissa miksi diskanttielementtejä menee. Korjaantuu hommaamalla isompi pääte.

2) Jokin laite signaaliketjussa tuottaa kuuloalueen ulkopuolella olevia taajuuksia joita menee diskanttielementtiin ja jotka polttavat elementin. Esim. rikkinäinen/oskilloiva etu/päätevahvistin tuottaa yli 20 kHz taajuuksia joita menee kaiuttimelle.

3) Päätevahvistin on teholtaan riittävä mutta meteliä ei lähde siltikään tarpeeksi. Edessä kaiuttimien vaihto herkempään tai tehonkestoisempaan. Tai mieluummin käynti korvalääkärillä ja kuulolaitteen hankkiminen.

Ylikuormitussuojia ehkä löytyy jonkinlaisia, esim. halvemmissa PA-kaiuttimissa on muutaman watin lamppu sarjassa diskanttielementin kanssa jolloin lamppu palaa poikki mikäli virtaa menee liikaa. Vielä en tosin ole tavannut yhtään lamppua joka ei värittäisi ääntä suoraan rautalankaan verrattuna ja näin ollen ei kuulosta oikein hyvältä vaihtoehdolta hifi-kaiuttimeen. Muutenkin menee vähän oireiden korjauksen eikä syyn etsimisen piikkiin jos jotain rajoittimia pitää alkaa laittamaan.
 
Ja lisätään edelliseen vielä sen verran että jos kuitekin lähdette linjalle että jonkinlainen ylikuormitussuoja pitää saada niin se kannattaa ehdottomasti laittaa sarjaan sen diskanttielementin kanssa, ei koko kaiuttimen yli.

Diskanttielementin tehonkesto/tarve on huomattavasti pienempi kuin botnen. Jos koko kaiuttimen kanssa sarjaan laittaa ison suojan niin se ei suojaa diskanttia käytännössä ollenkaan vaan ainoastaan huonontaa äänenlaatua.
 
Kyseessä ei ole alitehoinen vahvistin vaan kaiutinta yksinkertaisesti luukutetaan liikaa. Valmistajan antama tehonkesto ei kyllä myöskään pidä paikkaansa. Ehkä kaiutin kestää lyhytkestoisesti 100 tai 200 wattia, mutta kun paukutus kestää tunteja yhteen menoon, niin ylikuormittuminen on väistämätöntä. Joku taisi joskus mitata kännykän äänenpainemittarilla 110 dB eikä silloinkaan volyymit tainneet olla huipussa. :-\ En nyt muista mitä kaikkea kaiuttimesta on hajoitettu ajan saatossa, mutta viimeksi taisi mennä bassokeskiäänet.

Bileissä volaa väännetään siihen asti, että jotain hajoaa. Ei siinä mitään järkeä ole eikä kukaan niin ole väittänytkään, mutta homma on tullut jo sen verran kalliiksi, että pitäisi vihdoin viimein hommata ylikuormitussuoja. Kyllähän isoista PA kaiuttimista on ollut juttua, mutta kun olohuoneen pitäisi näyttää siistiltä ja kaiuttimien sijoituspaikat ovat todella hankalat, isot kaiuttimet ovat poissa laskuista. On kaverilla isot paskakaiuttimetkin, mutta ei niitä aina ehdi ja muista roudata paikalle kun pitäisi.

Eli nyt pitäisi saada jonkinmoinen suoja koko kaiuttimelle. Sulakkeet ja termistorit tulevat ensimmäisenä mieleen, mutta ne ovat aika kaukana hifistä. Tuo Ljudian suoja vaikutti hyvältä, mutta on sekin aika epähifistinen. Toisaalta, jos saatais viriteltyä sellainen suoja, jonka voi kytkeä helposti päälle ja pois, niin sekin varmasti riittäisi.

Aika surkuhupaisaa etten sanoisi... :-[
 
Olisiko kyseessä bassokeskiäänisen liikepoikkeaman loppuminen? Dynyillä muistelen tämän sortin juttua olleen ennenkin...?
 
Ei kai mikään suoja tiedä koska kaiutin alkaa ottamaan siipeensä? Suojan laukeamistason joutuu siis etsimään kokeilemalla. Tällöin hifistynein ratkaisu olisi pyrkiä rajoittamaan vahvistimen volumepotikkaa jotenkin. Jotenkin kuvittelisin esim. AV-vehkeistä löytyvän rajoituksia maksimi äänenvoimakkuuksille.
 
Tähän threadiin sopisi DVD-Plazan hymiö :)OI) kuin nappi otsaan. Tarkoitan sitä jossa päätä hakataan seinään.

Tuli kyllä yksi hullu idea mieleen, joka voisi olla ihan tarpeeksi hullu tuohon tilanteeseen toimiakseen jopa kunnolla. Rajoita päätteen saamaa signaalia sopivilla vastuksilla - eli esivahvistimen ja päätteen välisen välikaapelin korvaat sellaisella jossa on vaimennusta riittävästi. Tämä tietysti toimii vain jos on erilliset esi- ja päätevahvistimet. Toki sen voi tehdä lähteen ja vahvistimen väliinkin, mutta sitten vastaavasti vaimentaa kaikki lähteet. Ei kylläkään mikä hifistiratkaisu tämäkään.

Toinen vaihtoehto voisi olla volyminupin liikerajoitin kotelon sisälle, mutta se voi olla vaikeaa (mahdotonta) sekin.

Kolmas vaihtoehto on se kaverisi pään hakkaaminen seinään kunnes hän lupaa toimia tästedes vastuullisesti. :D

Älä ota minua liian vakavasti. On ollut vähän pitkä päivä...
 
Jos ei ole väliä minkä moulinexin läpi signaali kulkee niin laittakaa tämmöinen (oikein säädettynä) etusen ja päätteen väliin:

http://www.behringer.com/DSP1424P/index.cfm?lang=ENG

Päätteen jälkeen voi pistää hätäapuja mutta linja-tasoiselle signaalille sopiva DSP voi ennakoida asioita ja päätellä signaalin mukaan että mitä kannattais tehdä.

Tuon voi configuroida esim. 2-alue kompressoriksi siten että jakotaajuus hieman dynaudion jakotaajuutta alempana ja erikseen rajoittaa diskanttiin ja bassmidiin menevää tavaraa.
 
Bassotaajuudet toistaa REL:n subbari ja vahvistimena on järeä Yamahan AV-vahvistin, johon ääni tulee digitaalisesti. Käsittääkseni tuosta vahvistimesta ei löydy volyymirajoitinta.

Aluksi yksi tai kaksi elementtiä hajosi kumisen ripustuksen pettäessä, mutta kärvähtäminen on suurempi ongelma. Dynaudio oli kuulemma jossain vaiheessa vaihtanut liimaseosta, jonka seurauksena ripustukset irtoilivat. Asia on sittemmin korjattu.

Tällä kertaa kaveria ei voi syyttää volyyminupin kääntämisestä liiaksi, vaan syypäänä oli yksi bilevieras. Joillekin liikaa ei ole lähellekään tarpeeksi.

Mielestäni olisi järkevää rajoittaa teho esim. puoleen tai kolmasosaan maksimista. Desibeleinä tämä on vain muutama, joten tuskin kenellekään ylitsepääsemätön itku tulee vaikka päästäisiinkin vain 110 desibeliin asti ennen kuin suojat alkaa paukkumaan.
 
Tuohan on vähän niinkuin termistori (vai onko se sellainen), mutta resistanssin jonkinmoisen kasvun sijasta resistanssi kasvaakin reilusti ylikuormitustilanteessa. Lepotilassa resistanssi on 0.05 ohmin paikkeilla. Vaikuttaa aika hyvältä 8) Taidankin käydä hakemassa pari tuollaista 2,5 ampeerin PTC vastusta testiin.

Hyvä Pasi! :D
 
Pasi P sanoi:
Jossain kaiuttimissa käytetään PTC-vastusta ylikuormitussuojana.
esim. http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat=1542&productID=8815

Tässä surullisessa tapauksessa varmaan sopivan kokoinen midwooferille ja disulle omansa.
Tiedä sitten kuinka paljon tuo heikentää äänenlaatua.

DIA:han äkkiä väsää semmoisen piggybag kuormitussuojamokkulan kaiuttimen perään, joka laitetaan bileissä paikalleen. Tuskin siellä äänenlaadulla on suurta merkitystä.


Pietu
 
Tuota PTC vastusta voisi jo nimittää Elac:in tavaramerkiksi.Käsittääkseni tuo diskantin suoja löytyy jokaisesta Elacin tekemästä ämyristä
 
Joo ajattelinkin tehdä sellaisen pikkusen palikan, joka on varustettu banaaniliittimillä ja jonka voi sulloa kaiuttimen naparuuvin ja kaiutinkaapelin väliin tuossa tuokiossa ja roikottaa vaikka narun päässä kun ei ole käytössä. Eikä tämä edes maksa käytännössä mitään. Aika jees! :D
 
Kaiken tämän keskellä herää kysymys:
- eikös se liika luukuttaminenkin ole aika epähifististä, ne ämyrit eivät taatusti soi lainkaan hyvin niin kovilla voimakkuuksilla, että on vaaraa hajottaa niitä. Todennäköisesti hifistinen soitto loppuu jo kauan ennen luukutusta, siinä vaiheessa voi hyvillä mielin jo vaihtaa koko ämyrit toisiksi jos niistä saatava äänenpaine ei korreloi tarpeen kanssa.

Ja juu, terminen kesto ja esimerkiksi liikepoikkeaman loppuminen ovat ihan eri asioita.
Itse olen myös huomannut muutamilla pöntöillä sellaisen jutun, että pidempi voimakkuuden nostelu voi aiheuttaa korvissa tapahtuman vaimeneman lisäksi kaiuttimissa lämmön aiheuttamaa tarvetta nostaa jatkuvasti tehoja kunnes mennään jo äärille ja lopulta ääni on jo täyttä kuraa ennenkö kaiutin on lähelläkään hajoamispistettä...lisää ei juurikaan siinä vaiheessa volaa tule vaikka numiskaa kääntelee kaakkoa kohden hurjaa tahtia. Sen sijaan voi olla, että jossakin vaiheessa napsahtaa johdin poikki diskantista.

ps. säröt on korvinkuultavat selväpäiselle hifistille jo ennenkö ollaan vaarallisilla vesillä, mutta kännipäissä kantsii vaihtaa oikeasti tehosietosta tavaraa tilalle. ;)
 
En tiedä millainen volume säädin vahvarissa on, mutta pieni ihan mekaaninen tappi estämään yksinkertaisesti volumen kääntämisen liian kovalle voisi olla poikaa. Hakee, (selvinpäin), sopivan kohdan, nottei kajarit särje ja lyö tapin siihen kohtaan. Siis ihan siihen vahvarin ulkopuolelle. Vaikka pienet bakteerin kokoset läpinäkyvät liimaklöntit. Yksi volume rullaan ja vastakappale vahvarin ulkokuoreen. Kukaan ei edes huomaa tämmöistä, ellei mikroskoopilla tiiraile...
 
Back
Ylös