VituixCAD

Nykyään on tarjolla lähes rajattomasti erilaisia sovelluksia, joten ei taida enää muodostua selkeää standardia ainakaan ilmaisten/DIY-sovellusten puolella. Myös ammattipuolella tilanne lienee hiukan epämääräinen kun edesmenneen LEAP 5:n käyttäjät etsiskelevät seuraajaa, jotta suunnitteluhommia pystyisi jatkamaan. VCAD2 tallissa on nyt kymmenkunta kaupallista valmistajaa.

En muista mainitsinko jo taannoin että VCAD2:lla on pienet tsäänssin myös Loudspeaker Design Cookbookiin, mikäli seuraava painos joskus julkaistaan. Ainakin sitä on lobattu kirjaan oikeasti asiantuntevalta taholta. Diffraktiosimun osalta taso menisi kyllä alas 7th editionista, jonka pääosissa on LEAP 5.
 
Mutuilen että on paljon erilaisia aloitettuja yhden hengen tiimin sovelluksia ja softaprojekteja ja hyviä aikeita ja semmoiseksi ne jäävät, siis aloitetuiksi. VCadia on nyt puurrettu yli 5v aktiivisella käyttäjätuella, niin siinä alkaa kilpailijat tippumaan matkalla kyydistä. Siten pidän saavutusta yhden hengen tiimiltä likipitäin uskomattomana, mutta sanoihan Lennonkin että "There’s nothing you can do that can’t be done". Onnea ja menestystä seuraavalle 5v stintille, tätä on mielenkiintoista seurata.
 
Tällainen softa olisi liiketaloudellisesti aika vaikea toteuttaa. Esim. viiden FTE:n työpanoksen ostaminen vuodeksi ei tulisi halvaksi ja markkinat kokonaisuutena taitaa olla aika pienet. Pitäisi pyytää kohtuu korkeaa hintaa ja se ei oikein onnistu, jos saatavilla on jo kattava ohjelmisto 200 € lisenssillä. ;)
 
Ehdotus: Lobing simulator. Eli jos suunnittelee MTM/D'Appolito systeemiä ja tahtoo simuloida, miten 2 samanlaista elementtiä toistamassa samaa signaalia "lobaa". Sitten voisi paremmin miettiä jakotaajuuksia ja elemettien etäisyyksiä.
 
Koko pakettihan on jo täysi lobing-simulaattori joko todellisella aka mitatulla, halkaisijan tai korkeuden mukaan simuloidulla tai omnilla suuntaavuusdatalla, ideaalisilla tai käytännön jaoilla, joskin muutamia minuutteja hitaampi ja työläämpi asetella kuin yksinkertaistettu lobing-laskenta. Tukee myös elikoiden tilttausta ja pyörittelyä.
Ei millään kehtaisi tehdä samaa asiaa toiseen kertaan mutta ruotsalaiseksi huononnettuna Aux calcin välilehdelle.
 
Mahdollisesti, jos tuo laskee myös lobingia, olisi hyvä, että se erottuu siitä :)

Kyllä se erottuu:) Siinä diffitoolissa mikkiä liikuttelemalla voi vähän haarukoida ja vielä ennemmin viedä polaarit simuun diffitoolin toiminnolla joka vie ne muutamassa sekunnissa sinne. Varmaan kun mikin pitää 0deg kun vie polaarit niin hyvä lähtökohta. Tubesta opetusvideot tulille. (y) Ite oon ihan käpy vcadia käyttämään vielä😁
 
Difftoolissa kun painelee vihreällä napilla käyriä ruudulle, niin sävyt tahtovat olla, ainakin minun silmään, niin vaaleita että niitä on hankala erottaa.
 
^Sulla on sata vuotta vanha versio, jota ei enää ylläpidetä :) Nykyisessä jokaisen käyrän värin ja paksuuden saa määritellä itse.
 
MTM-simuloinnista vielä sen verran lisää että jos on tarkoitus käyttää puhtaasti simuloituja vasteita niin ekana voi simuleerata Enclosurella kummallekin elukalle puoliavaruuden vasteet.
Sitten simuloidaan Diffractionilla ja exportataan yhden M ja yhden T elukan 0-180 deg sivuvasteet 5 asteen välein. Myös pystytaso exportataan jos disu on planaari.
Pääohjelmaan lisätään kumpikin elukka, ladataan niille exportatut vasteet, skaalataan SPL:t samaksi, perustetaan jakari aktiivisuotimilla ja määritellään M-elukoille Y-sijainnit. Pystytaso näytille normalisoituun suuntaavuuskuvaajaan ja sitten vaan leipomaan jakoja ja M-elukoiden Y-sijoituksia. Ei mene hirmuisen monta minuuttia.
 
  • Tykkää
Reaktiot: JHM
Sekunnin etsin invert ja mute namiskoita päivityksen jälkeen. Parempi näin uudessa versiossa
 
Ukrainan eemeli toivoi kovasti Open ja Short siirtoa valikosta lomakkeelle. On nopeampi käyttää, mutta nappien ulkonäön päivittely likimain 3-tila-checkbox-yhteensopivaksi syö ohjelman tehoa entisestään, joten en ollut erityisen innokas tuohonkaan. Tein kuitenkin.

Ameriikan tympäni taas painostaa enclosure tooliin repullisen omia toiveitaan. Satunnainen hyväkin ominaisuus - kuten ovl+ ja ovl- napit 2.0.55.1:ssä. Joku toivoi noita jo vuosi-pari sitten, mutta uudella overlay-systeemillä onnistui naps ja kops parissa minuutissa. Seuraavaksi joku hoksaa että nuo pitää olla myös pääohjelmassa. Niin tietysti pitäisi.
 
Laken prossua ei ole näy listoilla, kiinnostaisi myös linea research asc48. Molemmissa ainakin se ero listan prossuihin että eq Q on "väärän kätinen" 0,1 on jyrkkä ja 5,5 on laaja.
 
Lakesta olikin jo edellä puhetta. Ei tule valikoimaan, koska erityisesti PEQ vasteet ovat radikaalisti liian epästandardit eikä biquad parametrien laskentaa ole julkaistu manuaalissa. Selvästi pahempi tapaus kuin Hypex, joka on edes likimain yhteensopiva kun vasteet laskee analogisena tai 192 kHz sample ratella.

linea research asc4 näyttää ihan peruskauralta. BW -> Q muunnoksen joutuu vaan laskemaan eli hiukan töitä että saa näpylöityä simuloidut parametrit koneeseen:
Koodi:
The relationship between bandwidth and Q is
             1/Q = 2*sinh(ln(2)/2*BW*w0/sin(w0))     (digital filter w BLT)
       or   1/Q = 2*sinh(ln(2)/2*BW)             (analog filter prototype)

        The relationship between shelf slope and Q is
             1/Q = sqrt((A + 1/A)*(1/S - 1) + 2)

Kaikista korjaimista ei ole mallivasteita manuaalin lopussa, joten ei pysty lisäämään VCADiin ilman laitteesta mitattuja vasteita.
 
Löysin Linea Researchin System Engineer softan, jolla korjaimien yhteensopivuutta pystyy arvioimaan. Seuraavat on kokeiltu melko nopeasti, joten eivät välttämättä ole ihan desimaalilleen:

Yhteensopivin DSP system on Generic. Lisäksi on valittava oikea sample rate.

Jakosuodot:
1st order, Butter 12-48, Bessel 12-48 ja L-R 12-48 ovat suoraan yhteensopivia.

Hyllykorjaimet:
Linean hyllykorjaimen slope=7.7 dB vastaa VituixCADin 1st order hyllyä
Linean hyllykorjaimen slope=12.0 dB vastaa VituixCADin 2nd order hyllyä, jonka Q=0.707
Muita slope-arvoja ei siis kannata käyttää.

Parametrinen EQ:
Linean width/Oct saadaan jakamalla 0.707 VituixCADin Q-arvolla.
Esim. VituixCADissä PEQ:n Q=1.41 -> Linean width = 0.707/1.41 = 0.5 Oct
 
Dual-added-mass menetelmän testimateriaali vertailuaineistoksi miltä mitatun+lasketun (violetin) 'Model-free motional impedance' käppyrän pitäisi suurinpiirtein näyttää, jotta tulokseen kannattaa luottaa. Sd pitää olla annettu oikein ja lisämassat toivottavasti 10 mg tarkkuudella.

Creep Betan tulos ei ole kovin tarkka, jos lisämassoilla simuloidut eivät osu lähellekään lisämassoilla mitattujen käyrien päälle eli paksu ja ohut vihreä pitäisi olla päällekkäin sekä paksu punainen ja ohut oranssi päällekkäin. Silloin kannattaa yrittää klikkailla Added mass ja Dual added tai LOG model ruksia kunnes solveri onnistuu lottoamaan hyvin eli Error on pienin.

L16RNX on mitattu Seasin labrassa pro-vehkeillä ja loput diy-vehkein ARTAlla. En tiedä LIMPin asetuksista muuta kuin että on mitattu siniaallolla (ei PN Pink Noisella). 1/48 okt askellusta pitäisi käyttää.
 

Liitteet

  • TS-calc_L16RNX.png
    TS-calc_L16RNX.png
    80,5 KB · Katsottu: 39
  • TS-calc_SB15NAC30-8.png
    TS-calc_SB15NAC30-8.png
    75,3 KB · Katsottu: 40
  • TS-calc_10RS350.png
    TS-calc_10RS350.png
    74,5 KB · Katsottu: 29
  • TS-calc_15W8434.png
    TS-calc_15W8434.png
    73,7 KB · Katsottu: 41
Viimeksi muokattu:
Lisämassa kannattaa kirjoittaa tiedostonimiin sellaisenaan pisteen ja g:n kanssa esim. "driverin nimi 8.76g.zma", jotta ohjelma osaisi lukaista sen tekstilootaan automaattisesti.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reaktiot: jrz
Back
Ylös