Wattram Super Stereon keskikaiuttimen elementtien korjaus

-tapsa-

Hifiharrastaja
Liittynyt
6.7.2020
Viestejä
231
Kaupunki
Helsinki
Kuten arvata saattaa, lähes neljänkymmenen vuoden ikäisissä elementeissä ripustukset ovat jo aika haperot:

IMG_6873 (2).JPG

Kaiuttimen ulkomitat ovat k=62, l=31, s=50 cm ja siinä on pelkästään 2 kpl kuvan mukaisia 8" Peerlessin elelementtejä sarjaan kytkettyinä ilman mitään jakosuodinkompenetteja. En löydä tarkempaa tyyppiä, kaiuttimessa on vain koodi 010783.

Tähän koteloon on sentään saatu jo vaiemennusmateriaalia ylä- ja alapäähän ja jonkinlainen kallellaan oleva välipohja alhaalla takaseinästä ylöspäin etuseinään. Köykällä oli jokin teoria jakosuotimen tarpeettomuudesta mutta diskanttielementin puuttuminen ihmetyttää. Miten noista on voinut kuulua yli 5 kHz:n äänet edes jotenkuten tyydyttävästi?

Onko edes järkevää yrittää liimata elementtejä jotenkin (ja mikä nykyisin myytävä liima olisi sopivan elastinen) vai löytyykö jotkin vastaavat elementit kohtuuhintaan? Kotelo on viimeisen päälle siisti, joten siitä voisi ehkä viritellä vaikka jonkin Samu Sauraman suunnitteleman kaiuttimen.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos linkistä. Sain yksityisesti myös ehdotuksen laittaa siihen esim. Visaton BG 20 8 ohm laajakaistaelementit. Harkitsemisen arvoinen idea sekin.

Toisaalta haluaisin pitää Wattramin pääkaiuttimen mahdollisimman alkuperäisenä, joten elementtien korjaaminenkin voisi olla vaihtoehto. Kun vain saisi jostain hieman enemmän tietoa minkälaatuiset alkuperäiset Peerlessin elementit ovat olleet, että kannattaakohan niitä edes korjata. Ehkä jotkin nykyisin myynnissä olevat 8" elementitkin voisi olla vaihtoehto. Toisaalta kotelokin on käsittääkseni tarpeettoman iso kahdelle 8" elementille, joten kannattaako edes miettiä mitään parempia elementtejä.

Ilmeisesti Köykän mielestä Philips AD5081M18 sivukaiuttimet hoitivat sitten diskantin viran tarpeeksi hyvin.

Edelleen askarruttaa Köykän idea jakosuotimettomista kaiuttimista. Ilmeisesti hän ei olisi hyväksynyt laajakaistaakaan suuremman särön takia.
 
Viimeksi muokattu:
Pelastin ser lavalta kaiuttimen. en tiennyt mikä oli, nytten tiedän tämän jutun perusteella. Otin siitä elementit talteen tulevaan openbaffle kokeiluun. elemetit on TwinAxiom 8. ja kytkentä oli tosiaan niinkuin yllämainittussa, laitan tähän kuvat siitä. Kotelon lahjoitin jo eteenpäin.
 

Liitteet

  • dsc00296-web.jpg
    dsc00296-web.jpg
    139,6 KB · Katsottu: 64
  • dsc00298-web.jpg
    dsc00298-web.jpg
    131,1 KB · Katsottu: 68
  • dsc00299-web.jpg
    dsc00299-web.jpg
    210,8 KB · Katsottu: 68
  • dsc00333-web.jpg
    dsc00333-web.jpg
    225 KB · Katsottu: 62
Kiitos vinkistäsi. Herää epäilys, että nuo Goodmans TwinAxiom 8 -elementit ovatkin olleet alkuperäiset ja joku on vain vaihtanut Peerlessit tilalle. Ehkä kaiutinta onkin käytetty jossain muussa tarkoituksessa, jossa ei tarvita diskanttia. Kotelot ovat tismalleen samanlaisia. Luovun siis ajatuksesta korjata Peerless, diskantti jää kuitenkin puuttumaan vaikka elementit olisivat kuinka hyviä tahansa.

Minulla on mielikuva Tapio Köykästä hyvin tarkkakorvaisesta henkilöstä, joten en millään voinutkaan uskoa, että tuo kaiutin Peerlessin elementeillä olisi hänen valintansa. Ajattelin että ehkä siihen kuuluu mukaan lisäksi diskantti omassa kotelossaan.

Gösse, jos haluat luopua noista TwinAxiomista kohtuuhintaan, laita viestiä :)
 
Taitaa tosiaankin olla niin, että Goodmans Twin Axiom ovat original elementit tähän kaiuttimeen. Aika outo olisi jos esim ebaysta ei vastaavaa elementtiä löydy.
 
Wattram on ollut testikäytössä vain pari viikkoa, testasin toiminnan. Mukana tullut keskikaiutin oli tilaajan omaan kaapistoon sopiva mittojen ja värin suhteen. Löysin perjantaina laitteen mukana tulleen kansion, jossa on myös kaiuttimen piirustukset. Ei ollut mainintaa elementeistä, vain reikien koko 21,5cm/2kpl. Kaiuttimen avaus onnistuu lähipäivinä, selviää elementit
 
Minun M-kaiutin oli tilaustyö, mitat k=45, l=75, s=50cm ,

Etukangas oli kunnolla kiinni, tehty aikaa ennen tarranauhaa. Etulevyssä kolme elementtiä,

2 kpl Sinus U-1051 Z 8 ohm kumireunuksella basso
1 kpl Seas 9 TV - HF 8 ohm diskantti

Kaikki elementit rinnan kytketty, diskantille johdossa keraaminen konkka vain värikoodeilla.
Minun tulkinta olisi pelkkä arvaus, koska en omista sopivaa mittaria. olisko 25uF, ja n.700Hz

konkan värit, ylhäältä alas= punainen, vihreä, valkoinen, punainen, keltainen.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista. Minulla on OP-3:n alkuperäinen keskikaiutin samoilla elementeillä, molempia elementtejä1 kpl. Kotelon koko suunnilleen k=60, l=50, s=26 cm. Alla vielä elementit kuvina. Minä tulkitsen konkan pun-pun-vih-valk-pun eli 2u2 (=2,2uF), 10 % tarkkuus, 250V jännitteen kesto.
op3_seas.JPG op3_sinus.JPG
 
2.2uF on järkevä arvo diskantin suotokonkalle. 25uF on kyllä liian iso.
 
Jatkuu vähän alkuperäisen aiheen ohi - omassa OP3:ssa oli keskikaiuttimessa juuri nuo samat Seas 9TV-HF ja Sinus U 1051z. Speksit näkyivät olevan 3000-20k (Seas) ja Sinus 25-5000Hz. Ja tuo sama 2.2uF konkka diskantille.

Tuntui, että systeemi tökki korviin bassoelementin yläalueella, joten kyhäsin romulaarijakosuotimen.. lopputulos taisi olla 0,47mH bassolle ja 4uF diskantille. Muistaakseni.
suodin.jpg
 
Onko tapsalla nuo peerlessit tallessa?
Voisin olla kiinnostunut.
 
On tallessa, Wattramin kotelossa. Ei sovi Wattramin pääkaiuttimeksi, koska diskantti puuttuu enkä ala tekemään mitään erikoisia virityksiä. Goodmansin twinaxiomit 8" olisivat alkuperäiset, jos jostain tulisi joskus vastaan.

Itse en ala noita Peerlessejä kunnostamaan. Mika jos olet kiinnostunut, tule hakemaan pois.
 
Tältä nämä nyt näyttävät. Sain eräältä ystävältäni Beyma 8" AG/N/X laajakaistaelementit, jotka sopivat koteloon heittämällä. Kytkin elementit sarjaan ja yllättävän hyvältä kuulostavat putkivahvistimen kaiuttimena (nyt OP-3:n keskikaiuttimena).

Johdotukset menivät tietysti myös uusiksi, 40 v. vanha kaapeli oli todella kovettunutta. Eihän sillä ääneen ollut mitään merkitystä mutta oman mielenrauhani takia vaihdoin kaapelin, kaiutinterminaalin kullatuiksi naparuuveiksi ja juotin korvakkeet kiinni.

Ai niin, maski oli alun perin kiinni neljällä ruuvilla ja oli vaikea päästä jyvälle miten sen saa irti. Ehjänä kuitenkin lähti ja nyt on tilalla tarrakiinnitys.


wss_keskikaiutin.jpg
 
Korjaus edelliseen. Maski oli kiinni neljällä naulalla, joiden kannat olivat uponneet kankaan sisään.

Kahden laajakaistan kytkeminen sarjaan vaatisi teknisesti ottaen, että toisesta laajakaistasta suodatetaan keski- ja yläalue pois, joten oma kaiuttimen kytkentä ilman jakosuodatinta ei ole ihanteellinen. Lisäksi kuorma on bassoalueella käsittääkseni tupla. Voimassa tuntuu kyllä riittävän vääntöä tarpeeksi tähänkin.

Ettei tulisi liikaa kehuttua niin tullaan hieman takaisin entisestä arviostani. Nuo Beymat kuulostavat joillakin äänitteillä (esim. piano) todella hyviltä ja läsnäolon tunne on kuin olisi itse konsertissa. Toisaalta useilla äänitteillä huomaa selvästi laajakaistan ongelmat, ilmeisesti "mekaanisella" laajakaistan jakosuotimella ei päästä lähellekään sähköisen jakosuotimen tasoa vaikka Köykkä ei hyväksynytkään sellaista kaiuttimiinsa.

Minulla on edelleen hakusessa hyvä keskialueen kaiutin ja ilmeisesti se ei ole laajakaista vaikka aluksi sellaista ajattelin. Toisaalta myös sivukaiuttimien äänimaailma saisi olla samanlainen keskikaiuttimen kanssa. Käsittääkseni myös jakosuodin pitää olla hieman erilainen putki- ja transsitorivahvistimen kaiuttimissa. Ehkäpä vastaavan tarpeen omaavia henkilöitä on Suomessa hyvin vähän, joten Samu Sauramaa (tai jotain muuta suunnittelijaa) ei viitsisi vaivata moisella asialla, jos se ei olisi mitenkään kaupallisesti kannattavaa ao. henkilöille. Toki harrastuksen takia ja ehkäpä myös ammattiylpeyden takia joku voisi olla kiinnostunut ortoperspektan DIY-kaiuttimien suunnittelusta ;-)

Niin, haenkin nyt nimen omaan OP-3:een keskikaiutinta, Wattramin uusi keskikauitin on myös mietintämyssyn alla.
 
Back
Ylös