Yamaha Soavo 2 kaiuttimet

Hardsoft

Käyttäjä
Liittynyt
10.9.2009
Viestejä
10 388
Kaupunki
Helsinki
Yamaha Soavo 1 kaiutinparia pidemmän aikaa nautiskelleena tuli tehtyä heräteostos - Soavo 2 pari ns. retrosarjan (Marantz SR4100L + Sony CDP-228ESD) kaiutinten tehtävää hoitamaan.

Päätin hankkia nykyaikaiset kaiuttimet, koska 20 - 30 vuotta vanhoissa saattaa olla ripustusten, jakosuotimen kondensaattoreiden ja akustisten ominaisuuksien suhteen toivomisen varaa. Otsikon mukaiset kaiuttimet löytyivät tunnin pari soitettuna uudenkarheana demoparina Videotykistä todella sopivaan hintaan, josta en voinut kieltäytyä. Olin aivan muissa asioissa käymässä ko. puodissa, joten täytyy ensi kerralla olla varovaisempi ja jättää luottokortit kotiin :D

Kyseessä on siis erittäin jäykällä kotelolla varustettu kokoisekseen yllättävän painava (9.3 kg) kaiutin. Kotelo ei resonoi ollenkaan, kun sitä kopauttaa - liitokset on tehty samalla tekniikalla, kuin flyygeleissä. Kotelon muodossa on myös sama periaate kuin isommissa Soavo 1 malleissa - ei samansuuntaisia pintoja, joten ei pahemmin seisovia aaltoja värittämässä sointia.

Kuunteluarvioita luvassa pääsettiin (Yamaha CD-S2000 + AS-2000) kytkettynä lähiaikoina. (En ole Yamaha mannekiini, vaikka ko. merkkiä löytyykin)
 
Ensimmäinen lyhyt kuuntelusessio takana.

Vertailukaiutin isoveli, eli Soavo 1.

Koska kyseessä olivat uudenkarheat esittelykaiuttimet, joita oli hädin tuskin soitettu paria tuntia, ei lopullisesta äänenlaadusta voi vielä sanoa mitään.

Ensimmänen havainto on luonnollisesti kevyempi bassopää johtuen kaiuttimien kokoerosta. Basso ei myöskään ole niin rento, kuin vertailukaiuttimessa. Uskoisin, että sointi vapautuu parin viikon - kuukauden sisäänsoiton aikana, kun elementin ripustukset mukautuvat. Elementti on sama kuin isoveljessä, jossa niitä on 2 kpl. Bassoelementin jakotaajuuden ero 3 kHz vs. 500 Hz luonnollisesti vaikuttaa hieman sointiin.

Diskatti on metallisempi kuin vertailukaiuttimessa, vaikka elementti on sama. Jälleen sisäänsoitto saattaa muuttaa sointia elementin mukautuessa. Jakotaajuuksien erolla, 3 kHz vs. 5 kHz, on myös vaikutusta.

Iskuäänien toisto on mainio, johtuen keveistä jäykistä elementeistä. Diskantissa jopa liioitteleva (vielä).

Yleisesti ottaen ääni on lähikenttäkaiuttimen tyyppinen liiankin skarppi johtuen ilmeisesti basson jäykkyydestä ja diskantin "tehdaskunnosta".

Kotelon jäykkyys ja elottomuus on tosiasia - korva kiinni kylkeen ja varsin vähän kuuluu kotelon läpi normaalilla kuunteluvoimakkuudella. Kotelo ei värähtele merkittävästi voimakaillakaan bassoäänillä.

Levyt:
Keisarikunta soundtrack
Eric Clapton - Unplugged
Yello - The Eye

Laajempi skaala levyjä käytössä myöhemmin tarkemmassa kuuntelussa.

Palataanpa asiaan kuukauden - kahden päästä, kun paikat ovat notkistuneet.
 
Eittämättä mielenkiintoinen kaiutin, joka kärsii hieman merkin imagosta ja jää monesti siksi aika vähälle huomiolle. Luulisi muuten merkin omien roippeiden kanssa synergioiden olevan kohdallaan..
 
Mielenkiintoinen parivaljakko nuo Soavot, kiitos Hardsoft kokemuksiesi jakamisesta. Itseäni kiinnostaa tällaiset yleisen käsityksen takia vähemmän harrastajien piirissä
harrastetut valmistajat.
 
Valitettavasti Yamahalla on edelleen uskottavuusongelmia, kun tekivät parikymmentä vuotta ainoastaan massatuotantoon optimoitua roinaa. 60 - 70 luvulla merkillä oli kova maine ja laitteet sen ajan mittapuulla laatupelejä, kuten myös muutamalla muullakin merkillä, jotka nykyään ovat täysin hakoteillä. Sansui on toinen mieleen jäänyt merkki, jota kuolattiin Nakamichin ohessa. Ensimmäinen tekee nykyään ainostaan putkivahvistimia (hifi-puolella) ja jälkimmäinen parempia autostereoita. Niin se maailma muuttuu.

Eipä Yamahalla Soavo sarjaa lukuunottamatta ole kunnon kaiuttimia - muut mallit ovat korkeintaan keskinkertaisia. Ja jos oikein tarkkoja ollaan, ainoastaan Soavo 1 ja 2 soveltuvat vaativaan kuunteluun - muut mallit ovat sitten kotiteatterihörhöjen heiniä.

Suunnittelijat kertovat: http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/topics/soavo/page01.html

Ahh - tämä sisäänsoitto on mukavaa hommaa - hankin tänään Antti Sarpila Swing Bandin "20:th Anniversary" levyn joka soi tuossa parast'aikaa.... :)

-- Koneboksissa näyttää olevan Soavo 2 kohtuu hyvässä tarjouksessa 695,00 pari, kun normaalisti 1.299,00 !! --
 
Jotain oudon kiehtovaa noissa Yamahan yläpään laitteissa kyllä on, niin elektroniikan kuin kaiuttimienkin osalta. Soavo 1:set olisi kyllä mukava päästä kuulemaan. Onkos nuo Soavo -sarjan kaiuttimet viimeistelty aidolla viilulla?
 
Kyllä Yamahalla on ollut aina tarjolla hyvää hifi tuotetta. Nämä hifin muotijutut ja genret tuppaavat vaan välillä haittaamaan oikeaa äänentoistoa :D Tuota Soavo sarjaa en ole kuullut(harmi) mutta jos niissä on vähääkään ns-1000:sen tyyliä äänessä niin voisi sanoa että hyvät on. Kyllä sitä musikaalisuutta löytyy muualtakin kuin Brittein saarelta >:D ;)

Terveisin Olli Leivo.
 
jkankkon sanoi:
Jotain oudon kiehtovaa noissa Yamahan yläpään laitteissa kyllä on, niin elektroniikan kuin kaiuttimienkin osalta. Soavo 1:set olisi kyllä mukava päästä kuulemaan. Onkos nuo Soavo -sarjan kaiuttimet viimeistelty aidolla viilulla?

Kotelo on raskasta ja jäykkää koivuvaneria ja pinta ehtaa koivuviilua tumman ruskeaksi petsattuna sekä puolikiiltävällä lakalla viimeisteltynä. Skandinaviaan ei tuoda käsittääkseni muita värejä lukuunottamatta Soavo 1:n pianomustaa versiota. Omat Soavo 1:set ovat täällä harvinaisemmat luonnonkoivun väriset kappaleet :) 2:set tumman ruskeat. 1-mallin bassorefleksiputki on myös koivusta sorvattu. Kotelon etupinta on 37 mm paksua tavaraa - ei pahemmin värähtele....

Mielenkiintoisena lisätietona: bassoelementin jousen on suunnitellut tunnettu kaiutinelementtien suunnittelija, Saksalainen Kurt Müller GmbH & Co. KG *, joten Eurooppalaista osaamista on mukana.

* = http://www.kurtmueller.com/dkmenglish/seite3.html

soavo1-rakenne.jpg
 
Nostetaas tätä aihetta ylös.
Muuttuiko Hardsoftilla noissa Soavo 2 kaiuttimissa ääni paremmaksi kuuntelun myötä?Mielenkiintoinen kaiutin sinänsä.
Alpha-audiolla on näköjään sitkeästi vieläkin pari myynnissä.
 
Jaa - soundi on ollut mainio koko ajan. Soavo 2:t oli liikkeen demopöntöt, joten niillä oli jo jonkin verran tunteja takana.

Ovat sen verran mainiot kaiuttimet, että ovat edelleen II-setissä.

Nykytila

2-setti_20150110.jpg

15.12.2010 setti

2-setti_s.jpg

Ja mikä parasta, nuo ovat vanhimmat tällä hetkellä torpassa olevat hifi-härvelit - kaikki muut on vaihtuneet vähintään kerran ja muutamat useampaankin kertaan. Ovat aloitusviestin mukaan 4 vuotta, 7 kuukautta vanhat, eikä ole mitään tarvetta päivittää niitä. Soavo 2:t ovat yhdet parhaista jalustakaiuttimista IMHO.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoisena lisätietona: bassoelementin jousen on suunnitellut tunnettu kaiutinelementtien suunnittelija, Saksalainen Kurt Müller GmbH & Co. KG *, joten Eurooppalaista osaamista on mukana.

Onko kierre- vai lehtijouset?:) Ja kuvan mukaan on jäykät kulmaliitoksetkin, niitä ei varmaan olekaan missään muissa kajareissa.:D
 
^ Rengasjouset ;)

Joo - tällaiset konserttiflyygeleissä käytetyt liitokset löytyy varmasti joka toisesta kaiuttimesta.

Three-Way Mitered-Joint Construction

89AF43626B9649FEBA593FAA9318E8D3_12005.jpg
747551B507B84A92AF58D916550BF508_12005.jpg

Yamaha’s excellence in woodworking is used to good advantage in the three-way mitered construction of the cabinet joints. This technique ensures extremely tight joints so the entire cabinet behaves as a single unit, providing tight bass reproduction.
 
Taitaa Soavo 2 sietää suht hyvin seinän läheisyyttä kuvasta päätellen?Hienot kaiuttimet ja setti.
Menis itellä ihan ykkös settinä :)
 
^ Itse asiassa kun refleksiputki on taakse, niin nyt on vahvistimessa hieman laskettu basson tasoa. Joskus pidin tennissukkia refleksiputkessa, mutta nyt mennään sävynsäädöillä, kun II-setti ei ole analyyttiseen kuunteluun, vaan enemmän fiilistelyyn.
 
Lankisella otsikon kaiuttimet edelleen myynnissä....
 
^^Nuo sukkajutut aika harvoin toimii oman kokemuksen mukaan. Basson tasoa saa säädettyä, mutta aika usein muu toisto sitten kärsii siitä.
 
Terve,

Yamaha NS-F901 kaiuttimet olisivat mukava kokeilla, löytyykö harrastajaa jolla olisi kyseiset kaiuttimet?
 
Back
Ylös