Virtalähteen vaihto 117V -> 230V ?

JanJ1

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
411
Eli jälleen DIY-hommista lähes tietämättömänä;
Jos ostaa esim. yhdysvalloista vahvistimen, kuinka suuri projekti on muokata se sopimaan euro-sähkölle?
Tietty virtalähde pitää vaihtaa, mutta tarvitaanko muita muutoksia?

Kuinka suurta osaa vahvistimen äänestä virtalähde edustaa? Käsittääkseni aika suurta, mutta onko virtalähteillä selkeämpi paremmuusjärjestys sähköteknisin määrein kuin yleensä hi-fi vekottimissa. Tyyliin kun tietyt arvot kasvaa/kutistuu on se aina parempi (ja tietty kalliimpi) ilman 'tapauskohtaisuutta'
Eli samalla kun vaihtaisi virtalähteen euroversioksi, pävittäisi sen myös laadukkaamaksi, ilman että jokin vahvistimen soinnissa heikkenisi?

Toisekseen, minkä hintaisia hyvät virtalähteet ovat esim. putkivahvistimiin?

Dollari olis nyt niiiin houkuttelevan halpa :)
 
Ei sun tarvii kuin tökätä sen eteen muuntaja 230V -> 115V. Joku ylimitoitettu rengassydänmuutaja käy tähän ihan hyvin. Niitä valmistaa ja myy Trafox Suomessa. Laitteesta itsestään ei kannata lähteä muuntajaa vaihtamaan, ainakaan putkipelistä, koska se on olennainen osa saundia.
 
Just olin itsekin kirjoittamassa, että eikös se kannattais ihan vaan muuntaja hommata sen vahvistimen eteen?
 
Kiitos vastauksista, muutama kysymys vielä;

- Eli se (erillinen step-down muuntaja) ei vaikuta saundiin mitenkään?
- Riittääkö joku halpismuuntaja (jossain varastossa vanha jenkki-Dreamcast pelikonsolille hommattu) vai pitääkö hommaa joku tykimpi ja missä hinnoissa nuo liikkuvat?
- Ja kun virtafiltteriä hommaa, se kannattaa laittaa ennen step-down muuntajaa, sen jälkeen vai ei väliä?
 
Kannattaa siihen jokunen erkki panostaa, niissä on eroja. Joku halpis muuntaja voi olla ihan muovinen pökäle. Trafoxin laitteet toimii hyvin, aksaakin toki hieman enemmän.

-Kimmo-
 
Tärkeää on mitoittaa (tai ylimitoittaa, kuten Sella sanoi) muuntaja oikein. Eli sun pitää tietää kuinka paljon vahvistin käyttää tehoa maksimissaan ja ostaa vähintään ko. lukemaan yltävä muuntaja, käytännössä mielummin vielä suurempi. Dreamcastilla käyttämäsi muuntaja on luultavasti tarkoitettu huomattavasti pienemmille tehoille. Jo pelkkä koko kertoo paljon, ko. tarkoitukseen sopiva muuntaja on väistämättä suht iso.

Muuntajan vaikutuksesta soundiin en sano mitään. Itse käytän step-down muuntajaa jenkkiläisen 60-luvun putkivahvistimen kanssa.
 
Ei tuohon sitten saisi jostain ihan alkuperäisen virtalähteen muuntajan tilalle toista? Eihän tuossa jänkki-versiossa muuta eroa virtalähteessä pitäisi olla, kuin tuon verkkomuuntajan ensiökäämi...
 
Voi tuurilla olla hyvinkin helppo homma. Joissain laitteissa on kytkin, jolla valitaan syötetäänkö 230V vai 115V jännitettä. Silloin muuntajassa on ensiökäämit valmiina kummallekin jännitteille. Mahdollisesti valmistajalta tai jenkkijälleenmyyjältä voisi saada etukäteen tietää onnistuuko tämä.
On myös mahdollista että tarvittavat ensiökäämit löytyvät, mutta kytkintä ei. Silloin käämit on kytkettävissä 220V käyttöön, mutta pitää kyllä tietää mitä tekee. Esim. ensiöpuolella olevat sulakkeet pitää mitoittaa uudestaan yms.

Minä en haluaisi oman vahvistimen eteen erillistä 230-115V muuntajaa.
 
Saundiin en ole havainnut step-down-muuntajan vaikuttavan millään tavalla. Vastaavia muunnoksiahan sähköverkossa tehdään moneen kertaan Olkiluodosta kotitalonsähkökaappiin. Tärkein pointti tuossa on tosiaan se, että muuntaja on riittävän tehokas. Alimitoitettu muuntaja alkaa mekaanisesti värähdellä ja lämmetä. Pahimmassa tapauksessa se menee oikosulkuun, koska eristeet sulavat. Kunhan muuntaja on riittävän tehokas, itse olen käyttänyt yleensä kaksinkertaista VA-arvoa, koska jännitteen taajuuskin on eri. Tällä tosin hyvin suunnitellussa laitteessa ei ole paskaakaan väliä, mikä verkon taajuus on.

-i
 
Back
Ylös