Yhdistyksen kaiutinrakennussarja - metrik

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
7 316
Kaupunki
Joensuu
Ehdotin hallitukselle, että tuotekehitystyöni tulos eli metrik kaiuttimet julkaistaisiin yhdistyksen rakennussarjana, kun sellainen oli muutenkin suunnitelmissa. Hallitus päätti hyödyntää tämän tarjouksen.

Yhdistyksen budjetilla on osittain kustannettu kaiuttimiin lopullista vastaavat kotelot. Yhdistyksellä on myös oikeus käyttää näitä kaiuttimia esillä eri tapahtumissa.

Rakennussarjan ohjetta on pikku hiljaa kirjoiteltu ja siihen kaivataan myös muiden näkemyksiä. Tästä hieman myöhemmin tarkemmin.

Rakennussarjan kaiuttimet ovat esillä DIY-tapahtumassa 4.5.2013 Hyvinkäällä.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on hyvä juttu! Me sahajauhoaddiktit tarvitsemme paljon erilaisia vaihtoehtoja lastulevyjemme turmaksi.
 
Minä vuorostani käyn läpi tarvittavat muutokset nykyisiin versioihin (niitä on melko vähän) ja napsuttelen vielä omalla CAD:llani hyvät piirustukset PDF-muotoon. Lisäksi ohjetta raapustelen sen minkä ehdin.
 
Jos äänellinen puoli kiinnostaa ja on käyntiä Joensuun seudulla, niin metrikit on kuultavissa luonani Heinävaarassa melko vapailla aikataulutuksilla. Yksityisviestillä saa kiinni.
 
Ensimmäinen pari sai maalipinnan ja se tulenee olemaan enempi esittelykäytössä yhdistyksen puolesta.

530538_124443617726205_372545162_n.jpg

1239655_124443767726190_275594699_n.jpg
 
MiniDSP:llä toteutetun aktiivijaon ansiosta rakennussarjasta saa melkoisen määrän eri variaatioita irti soundipuolella. Säätämisen ja akustiikkaan sovittamisen helpottamiseksi aaninen lahjoittaa yhdistykselle Metrik kaiuttimien mukaan kulkevaksi UMIK-1 mittausmikrofonin. Mikki saapunee Bonalle ensi viikolla.
 
Yhdistyksen hallituksen kanssa päädyttiin tekemään muutos Metrikeihin, koska erillinen jakosuodin, etuvahvistin ja kaksi päätevahvistinta oli hankala setittää kaiuttimien kanssa.

12006221_10153608688333826_34655609376313946_n.jpg



Eilen sain toiseenkin yhdistyksen Metrikiin vahvistinmoduulin paikalleen. Nyt niiden kanssa pärjää pelkän etusen ja äänilähteen kanssa. Ne ovat nyt siis täysin aktiiviset samoilla DSP-ominaisuuksilla kuin ennenkin.

Nämä palaavat lähiaikoina takaisin nimimerkki Teston luo Nokialle.
 
Linkit aiemmista viesteistä on hajonneet. Pistän muutamia tietoja uudestaan ja kerron tämän hetken tilanteen:

  • Kaiutinrakennussarja kardioidilla basson suuntaavuudella
  • Dipoli yläalue (yli 150 hertsiä)
  • Erillisen jakosuotimen sijaan muutettu aktiivimoduulilla toimivaksi (rakennussarjaversio on siis aktiivikaiutin DSP:llä)
  • Rakennusohje tullaan taittamaan yhdistyksen tyyliin sopivaksi
  • Kaiutinkotelot voi teettää Kuviopuulla Helsingissä tai tehdä itse


Liitteenä tämän hetken sähköisten osien luettelo hintoineen. Tämän hetkinen rakennusohje on liian suurikokoinen liitteeksi. Kuviakin varmaan tähän löytyy...
 

Liitteet

  • osaluettelo-hintoineen-5.1.2016.pdf
    28 KB · Katsottu: 232
Metrik DIY:n mahdollistaman tilaoptimoinnin takia ne voivat myös olla hankala lähestyä. Siihen helpotukseksi aloin kehittämään etänä tehtävää säätöä. Koska nykyaika ja tl:dr niin katso:

linkki


Tietysti tähän tarkoitukseen pyhitetty kannettava tietokone voisi olla järkevä ajatus kiertämään yhdistyksen jäsenien kesken. Alustavasti kokeillaan nimimerkki hourun eli veljeni kanssa etänä säätämistä, kun yhdistyksen Metrik-pari sijaitsee nyt Nokialla ja oheislaitteitakin on sopivasti.

Linkin videota tullaan muokkaamaan vielä, toivottavasti.


J.H. 24.3.2017
 
Viimeksi muokattu:
Sain yhdistyksen Metrikit lainalle ja eilen illalla jo soimaankin. Edelliseltä käyttäjältä sain tiedon, että kyseisissä yksilöissä olisi mahdollisesti jotain vahvistinongelmia. Pikaisen kokeilun perusteella 'vikaa' ilmeni ainakin toisessa kaiuttimessa. Esivahvistimena toimivasta Creek Evo 2:sta äänenvoimakkuutta käännettäessä noin 40:n kohdalla toisesta kaiuttimesta tulee häiriöääntä joka aiheuttaa myös tuon Creekin naksumista ja pientä näytön välkkymistä. Pienemmällä äänenvoimakkuusasennolla häiriöitä ei tunnu kuuluvan. Kokeilin vaihtaa rca-johtoja esivahvistimen päästä ristiin, häiriö kuului edelleen samasta kaiuttimesta. Ainakin laitteiden ollessa lämpiminä tuo häiriö ilmaantui vaikka cd-soitin oli pausella tai kokonaan seis. Creekistä eri tuloilla (aux, cd, tuner) häiriön ilmeneminen tapahtui eri äänenvoimakkuuslukemilla, vaikka siis lähteistä ei signaalia tullutkaan. Tuolla 40:n voimakkuudella ei siis olla missään mahdottoman kovissa äänenvoimakkuuksissa vielä, aux-tulossa lukemat voivat olla lähellä kuuttakymmentä ilman ongelmia, tällöin ääntäkin on jo riittämiin. Maksimi voimakkuuslukema Creekissä on 80. Metrikien vahvistimiin virtoja laitettaessa kyseinen ongelmakaiutin antaa mahdollisen häiriöäänen myös, toisesta kaiuttimesta kuuluu 'terveempi' napsahdus. Näin oli myös ensimmäistä kertaa virtoja kytkiessä.
 
Viimeksi muokattu:
Pitää vaihtaa niihin ne vahvistinmoduulit. Ei vaan ole minulla nyt niitä varastossa niin viipyy vähän.
 
Ok. Tuolla aux-tulolla homma pelaa, ongelmaa ei tunnu esiintyvän. Täytynee vielä kokeilla vaihtaa cd-soitin tuohon auxiin. Mystisintä on mielestäni tuo, että ilman signaaliakin ongelma ilmenee volumen asennosta ja valitusta tulosta riippuen. Mutta siis, vahvistimien vaihdolla ei ole mun puolesta kiire, koska sopivan tulon valitsemalla ongelman pystyy kiertämään.
 
Aika erikoinen tapaus kyllä on kyseessä. Takuu vahvistinmoduuleilla on kuitenkin vielä voimassa aanisen kautta. Missä kaukana ne nyt sijaitseekaan? Pitää katsoa tulenko itse tutkimaan asiaa, kun saan taas varastoon vahvistimia.
 
Lapualla sijaitsevat nyt. Yritän ehtiä tutkia tuota eri tulojen vaikutusta vielä viikonlopun aikana.
 
Onhan tuonne Joensuun seudulta ajomatkaa kyllä, mutta ei reissu mahdoton ajatus ole.
 
Häiriöt on nyt vähentyneet, oikeastaan vain virtoja kytkiessä kuuluu ylimääräistä särähdystä toisen yksilön diskantista. Joitakin dsp-säätöjä olen tehnyt, olisiko sillä voinut olla vaikutusta tuon häiriön vähenemiseen / mahdolliseen poistumiseen...

Niin, ja sitä tässä ajattelen, ettei vaan olisi vika tai omonaisuudet jossain muualla kuin noissa Metrikeissä. Tosin tuo ainoa häiritsevä ominaisuus on tällä hetkellä tuo virtojen kytkemisestä tuleva ääni. Aiempaa volumen asentoon liittyvää häiriötä en saa ainakaan nyt kuuluviin. Pistokkeitakin on tullut liikuteltua ja käänneltyä, liekö sillä vaikutusta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös