Yksinkertainen mutta laadukas laajakaistakaiutin?

Janne

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
2 223
Kaupunki
Oulu
Terve,

ehdottakaapa kaiutinrakennuksen noviisille yksinkertaista mutta laadukasta laajakaistan rakennussarjaa (eli valmista suunnitelmaa).

On hieman alkanut kutittamaan kaiutinrakentelu mielessä (parempi myöhään kuin ei milloinkaan) ja mietin että voisi kokeilla ensi töikseen jotain kivaa laajakaistatoteutusta.

Ennakkoon täytyy todeta että olen ainakin Jordan elementeistä kuullut oikein kivaa ääntä (esim. Jordan JX92s ja joku Konus klooni). Koteloitua kaiutinta olisin miettimässä ja mallille ei oikeastaan muita rajoituksia kuin suhteellisen siro/pieni koko, korkeudella ei väliä.

Ja saa tosiaan ehdottaa vapaasti myös parempia/parhaita elementtejä, olennaista olisi lähinnä ettei kotelokonstruktio olisi kovinkaan monimutkainen. Mitään baffeleita en kuitenkaan ala.
 
Testaas tosiaan PHY-HP Mini Kit 21 (H21 LB 15 SAG).

Ois kiva päästä kuulemaan toi kajari tulevan vahvistimen kanssa. Tiedä vaikka itekki hommais noi tulevaisuudessa :)
 
Siro ja pieni koko tietysti sitten rajoittaa alapään aika tuskaisen ohueksi. Laajakaistoissa on yleensä käsittääkseni sellaiset speksit, että niistä voi saada bassojakin mutta ei samalla tavalla kuin jostain Dynyn Focuksesta pienessä kotelossa.

Harkitsisin 8" elementtiä jonka olen ymmärtänyt olevan hyvä kompromissi bassojen ja yläpään suhteen.
 
Jannehan on PHY:n Minikittiä kuullut useampaankin otteeseen ;) eli tuttu tapaus sekin.

Jordaanialaiset on ns. varma vaihtoehto. Kuiteskaan kn hinnasta ei ollut puhetta, niin mielenkiintoisia vaihtoehtoja voisivat olla esim. Seasin koksut tai nuo ihmisten elämän mullistavat hamppuelementit..
 
Mika K sanoi:
Jannehan on PHY:n Minikittiä kuullut useampaankin otteeseen ;) eli tuttu tapaus sekin.

Jordaanialaiset on ns. varma vaihtoehto. Kuiteskaan kn hinnasta ei ollut puhetta, niin mielenkiintoisia vaihtoehtoja voisivat olla esim. Seasin koksut tai nuo ihmisten elämän mullistavat hamppuelementit..

Mites toi PHY:n minikitti toimii? Onko hintansa väärti ja vaatiiko paljon tilaa taakse?
 
Olen kuullut PHY:tä muutamassa tuontyyppisessä kotelossa kuin tuo minikit, en osaa sanoa oliko joku just tuo, mutta yksi kuulemani kaiutinsuunnitelma löytyi PHY:n sivuilta joskus 2000-luvun alussa. Ei ole ollut kovin hyviä verrattuina siihen mitä noista saa irti vaikkapa baffeleissa. Itseasiassa olisin itse ollut jossain vaiheessa hyvinkin kiinnostunut noista, jollei ero toisentyyppisiin ratkaisuihin olisi ollut niin iso. En uskalla lähteä enää kuvailemaan mitä kuulin koska aikaa tästä on niin kauan. Ne mitä olen kuullut on aseteltu reilusti yli metrin päähän seinistä.
 
http://www.visaton.com/en/high_end/breitband/b200_6.html

B200:sta löytyy monta rakennusohjetta.mulla on se dipoli jossa b200 keskellä,rakensin siihen noboxin suotimen ilman ylipäästöä mut se ei täysin tyydyttänyt(vaimensi liikaa keskialuetta ja jätti aladiskantin raa'aksi).nyt se on paranormaalisti equtettu 2,5-8khz siten että montun pohja on 4khz -5db 1 kilon tasoon nähden(savon aluevastaava varmaan tietää miten tääkin tehdään komponenteilla).tämä toimii heavyllä hienosti ja herkempikin tavara menee.

solo20 löytyy myös,siihen tein ohjeen mukaisen suotimen mut siitä tuli liian tumppu.se toimii parhaiten suoraan kytkettynä jos maku on akustisen musan puolella.ac-dc:tä sillä on turha yrittää.
 
Sopisiko minun kysellä tässä threadissa omiani?

8" laajakaista hyvän kokoiseen jalustakaiuttimeen, semmoinen joka antaa kivan potkun kun sen virittää suht ylös? Ei nyt sataan hertsiin, mutta esimerkiksi 30 l ja 45 Hz. Ilmeisesti tuollaisella konseptilla voisi onnistua laajakaistassa? Liian alhainen refleksiviritys näyttää elementille lähes suljetulta, eikä anna potkua. Ja liian suuri elementti ei osaa korkeita ääniä hyvin.
 
Itse laitoin jostus Fostex FE206E elementin 25 litran refleksiin viritettynä n. 30 hertsiin.
Mielestäni toimi hyvin. Oli joskus kuuntelussa DIY-messuilla Tampereella.
Niitä kuulleet voi kertoa enemmän, mikäli artikkelia ei enää löydy.
Oli samassa huoneessa DIAn Jordanien kanssa.
 
tpakkanen sanoi:

curveChang.gif


tuo näyttää mielenkiintoiselta.löytyykö jostain tarkkoja rakennusohjeita.
 
Back
Ylös