WLM

TePekko

Käyttäjä
Liittynyt
14.10.2006
Viestejä
8
Tervehdys.

Onko muille harrastajille jo kertynyt kokemuksia noista WLM kaiuttimista? http://www.wlm-loudspeakers.com/indexengl.html

Itse vaihdoin kovasti pitämäni Zu Druidit noihin Diva Monitoreihin. Ja täytyy sanoa että olen vaihdokseen enemmän kuin tyytyväinen. Niin paljon kuin Druideista pidinkin, tuntuvat Divat olevan lähes joka alueella omaan makuuni mieleisemmät. Ja lukemani mukaan paranevat tuosta vielä huomattavasti, vaativat pitkän sisäänajon ennenkuin ovat parhaimmillaan.

Lähinnä nyt kiinnostaisi kuulla muiden kokemuksia ja mielipiteitä noista pömpeleistä.
 
Eipä oo kerennyt kangasniemellä vieraileen.Erittäin kiinnostavat kaiuttimet joita täytyisi
päästä kuunteleen.Aikas kalliita mutta jos vertaa esim.Tannoyn koksuihin niin ei niinkään kalliit.
Oletko kuullut lattiamallin Divaa?
 
Minulta on mennyt kokonaan ohi tämmöisten olemassaolo. Onhan mielenkiintoiset pöntöt nuo monitorit, ehkä pitää jossain vaiheessa itsekin tutustua ja pistää noiden hyyppien kanssa rinnan..
 
Itsellä juuri kotona kuuntelussa WLM Diva monitorit.

Aiempaa kokemusta ei laajakaistoista pahemmin ole (kevyt DIY Visaton baffeli-viritys ja nopeat tyypit messuilla Druideista).
Ehkä enemmän ilmavuutta ja syvyyttä stereokuvaan (varsinkin kaiuttimien eteen) odotin tässä hintaluokassa, mutta eivät kai ole Druidien tai WLM:ien vahvuus?

Testikappaleet ovat saaneet vain muutaman päivän sisäänajon, kun valmistaja itse suosittelee paria viikkoa vähintään, väittäen äänen parantuen vielä monen kuukauden ajan.
Etupäässä Regan Apollo ja vahvistimena Red Wine Audion Signature 30; akkutoiminen tripath-vahvistin (hyvin SET-soundi, tiukalla bassolla, teholla ja ilman suhinoita http://www.6moons.com/audioreviews/redwine4/30.html )

Soundaa kyllä hyvältä, muut 'hifi'-kaiuttimet kuulosti aika ohuilta näiden jälkeen. Äänikuva on iso, ääni lämmin ja luonnollisen kuuloinen. Ihmisäänet ja kaikenlainen kitarasoundi nousee omaan korvaan parhaiten toimivaksi. Hyvin äänitetyt rumpusaundit myös ovat hieno kokemus Divoilla; rumpusetti tuntuu huoneessa aidon kokoiselta, ilmaa likkuu sen verran että iskut myös 'tuntuvat' (varmaankin elementin nopeuden ja koon ansiosta)
Futaa hyvin myös kliinimmällä elektronisella musalla, että särömmällä rokilla.

Jää vain houkuttelemaan se PAC ja Super PAC -tweetereiden mahdollisesti mukaanan tuoma ilma äänikuvaan ja muu 3D-mäisyyden lisäys. Siinä olis varmasti 'se' soundi. Ikävä kyllä Divaa ei voi päivittää niillä, vaan pitäisi hypätä suoraan pari tonnia kalliimpaan Lyra-malliin...
 
Minä tykkään tonkia laitteiden sisuskaluja ja kiinnostaisi tietää, onko WLM:n elementti modifioimaton Eminence Beta-10CX.
http://www.eminence.com/proaudio_sp...l_link=BETA-10CX&speaker_size=10&SUB_CAT_ID=2

Ja minkäköhänlainen diskantti tuossa mahtaa olla? Onko sekin kenties Eminencen kamaa vai WLM:n omaa tuotantoa. Ei näillä asioilla muuten mitään väliä ole, mutta ehkä oppisi taas jotain syy-seuraus suhteita kaiuttimista. En tosin ole vielä näitä WLM kaiuttimia kuullutkaan. Ehkä olisi parempi jättää kuuntelematta ettei ala himottamaan :D

EDIT:
Piti vielä mainita, että tuon Beta-10CX elementin kanssa käytetään yleisesti Eminencen APT-50 diskanttia, joka on sama kuin Druideissa. Perustuukohan WLM:n diskantti APT-50 diskanttiin vai onko kenties täysin sama? Druideissa käytetään ilmeisesti jollain tavalla modattua vanhemman sukupolven Eminence B102 elementtiä. B102 ja Beta-10CX ovat saman henkisiä spekseiltään. Eli WLM:n ja Druidien välillä saattaa olla paljonkin yhteistä tai ainakin samanhenkisyyttä.

Nämä vain pohdintana. Ties vaikka olisin aivan hakoteillä...
 
DIA sanoi:
Minä tykkään tonkia laitteiden sisuskaluja ja kiinnostaisi tietää, onko WLM:n elementti modifioimaton Eminence Beta-10CX.
http://www.eminence.com/proaudio_sp...l_link=BETA-10CX&speaker_size=10&SUB_CAT_ID=2

Ja minkäköhänlainen diskantti tuossa mahtaa olla? Onko sekin kenties Eminencen kamaa vai WLM:n omaa tuotantoa. Ei näillä asioilla muuten mitään väliä ole, mutta ehkä oppisi taas jotain syy-seuraus suhteita kaiuttimista. En tosin ole vielä näitä WLM kaiuttimia kuullutkaan. Ehkä olisi parempi jättää kuuntelematta ettei ala himottamaan :D

Jep Eminencen elementti "...Eminence Beta 10CX with APT-50 driver" ( http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-89264.html )

Täytyy myöntää että Zu:n itsensä suunnittelemat elementit kuulostaa ainakin itselleni paperilta hienommilta, kuin se että käytetään hyllytavaraa, mutta WLM:n suunnittelijat väittävät että Eminence pesisi kaikki muut mennen tullen?
6moons.com; "People may decry our reliance on Eminence because their stuff isn't expensive. Take my word for it - Eminence drivers outperformed anything we've put against 'em. These units are super reliable and nearly the epitome of a growing personal suspicion that with drivers, more often than not, more expensive nearly predicts poorer performance."

EDIT:
DIA:n kommenttiin Druidien ja WLM:ien samanäänisyydestä; 6moons:in Srajan sanoo saundin olevan hyvin samanlainen, johtuen samantyylisistä elementeistä (paperia molemmat?) ja supertweeterin käytöstä ilman jakosuodinta.

Diva Monitorit + Subi kombo (ja kasa kontrolli bokseja) kuitenkin käsittääkseni täpärästi peittosi Zu Definitioneiden äänen; "...For starters and even without PAC, the Austrian treble was superior to the Americans..." "..All I can say is that the WLM sound retained slightly stronger metal on the attack and followed up with more woodiness than even my Definitions manage. A bit more crack and whip on the front, a bigger bear hug on the follow-up if you will..."

http://www.6moons.com/audioreviews/wlm/divamonitor.html
 
Ei noista nettilähteistä aina tiedä. Joku saattanut päätellä, että kyseessä on sama elementti, koska päällisin puolin näyttävät samalta. Voi olla, että ovat modanneet elementtiä urakalla. Esim. laadun tarkkailu ja toleranssit ovat todennäköisesti aivan eri tasolla kuin Eminencen hyllytavarassa.

Esim. Druidien elementti näyttää B102 elementiltä (siis edellisen sukupolven mallilta) ja sen mittaukset näyttävät samalta, mutta Zu on parantanut elementtiä kuten 6moonsin artikkelista on luettavissa:


There's presently just one blemish to Fabio's interior decorator tendencies. It's the pride and joy of Zu, their Eminence Legend B-102 inspired wideband driver. In plain view. I'm told grill options are under development for those too prude to go nekkid. For now, let's inspect the 10-incher a little more closely. Zu doesn't hide the fact that Eminence supplies the cast basket; the iron work; the riveting of the ferrite motor parts; the top plate, magnet, yoke and charging of those. The cones are based on an old Hawely design from the 30s. Hawely paper and Western Electric had a pretty close working relationship back then. Eminence
uses this cone as supplied from their OEM. Zu sprays on a solvent carrier to introduce a new binding agent. "Without this, the cone does not have the structure to support the full bandwidth due to slower internal cone velocities especially when combined with our motor. Which leads to the outline of a few other key design features of the motor. Until recently, Eminence had not been modeling -- or at least not implementing -- any devices in the motor for controlling the dynamic AC behavior of the coil and its relationship to the fixed armature, the magnet assembly. Those drivers that do employ such features as shorting rings are not found in too many of their products and none in their 10" drivers. The Zu driver does utilize diamagnetic materials in its motor to influence and shape the inductive dynamics under power, of the interaction of static field and music (AC) field of the coil. And this is not simply a simple little shorting ring.

"Considerations and design features relative to frequency, the eddy currents formed (the shape of the B fields of the coil relative to frequency and wave form) are also manufactured into our driver. And these features are fully operative and designed to continue to be effective even under extreme SPL demands. Just last week we finally found the thermal and mechanical limits of our Zu260FR/G2 driver. The test found the thermal limit of our system, which reflects how accurate my AC modeling was and how solid the implementation is. It took 2000 watts RMS of metal music program with an LR 2nd order high pass set at 80Hz for 6 sustained hours!" Zu's Sean Casey clearly is into all the less visible aspects of driver design. If you manage to blow up a Zu driver, you're the kind of animal who'd scarf down a 100-oz. steak just to get it for free in the one-hour do-or-die challenge. Plus the tacky plaque on the wall.
 
Mielenkiintoinen tuo Zu:n parantelu-juttu. Olen googlannut WLM:istä tietoa, mutta missään ei mainita muuta kuin että käyttävät Eminencen elementtiä ja supertweetteriä. Olettaisi tuossa 6Moonsin jutussa suunnittelijan itse maininneen ja kehuneen jos modailua olisi tehty?
PAC ja SuperPAC diskanttilootat paremmissa malleissa ovatkin sitten jotain omaa salaista suunnittelu ja -kehittelytyötä.

Outoa WLM:issä on niiden kylkeen suunniteltujen standien ja kaiuttimien yhteyskorkeus joka pistää supertweetterin n. 98cm korkeudelle (standit n. 63cm piikkeineen, diskantti pääelementin keskellä/sisällä n.35cm kaiuttimen alreunasta).
Saa olla pitkä jätkä, korkealla tuolilla jotta korva osuu diskantin tasolle... Ja ainakin omaan korvaan pään kurottelu tuolle tasolle toi parannusta ääneen.
 
Noiden elementtien välisestä erosta tai samankaltaisuudesta en osaa sanoa yhtään sen enempää, mutta kummankin (Druid, Diva Monitor) äänessä on kyllä paljon samankaltaisuutta. Lähinnä läsnäolevuus ja "livemäisyys" on se juttu josta erityisesti kummassakin pidän. Mutta sehän se juuri laajakaistojen taika yleisesti ottaen juuri onkin. Toiset tykkää, toiset ei.

Mutta on niitä erojakin, itseasiassa aika paljonkin. Ensinmäisenä itse pistin merkille Diva Monitoreiden erinomaisen basson. Se on huomattavasti mehevämpi ja iskevämpi kuin mitä Druideissa oli. Ei kuitenkaan mitenkään löysä tai jyräävä. Lynyrd Skynyrdin rummut kuulostavat paremmilta kuin koskaan, voimakkaalta mutta erinomaisen tarkalta ja nopealta. Volumea lisättäessä rupeaa ilma liikkumaan ja puulattia tärähtelemään.

Stereokuva on todella suuri ja ilmaa on Divoissa selkeästi enemmän kuin mitä Druideissa oli. Soittimet napsahtavat tarkemmin paikoilleen.

Ehkä kuitenkin itseäni eniten viehättänyt seikka näissä on niiden kyky toimia hyvin erityyppisellä musiikilla. Kuuntelen itse jazz, blues, rock ja heavymättöä laidasta laitaan ja kaikki toimii, niin Norah Jonesin herkistelyt kuin Panteran karjunnatkin. Druidit olivat erinomaisen hyvät rauhallisemmassa menossa mutta hyytyivät kyllä armottomasti kunnon luukutuksella. Divat eivät puuroudu tai rupea hyökkääväksi reilusti kovemmillakaan äänenpaineilla, mikä on itselleni tärkeä juttu.
 
JanJ1 sanoi:
Outoa WLM:issä on niiden kylkeen suunniteltujen standien ja kaiuttimien yhteyskorkeus joka pistää supertweetterin n. 98cm korkeudelle (standit n. 63cm piikkeineen, diskantti pääelementin keskellä/sisällä n.35cm kaiuttimen alreunasta).
Saa olla pitkä jätkä, korkealla tuolilla jotta korva osuu diskantin tasolle... Ja ainakin omaan korvaan pään kurottelu tuolle tasolle toi parannusta ääneen.

Itsekin olen hiukan ihmetellyt niiden alkuperäisten jalustojen korkeutta. Olen kokeillut kotonani erilaisia korkeuksia kaiuttimille ja selkeästi paremmalta on kuulostanut lähempänä 50cm oleva korkeus.
 
Moi
Tuossa kyseltiin WLM Diva-sarjan diskantista. Se on erikseen WLM:lle tehty.
Eli ei siis ns. hyllytavaraa.
Se ei ole myöskään varsinainen superdiskantti, jakotaajuus 1500 hz.

Muutois yhdyn täysin puolueeettomasti äänellisiin kehuihin :D

Terv. Ratilainen
www.audioshop.fi
 
Moro Tommi,

1,5 kHz jakotaajuus on sen verran matala, että ei siihen pysty tavallisella APT50 diskantilla. Siinä on resonanssitaajuus 2,5 kHz ja valmistaja sanoo sen olevan käyttökelpoinen 3,5 kHz ylöspäin.

Käsitin alunperin, että keskiäänielementillä ei olisi jakosuodinta lainkaan, mutta täytyyhän sillä sitten olla. Pystytkö kertomaan tästä asiasta enemmän?

Ja laitahan niitä kaiuttimia tänne pääkaupunkiseudulle demoon, niin pääsisi vihdoinkin kuuntelemaan :D
 
Niin ja tänne pohjoiseenkin päin niitä voisi jonnekin tuupata näytille. Jos niinkuin ylimääräisiä pyörii nurkissa...:)
 
Vs: WLM Concept Hifissä

CONCEPT HIFISSÄ on WLM Diva Monitor kuultavana

On kuulemma saapunut hiljakkoin ja sisäänajo on menossa. Ei muuta kuin sankoin joukoin kuulemaan ja kommentteja tänne. Itse ainakin aion mennä kunhan ehdin :D
 
Itse en ole kuullut mitään WLM:n kaiutinta, joten mikään mitä tässä kirjoitan ei koske ko. laitteiden äänenlaatua.
Pakko kuitenkin kirjoittaa, sillä sen verran outoa informaatiota näyttää olevan tarjolla.

JanJ1 sanoi:
DIA:n kommenttiin Druidien ja WLM:ien samanäänisyydestä; 6moons:in Srajan sanoo saundin olevan hyvin samanlainen, johtuen samantyylisistä elementeistä (paperia molemmat?) ja supertweeterin käytöstä ilman jakosuodinta.

Jos äänet Druideista ja WLM:stä muistuttavat toisiaan, niin se ei ainakaan johdu supertweeterin käytöstä ilman jakosuodinta. Druideissa on supertweeter, mutta sisältää jakosuotimen. WLM Diva Monitor ei sisällä supertweeteriä mutta sisältää jakosuotimen. Eli vähän ihmettelen tuota viestiä, johon viittaan. Tai sitten olen ihan hakoteillä.

WLM Diva Monitor ei myöskään ole laajakaistakaiutin, ei todellakaan. Enemmän se muistuttaa esim Amphion Argonia, joka sekin on kaksitiekaiutin, jossa on jakotaajuus melko matalalla. Diva Monitorien elementit sijaitsevat koaksiaalisesti ja siinä se muistuttaa eräitä Tannoyn malleja. Herkkyys on Divassa melko suuri, joten lähinnä tässä ominaisuudessa se muistuttaa eniten laajakaistoja. Tämän vuoksi se saattaisi soveltua hyvin myös pienitehoisille putkivahvistimille, jotka yleensä ovat olleet laajakaistojen ja torvikaiutinten heiniä.

Ja lopuksi kertaus. Esittämäni kommentit eivät liity millään lailla laitteen äänenlaatuun. Kaikilla kaiutintyypeillä on hyvät ja huonot puolensa ja hyvät suunnittelijat ja valmistajat osaavat minimoida huonot ja maksimoida hyvät ominaisuudet.

hyvin kuunteluterveisin TapsaS
 
Kiitos Tapsa asiavirheiden korjauksista. Menee noviisina puurot ja vellit sekaisin :)
 
Seggaeman sanoi:
Eipä oo kerennyt kangasniemellä vieraileen.Erittäin kiinnostavat kaiuttimet joita täytyisi
päästä kuunteleen.Aikas kalliita mutta jos vertaa esim.Tannoyn koksuihin niin ei niinkään kalliit.
Oletko kuullut lattiamallin Divaa?
Ainakin minulle on kerrottu että koksut ne on.Ja oliko kukaan päässyt kuulemaan
niitä lattiamalleja?
 
WLM:n ja Druidin äänet saattavat muistuttaa toisiaan seuraavista syistä:
- Elementit Eminenceltä
- muutaman litran tarkkuudella samankokoiset MDF kotelot, jotka molemmat refleksiviritteisiä (Druidissa myös kotelon pituus vaikuttaa)
- saman painoinen 10 tuumainen paperikartio kangasripustuksilla.
- diskantit suurella todennäköisyydellä tyyppiä phenolic diaphragm compression driver (mitä lie suomeksi)

Merkittävimmät erot lienevät siinä, että Druidissa laajakaistan toistoa on venytetty whizzer conella 10 kHz asti eikä siinä käytetä jakosuodinta. WLM:ssä sen sijaan käytetään jakosuodinta myös laajakaistalla (keskari-basso oikeasti) ja jako on viety suhteellisen alas 1,5 kHz:in. Diskantin jakosuotimen tyypistä on vaikea sanoa kuvien perusteella, mutta WLM:ssä se näyttäisi olevan astetta yksinkertaisempi. WLM:n laajakaistaelementti toistaa matalempia taajuuksia, mutta tämä tapahtuu tietysti herkkyyden kustannuksella kuten aina.

Jos haluaisi yhdistellä Druidin ja WLM:n ominaisuuksia, niin voisi ottaa vaikkapa uuden B102 elementin (Druidin elementti siis perustuu vanhaan B102 elementtiin) ja käyttää sitä laajakaistana ja diskantiksi laittaa vaikkapa Eminencen APT80 diskantin eli APT50 diskantin suuntaimella. B102 ja WLM:ssä tod. näk. käytettävä BETA-10CX ovat spekseiltään lähes identtiset. Näin saisi WLM:n bassot, mutta välttyisi jakosuotimelta. Siis periaatteessa näin...
 
Back
Ylös