Xenonit kuuntelussa - tunnelmia

  • Keskustelun aloittaja ssr
  • Aloituspäivämäärä

ssr

Hifiharrastaja
Liittynyt
26.2.2007
Viestejä
135
Kaupunki
Kinkomaa
Moi.

Mulla oli pari päivää Amphionin Xenonit koekuuntelussa ja ajattelin kirjoittaa muutaman sanan. Taustaa: mulla on ollut mietinnän aiheena, ostaisinko jotkin lattiakaijuttimet, paremmat jalustat vai vanhojen jalustojen lisäksi kunnollisen subin. Joka tapauksessa parempi sijoittelu on ollut ehdottomana vaatimuksena jatkolle. Täten otin kotikuunteluun Xenonit ja uudet jalustat vanhoille kaijuttimilleni ja trimmasin kotona sijoittelua ja akustiikkaa.

Kuuntelu tapahtui 22 m2 olohuone+ruokailutilassa. Vahvistimena Marantz PM7001 ja vanhoina vertailukaijuttimina Amphionin Argonit (perusmalli, jotka olen omistanut kesästä 2000). Huoneen ulkoseinä on betonia, muut seinät akustisesti ohutta kipsilevyä. Kaijuttimien takana on kaksi ryijyä, edessä paksuhko matto, toisella sivulla on enemmän tilaa, toisella ikkuna, jonka edessä paksua kangasta oleva verho. Kuuntelupaikkana on melko massiivinen sohva, jonka takana on pari metriä vapaata tilaa ennen kipsiseinää. Kaijuttimet olivat kuuntelussa 60 cm etäisyydellä takaseinästä, enempää tilaa ei ollut. Tällöin etäisyys kuuntelupaikalle oli vain 240 cm, joten kyseessä oli lähikuuntelu. Eli huone oli aika pieni Xenoneille. Argonit olivat jalustoilla Xenoneiden vieressä ja kuuntelin aika paljon biisi kerrallaan molemmilla kaijuttimilla peräkkäin. Toisena päiväni kuuntelin suurimman osan ajasta vain Xenoneilla.

Kuuntelussa käytetty musiikki tuli artisteilta: Muse, Buena Vista Social Club, Rammstein, Dixie Chicks, CCR, Red Hot Chilli Peppers, Metallica, Lauri Tähkä ja Elonkerjuu sekä Dire Straits.

Toisaalta hieman yllätyin siitä, kuinka paljon samaa Argoneissa ja Xenoneissa oli. Itseasiassa osa biiseistä kuulosti niillä niin samalta, että mietin, pystyisikö kaijuttimet eroittamaan sokkokuuntelussa. No, puolison avustuksella kokeilimme. Hän soitti ensin yhden kerran samaa biisiä Buena Vistalta molemmilla kaijuttimilla ja sitten sokkokuunteluun. Tämä tehtiin toisena kuuntelupäivänä. Hän joko vaihtoi tai sitten ei (minä en luonnollisestikkaan tiennyt tapahtuiko vaihtamista) biisi soimaan ja minä sanoin kummatko mielestäni olivat kyseessä. Volyymejä ei tasattu eikä testiä muutenkaan suoritettu aivan tieteellisellä tarkkuudella. Mutta tulos:

Kytkettynä: X, A, A, X, A, X, X, X, X, A, A, A
Vastaukseni: X, A, A, X, A, X, X, X, X, A, X, X

Elikkäs sain (arvasin?) 10/12 kertaa oikein. Toisaalta, voisi kai pitää lohdullisena, että reippaan 4 kertaa kalliimman lattiakaijuttimen, jossa on puoli oktaavia syvempi bassotoisto, pystyy lähes aina eroittamaan halvemmasta ja erittäin tutusta jalustamallista omilla laitteillaan. Mutta, täytyy sanoa, että kaijuttimien eroittaminen sokkona tuntui vaikealta. En ollut aikaisemmin kokeillut tällaista sokkotestiä ja se itseasiassa tuntui ihan opettavalta kokemukselta. Biisi ei juurikaan sisältänyt voimakkaita bassoja, joten nämä kaitsarit todella kuulostivat yllättävän samankaltaisilta. Olin lopulta yllättynyt siitä, että vain kaksi kertaa menin metsään, joten tuloksessani saattoi olla mukana tuuria, vaikka parhaani mukaan koetin mieltämieni erojen pohjalta vastata.

Xenoneiden samankaltaisuus Argoneiden kanssa tuntui aluksi suorastaan pettymykseltä; eikö nelinkertaisella panostuksella saa tämän enempää? Kuitenkin, kyllähän minä Xenoneista tykkäsin ja jokatapauksessa ne hakkasivat Argonit jokaisella osa-alueella. Varsinkin bassovoittoisella musiikalla puoli oktaavia teki kummasti lisää ja bassot kautta linjan olivat Xenoneissa tiukemmat. Samalla monista kappaleista tuli täyteläisempiä. Toinen merkittävät ero oli diskantissa, joka oli aika jännä Xenoneissa. Toisaalta heleämpi kuin argoneissa, mutta samalla rauhallisempi. Varsinkin rummuston pelteihin tuli luonnollisemman oloinen saundi. Keskialueella eroa oli ehkä vähiten, mutta piano soi Xenoneissa paremmin. Lisäksi Xenoneissa oli parempi syvyysvaikutelma, leveyssuunnassa ero oli mielestäni pienempi.

Niin, kaikki oli paremmin, mutta oliko "riittävän paljon" paremmin? Ja kuitenkin oli biisejä, joilla kaijuttimia oli vaikea eroittaa toisistaan. Se jätti hieman vaisun tunteen, sillä omien messukokemusteni pohjalta odotukseni olivat korkeammalla - turhankin korkealla? No, Xenonit palasivat kauppaan. Paremmat, mutteivat tarpeeksi paljoa paremmat - mitä sen sitten olisi pitänytkään olla... ???

Olen jokatapauksessa erittäin tyytyväinen siitä, että toin Xenonit kotiin. Aikaisemmin ajattelin niitä yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena, mutta nyt olen rajannut ne kokonaan pois - ainakin tämän huoneen ja kaluston osalta. Tämän kuuntelusession yhteydessä myös ostin jalustat Argoneilleni, kun ne aikaisemmin olivat sijoitettuna pitkän ja liian matalan hyllyn päällä. Nyt kaijuttimien akustinen piste on oikealla korkeudella ja sijoittelu on parantunut; aikaisemmin takaseinään oli 35 cm, nyt 62 cm. Musiikki hengittää nyt paremmin.

Ja ehkäpä tulevaisuudenkin suunta hieman avautui. Xenonien helpoiten kuultava etu oli basson tuoma täyteläisyys ja voima. Kuitenkin ne menivät elokuvaefektien edessä aivan polvilleen. Täten seuraavaksi ajattelin kokeilla paria subia - jollakin aikataululla. Ainakin kokeilen Rellin Storm5:sta ja Velodynen DD-12:sta. Näilläkin on hintaeroa selkeästi, mutta jos velon huonekorjaus toimii niin hyvin kuin hehkutetaan ja voimaa löytyy myös elokuvaefekteihin, niin sitten se kyllä alkaa kiinnostamaan. Relli olisi selkeästi halvempi, mutta ehkäpä se toimisi huoneessani... Mulla äänenpaineet ovat aina pienet, joten niiden mahdollisesta puutteesta homma ei jää kiinni.

Tällaisia tunnelmia,

-Samppa
 

DIA

Käyttäjä
Liittynyt
26.7.2006
Viestejä
1 260
Sokkokuunteluvertailut tunnetusti hukkaavat eroja. Muutaman kerran olen tuollaista kokeillut ja on tuntunut siltä, että avoimessa kuuntelussa suurilta tuntuvat erot kaikkoavat helposti kun aletaan kuuntelemaan sokkona. Kyse ei ole erojen olemattomuudesta vaan siitä, että en osaa sokkokuunnella.

ps. kaiutin kirjoitetaan ilman j-kirjainta
 

Ibanez

Käyttäjä
Liittynyt
10.10.2006
Viestejä
359
DIA sanoi:
Sokkokuunteluvertailut tunnetusti hukkaavat eroja. Muutaman kerran olen tuollaista kokeillut ja on tuntunut siltä, että avoimessa kuuntelussa suurilta tuntuvat erot kaikkoavat helposti kun aletaan kuuntelemaan sokkona. Kyse ei ole erojen olemattomuudesta vaan siitä, että en osaa sokkokuunnella.

Tähän tekisi mieli pistää isolla boldattuna parin jenkki taikuri/koomikon ohjelman nimi.

Sokkokuuntelu ei hävitä olemassaolevia todellisia eroja sen enempää kun lääkkeidenkään kontrollitestaus lieventää lääkeaineiden vaikutusta.

ABX- testi voi lyhyytensä takia "hävittää" eroja. Sokkotestin stressitekijät voivat hävitää eroja silloin kun pitäisi todistaa jollekin jotain(mikä nyt ei varmasti ole tekijänä kun marginaalinen ja harvoja koskeva, koska kyseessä tuskin koskaan on mikään kilpailu vaan ainoastaan harrastus). Sensijaan rauhassa kotona tehty vertailutesti sokkona ei voi hävittää yhtään mitään eroja. Koko sokkotestin dissaaminen on paskapuhetta jonka tarkoituksena on vain ja ainoastaan pönkittää harrastuksen astraalijoogaan verrattavia osioita.

Sokkotesti paljastaa joko erojen pienuuden, tai kuulijan korvien heikkouden(tai molemmat yhdessä) erittäin tarkasti. Sen takia se on ainut todella pätevä testimetodi yhtään mihinkään millä halutaan saada mitään todellisuus ja totuuspohjaa.

Se että sokkotesti hävittäisi eroja, on tullut todellakin vain siitä että aidosti korviin perustuvalla kuuntelulla harrastajat eivät kuulekkaan "eroja" mitä haluavat harrastuksensa takia kuulla, ja puukorvaisuuden tai erojen olemattomuuden myöntämiseen ei selkärankaa ole.

Tuossa xenon- tapauksessa kyse on vain siitä että testaajan korville tuolla musiikilla ja tuossa kuuntelutilassa molemmat kajarit kuulostavat todellakin erittäin samanlaiselta. Toisenlaisella musiikilla, tai tarkkakorvaisemmalla kuulijalla voi olla että erottamisessa ei ole mitään ongelmaa. Testissä ei siis sinällään ole yhtään mitään vikaa.
 

sepi_3.0

Käyttäjä
Liittynyt
30.10.2006
Viestejä
16 567
Kaupunki
Pjongjang
ssr sanoi:
Xenonien helpoiten kuultava etu oli basson tuoma täyteläisyys ja voima. Kuitenkin ne menivät elokuvaefektien edessä aivan polvilleen.

Täten seuraavaksi ajattelin kokeilla paria subia - jollakin aikataululla. Ainakin kokeilen Rellin Storm5:sta ja Velodynen DD-12:sta.
-Samppa

Voisiko olla niin, että tässä pääte (teatteripeli?) meni polvilleen Xenonien kanssa? X-miehet voisivat tietää kuinka vaativat pöntöt ovat.

Noiden subien kanssa tulee varmaankin sama ilmiö eteen, tosin vain toisella.

On hienoa lukea uusien kirjoittajien juttuja, jotka ovat tästä maailmasta. Liian moni hyvä tyyppi on jo siirtynyt fantasiakirjallisuuteen (silmien sulkeminen vaikuttaa kuuloaistiin). Tsemppiä Samppa!
 

Knight Rider

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
976
Kaupunki
Mikkeli
sepi_1 sanoi:
Voisiko olla niin, että tässä pääte (teatteripeli?) meni polvilleen Xenonien kanssa? X-miehet voisivat tietää kuinka vaativat pöntöt ovat.

Xenonit ovat aika helppo kuorma vahvistimelle. Ei pitäisi olla ongelmia.
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
18 163
Kaupunki
Tois pual jokke
Hienosti kirjoitettu ja jäsennelty kokemus. Näitä on kiva lukea.

Tuosta sokkotestistä vielä puhuisin. Kyllä DIA on mielestäni siinä ihan oikeassa, että sokkokuuntelu vaatii jonkin verran harjoitusta. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Ja jos aika on rajallinen, kuten ehkä tuossa edellä saattoi olla (ehkä se puoliso ei ihan niin kärsivällisesti olisi jaksanut auttaa kovin pitkäksi menevässä kuuntelussa - spekulointia, tiedän), niin suorituspaineita tulee jo siitäkin ja monesta muustakin asiasta.

Eikä se sokkokuuntelu tietenkään hävitä todellisia eroja. Mutta sokkokuuntelussa ne erot saattavat kaventua tai hävitä muiden tajuntaan vaikuttavien asioiden johdosta. Pilkunviilausta, mutta minä en sitä aloittanut. 8)
 

soikki

Hifiharrastaja
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
900
Kaupunki
Paimio
Knight Rider sanoi:
Xenonit ovat aika helppo kuorma vahvistimelle. Ei pitäisi olla ongelmia.

Niin minäkin luulin, kun sitä oli toitotettu herkkyyteen viitaten näillä messulaudoilla. Johtuu sitten mistä johtuu, mutta vasta kunnon päätteen kanssa homma alkaa toimia tai sitten pitää olla varsin laadukas integroitu.

t, Soikki
 

Jani

Käyttäjä
Liittynyt
28.3.2007
Viestejä
1 488
Näistä testeistä puheen ollen, otetaan hyvin yksinkertainen testi. Asetetaan 8 ihmistä ympyrään ja kuuntelija keskelle. Hänen tehtävänsä on osoittaa mistä ääni kuului, kun yksi läpsäyttää käsiään. Testiä ei tarvitse jatkaa hyvin kauaa ennenkuin sokkona kuuntelu alkaa herpaantumaan ja tulokset ovat mitä sattuu. Kokeneella kuuntelijalla tätä herpaantumista ei pitäisi tapahtua niin helposti.
 

audioholic

Käyttäjä
Liittynyt
22.9.2006
Viestejä
91
Eiköhän Xenonin korvaan käyvin ero Argoniin ole siellä bassopäässä.Jos näytteellä ei ole kovin voimallista matalaa, voi eron huomaamisen kanssa joutuakin pinnistelemään.

Siinä se taas nähdään, millaisissa mittasuhteissa äänieroja liioitellaan ja hehkutetaan toisinaan.Reaaliäänentoiston parissa kun jo kaiuttimissa riittää pähkäiltävää yhdeksi elämäksi.
 
P

PPU

silmaauki sanoi:
Juu tätä se hehkuttelu on. Joidenkin mielestä kaiuttimissa on aina päivänselviä eroja. :D

Kummallista. Kaikki minun kaiuttimet on aina molemmat kuulostaneet varsin samanlaisilta ;)
 

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 129
Kaupunki
Orimattila
sepi_1 sanoi:
On hienoa lukea uusien kirjoittajien juttuja, jotka ovat tästä maailmasta. Liian moni hyvä tyyppi on jo siirtynyt fantasiakirjallisuuteen (silmien sulkeminen vaikuttaa kuuloaistiin). Tsemppiä Samppa!

Kyllähän silmien sulkeminen itseasiassa tarkentaa kuuloaistia ärsyketulvan vähetessä; kokeile päivää sokeana. Mutta kieltämättä kiitettävän rehellinen postaus. Mietityttää vaan se, kun amphionit yleensäkin ovat aika paljastavia pömpeleitä, että kuinkas paljon lähde/vahvistin-yhdistelmä jarrutti menoa..? Kun niillä nyt kuitenkin on eroja, kiistää ken tahtoo. Eikä vain tehoissa yms. parametreissä.

En silti ole kovin yllättynyt, sillä pohjimmiltaan nuo ovat melko lähellä toisiaan yli 200Hz taajuuksilla.
 

suj

Käyttäjä
Liittynyt
3.9.2006
Viestejä
1 292
silmaauki sanoi:
Juu tätä se hehkuttelu on. Joidenkin mielestä kaiuttimissa on aina päivänselviä eroja. :D

Nohh, argon2 on periaatteessa yläpäästään samanlainen kuin Xenon. Lisäksi muistelisin, että jossain olisi mitattu, että eipä nuo xenonin "tuuletusaukot" kamalasti edes vaikuttaisi suuntakuvioon, joka olisi aika samanlainen kuin argon2:lla. Hype-kardioidi? ;)


Toinen selitys voisi tietenkin olla se, etteivät kaiuttimet oikeastikaan juuri vaikuta mihinkään, vaan suurin äänenlaadullinen ero saadaan aikaiseksi virtajohtoa vaihtamalla.
 

SJV

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
28
Argon 1:set sekä Xenonit (rev.3) omistaneena voin kyllä vaan todeta, että kyseiset pelit eivät samassa sarjassa paini. Xenonit olivat jokaisella osa-alueella edellä Argoneita, enkä nyt siis puhu vain basson ulottuvuudesta tai muista ilmiselvistä seikoista. Äänellisesti Xenon tarjoaa sivistyneempää sekä miellyttämpää ääntä, mutta ovat suuresti riippuvaiset oheiskalustosta. Sopivalla ja laadukkaalla oheiselektroniikalla Xenoneista saa paljon irti.

Argon 2:sia en ole koskaan omassa setissäni päässyt kuulemaan, mutta messu-/liikekuuntelujen perusteella sukulaisuus Xenoniin on hyvin paljon suurempi kuin Argon 1:llä. Sen tarkemmin näiden kaiuttimien sielunelämästä tietäen, niin Argon 2:n ja Xenonin yläpäät saattavat olla samoja. 6.5" elementit ovat puolestaan erilaiset ainakin kiinnitykseltään.
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
18 163
Kaupunki
Tois pual jokke
Sale^,

Kannattaa huomioida missä minä olen käyttänyt hymiötä. Toisaalta, viestini ei varmaankaan välttämättä aukea satunnaiselle lukijalle.

Toinen selitys voisi tietenkin olla se, etteivät kaiuttimet oikeastikaan juuri vaikuta mihinkään, vaan suurin äänenlaadullinen ero saadaan aikaiseksi virtajohtoa vaihtamalla.
Tottakai. 8)

Tosin en ole kenenkään tosissaan kuullut tuollaista väittävän. Sinäkin hymiön puuttesta huolimatta vain leikittelet sanoilla.
 

Janne

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
2 089
Kaupunki
Oulu
Kumma kun Source first-kuppikunta ei ole vielä ehtinyt hehkuttamaan Lähteen merkitystä, kun nyt tieteellisellä sokkokuuntelumenetelmällä todettiin ettei sillä isolla kaiuttimella ole mitään tekoa käytännössä vaan halvemmatkin jalustamallit piisaa >:D

Noh trollaus sikseen, oikein mielenkiintoista luettavaa oli. Mutta mikset kokeilisi vielä jotain toista kaiutinmerkkiä, sitten alkaisi varmasti sokkonakin kuulumaan :)
 

pirkka

Käyttäjä
Liittynyt
23.7.2006
Viestejä
13 845
Kaupunki
Järvenpää
Janne sanoi:
Kumma kun Source first-kuppikunta ei ole vielä ehtinyt hehkuttamaan Lähteen merkitystä, kun nyt tieteellisellä sokkokuuntelumenetelmällä todettiin ettei sillä isolla kaiuttimella ole mitään tekoa käytännössä vaan halvemmatkin jalustamallit piisaa >:D

Sen verran tartun tähän trolliin, vaikken siitä mitenkää pahastukaan, että pakko kyseenalaistaa tuo tieteellinen todistus (en tosin ole sitä edes nähnyt). Otan verrokiksi toisen aistein havaittavan asian. Maun.

Aika harva kykenee erottamaan sokkotestissä erilaisia oluita toisistaan. Tulokset saattavat olla jopa häkellyttävän huvittavia. Silti aika moni meistä on melko valmis nimeämään suosikkioluensa. Itselle oli melkoinen shokki saada erästä lempiouttani, Kwack, tavallisesta lasista. Se oli suorastaan epämiellyttävää, väkevän pistävää. Silti kun se tarjoillaan omasta kahdeksikon mallisesta puukahvaisesta lasistaan se maistuu herkulliselta, kuin sherryltä.

Musiikkikin on muutakin kuin korvin kuultu elämys. Tästä hyvänä esimerkkinä vinyyliharrastajat. Heille se muu puuhailu on oleellinen osa nautintoa. Vinyylisoitin on kuin alttari, jonka ääreen hetkeksi hiljennytään ennen varsinaista kuuntelua. Minulle taas kookkaat kaiuttimet lisäävät nautinnon uskottavuutta. En voisi olla tyytyväinen jalustakaiuttimeen. Tätä on ihan turha tulla minulle tieteellisesti kiistämään. Tämä sama koskee muuten kaikkea laiteharrastusta hifissä. Minulla on rauhaisampi olo kun on järeät johdot laitteissa kiinni. Voin keskittyä nauttimaan musiikista ja saan takuuvarmasti suuremman nautinnon kuin ilman niitä johtoja. Ja ihan riippumatta siitä mitattavasta äänestä. Minun pääkoppaani kun on hankala asetella mittareita.
 
J

jiisimula

Onhan tuo Source First ajatus ihan järkevä, mutta miksi se pitää vetää täällä aina överiksi? Tyylliin 10ke etupää, ja kaiuttimen hintaluokasta 100-200eur? (=jätelavalta)

Onhan se ihan selvä juttu, että ei sieltä huippukaiuttimestakaan sen parempaa ääntä tule kuin sinne syötetään. Paskaa sisään - paskaa ulos. Ja soundihan on usein sen heikoimman lenkkinsä mukainen.

Ei ainakaan täällä toiminut Krell - Transparent / yms kattaus kovin mairittelevasti kun JPW:n mimoja kuunneltiin:)
 
T

Tawe

jiisimula sanoi:
Onhan tuo Source First ajatus ihan järkevä, mutta miksi se pitää vetää täällä aina överiksi? Tyylliin 10ke etupää, ja kaiuttimen hintaluokasta 100-200eur? (=jätelavalta)

No, esim. 10k€ etupää/1k€ kaiuttimet ei ole välttämättä ollenkaan över, IMO.
 

Janne

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
2 089
Kaupunki
Oulu
Ja täytyy nyt sen verran kompata toistakin puolta, että minusta 6000EUR CD-soitin 1000EUR kuulokevahvistimen ja 300EUR kuulokkeiden kanssa ei mene mitenkään överiksi, IMO. 8)
 
Ylös