Yö-/iltakuuntelun autuus

Jyrki_H

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
25 726
Kaupunki
Oulunsalo
Tyypillisesti olen liittänyt iltakuuntelun hyvyyden siihen, että taustamelu on alhaisempi, jolloin pienemmällä kuunteluvoimakkuudella vähennetään huoneen vaikutusta ääneen yms.

Yhtenä iltana meillä oli astian- sekä pyykinpesukoneet päällä, mutta ääni oli parempaa taustamelusta huolimatta. En ole oikein valmis uskomaan puhtaamman sähkön teoriaan, mutta mikähän sitten asiaan vaikuttaa? Onko kyse vain mielentilasta tjsp?

Onko muilla kokemuksia tai teorioita?
 
Kokemuksia on paljon, niitä jopa tulee parasta aikaa. Selityksiä asiaan ei ole pähkäilyistä huolimatta löytynyt, vaikka tietty sähköverkon kuormtuksen laskiessa huipustaan ilta/yösähkön paremmassa laadussa saattaa olla perää. Ehkä oma kroppa myös rauhoittuu ja tätä myötä aistit toimii paremmin. who knows?
 
Ihan samaa mieltä, illalla tai yöllä saundaa paremmalta. Johtuneeko sähköverkon pienemmästä kuormituksesta vai pienemmästä volyymistä jolloin huone ei niin paljoa vaikuta, vaikia sanoa. Kuitenkin saundaa paremmalta aika useinkin illalla/yöllä :).
 
Jyrki_H sanoi:
Onko muilla kokemuksia tai teorioita?

Väitän että (sunnuntai) aamulla kuulostaa parhaalta. Hyvin levätyn yön jälkeen pystyy keskittymään paremmin ja korvat ovat saaneet toipua edellisen päivän altistuksista. Ovatpa ne sitten työpaikan, liikenteen tai musiikin aikaansaannoksia.
 
Täällä kuuntelut tapahtuvat lähes yksinomaan viikonloppuiltaisin ja -öisin. Parasta korville on sunnuntai-illan ja iltayön aika, jolloin ympäristön rauhallisuus siirtyy kuuntelijaankin. Musiikki tuppaa valikoitumaan viikonpäivän mukaan. Ei lauantaikaan paha ole.
 
- sähköverkko
- vähäinen taustamelu
- valon vähäisyys
- stressitason alhaisuus

-> aistit saavat mahdollisuuden keskittyä vain ja ainoastaan musiikkiin.

Edit: alkoholi lamauttaa aivotoimintaa, joten sen aiheuttama "kuuntelumielihyvän lisääntyminen" ei ole mielestäni aivan ongelmatonta... ;)
 
Tunnistan ilmiön. Sähköverkon kuormituksesta en osaa sanoa, mutta neuroverkon kuormitus vaikuttaa varmasti. (Saman ilmiön huomaa kun menee konserttiin, oopperaan, teatteriin tai leffaan pienen rauhoittavan siirtymäriitin kautta.) Samoin pienempi melustaso ja alhaisempi volyymi auttavat rauhoittumaan ja nauttimaan.

Itse olen nauttinut teini-iläisestä lähtien musiikista eniten päiväunilla, sellaisessa puolen tunnin horteessa valveen ja unen rajamailla. Konserteissa vaan pitää olla tarkkana, ettei nolosti nukahda.

:) v-a
 
Moi,

tämä aihe on kiehtova.

Kuuloaisti selkeytyy tms. parantuu hämärän tullessa, jokin jäänne niiltä eläimellisiltä ajoilta kaiketi.

Jännä homma tässä kohtaa tosin on se, että emme juurikaan hämärässä elä. :) Eli jokin sisäsyntyinen lähinnä aikaan tms. sidoksissa oleva ilmiö se on. Toki huoneen pimentäminen vaikuttaa paljonkin kuulon tarkkaavaisuuteen.

Tällä hetkellä kylläkin tilanne on omalla kohdallani muuttunut, sillä iltaisin en enää juurikaan kuuntele musiikkia. Enemmän lasten kanssa leffojen katselua ym. aktiviteettia. Töissä on musiikki päällänsä lähes koko ajan, niin korvat kaipaa lepoa iltaisin. Tai ainakin varmuuden vuoksi sitä niille koitan suoda.

Parin studio-ihmisen kanssa olen keskustelua käynyt, ihan ohimennen, ovat olleet sillä kannalla että illalla on korvat herkimmillään.

Mukavaa päivänjatkoa !

-Mitro
 
Mitro Koskiluoma sanoi:
Moi,

tämä aihe on kiehtova.

Kuuloaisti selkeytyy tms. parantuu hämärän tullessa, jokin jäänne niiltä eläimellisiltä ajoilta kaiketi.

Jännä homma tässä kohtaa tosin on se, että emme juurikaan hämärässä elä. :) Eli jokin sisäsyntyinen lähinnä aikaan tms. sidoksissa oleva ilmiö se on. Toki huoneen pimentäminen vaikuttaa paljonkin kuulon tarkkaavaisuuteen.

...
-Mitro

Entäpä silmien sulkeminen kuunneltaessa? Itselläni tulee tuota harrastettua silloin tällöin, mutta vaikka kuuloaisti tietyllä tavalla terästyykin, niin mielestäni efekti ei ole sama kuin iltakuuntelussa.

Toinen erikoinen asia on se, että illalla kuunneltaessa ei kuitenkaan kaipaa loudness-korjausta ääneen alhaisesta äänenvoimakkuudesta riippumatta. Oma settikin on useaan otteeseen todettu vaativan reilummin äänenvoimakkuutta jotta se toimii kunnolla. Kuitenkin illalla homma toimii hiljaisella.

Olen melko valmis uskomaan, että kyseessä on enemmän aivosähkökemiallinen asia kuin sähkön puhtaus. Ja varmaankin kyse on monen asian summasta, kuten milesdavis tuossa listasi.
 
Itse tykkään kuunnella mahdollisimman hämärässä tai jopa pimeässä, jos se on mahdollista. Kaikki muut aistit sumentuu, niin on helpompi keskittyä vaan kuuntelemaan musiikkia.
 
Eli jos tätä meidän touhua on aiemmin pidetty hulluna, niin nyt se on sitten hämärääkin, joillakin ihan pimeää, ei kestä päivänvaloa.

:) v-a
 
Omassa tapauksessani fiilistelyyn (yksin) paras aika on aamuyöstä. Fiilistelyyn (kaksin) paras aika on tuossa varhaisen päivällisen jälkeen ennen kuin musiikki menettää merkityksensä (muuta seurattavaa). Skarppiin kuunteluun paras aika on aamulla tai päivällä ennen iltaa. Kunnon konsertit (alku noin kello 19) ovat vähän ikäviä kunnon kuuntelun kannalta jos on takana raskaita työpäiviä tai noita yöllisiä kuunteluja tai kaksin fiilistelyjä... :D

t. jjahifi

PS. Ai miksi fiilistellä yksin? Joskus vain on sellainen tilanne, että kandee kuunnella tunnelmia tai raivoa tai mahtipontisuutta yksin. Silloin aamuyö on paras mahdollinen aika...
 
Sama kääntäen... Kuvan, vaikkapa DVD:n kanssa vähän heikompikin äänenlaatu yleensä välttää.
Kuin myös... Livetilanteessa ei tule edes ajateltua kolmiulotteista äänikuvaa, mutta pimeessä ilman näyttöä se käy välillä mielessä.
Pimeetä hommaa tämä :D
 
Back
Ylös