Virtakaapelit, laitetelineet ja käärmeöljytyt kuukivet

Tilanne
Keskustelu on suljettu.

yrjomaki

Käyttäjä
Liittynyt
25.9.2006
Viestejä
140
Terve taas kaikille ja ylläpidolle kiitokset tunnusten palauttamisesta :D.

Sitten asiaan: kun täällä tinkimättömien puoli tuntuu viime aikoina vajonneen yhä syvemmälle mystiikan maailmaan, niin ajattelin avata tänne yleiselle puolelle vastaavan ketjun, jossa virtakaapeleista ja laitetelineistä ym. voisi keskustella myös reaalimaailman äänentoiston kannalta. Se, miksei virtakaapeleissa tai laitetelineissä (poislukien LP-soittimien tapauksessa) voi olla kuultavia eroja, on jokaiselle sähkötekniikan alkeita ymmärtävälle niin itsestään selvää, etten viitsi perusasioita tässä kerrata. Kertaan ne kenties sitten, kun kultakorvien kuoro on ensin päässyt taas kerran esittelemään eetteripyörreteoriansa ja suurtaajuusteknikan ilmiöiden virheellisen rinnastamisen äänitaajuisia signaaleita käsitteleviin laitteisiin :D.

Tietämättömyyttä ja herkkäuskoisuutta enemmän minua hämmästyttää oikeastaan seuraava seikka: kun kultakorvistakin suurin osa myöntää laitetelineiden, shaktikivien ja superkaapeleiden vaikutuksen ääneen pieneksi, yleensä vain keskittymällä kuultavissa olevaksi, miksi niistä jaksetaan meuhkata palstoilla kymmenien sivujen verran lukemattomissa eri ketjuissa? Jos tonnin laitetelineellä ja kahden tonnin virtajohdolla saa vaikka musiikin taustan hieman puhtaammaksi kuin muuten, kannattaako se oikeasti? Eikö lähes mitä tahansa settiä pysty tuolla rahalla parantamaan ihan oikeastikin? Jos laitteet ovat niin hyvät ettei tuollainen budjetin lisäyskään parempien hankkimista mahdollista, niin nelinumeroisella summalla voi jo vaikkapa antaa asiantuntevan elektroniikkakorjaamon modata kyseisten laitteiden virtalähteet sellaiselle tasolle, mitä ei kaupallisissa laitteissa näe ikinä valmiina. Vaikutus on väkisinkin merkittävämpi kuin millään virtajohdolla. Tai sen sijaan, että ajaa takaa hiuksen hienoja ja silti epävarmoja eroja tuollaisilla summilla, eikö järkevä ihminen laittaisi nekin rahat vaikka uusiin levyihin, että olisi jotain kuunneltavaakin hienoilla laitteilla. Rajattomalla budjetilla harrastajat ovat asia erikseen, mutta heitä tuskin on montaa ja jos joku sellaiseksi tunnustautuu, niin annan mielelläni tilinumeroni, että pohjattomasta säkistä voi heittää vaikka muutaman satasen köyhien luolamiesten putkivahvistinharrastuksen tukemiseen.

Ainoa jäljelle jäävä selitys on se, että tässä kultakorvaporukan sosiaalisessa yhteisössä "ylöspäin" päästäkseen on vain pakko ostaa yhä kalliimmalla yhä järjettömämpiä viritelmiä ja kuulla niissä eroja. Jos ei kuule eroja virtakaapeleissa tai laitetelineiden alle pistetyissä shaktikivissä, on naurettava puukorva, joka kuuntelee väärin. Jollei viitsi edes upottaa rahojaan moisiin kokeiluihin, ei ole vakavasti otettava harrastaja vaan automaattisesti pelkkä muovirimpuloita kuunteleva pelle, jonka vakavat harrastajat nauravat pihalle. Osta sen sijaan käärmekaapeli ja pari shaktikiveä ja kuule parannus äänessä, niin johan sinusta kuoriutuikin aito ja tinkimätön harrastaja. Ihan sama millaisia eroja kuulet, koska terminologia väitetyistä eroista puhuttaesssa on niin epämääräistä, etteivät edes kertojat itse taida tietää, mitä eroja ovat oikeasti kuulleet. Näin ollen erimielisyyksiä erojen laadustakaan ei tule, kunhan niitä eroja vain kuuluu. Musiikin tausta tuntui hieman kirkastuvan,solistin läsnäolon tuntu parani, melodiasta poistui pari ylimääräistä ruttua ja bassolinjoista poistui verho edestä. Joopa joo, milläs näin selkeisiin kommentteihin mitään vastaan väittäisi :p. Pari kertaa olen muuten tehnyt alan foorumeille ylimääräisiä tunnuksia ja mennyt kaapeli- ja laitetelinekeskusteluihin mukaan esittämään tuon tason kommentteja eri tuotteista ja vastauksena on ollut vain hyminää "Joo niin mäkin kuulin siinä ja siinä kaapelissa ihan samat jutut ja lisäksi yläpään ylin osa tuntui hieman kirkastuneen siihen ja siihen verrokkikaapeliin verrattuna". Kertaakaan ei ole kukaan edes vihjaissut että "älä puhu p*kaa, ei se Van den Hulin kaapeli oikeasti tuolta kuulosta etkä ole tainnut sitä edes kokeilla". Joskus olen tarkoituksella valinnut laitteistoni siten, että vaikkapa samaa laite-kaapeliyhdistelmää on parilla muullakin kirjoittajalla ja silti kukaan ei juttuja kyseenalaista, vaikka kirjoittelisi "kuuntelukokemuksistaan" millaista tuubaa tahansa. Paitsi sitten jos niitä eroja ei kuulekaan, niin virtuaalinen rovio on pystyssä alta viidessä minuutissa :D. Täällä tinkimättömien palstalla vastaanväittäminen kuuntelukokemuksista on kai jo itsessään kielletty, mutta naapurifooruminkin puolella homma toimii aivan ongelmitta. Ei kovin vakuuttava esitys kultakorvilta, täytyy sanoa.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille foorumin lukijoista täältä Suolijärveltä. Vähän myöhässä tosin, mutta jäi uuden vuoden jälkeen taikajuomaputki päälle ja vasta nyt alkaa olemaan taas kirjoituskunnossa :D :D.

Terveisin,
Teuvo Yrjömäki
Takuumusikaalisuuden ylin guru
 
En sanoisi, että "vakavaan harrastamiseen" pitää syytää rahaa tarvikkeisiin uskoi niistä saatavan iloa tai ei. Taitaa usein käydä niin, että iso rahallinen panos + lehtien ja muiden harrastajien kommentit saa aikaan vahvat ennakkoasenteet ja tämän jälkeen ajatukset saa siivet. Se kallis akustontihimmelykynttilänjalka alkaakin toimia ja jos asiaa epäillään niin istutaan verisuonet pullistuen kuuntelujakkaralla etsien eroja. Ja jos jostain sattuu jotain uutta bongaamaan (sen entistä keskittyneemmän kuuntelun seurauksena), on helppo puolustella itselle esim 1000€ kynttelikön ostoa koska vaihtoehtona on myöntäminen, että rahat meni huijaukseen. Harva pystyy alitajuntaansa kontrolloimaan niissä olosuhteissa.

Ps. Hillitse Teuvo sopivasti ulosantia niin saadaan nauttia seurastasi toivottavasti tällä kertaa pidempään :)
 
yrjomaki sanoi:
Sitten asiaan: kun täällä tinkimättömien puoli tuntuu viime aikoina vajonneen yhä syvemmälle mystiikan maailmaan, niin ajattelin avata tänne yleiselle puolelle vastaavan ketjun, jossa virtakaapeleista ja laitetelineistä ym. voisi keskustella myös reaalimaailman äänentoiston kannalta. Se, miksei virtakaapeleissa tai laitetelineissä (poislukien LP-soittimien tapauksessa) voi olla kuultavia eroja, on jokaiselle sähkötekniikan alkeita ymmärtävälle niin itsestään selvää, etten viitsi perusasioita tässä kerrata.

Höh, mitäs keskustelemista koko aiheessa on kun kerran asia on ihan itsestäänselvä >:D
 
yrjomaki sanoi:
Jos laitteet ovat niin hyvät ettei tuollainen budjetin lisäyskään parempien hankkimista mahdollista, niin nelinumeroisella summalla voi jo vaikkapa antaa asiantuntevan elektroniikkakorjaamon modata kyseisten laitteiden virtalähteet sellaiselle tasolle, mitä ei kaupallisissa laitteissa näe ikinä valmiina. Vaikutus on väkisinkin merkittävämpi kuin millään virtajohdolla.Terveisin,
Teuvo Yrjömäki
Takuumusikaalisuuden ylin guru

Harva elektroniikkakorjaamo on valitettavasti kiinnostunut parantamaan laitteiden virtalähteitä. Aikoinaan jo Ossin kanssa keskustelin tästä asiasta ja keskustelin myös paikallisen tutun pienkonekorjaamon kanssa tästä. Ulkoisesta virtalähteestä ja mahdollisesti myös laitten sisäisen virtalähteen korjaamisesta, koska ulkoisen tekeminen tulisi maksamaan vieläkin enemmän/sisäisen purku.
Häiriöetäisyyttähän ulkoisella parannettaisiin.
Eivät olleet kiinnostuneet korjaamaan ja totesivat vain; "Kyllä ne riittäviksi rakennetaan, kannattaa vaihtaa laitetta jos ääni ei miellytä-Se on halvempaa kuin lähteä virtälähdettä parantelemaan. Ainakin pitäisi saada kuvat ja speksit maahantuojalta"

Pitääkö siis tyytyä käärmeöljyihin? :D
 
viineissäkään ei ole eroja, joten sekin harrastus pitäisi kieltää. ferrariakaan en uskalla mennä ostamaan, koska kohta joku tulee väittämään, että se toijota kulkee sen saman matkan ihan yhtä hyvin ja eroa ei ole. :D
 
tutkija sanoi:
viineissäkään ei ole eroja, joten sekin harrastus pitäisi kieltää. ferrariakaan en uskalla mennä ostamaan, koska kohta joku tulee väittämään, että se toijota kulkee sen saman matkan ihan yhtä hyvin ja eroa ei ole. :D

Erittäin hyvin sanottu. Kerran kun olin juuri ostanut viinipullon, niin näin seuraavassa kaupassa kun eräs harrastaja hieman tuoksahtaien kantoi lasol-pulloa kassaa kohti. Meitä harrastajia on moneen junaan. Jos ostan jotain hifiä, ostan ne äänien takia. Jos joskus ostaisin ferrarin, niin ostaisin senkin äänien takia ja olisi ainakin tehoja reservissä.

Jos pelkää käärmeöljyjä, niin tilaa ne seuraavat kaapelit ilman kuvioitua kutistesukkaa.
 
rajanilla äänet käskee.
 
Tawe sanoi:
rajanilla äänet käskee.

Yleensä se on vaimon ääni, joka käskee imuroida, tiskata, tampata matot, viedä koirat ulos, käydä kaupassa, käydä siellä sun täällä jne lista on loputon. Onneksi pääsee välillä töihin lepäämään (jossa kylläkin on 2 käskyttävää naista lisää).

No Yrjö Mäki, kuka on se se myöskin taikajuomasta tykkäävä teekkari (yhdistävä tekijä teillä molemmilla), joka piilottelee nimimerkkisi takana? Villi huhu kertoo näin...
 
Täytyy sanoa ääneen nyt se mitä monesti tullut ajateltua kun lueskelee tuota naapuripalstaa ja Yrjömäen risteretken kuulumisia sieltä. Onko se Yrjömäeltä jotenkin pois, jos joku niistä tuhottomman kalliista muovin ja kuparin pätkistä kieputetuista johdoista, yms, saa jotain iloa irti? Tulee mieleen nämä iänikuiset ateisti vs. kristitty taistelut, jossa ateisti yrittää käännyttää kristityn mahtavalla "eihän jumalaa ole olemassa" argumentilla. Lienee sanomattakin selvää, että uskovainen, sitähän se kaapeliuskovainenkin on, ei tälläisestä todistelusta kantaansa tule muuttamaan. Jolloin jäljelle jää oman egon pönkitys osoittelemalla sormella hörhöä. En oikein itsekään jaksa uskoa, tai edes lukea, tuota tinkimätöntä puolta, mutta omatpahan on rahansa ja mielenterveytensä - ja jos edellisellä saa tuettua jälkimmäistä, niin mikä nottei.
 
Onhan se Yrjömäeltä pois jos keskustelu liikkuu kaapeleissa eikä takuumusikaalisissa putkivahvistimissa ja parhaissa dyykkauskaatopaikoissa ja taikajuomassa.
 
Riippuu kovasti myös ateistista. Onhan noissakin eroja, joku on piinkova tiedeuskovainen (jolla todellisuudessa ei ole hirveästi tieteen tekemisen tai todellisen tieteen kanssa mitään tekemistä, vaan niin kuin sanan perässä lukee, uskovainen tämäkin) ja joku toinen taas niin sanotusti todellinen ateisti. Jälkimmäinen harvemmin kokee tarpeelliseksi lähteä vääntämään kättä jonkun joltain osin vastakkaisen maailmankatsomuksen omaavan kanssa. Miksi lähteäkään, jos kerran tietää itse olevansa oikeassa. Sellaista vain. offtopic off.
 
Nuo virtakaapelijutut on kyllä hauskoja. Kertaalleen väitän eron kuulleeni, ei se iso ollut, mutta olipahan. Eroa oli lähinnä juuri tuossa aloituksessa mainitussa "mustassa taustassa", eli kohinatasossa, ja läsnäolon tunteessa. En maksaisi tuosta erosta pyydettyä hintaa. Kotona erilaisessa asetelmassa eri kaapeleilla eri kohdassa settiä ei eroa syntynyt.

Laitetelineistä taas; jotkut komponentithan ovat enemmän tai vähemmän mikrofonisia. Tietyt konkat, ilmeisesti myös kiteet, ja tietysti putket. Enpä tästäkään jaksa hirveästi stressata. Puu on hyvä, Lundia on itseasiassa vallan käypäinen laiteteline. Kokeilujen perusteella en enää käytä lasitasoja. Tuon verran jaksan näitä miettiä. Valmiit laitetelineet muuten ovat järkyttävän hintaisia, itse pitää nämäkin tehdä.

Diginaruissa tuli sellainen hassu juttu mieleen, että voisiko kaapelia suurempi vaikutus olla käytetyllä RCA-liittimellä? Tuohan tahtoisi olla 75 ohminen linja, mutta RCA-liittimien ominaisuudet ilmeisesti estävät tämän. Näinollen ne olisivat myös suurin jarru tuolla siirtolinjalla, ja esimerkiksi liittimissä käytettyjen eristeiden erot voisivat vaikuttaa jossain määrin tuon linjan toimintaan. Pitäisi joskus ihan omaksi riemukseen - jahka nyt joku kaunis päivä saisin oman DAC:ni valmiiksi (odotan varmaan neljättä viikkoa elfalta läjää pintaliitoskomponentteja) - kokeilla tuossa välissä jotain mahdollisimman halpaa narua. Sellaista, jota tulee aina mukana kun ostaa jonkun halvemman komponentin, ns. mikkihiirtä. Ja sitten ehkä jotain kunnollista koaksiaalikaapelia parilla eri liittimellä. Tähän mennessä en kahden eri digikaapelin välille ole eroja juurikaan saanut, mutta aivoni ovat avoimet. Enpä nyt liiaksi ole välittänyt kokeillakaan.

Välistä vaikuttaa, että pahin kaapelirumba lähtee käyntiin siinä vaiheessa, kun setissä on vinossa jotain, jota ei oikein osaa määritellä. Sitten päämäärättömästi etsitään parannusta naruilla, vaikka ongelma on jossain ihan muualla. Kaupasta saa hyvää metritavaraa, josta voi itse valmistaa hyvät väli- ja kaiutinkaapelit (seuraavaksi meinaan huvikseni kokeilla ilmaeristeistä RF-koksua solidcore-signaalijohtimella välikaapelina), eikä tarvitse köyhtyä miljoonia, jos se nyt rahasta on kiinni. Mutta sen verran hienosäädöstä on kyse, että jos joku toistossa mättää ihan oikeasti, on vika aivan muualla.
 
tutkija sanoi:
viineissäkään ei ole eroja, joten sekin harrastus pitäisi kieltää. ferrariakaan en uskalla mennä ostamaan, koska kohta joku tulee väittämään, että se toijota kulkee sen saman matkan ihan yhtä hyvin ja eroa ei ole. :D

tässä mennään aina metsään.

hifi hifinä viinit viineinä autot autoina,ei niitä voi verrata.
 
rajani sanoi:
Erittäin hyvin sanottu. Kerran kun olin juuri ostanut viinipullon, niin näin seuraavassa kaupassa kun eräs harrastaja hieman tuoksahtaien kantoi lasol-pulloa kassaa kohti. Meitä harrastajia on moneen junaan. Jos ostan jotain hifiä, ostan ne äänien takia. Jos joskus ostaisin ferrarin, niin ostaisin senkin äänien takia ja olisi ainakin tehoja reservissä.

Jos pelkää käärmeöljyjä, niin tilaa ne seuraavat kaapelit ilman kuvioitua kutistesukkaa.
Aina pitää nämäkin jutut vetää överiksi. Jos viiniharrastaja ostaa antiikkiruusupuusta pullotelineen ja uskoo sen parantavan viinin makua niin hän uskoo ihan yhtälailla huuhaaseen. En ymmärrä minkä ihmeen takia hifi on aiheena sellainen, että samat ihmiset jotka nauraa astrologialle tai pyörteistetylle vedelle vetävät heti herneen nenään jos joku leimaa huuhaaksi laitteen, jolla ei ole a) todistettua vaikutusta b) teoreettista mahdollisuutta vaikuttaa c) käytännön järkeä suunnittelun taustalla ja lisäksi hintalappu täysin kohtuuton.

Meitä harrastajia on tosiaan moneen junaan. Mkutvonen on vakavammista harrastajista terveellä mielellä liikkeellä. Tuollaista on helppo katsoa ylöspäin.
 
Gretch sanoi:
lisäksi hintalappu täysin kohtuuton.

En ainakaan itse osta mitään minkä hintalappu on kohtuuton. Siinä suhteessa muutama muukin vetää jutut överiksi.
 
rajani sanoi:
En ainakaan itse osta mitään minkä hintalappu on kohtuuton. Siinä suhteessa muutama muukin vetää jutut överiksi.
100 000€ kaiuttimista ei ole kohtuutonta. 5000€ cd-soittimesta ei ole kohtuutonta. Kohtuuttomuus on yleensäkin jokaisen omakohtainen asia. Toiselle normaali panostus on toiselle sulaa hulluutta, sehän on selvää.

Lähinnä hain tässä sitä, että jos esim tulitikkuaskin kokoinen metallinen "akustiikanparantaja" maksaa lähemmäs tonnin, cd-levyn demagnetisoija 2k€ tai kaapeleihin laitettavat silikonirenksut 200€, on kyseessä täysin kohtuuton hinta, jolla yksinkertaisesti vain otetaan hyväuskoisimmilta rahat pois, koska moiset tuotteet eivät koskaan muuten löisi tekijän kannalta leiville. Riittää, että muutama hyväuskoinen ostaa niitä vs. että tuote olisi kaupallinen menestys vaikkapa 300% katteella. Katteeksi pistetään 50 000% ja toivotaan että uunot tarttuu kiinni.
 
Gretch sanoi:
100 000€ kaiuttimista ei ole kohtuutonta. 5000€ cd-soittimesta ei ole kohtuutonta. Kohtuuttomuus on yleensäkin jokaisen omakohtainen asia. Toiselle normaali panostus on toiselle sulaa hulluutta, sehän on selvää.

Lähinnä hain tässä sitä, että jos esim tulitikkuaskin kokoinen metallinen "akustiikanparantaja" maksaa lähemmäs tonnin, cd-levyn demagnetisoija 2k€ tai kaapeleihin laitettavat silikonirenksut 200€, on kyseessä täysin kohtuuton hinta, jolla yksinkertaisesti vain otetaan hyväuskoisimmilta rahat pois, koska moiset tuotteet eivät koskaan muuten löisi tekijän kannalta leiville. Riittää, että muutama hyväuskoinen ostaa niitä vs. että tuote olisi kaupallinen menestys vaikkapa 300% katteella. Katteeksi pistetään 50 000% ja toivotaan että uunot tarttuu kiinni.

Hienoa tekstiä! Sen pituinen se.
 
Tilanne
Keskustelu on suljettu.
Back
Ylös