Virtalähteestä

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
953
Paljon on puhuttu virtalähteen merkityksestä levysoittimen äänenlaatuun tällä foorumilla. Kaipaisin vielä hieman vakuuttelua asiaan. Virtalähdehän pyörittää levysoittimen moottoria. Hyvälaatuisissa soittimissa moottori varmaan pyörii tasaisesti perusvirtalähteellä, vai? Mitä muuta virkaa virtalähde voi tehdä kuin pyörittää moottoria? Minulla on soitin, jossa moottori on eristetty rungosta kokonaan, ja virta tulee vain siihen moottoriin. Kuinka virtalähde voi olla tärkeämpi komponentti kuin vaikkapa äänivarsi- tai rasia?
 
Erittäin mielenkiintoinen aihe. Ja nimenomaan tämä pyörittimen moottorin osalta.

Itse olen viime aikoina syventynyt aika paljon erilaisten kokemusten metsästämiseen, niin netin kuin puhelimen välitykselläkin. Yleinen konsensus tuntuu olevan, että virtalähteellä on merkitystä, laitteesta riippuen enemmän tai sitten vähemmän. Muutama aiheesta haastattelemani harrastaja ovat pitäneet esim. SME 20 soittimen uudemman virtalähteen käyttöönottoa erittäin merkittävänä parannuksena, vaikka se vanhakin moottori ihan varmasti sen nopeutensa piti. Kolmas taas kertoi Michellin virtalähteen tekevän ihmeitä ns. mustan taustan ja bassopään erottelevuuden ja dynamiikan suhteen.

Omien ajatusten mukaan virtalähde-moottoriyhdistelmän tarjoamalla väännöllä on merkittä vaikutus musiikin luontevalle eteenpäin menemiselle, sillä vahvojen dynaamisten vaihteluiden eli voimakkaan kaiverrusuran tullessa neulaa vastaan ne levylautasen pienetkin nopeuserot on eliminoitava, jotta musiikki rullaa vapautuneesti. Se sama vääntö tulee musiikissa esiin tietynlaisena groovena tahi mukaansatempaavuutena, mikä muuten lasketaan monesti juuri vääntävien välipyörä/suoravetoisten pyöritinkoneistojen erityisalueeksi. Omien kokemusten mukaan EMT:n järeät mallit ovat tässä suhteessa omaa luokkaansa useisiin nykytoteutuksiin verrattuna.

En osaa nyt tarkemmin näitä omia vähäisiä kokemuksia aiheesta pukea sanoiksi, olenhan vasta tutustumassa aiheeseen tuon pyörittimeni kanssa. Mutta mukava olisi kuulla ihmisten omia kokemuksia ja spekulointeja tähän aihepiiriin liittyen.
 
Mielenkiintoinen on aihe. Varsinkin kun miettii massiivisten lautasten tapauksia. 5 kg pyörivä massa, ei luulisi ihan heti notkuvan levyn modulaatiosta. ???

Mulla varmaan edessä virtalähteen kokeilu. Omassa Roksanin XPS2:ssa oli jännitteet poskellaan, säätelin ne kohdalleen huoltomanuaalin mukaan. XPS7 pitää kokeilla, ulkomaiden foorumeilla ne puhelee että olisi kovakin upgrade.
 
Dambuilder sanoi:
Paljon on puhuttu virtalähteen merkityksestä levysoittimen äänenlaatuun tällä foorumilla. Kaipaisin vielä hieman vakuuttelua asiaan. Virtalähdehän pyörittää levysoittimen moottoria. Hyvälaatuisissa soittimissa moottori varmaan pyörii tasaisesti perusvirtalähteellä, vai? Mitä muuta virkaa virtalähde voi tehdä kuin pyörittää moottoria? Minulla on soitin, jossa moottori on eristetty rungosta kokonaan, ja virta tulee vain siihen moottoriin. Kuinka virtalähde voi olla tärkeämpi komponentti kuin vaikkapa äänivarsi- tai rasia?

Hyvä virtalähde voi pienentää neulan kulumista jopa 15 - 20 %:lla. Todisteena lainaus HFI-maailman foorumilta.



Kirjoittaja musiikkia » La 17.02.2007 2:28

Sorry, sorry!!

Ei ollut tarkoitukseni odotuttaa teitä tämän asian tiimoilla, mutten huomannut, että olitte kysyneet lisää..
Ollaan oltu talonostoprosessissa, jota välittäjä on sabotoinut parhaan kykynsä mukaan.. On vienyt aikaa ja hermoja. Onneksi nyt näyttää paremmalta ja olutlasikin on vielä tarjolla tuossa vierellä.

Niin, siis se virtalähde. Sillä on oleellista merkitystä neulan kulumiselle, mutta vain yhtenä osatekijänä. Ei se yksin hirveän suurta eroa varmastikaan tee, mutta ehkä merkityksellisen kuitenkin.

Miksi se sitten vaikuttaa kulumiseen? Juuri siksi, mikä on virtalähteen merkitys ja millaisen teknisen vaikutuksen kautta se tuon merkityksen saavuttaa.

Synkronimoottori värähtelee verkkovirran kourissa, koska siniaalto on jotain ihan muuta, kuin siniaalto. Siinä on yllättävän suurta säröä, vaihtelevasti. Kun tämä värähtely, "goggle", siirtyy soittimen runkoon, värähtely jatkaa matkaansa lautasen/varren kautta neulaan. Ts. värähtely saa neulan jatkuvasti kökkimään edestakaisin tai tekemään ovaalia/pyöreätä hiovaa liikettä uran seinämiä vasten.

Kun soittimeen kytketään parempi virtalähde, soitin saa puhtaampaa siniaaltoa. Tuloksena moottorin soitinrunkoon lähettämä värähtely pienenee merkittävästi. Kahdellakin tavalla. Kysymys on sekä moottorin tasaisemmasta käynnistä, lyhyen tähtäimen nopeusmuutoksista (tämä on lisävaikutus neulan kulumiseen!), että erityisesti moottorin rimpuilusta. Kun tämä saadaan tasaantumaan, sointi paranee. Ja se sointi paranee juuri siitä syystä, että neula rauhoittuu siellä urassa eikä enää tee niin suurta turhaa hierontaa uraa vasten (loss of information vähenee).

On päivän selvää, että tällä on merkitystä myös neulan kulumiselle. Vaikea sanoa mitään varmaa vaikutuksen suuruudesta ja se vaihtelee eri soittimilla ja varsilla sekä virtalähteillä. Mutta luulisin, että parhaimmillaan se voi vähentää kulumista jopa 15-20 prosentilla, joka on merkittävä vaikutus.

Tietenkin virtalähteen merkitys on suurempi soittimissa, joissa muut rakenteet ja päälaakeri+varren laakerointi ovat huippuluokkaa. Ja näissähän on valtavia eroja. Niiden vaikutukset ovat verrattavissa moottorin värähtelyn vaikutuksiin. Jatkuvaa ylimääräistä liikehdintää sinne, tänne tai kuten Helsingin metro - sinne ja tänne.

Toivottavasti tämä vastaus tyydytti odotuksianne, koska näin tämä asia on.

Oz
Viimeksi muokannut musiikkia päivämäärä La 17.02.2007 2:41, muokattu yhteensä 1 kerran musiikkia
Kauppias

Viestit: 947
Liittynyt: To 14.12.2006 6:39
Paikkakunta: Helsinki
YksityisviestiKotisivu
 
Tuo kuulostaa ihan järkevältä. Mutta entäs tilanteessa, jossa moottori ei ole minkäänlaisessa kontaktissa rungon kanssa? Tietysti hihna pyörittää lautasta, mutta tuo teksti kertoo mielestäni enemmänkin moottorin suoraan runkoon kohdistuvasta värinästä/häiriöstä. Näin ollen voisi olettaa, että ratkaisuissa, joissa moottori huitelee muualla kuin rungon tykönä, virtiksen merkitys vähenee oleellisesti.
 
Tämä on mielenkiintoinen aihe. Kun kyseessä on levari ja jossa on vakiona hyvälaatuinen moottori joka pyörittää lautasta tasaisesti, niin itse en ainakaan kovin helposti (lue. en ollenkaan) usko virtalähteen vaikutukseen saundissa. Eikös se saundi tehdä pääsääntöisesti rasioilla? Vahvareissa sitten virtalähteellä on merkitystä, mutta että levarissa? Olisi kiva kuulla faktaa ja perusteluita enemmän.
 
Tuo siniaalto-hommeli on kyllä ihan mielenkiintoinen. Se pitää sisällään oletuksen, että tavallisella virtalähteellä tuosta siniaallosta johtuen moottorin hyrrässä on aina ylimääräistä värinää. Onkohan tätä selvitetty ihan käytännön kokeilla? Kaikenlaisia teorioitahan voi heitellä ilmoille, muttei se pelkkä sujuva sanailu vielä mitään todista. En tässä asetu mitenkään poikkiteloin, vaan haluaisin asiallista ja faktoihin perustuvaa argumentointia aiheesta.
 
Tästäkin aiheesta olisi kiva kuulla asiallisia demoja.

Maalaisjärkisesti tuntuu aika hurjalta, että uran kaiverrusten aiheuttama vaihteleva vastus kompensoitaisiin virtalähteen laadulla, ainakaan jos vinyylilevy lepää vapaasti huopamatolla ilman klampin antamaa lisäpuristusta ja -kitkaa. Mutta maalaisjärkihän viihtyy usein metsässä.

Jos taas parempi virtalähde antaa puhtaampaa siniaaltoa tai säröttämämpää sähköä niin sillonhan vinyylisoitin kannattaisi kytkeä verkkoon upsin kautta tai käyttää akkuja. Vai taasko ollaan mtesässä?

:) v-a
 
Mietin tätä asiaa kotiin ajaessani. Ajattelin, että miten virtasuodin parantaisi asiaa? Helpottaisiko se uuden siniaallon generointia? Tilannehan on hieman erilainen kuin vahvistimen kohdalla joka tarvitsee eri määrä virtaa musiikin kulusta riippuen, levysoittimen moottori tarvitsee kokoajan saman tehon jotta se pyörii tasaisesti. Vai tarvitseeko sittenkään? Onko asia samalla tavalla, eli kun tulee kaiverrusta niin koneesta pitää löytyä vääntöä hetkellisesti enemmän.

Pitäisi varmaan ostaa jokin halpa virtasuodin pikkuvirtaisille laitteille niin pääsisi kokeilemaan.
 
Muistaakseni joku monta kertaluokkaa kokeneempi hifisti sanoi joskus, että hyvästä virtasuotimesta olisi hyötyä nimenomaan ja erityisesti vinyylitoistossa.

:) v-a
 
http://www.basaudio.net/pubs/DIY_2006_1.pdf

Sivusta 26 eteenpäin on selitetty eri moottorivaihtoehdoista.

v-a sanoi:
Muistaakseni joku monta kertaluokkaa kokeneempi hifisti sanoi joskus, että hyvästä virtasuotimesta olisi hyötyä nimenomaan ja erityisesti vinyylitoistossa.

:) v-a

Olen itse tuollaista tänne kirjoitellut, silloin eikä vieläkään ole omakohtaista kokemusta. Minulle tuon "kannattaa kokeilla"-vinkin kertoi levysoittimeni korjaaja, jonka puheet aiheesta otan siinä määrin vakavissani että tuota todellakin kannattaisi kokeilla.
 
Tuossa Teres Audion paperissa on aika paljon asiaa, johon ei yleensä törmää. Törmäsin tuohon itsekin joku aika sitten ja luin sen erittäin suurella mielenkiinnolla läpi. Paha sanoa millainen osa tuosta mene markkinoinnin piikkiin, mutta kuitenkin..

Mitä tuohon virtasuotimen käyttöön tulee, niin ainakin AC-moottorilla varustetuissa pyörittimissä lienee virtafiltteristä mahdollisesti jotain hyötyä. Paras hyöty silti saavutettanee kokonaan uudelleen rakennetun virtasen kanssa. Jos pyörittimen eteen laitetaan kunnon virtalähde, jossa AC-DC-AC muunnoksen avulla generoidaan esim. tarkka 230V 50Hz vähintään 0,001% tarkkuudella, niin luulisi tuolla nyt jotain vaikutusta olevan vrt. normaalia verkkosähköä käyttävään systeemiin.
 
Kvartsilukituissa suoravetopyörittimissä ei näitä ongelmia juuri esiintyne?
 
Tuntuu erikoiselta, mutta miksi levareissa käytetään AC moottoreita?
 
Pouseri sanoi:
Tuntuu erikoiselta, mutta miksi levareissa käytetään AC moottoreita?

Yksinkertaisempi rakenne ja nopeus saadaan sähkön taajuudesta.
Esim Linnin Radikal taitaa olla ko. firman ensimmäinen dc-moottori ja se esiteltiin viime keväänä, SME:llä noita on ollut aiemminkin (aina?).
Radikal päättelee oikeaa pyöritysnopeutta tutkimalla levylautasen pyörimisnopeutta:

"
What is the most important speed of the turntable? The platter. Gone are the days of fiddly speed adjustment, we have an I.R. Optical tachometer mounted on the top-plate within the inner-circumferance of the outer platter. It counts individual revolutions with a black mark on the inside of the platter and calibrates the speed against a low jitter clock.

"
 
Mawerick sanoi:
Kvartsilukituissa suoravetopyörittimissä ei näitä ongelmia juuri esiintyne?
Jos moottori ja sen ohjaus on riittävän laadukas eli väännössä löytyy, niin periaatteessa ei. Käytännössä ei se ihan ongelmaton ole tuo suoravetokaan mm. suoran mekaanisen kytkennän vuoksi.
 
Olen iskostanut omaan ajatusmaailmaani sen että jos levysoitin oli se sitten suora- tai hihnavetoinen on hyvin suunniteltu ja laadukkaista komponenteista tehty, niin mitään virtalähdekikkailuita ei tarvita. Ihmetyttää vain se että kun ostaa kalliin laitteen, niin saadaksesi kalliista laitteesta hyvän, pitää sitä heti päivittää kalliisti... ei uppoa minulle. Tietty jos jollekin tuo mielenrauhaa että tälläkin osa-alueella voi tuunata tuunaamisen ilosta niin ei kun tuunaamaan :)
 
HiFi sanoi:
Olen iskostanut omaan ajatusmaailmaani sen että jos levysoitin oli se sitten suora- tai hihnavetoinen on hyvin suunniteltu ja laadukkaista komponenteista tehty, niin mitään virtalähdekikkailuita ei tarvita.

Kysehän nyt ei vissiin ole mistää kikkailusta vaan siitä mitä mikäkin virtalähde antaa moottorille. Onko tässäkin havaittavissa, että osa ajattelee virtalähdettä suurin piirtein virtanapiksi? ;)

Moottori on varmasti mahdollista eristää pyörittimestä niin ettei sen värinä näy yhtään. Tehtään 17-kertaiset jousitukset ja apuplintit yms. Ne vaan voisivat näytellä erilaista kompromissia.
 
Back
Ylös