Yhdistyksen kaiutinrakennussarja - metrik

SävynSäätäjä

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.3.2008
Viestejä
3 540
Kaupunki
Espoo
Olisiko näille yhdistyksen täysaktiivi-Metrikeille seuraavaa kiinnostunutta ottamaan nämä kuunteluun? Näyttää vahvasti siltä, että tänne on tulossa toiset aktiivit ihan omistukseen, niin kuuntelutila pitäisi vapauttaa niitä varten. Ja onkos tämä muuten paras paikka näiden ketjulle, kun veikkaan että iso osa harrastajista ei varmaan täällä DIY puolella liiku ollenkaan?
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 288
Kaupunki
Joensuu
Nimimerkki hattiwatti oli saanut aika nohevasti huonekorjauksia tehtyä Metrik DIY:lle. Linkin takana on Room EQ Wizardin mdat-tiedostokin pakattuna.1618053636217.png


1618053657372.png


1618053684157.png


1618053711161.png


1618053724650.png
Tila hattiwatilla on hyvä, mutta kardioidin basson kohdalla kuuntelijan takaa tulevat heijastukset bassotaajuksilla ovat aina erittäin kohtalokkaita.
 

hattiwatti

Hifiharrastaja
Liittynyt
16.11.2011
Viestejä
350
Kaupunki
Sastamala
^Kiitos🙂👍 Hiukan laiskuus meinannut iskeä kun en itse tuosta oo jaksanut päivittää. Bassopää voi mittarilla näyttää hieman heikolta alkuperäisellä kattaukselle, mut tosiasiassa korvalla jo parempi kuin esim. aiemmilla Genelec 1237A tai Avantgarde Acoustic Duo G1:llä. Muutamalla pienellä parametrisellä korjauksella per puoli tuo on mittarillakin sitten tasaisempi. Tarjoilee siis parasta bassoa, mitä koskaan tässä huoneessa kuultu.

En näkis, että takaheijastuksen on nyt ongelma. Takana on nyt huomattavan paksut Ewona-seinäkkeet vähentämässä takaheijastelua. Denalin kanssa käytyjen keskustelujenkin pohjalta oletettavaa on, että katon ja lattian heijastelut on tällä hetkellä isoin virheen aiheuttaja (200hz - 2khz), mitä tulee akustiikkaan ja noille ei ihan helposti pysty tässä kämpässä tekeen mitään.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 288
Kaupunki
Joensuu
Kardioidibassojen kanssa takaheijastuksella tarkoitin tuota 60 hertsin monttua, mikä johtuu yhden vektorimuotoisen äänen tulosta kaiuttimesta sekä siihen tulevan toisen vektorimuotoisen heijastuksen tulosta takaseinästä vastakkaisvaiheessa. Nämä kun summautuu, niin syntyy vaimentuma, mitä ei pysty korjaamaan muista suunnista tuleva ääni, kuten ympräisäteilevillä kaiuttimilla tapahtuu. Ainoastaan vaimentaminen takaseinällä ja matkan joko kasvattaminen riittävän pitkäksi tai lyhentäminen käytännössä nollaan auttaa. Kyseessä ei siis ole moodikäyttäytyminen vaan vektorikäyttäytyminen, mikä kardioidilla bassolla yltää alas asti. Sen takia jopa parametrisellä korjaimella voidaan nostaa sitä vaimentumaa ilman, että kuultu kokemus häiriintyy vaikka siellä kuuntelijan takaseinän rajalla se bassotaajuus on todennäköisesti erittäin voimakas, mitä on korjaimella nostettu.
 

hattiwatti

Hifiharrastaja
Liittynyt
16.11.2011
Viestejä
350
Kaupunki
Sastamala
^Hyvin kerrottu. Lisätään vielä, että tässä huoneessa on käynyt myös Spatial Audio M3T:t ja Gradient Revolutionit aktiivina eli dibolibassokaiuttimia. Niissäkään en saanut bassoa toimimaan niinkun näillä.

Perinteisellä kaiuttimella tuo bassopään monttu on ollut alempana, johon equttamalla on ollut liki mahdoton vaikuttaa. Näissä pienikin equtus ylöspäin korjaa tuota 60 hz monttua ja parasta, että basson tasoerot ison sohvan eri kulmissa ja eteen taakse liikkuen, on varsin pieniä. Tuo tasaisuuden huomaa esim. leffoilla ja myös jossain määrin musalla spotissa.
 
Ylös