Xenoneille päätevahvistin

Collusion

Käyttäjä
Liittynyt
24.6.2008
Viestejä
539
Tällä hetkellä soittelen Amphionin Xenoneita Audiolabin 8000P -päätevahvistimella, jonka luvataan antavan 100W 8ohmin kuormaan. Hitusen kovempaa soitettaessa diskantti muuttuu todella pistäväsävyiseksi, joka ilmeisesti johtuu siitä, että vahvistimesta loppuu potku. Argon 2:en uusintapainoksella kyseistä ilmiötä ei esiintynyt. Onko ihmisillä kokemusta hyvin Xenoneiden kanssa mätsäävistä laitteista?

Kaiuttimet eivät ole ilmeisesti aivan uusinta revisiota, sillä niistä löytyy edelleen tuplajohdotusmahdollisuus. Onko bi-amppauksessa mitään järkeä?
 
Xenonissa (vanhempia malleja) on oman kokemuksen mukaan hieman kireä diskanttiosasto, joten vahvarin valinnassa kannattaa painottaa ehkä aavistuksen pehmeääkin yläpäätä. Parhaan Xenon-demon olen kuullut halvahkolla kiinalaisella putkivahvarilla. Esim. BOW:n etu/pääte-yhdistelmä jäi kauas taakse vaikka erottelua ym. löytyi enemmän.

Paljonko ajattelit käyttää rahaa uuteen päätteeseen?

Millainen etunen sinulla on käytössä?
 
Vanhemmissa Amphioneissa on tosiaan tuo diskantti ollut aika pistävänsorttinen, ja kun jakotaajuus on vedetty diskantille melko alas niin silläkin voi olla tekemistä kovempaa luukutettaessa ilmaantuneen pistävyyden kanssa mutta toki päätteelläkin voi olla tekemistä asian kanssa. Kuitenkin uskon itse että kyse on enemmän elektroniikan äänenlaatu- kuin tehokysymyksestä, päätteessä on jo oma virtalähteensä ja tehojen lisäksi virranantokyky on oikeastaan merkitsevämpi tekijä.

Bi-amppauksessa voisi olla sellaista järkeä että jos pystyt säätämään diskantin ja basson tasoa niin voisit päätteiden/etusen tarjoamien tasonsäätöjen avulla suhteellisesti pudottaa diskantin tasoa ja ajaa vaikka pienitehoisemmalla putkivehkeelläkin.

Arcameita ovat joskus muinoin suositelleet kai Amphionien kaveriksi, mutta en itse usko että tuohon diskanttiongelmaan tarjoaa ratkaisua vaan päinvastoin voi olla vähän turhan viileä soundi Arcameissakin.
 
Tällä hetkellä etusen virkaa hoitaa Audiolabin monikanavaetunen. Se ei ole ääneltään mitenkään kireä, mutta äänensävy on kyllä hitusen koleahkoon kallellaan. Kokeilin Musical Fidelityn V-DAC:ia D/A-muuntimena, hitusen lämpimämmältä se kyllä kuulosti, mutta samalla myös oudon tunkkaiselta.

Mitenköhän NADin laitteet toimisivat? :p

Sanotaan, että 2x Audiolabin päätteen hinta on aikalailla maksimi. Eli joku hitusen päälle tonni, miellään ostaisin vaikka käytettynäkin.
 
Jos Nuforcen päätteitä löytyisi käytettynä, niin ne olisivat hyvä valinta. Selvästi lämpimämpiä, pumpulisempia ääneltään kuin bel cantot, mutta silti riittävän tarkkoja. Ääni hieman samantyyppinen kuin Electrocompanietin vahvistimissa.
 
Vanhoja Accuphase ja Luxman -päätteitä on onnistuneesti käytetty eri-ikäisten Xenoneiden kanssa.

t. jjahifi
 
Kyllä se on kuulkaa Lyngdorf mitä tässä nyt tarvitaan. >:D

http://www.lyngdorf.com/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=40

Voipi kysellä vaikka Oulun JJHifiltä ja hintaa on 1190€.

Edit. Ai niin, ei tuo Lyngdorf ollut muistaakseni soundiltaan kuitenkaan kovin pehmeä ja sievistelevä vaikka arviot puhuvatkin neutraaliudesta, että jos levyltä löytyy särmää, laite välittää ne kuulemma hyvässä ja pahassa.
 
Minulla oli joskus Electrocompaniet aw-250 pääte Xenoneiden seurana ja muistaakseni ihan toimiva yhdistelmä, olisi varmasti ollut parempikin jos esivahvistin ja lähde olisivat olleet laadukkaampia. Luulisi muutenkin ko. merkin soundin sopivan ihan kivasti Amppareille.
 
Collusion sanoi:
Argon 2:en uusintapainoksella kyseistä ilmiötä ei esiintynyt.

Tarkoitatko Argon 2 Anniversaryä? Siinä taitaa olla lähtökohtaisesti hieman kesympi diskantti kuin Argon 2 tai Xenon malleissa.
 
ssr sanoi:
Tarkoitatko Argon 2 Anniversaryä? Siinä taitaa olla lähtökohtaisesti hieman kesympi diskantti kuin Argon 2 tai Xenon malleissa.

Sitäpä hyvinkin, siinähän taitaa olla sama titaanidiskantti kuin krypton2:ssa. Se olikin hiukan armeliaampi huonoille äänitteille, itseasiassa koko kaiuttimen balanssi oli hitusen lämpimämpään päin kallellaan. Huudattaminenkaan ei saanut korvia särki >:D

Olisikohan tuo mahdollista ostaa kyseiset diskanttielementit ja sovittaa ne Xenoneihin ;)
 
Noiden vanhempien Xenoneiden kanssaa vähän puljanneena ainakin Wile E Coyoten setissä kaksoisjohdotuksella saatiin homma toimimaan oikein hienosti. Siellä yläpää oli jopa hieman tukkoisen oloinen kun käytössä oli Supra Ply 3.4 kajarijohto (Yamahan vahvaimen perässä) ja sopiva kirkkaus saatiin laittamalla diskanttipuolelle QED Silver anniversary XT johdot (ja bassoille edelleen se Supra).

EDIT. Tuossa vielä linkki aiheeseen: https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?48374 (siellä sivun puolivälissä)
 
Kysäisin Amphionilta mahdollisesta Xenonin seuraajamallista, sekä tuon diskantin vaihtomahdollisuudesta. Vastaus oli seuraavanlainen:

Tervehdys,



xenonin seuraavaa sukupolvea koskevia tiedusteluja tulee aika ajoin. Jossain vaiheessa xenon tai vastaavan kokoinen kaiutin tulee markkinoille, onhan meillä kryptonin alla tilaa parillekin mallille. Aikataulusta en osaa kuitenkaan vielä sanoa mitään. Olet oikeassa siinä että tn . xenonissa on ko. krypton2 projektin aikana kehitetty titaanidiskantti, sillä olemme siihen hyvin tyytyväisiä. Olen kuitenkin sitä mieltä että välttämättä ongelmat diskantti päässä eivät johdu diskantista vaan kaiuttimen balanssista.



xenoneiden päivitys ei kannata / ole mahdollista, sillä suuntaimen muoto on muuttunut niistä ajoista kun olet kaiuttimet hankkinut. Mikäli tuoreemman xenonin hankkiminen kiinnostaa niin ole yhteydessä MR Hifiin. www.,mrhifi.fi hänellä on muutama pari viimeisin speksin mukaista xenonia, ainakin kirsikkaisena, jotka hän myy todella asiakasystävälliseen hintaan.



Amphion terveisin,



Anssi Hyvönen

Eli ei ilmeisesti onnistu, tai ainakin samalla entinen suuntain pitäisi sorvata pois ja asentaa tilalle Argon 3L-tyylinen ratkaisu. Mutta ilmeisesti Amphionin mielestä tämä Xenoneitten räikeys johtuu puhtaasti kaiuttimen yleisestä balanssista, joka on muistaakseni hiukan kirkkaampi kuin Argon2 Anniversary. Yksi vaihtoehto olisi siis kaksoisjohdotusmahdollisuuden myötä pudottaa diskantin tasoa desibelin pari tai sitten tehdä kaiuttimelle jonkunlainen equtus vahvistimesta. Ensimmäinen vaihtoehto kuulostaisi paremmalta, mutta voiko sen tehdä jotenkin vastuksien avulla? Tuo kaapelien kanssa nyprääminen epäilyttää, sillä en ole koskaan kuullut eroja kaiutinkaapeleissa.
 
Näppärä DIY-henkilö pudottaa disun tasoa enintään kaksi vastusta vaativalla modauksella. Sijoituksesta riippuen saattaa olla myös eduksi hiukan lisätä resistanssiporttien alipäästöä. Se hoituu lisäämällä sopivasti huopaa ja vanua keskarikotelon sisälle.
 
Kokeilin joskus pudottaa disun tasoa Monitor Audion kaiuttimien kanssa. Kun lopulta kokeilemalla löytyi sopiva vastusarvo, niin diskantin sävy oli silti liian metallinen ja jotenkin kulmikas, sävytön. Vaihtamalla kaiuttimet ja täysin toisentyyppinen vahvistin saatiin lopulta paljon parempi lopputulos.
 
rajani sanoi:
Vaihtamalla kaiuttimet ja täysin toisentyyppinen vahvistin saatiin lopulta paljon parempi lopputulos.

Epäilemättä ääni muuttuu kun kaikki vaihdetaan... :D
Kakka ei yleensä muutu kullaksi vastuksilla, mutta jos edes pronssiksi.
 
Itselleni voisi tulla kyllä mieleen myös etsiä sellainen kaiutin, että ei tarvitse alkaa disuja vastuksilla säätämään. Mutta mussa ei ookkaan sitä DIY-miehen vikaa. ;)

Jyri
 
Otetaanpa vanha ketju käyttöön.

Soittelen tällä hetkellä Xenonien viimeisintä versiota Arcamin A85:lla, mutta päivityskuume on äitynyt jo melkoisen pahaksi. Onko jollakulla kokemusta Xenoneista Densenin laitteiden kanssa? Tarkalleen ottaen kiikarissa olisi käytetty B-300XS, jonka ajattelin näin alkuun kytkeä suoraan Anti-Moden perään.
 
Kannattaa harkita Quad-settiä, esim. 909 pääte ja pre99 etunen. On tummahkosävyinen setti, niin voisi sopia hyvin Xenonien kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Käsittääkseni täällä yleisellä puolella ei saa mainostaa omia myytäviä kamoja, mutta minua se ei mitenkään häiritse.

Mitä Quadeihin tulee, niin minä en ole kokenut Xenoneita mitenkään kirkkaiksi, enkä siten kaipaa mitään tummasävyistä settiä niiden kaveriksi. Tosin sitä minä en osaa sanoa, että onko tämä mun nykyinen setti sitten tummasävyinen vai mikä.
 
Back
Ylös